Siemens HB23GB556 - Instrukcja obsługi - Strona 16

Siemens HB23GB556 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 26
Ładowanie instrukcji

38

Porady i praktyczne wskazówki dotycz

ą

ce

pieczenia

Ciasto francuskie

Blacha do pieczenia

3

2

180-200

25-35

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha do pie-

czenia

1+3

2

170-190

30-45

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha uni-

wersalna

1+3

2

170-190

30-45

Pierogi tureckie börek

Blacha uniwersalna

2

%

190-200

40-55

Chleb i bu

ł

ki

Poziom

Funkcja

grzewcza

Temperatura

w °C

Czas pieczenia

w minutach

Chleb na dro

ż

d

ż

ach z 1,2 kg m

ą

ki* (nagrza

ć

piekarnik)

Blacha emaliowana

2

%

270

8

200

35-45

Chleb na zakwasie z 1,2 kg m

ą

ki* (nagrza

ć

piekarnik)

Blacha emaliowana

2

%

270

8

200

40-50

Bu

ł

ki (np.

ż

ytnie)

Blacha emaliowana

3

%

200-220

20-20

* Nigdy nie wlewa

ć

wody bezpo

ś

rednio do wn

ę

trza nagrzanego piekarnika.

Ciastka

Poziom Funkcja

grzewcza

Temperatura

w °C

Czas pieczenia

w minutach

Ciasteczka i herbatniki Blacha emaliowana

3

%

150-160

20-30

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha do pieczenia

1+3

2

140-150

20-30

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha uniwersalna 1+3

2

140-150

20-30

Bezy

Blacha emaliowana

3

2

80-90

180-210

P

ą

czki

Blacha emaliowana

2

%

190-210

30-40

Kruche ciastka z mig-

da

ł

ami

Blacha emaliowana

3

%

110-130

30-40

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha do pieczenia

1+3

2

100-120

35-45

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha uniwersalna 1+3

2

100-120

35-45

Blachy dodatkowe dost

ę

pne s

ą

jako opcjonalne akcesoria kuchenne w sklepach specjalistycznych.

Ciasta pieczone w blasze do

pieczenia

Poziom

Funkcja

grzewcza

Temperatura

w °C

Czas pieczenia

w minutach

Dodatkow

ą

blach

ę

do pieczenia mo

ż

na naby

ć

w sklepie specjalistycznym lub za po

ś

rednictwem Serwisu Technicznego.

Pieczenie na podstawie w

ł

asnego przepisu. Porówna

ć

z podobnym produktem w tabeli potraw.

Sprawdzanie, czy ciasto jest ju

ż

upieczone.

Na oko

ł

o 10 minut przed up

ł

ywem czasu pieczenia podanego w przepisie, nak

ł

u

ć

ciasto w najwy

ż

szym punkcie cienkim drewnianym patyczkiem. Je

ś

li patyczek

wychodzi z ciasta czysty (bez przyklejonych kawa

ł

ków ciasta), ciasto jest gotowe.

Ciasto jest ma

ł

o wyro

ś

ni

ę

te.

Przy kolejnym pieczeniu doda

ć

mniej sk

ł

adników p

ł

ynnych lub zaprogramowa

ć

tem-

peratur

ę

pieczenia o 10 stopni ni

ż

sz

ą

. Przestrzega

ć

czasów mieszania odpowied-

nich sk

ł

adników podanych w przepisie na ciasto.

Ciasto dobrze wyros

ł

o na

ś

rodku, ale przy

brzegach jest ni

ż

sze.

Nie smarowa

ć

formy t

ł

uszczem. Po upieczeniu, ostro

ż

nie oddzieli

ć

ciasto od formy

za pomoc

ą

no

ż

a.

Ciasto jest zbyt przyrumienione na wierzchu. W

ł

o

ż

y

ć

ciasto do piekarnika na ni

ż

szym poziomie, zaprogramowa

ć

ni

ż

sz

ą

tempera-

tur

ę

pieczenia i pozostawi

ć

w piekarniku na d

ł

u

ż

ej.

Ciasto jest zbyt suche.

Po upieczeniu nak

ł

u

ć

ciasto drewnianym patyczkiem w kilku miejscach. Spryska

ć

ciasto kilkoma kroplami soku owocowego lub alkoholu. Przy kolejnym pieczeniu,

zaprogramowa

ć

temperatur

ę

pieczenia wy

ż

sz

ą

o 10 stopni i skróci

ć

czas pieczenia.

Chleb lub ciasto (na przyk

ł

ad sernik) dobrze

wygl

ą

da z zewn

ą

trz, ale w

ś

rodku ma zakalec

(jest wilgotne, a w niektórych miejscach

mokre).

Przy kolejnym pieczeniu, doda

ć

mniej sk

ł

adników p

ł

ynnych i pozostawi

ć

w piekar-

niku na troch

ę

d

ł

u

ż

ej w ni

ż

szej temperaturze. W przypadku ciast z mokrym wierz-

chem: najpierw przypiec spód. Posypa

ć

przypieczony spód ciasta siekanymi

migda

ł

ami lub tart

ą

bu

ł

k

ą

, a nast

ę

pnie na

ł

o

ż

y

ć

warstw

ę

wierzchni

ą

. Przestrzega

ć

zalece

ń

podanych w przepisie i podanego czasu pieczenia.

Ciastka przyrumieni

ł

y si

ę

nierównomiernie.

Ustawi

ć

ni

ż

sz

ą

temperatur

ę

; ciastka b

ę

d

ą

upieczone bardziej równomiernie. Deli-

katne ciasta piec z ogrzewaniem górnym i dolnym

%

na jednym poziomie. Na nie-

prawid

ł

owy przep

ł

yw powietrza mo

ż

e równie

ż

wp

ł

ywa

ć

wystaj

ą

cy papier do

pieczenia. Zawsze nale

ż

y przycina

ć

go do rozmiarów blachy.

Ciasto z owocami jest zbyt jasne od do

ł

u.

Nast

ę

pnym razem ustawi

ć

ciasto o jeden poziom ni

ż

ej.

Wycieka sok z owoców.

Nast

ę

pnym razem u

ż

y

ć

blachy uniwersalnej, je

ś

li jest dost

ę

pna.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)