Oszcz; Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki - Bosch HBB43C452E - Instrukcja obsługi - Strona 33

Bosch HBB43C452E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 47
Ładowanie instrukcji

34

Rady dotycz

ą

ce oszcz

ę

dzania energii i ochrony rodowiska

naturalnego

Niniejszy rozdzia zawiera rady dotycz

ф

ce sposobów

oszcz

ę

dzania energii podczas pieczenia i sma

ż

enia w

piekarniku oraz wskazówki dotycz

ф

ce utylizacji urz

ф

dzenia.

Oszcz

ę

dzanie energii

Nagrzewa

ц

piekarnik tylko w przypadku, gdy jest to zalecane

w przepisie lub w tabeli potraw.

U

ż

ywa

ц

form do pieczenia w ciemnych kolorach, pokrytych

czarnym lakierem lub emali

ф

. Te formy najlepiej poch aniaj

ф

ciep o.

Pami

ę

ta

ц

, aby drzwiczki piekarnika by y zamkni

ę

te podczas

cyklu gotowania, pieczenia lub sma

ż

enia.

Podczas pieczenia kilku ciast, zaleca si

ę

je piec jedno po

drugim. Piekarnik b

ę

dzie rozgrzany, dzi

ę

ki czemu pieczenie

drugiego ciasta zajmie mniej czasu. Mo

ż

na równie

ż

wk ada

ц

jednocze nie dwie formy prostok

ф

tne, jedna obok drugiej.

Przy d ugich czasach gotowania/pieczenia, mo

ż

na wy

ф

czy

ц

piekarnik na 10 minut przed up ywem czasu i wykorzysta

ц

ciep o resztkowe w celu dogotowania/dopieczenia potrawy.

Utylizacja odpadów w sposób przyjazny dla

rodowiska naturalnego

Zutylizowa

ц

opakowanie w sposób ekologiczny.

Przetestowane w naszym studiu gotowania

Poni

ż

ej znajd

ф

Pa

ń

stwo przyk ady potraw z optymalnymi dla

nich ustawieniami. Poka

ż

emy Pa

ń

stwu, jaki rodzaj grzania i

temperatura najlepiej nadaj

ф

si

ę

do przyrz

ф

dzenia danej

potrawy. Podajemy wskazówki dotycz

ф

ce odpowiedniego

wyposa

ż

enia oraz wysoko ci, na jak

ф

nale

ż

y wsuwa

ц

je do

piekarnika. Udzielamy porad dotycz

ф

cych naczy

ń

i

przygotowywania potraw.

Wskazówki

Dane w tabeli zawsze dotycz

ф

potraw wsuni

ę

tych do zimnego

i pustego piekarnika.
Piekarnik podgrzewa

ц

tylko wówczas, gdy tak podaj

ф

tabele.

Wyposa

ż

enie wy o

ż

y

ц

papierem do pieczenia dopiero po

podgrzaniu piekarnika.

Podane w tabelach czasy s

ф

warto ciami orientacyjnymi.

Zale

żф

one od jako ci i w a ciwo ci produktów spo

ż

ywczych.

Nale

ż

y stosowa

ц

dostarczone wyposa

ż

enie. Wyposa

ż

enie

dodatkowe mo

ż

na naby

ц

w punkcie serwisowym lub sklepie

specjalistycznym.
Przed u

ż

yciem piekarnika wyj

фц

wyposa

ż

enie i naczynia, z

których si

ę

nie korzysta.

Do wyjmowania gor

ф

cego wyposa

ż

enia i naczy

ń

z piekarnika

zawsze u

ż

ywa

ц

apek kuchennych.

Ciasta i wypieki

Pieczenie na jednym poziomie

Najlepszym sposobem, aby upiec ciasto, jest umie ci

ц

je na

jednym poziomie z w

ф

czonym ogrzewaniem górnym i

dolnym

%

.

W przypadku pieczenia z nadmuchem gor

ф

cego powietrza

<

,

zaleca si

ę

nast

ę

puj

ф

ce poziomy dla akcesoriów kuchennych:

Ciasta w formach: poziom 2

Ciasta na blasze: poziom 3

Pieczenie na kilku poziomach

Stosowa

ц

tryb z nadmuchem gor

ф

cego powietrza

<

.

Pieczenie na 2 poziomach:

Blacha uniwersalna: poziom 3.

Blacha do pieczenia: poziom 1.

Ciasta na blachach, które zosta y jednocze nie umieszczone w
piekarniku, nie musz

ф

by

ц

gotowe w tym samym czasie.

W tabelach znajduje si

ę

wiele porad dotycz

ф

cych

przygotowywania potraw.

W przypadku jednoczesnego u

ż

ycia 3 prostok

ф

tnych form,

nale

ż

y umie ci

ц

je na ruszcie, tak jak pokazano na rysunku.

Formy do pieczenia

Najlepiej nadaj

ф

si

ę

ciemne metalowe formy do pieczenia.

W przypadku pieczenia w formach z cienkiego metalu lub
formach szklanych czas pieczenia wyd u

ż

a si

ę

, a ciasto nie jest

równomiernie zrumienione.

W przypadku pieczenia w formach silikonowych nale

ż

y piec

wed ug przepisów producenta formy i przestrzega

ц

jego

wskazówek. Formy silikonowe s

ф

cz

ę

sto mniejsze od zwyk ych.

Ilo

ц

sk adników i ciasta surowego mo

ż

e odbiega

ц

od tutaj

podanych.

Tabele

W tabeli znajduj

ф

si

ę

optymalne funkcje grzewcze dla ka

ż

dego

rodzaju ciasta lub deseru. Temperatura i czas pieczenia zale

żф

od ilo ci i konsystencji ciasta. Z tego powodu, w tabelach
potraw podane s

ф

zawsze zakresy czasu. Nale

ż

y zawsze

zacz

фц

od najni

ż

szego zakresu. W ni

ż

szej temperaturze

powierzchnia ciasto przyrumienia si

ę

w sposób bardziej

równomierny. W razie konieczno ci, przy nast

ę

pnej okazji

b

ę

dzie mo

ż

na wyd u

ż

y

ц

czas.

Je li piekarnik zosta nagrzany przed wstawieniem potrawy,
nale

ż

y skróci

ц

podany czas o 5 lub 10 minut.

Dodatkowe informacje znajduj

ф

si

ę

w dodatku do tabel, pod

tytu

ł

em: Sugestie dotycz

ф

ce pieczenia.

Niniejsze urz

ф

dzenie jest oznakowane jako zgodne z

zapisami Dyrektywy 2002/96/CE dotycz

ф

cej odpadów

elektrycznych i elektronicznych. Dyrektywa ta okre la
zasady recyklingu i ponownego wykorzystania
zu

ż

ytego sprz

ę

tu elektrycznego i elektronicznego na

terenie ca ej Unii Europejskiej.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)