Bosch HBB43C452E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
37
Mi
ę
so, drób, ryby
Naczynia
Mo
ż
na stosowa
ц
dowolne naczynie odporne na wysok
ф
temperatur
ę
. W przypadku du
ż
ych pieczeni, mo
ż
na równie
ż
u
ż
y
ц
blachy emaliowanej.
Najbardziej odpowiednie s
ф
naczynia szklane. Sprawdzi
ц
, czy
pokrywka rondla jest dopasowana i dok adnie zamyka
naczynie.
Je li u
ż
ywa si
ę
naczy
ń
emaliowanych, nale
ż
y doda
ц
wi
ę
cej
p ynu.
Je li u
ż
ywa si
ę
rondli ze stali nierdzewnej, mi
ę
so nie
przyrumieni si
ę
za bardzo, a nawet mo
ż
e okaza
ц
si
ę
niedogotowane. W tym przypadku, wyd u
ż
y
ц
czas gotowania.
Dane podane w tabelach:
Naczynie bez pokrywki = otwarte
Naczynie z pokrywk
ф
= zamkni
ę
te
Umieszcza
ц
naczynie zawsze po rodku rusztu.
Gor
ф
ce naczynia ze szk a nale
ż
y umieszcza
ц
na suchej cierce
kuchennej. Szk o mo
ż
e ulec p
ę
kni
ę
ciu, je li naczynie zostaje
oparte na wilgotnym lub zimnym pod o
ż
u.
Pieczenie mi
ę
s
Do chudego mi
ę
sa doda
ц
nieco wody. Spód naczynia powinien
by
ц
zakryty na wysoko
ц
ok. ½ cm.
Do pieczeni duszonej doda
ц
wi
ę
cej wody. Spód naczynia
powinien by
ц
zakryty na wysoko
ц
1 - 2 cm.
Ilo
ц
wody zale
ż
y od rodzaju mi
ę
sa i materia u, z jakiego
wykonane jest naczynie. Je li mi
ę
so przyrz
ф
dzane jest w
brytfannie emaliowanej, nale
ż
y doda
ц
nieco wi
ę
cej wody ni
ż
do
szklanego naczynia.
W miar
ę
mo
ż
liwo ci nie nale
ż
y u
ż
ywa
ц
brytfann ze stali
nierdzewnej. Mi
ę
so gotuje si
ę
wolniej i jest mniej rumiane.
Nale
ż
y zwi
ę
kszy
ц
temperatur
ę
i/lub wyd u
ż
y
ц
czas gotowania.
Pieczenie/sma
ż
enie na grillu
Pieczenie/sma
ż
enie na grillu powinno zawsze si
ę
odbywa
ц
przy
zamkni
ę
tym piekarniku.
Aby piec/sma
ż
y
ц
na grillu, nale
ż
y nagrzewa
ц
piekarnik przez
oko o 3 minuty przed w o
ż
eniem potrawy do piekarnika.
Umie ci
ц
kawa ki bezpo rednio na ruszcie. W przypadku
grillowania tylko jednego kawa ka, lepszy rezultat osi
ф
gnie si
ę
,
k ad
ф
c kawa ek na w rodkowej cz
ę
ci rusztu.
Umie ci
ц
blach
ę
emaliowan
ф
na poziomie 1. W ten sposób
mo
ż
na zebra
ц
sok z mi
ę
sa, dzi
ę
ki czemu piekarnik b
ę
dzie
czystszy.
Nie umieszcza
ц
blachy do pieczenia ani blachy uniwersalnej na
poziomie 4 lub 5. Ze wzgl
ę
du na wysok
ф
temperatur
ę
, blachy
mog
ф
si
ę
odkszta ci
ц
i spowodowa
ц
uszkodzenia wn
ę
trza
piekarnika podczas ich wyjmowania.
W miar
ę
mo
ż
liwo ci, grillowa
ц
kawa ki tej samej wielko ci.
Dzi
ę
ki temu przyrumieniaj
ф
si
ę
w jednolity sposób i zachowuj
ф
soczysto
ц
. Nale
ż
y soli
ц
filety dopiero po usma
ż
eniu ich na
grillu.
Obróci
ц
kawa ki po up ywie
Z
czasu grillowania.
Element grzewczy grilla w
ф
cza si
ę
i wy
ф
cza automatycznie.
Jest to normalne zjawisko. Cz
ę
stotliwo
ц
w
ф
czania i
wy
ф
czania zale
ż
y od zaprogramowanego poziomu pracy grilla.
Mi
ę
so
Kawa ki mi
ę
sa nale
ż
y obraca
ц
na drug
ф
stron
ę
po up ywie
po owy czasu pieczenia.
Gdy piecze
ń
jest gotowa, nale
ż
y pozostawi
ц
j
ф
jeszcze na
10 minut w wy
ф
czonym, zamkni
ę
tym piekarniku. Dzi
ę
ki temu
sos z mi
ę
sa lepiej si
ę
rozprowadza.
