Akrylamid w produktach spo; Pieczenie - Bosch HBA43S462E - Instrukcja obsługi - Strona 45

Bosch HBA43S462E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 49
Ładowanie instrukcji

48

Wyjmowanie s

ł

oików z piekarnika

Po zako

ń

czeniu gotowania, wyj

фц

s oiki z piekarnika.

Uwaga!

Nie umieszcza

ц

gor

ф

cych s oików na zimnym lub wilgotnym

pod o

ż

u. S oiki mog

ф

p

ę

kn

фц

.

Akrylamid w produktach spo

ż

ywczych

Akrylamid powstaje przede wszystkim w produktach
zbo

ż

owych i ziemniaczanych przygotowywanych w wysokich

temperaturach, np. we frytkach, tostach, bu kach, chlebie i w
drobnych wyrobach cukierniczych (herbatnikach, ciastkach z
przyprawami korzennymi, ciastkach bo

ż

onarodzeniowych).

Potrawy testowe

Poni

ż

sze tabele zosta y utworzone dla instytutów testuj

ф

cych w

celu u atwienia im przeprowadzenia kontroli i przetestowania

ż

nych urz

ф

dze

ń

.

Zgodnie z norm

ф

EN 50304/EN 60350 (2009) lub IEC 60350.

Pieczenie

Pieczenie na 2 poziomach:
Zawsze umieszcza

ц

g

ę

bok

ф

blach

ę

uniwersaln

ф

na wy

ż

szym

poziomie, a p ask

ф

blach

ę

do pieczenia na ni

ż

szym.

Pieczenie na 3 poziomach:
Zawsze k a

ц

g

ę

bok

ф

blach

ę

uniwersaln

ф

na wy

ż

szym

poziomie.

Herbatniki ma lane:
Ciasta na blachach, które zosta y jednocze nie umieszczone w
piekarniku, nie musz

ф

by

ц

gotowe w tym samym czasie.

Szarlotka z wierzchni

ф

warstw

ф

ciasta na 1 poziomie:

Umie ci

ц

ciemne tortownice, zachowuj

ф

c mi

ę

dzy nimi odst

ę

p.

Szarlotka z wierzchni

ф

warstw

ф

ciasta na 2 poziomach:

Umie ci

ц

ciemne tortownice, jedn

ф

nad drug

ф

.

Ciasta w tortownicach z blachy stalowej ocynkowanej:
Piec z ogrzewaniem górnym i dolnym

%

na 1 poziomie. U

ż

y

ц

blachy uniwersalnej zamiast rusztu i umie ci

ц

na niej

tortownice.

Zalecenia dotycz

ą

ce przygotowania potraw z nisk

ą

zawarto ci

ą

akrylamidu

Zasady ogólne

Ograniczy

ц

czas pieczenia do minimum.

Przyrumienia

ц

potrawy, nie powoduj

ф

c nadmiernego przypiekania.

Du

ż

e i grube potrawy zawieraj

ф

ma o akrylamidu.

Pieczenie

Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 200 °C

Z nadmuchem gor

ф

cego powietrza 3D o temp. maks. 180 °C.

Ciasteczka i herbatniki

Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 190 °C.

Z nadmuchem gor

ф

cego powietrza 3D o temp. maks. 170 °C.

Jajko lub

ż

ó tko zmniejsza wytwarzanie akrylamidu.

Frytki sma

ż

one w piekarniku

Roz o

ż

y

ц

na blasze równomiernie jedn

ф

warstw

ę

potrawy. Piec co najmniej 400 g na jed-

nej blasze, aby ziemniaki nie uleg y zeschni

ę

ciu

Potrawa

Akcesoria kuchenne i formy

Poziom

Funkcja
grzewcza

Temperatura
w °C

Czas w
minutach

Herbatniki ma lane (podgrzewanie
wst

ę

pne*)

Blacha uniwersalna

3

%

150-160

20-30

Blacha uniwersalna

3

<

140-150

20-30

Blacha uniwersalna + blacha do pieczenia 3+1

<

140-150

25-35

2 blachy do pieczenia + blacha uniwer-
salna

5+3+1

<

140-150

25-35

* Nie u

ż

ywa

ц

funkcji szybkiego podgrzewania do wst

ę

pnego podgrzewania piekarnika

Blachy do pieczenia i ruszty jako opcjonalne akcesoria s

ф

dost

ę

pne w sklepach specjalistycznych.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)