Bosch HBA43S462E - Instrukcja obsługi - Strona 44

Bosch HBA43S462E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 49
Ładowanie instrukcji

47

Suszenie

U

ż

ywa

ц

wy

ф

cznie owoców i warzyw w idealnym stanie; przed

suszeniem zawsze dok adnie je umy

ц

.

Ods

ф

czy

ц

z wody i dok adnie osuszy

ц

.

Umie ci

ц

blach

ę

uniwersaln

ф

na poziomie 3, a ruszt na

poziomie 1.

Po o

ż

y

ц

papier do pieczenia lub pergamin na blasze

uniwersalnej i ruszcie.

Wskazówka:

Je li owoce lub warzywa zawieraj

ф

du

ż

o soku lub

wody, nale

ż

y kilkakrotnie je obróci

ц

. Po wysuszeniu,

natychmiast oddzieli

ц

owoce lub warzywa od papieru.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Do celów gotowania, s oiki i gumy elastyczne musz

ф

by

ц

czyste

i w idealnym stanie. U

ż

ywa

ц

w miar

ę

mo

ż

liwo ci s oików o tych

samych wymiarach. Warto ci podane w tabelach odnosz

ф

si

ę

do okr

ф

g ych s oików o pojemno ci jednego litra.

Uwaga!

Nie u

ż

ywa

ц

s oików o wi

ę

kszej pojemno ci lub wysoko ci.

Pokrywki mog

ф

p

ę

kn

фц

.

U

ż

ywa

ц

wy

ф

cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed

u

ż

yciem, dok adnie je umy

ц

.

Czasy podane w tabelach s

ф

warto ciami orientacyjnymi. Mog

ф

ulec zmianie zale

ż

nie od temperatury otoczenia, liczby s oików,

ilo ci oraz temperatury zawarto ci s oików. Przed wy

ф

czeniem

urz

ф

dzenia, sprawdzi

ц

, czy wewn

ф

trz s oików utworzy y si

ę

p

ę

cherzyki.

Przygotowanie

1.

Wsypa

ц

owoce lub warzywa do s oików, lecz nie do pe na.

2.

Oczy ci

ц

brzegi s oików; powinny by

ц

czyste.

3.

Umie ci

ц

na ka

ż

dym s oiku wilgotn

ф

, elastyczn

ф

gum

ę

i

przykrywk

ę

.

4.

Zabezpieczy

ц

s oiki za pomoc

ф

metalowych uchwytów.

Nigdy nie umieszcza

ц

naraz wi

ę

cej ni

ż

sze

ц

s oików wewn

ф

trz

piekarnika.

Programowanie

1.

Umie ci

ц

blach

ę

uniwersaln

ф

na poziomie 2. Umie ci

ц

s oiki

w taki sposób, aby si

ę

nie dotyka y.

2.

Nala

ц

½ litra gor

ф

cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na

blach

ę

uniwersaln

ф

.

3.

Zamkn

фц

drzwiczki piekarnika.

4.

Ustawi

ц

pokr

ę

t o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego

$

.

5.

Ustawi

ц

temperatur

ę

mi

ę

dzy 170 a 180 °C.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst

ę

pach czasu,

zaczynaj

ф

si

ę

tworzy

ц

p

ę

cherzyki. Wy

ф

czy

ц

piekarnik.

Wyj

фц

s oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie

wykorzystuje si

ę

ciep o resztkowe). Je li pozostawi si

ę

na

d u

ż

ej do sch odzenia w piekarniku, mog

ф

wytworzy

ц

si

ę

bakterie, które spowoduj

ф

ski ni

ę

cie marmolady.

Pasteryzowanie warzyw

Gdy tylko zaczn

ф

si

ę

tworzy

ц

w s oikach ma e p

ę

cherzyki,

ponownie ustawi

ц

temperatur

ę

na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -

70 minut zale

ż

nie od rodzaju warzyw. Po up ywie tego czasu,

wy

ф

czy

ц

piekarnik i wykorzysta

ц

ciep o resztkowe.

Potrawa

Poziom Funkcja grzewcza Temperatura w °C Czas pieczenia w godzinach

jab ka w plasterkach - 600 g

1+3

<

80

ok. 5 h

gruszki w kawa kach - 800 g

1+3

<

80

ok. 8 h

liwki - 1,5 kg

1+3

<

80

ok. 8-10 h

zio a aromatyczne, oczyszczone - 200 g

1+3

<

80

ok. 1½ h

Owoce w s

ł

oikach o pojemno ci jednego litra

od momentu pojawienia si

ę

p

ę

cherzy-

ków powietrza i pary wodnej

Ciep

ł

o resztkowe

Jab ka, porzeczki, truskawki

Wy

ф

czanie

ok. 25 minut

Czere nie, morele, brzoskwinie, porzeczki

Wy

ф

czanie

ok. 30 minut

Mus z jab ek, gruszek, liwek

Wy

ф

czanie

ok. 35 minut

Warzywa w zimnej zalewie w s

ł

oikach o pojemno ci jednego litra

W momencie pojawienia si

ę

p

ę

cherzy-

ków 120

х

140 ºC

Ciep

ł

o resztkowe

Ogórki

-

ok. 35 minut

Buraki czerwone

ok. 35 minut

ok. 30 minut

Brukselka

ok. 45 minut

ok. 30 minut

Fasola, kalarepa, kapusta czerwona

ok. 60 minut

ok. 30 minut

Zielony groszek

ok. 70 minut

ok. 30 minut

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)