Gotowy befsztyk owin
фц
w foli
ę
aluminiow
ф
i w o
ż
y
ц
na
10 minut do wy
ф
czonego piekarnika.
S onin
ę
pieczeni wieprzowej ponacina
ц
w kratk
ę
i w o
ż
y
ц
piecze
ń
do naczynia, najpierw s onin
ф
do do u.
Chleb lub ciasto (na przyk ad sernik) dobrze
wygl
ф
da z zewn
ф
trz, ale w rodku ma zakalec
(jest wilgotne, a w niektórych miejscach mokre).
Przy kolejnym pieczeniu, doda
ц
mniej sk adników p ynnych i pozostawi
ц
w pie-
karniku na troch
ę
d u
ż
ej, w ni
ż
szej temperaturze. W przypadku ciast z mokrym
wierzchem: najpierw przypiec spód. Posypa
ц
przypieczony spód ciasta sieka-
nymi migda ami lub tart
ф
bu k
ф
, a nast
ę
pnie na o
ż
y
ц
warstw
ę
wierzchni
ф
. Prze-
strzega
ц
zalece
ń
podanych w przepisie i podanego czasu pieczenia.
Ciasto przypiek o si
ę
nierównomiernie.
Ustawi
ц
ni
ż
sz
ф
temperatur
ę
; ciastka b
ę
d
ф
upieczone bardziej równomiernie.
Delikatne ciasta piec z ogrzewaniem górnym i dolnym
%
na jednym poziomie.
Na nieprawid owy przep yw powietrza mo
ż
e równie
ż
wp ywa
ц
wystaj
ф
cy papier
do pieczenia. Zawsze nale
ż
y przycina
ц
go do rozmiarów blachy.
Ciasto z owocami jest zbyt jasne od do u.
Nast
ę
pnym razem ustawi
ц
ciasto o jeden poziom ni
ż
ej.
Wycieka sok z owoców.
Nast
ę
pnym razem u
ż
y
ц
blachy uniwersalnej, je li jest dost
ę
pna.
Ma e ciastka dro
ż
d
ż
owe mog
ф
przykleja
ц
si
ę
do
siebie podczas pieczenia.
Stara
ц
si
ę
zachowa
ц
mi
ę
dzy nimi odst
ę
p oko o 2 cm. W ten sposób b
ę
d
ф
mia y
wystarczaj
ф
co du
ż
o miejsca, aby wyrosn
фц
i przyrumieni
ц
si
ę
z ka
ż
dej strony.
Podczas pieczenia na dwóch poziomach, ciasto
na górnej blasze przypiek o si
ę
bardziej ni
ż
na
dolnej.
Podczas pieczenia na ró
ż
nych poziomach nale
ż
y zawsze wybiera
ц
funkcj
ę
grzewcz
ф
za pomoc
ф
nadmuchu gor
ф
cego powietrza
<
. Mimo,
ż
e ciasta zosta y
wstawione do piekarnika jednocze nie, niekoniecznie musz
ф
one by
ц
gotowe w
tym samym czasie.
Podczas pieczenia ciast z mokrym wierzchem
pojawiaj
ф
si
ę
skropliny pary wodnej.
Podczas pieczenia mo
ż
e wytwarza
ц
si
ę
para wodna. Para cz
ę
ciowo ulatnia si
ę
przez rygle w drzwiczkach piekarnika i mo
ż
e osadza
ц
si
ę
na panelu sterowania
lub frontach s
ф
siednich mebli w postaci kropli wody. Jest to naturalne zjawisko
fizyczne.
Mi
ę
so
Waga
Akcesoria kuchenne
i naczynia
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura w °C,
poziom pracy grilla
Czas
w minutach
Mi
ę
so wo
ł
owe
Sztufada wo owa
1,0 kg
zamkni
ę
te
2
%
200-220
100
1,5 kg
2
%
190-210
120
2,0 kg
2
%
180-200
140
Filet wo owy rednio wysma
ż
ony
1,0 kg
otwarte
2
%
210-230
60
1,5 kg
2
%
200-220
80
Spis treści
- 22 Spis tre ci; Rady i wskazówki dotycz; Przed monta
- 23 Przyczyny uszkodze
- 24 Panel sterowania; Pokr
- 26 Programowanie godziny; Wygrzewanie piekarnika; Czyszczenie akcesoriów kuchennych; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura
- 27 Szybkie podgrzewanie; Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- 29 Godzina; Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie
- 30 Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz; Funkcja o wietlenia
- 32 Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku; Serwis; Nr) i numer fabryczny
- 33 Oszcz; Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 36 Mi
- 39 Produkty gotowe
- 40 Suszenie
- 42 Pieczenie
- 43 enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)