Bosch HBA43S462E - Instrukcja obsługi - Strona 39

Bosch HBA43S462E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 49
Ładowanie instrukcji

42

Porady i praktyczne wskazówki dotycz

ą

ce

pieczenia

Mi

ę

so, drób, ryby

Naczynia

Mo

ż

na stosowa

ц

dowolne naczynie odporne na wysok

ф

temperatur

ę

. W przypadku du

ż

ych pieczeni, mo

ż

na równie

ż

u

ż

y

ц

blachy emaliowanej.

Najbardziej odpowiednie s

ф

naczynia szklane. Sprawdzi

ц

, czy

pokrywka rondla jest dopasowana i dok adnie zamyka
naczynie.

Je li u

ż

ywa si

ę

naczy

ń

emaliowanych, nale

ż

y doda

ц

wi

ę

cej

p ynu.

Je li u

ż

ywa si

ę

rondli ze stali nierdzewnej, mi

ę

so nie

przyrumieni si

ę

za bardzo, a nawet mo

ż

e okaza

ц

si

ę

niedogotowane. W tym przypadku, wyd u

ż

y

ц

czas gotowania.

Dane podane w tabelach:
Naczynie bez pokrywki = otwarte
Naczynie z pokrywk

ф

= zamkni

ę

te

Umieszcza

ц

naczynie zawsze po rodku rusztu.

Gor

ф

ce naczynia ze szk a nale

ż

y umieszcza

ц

na suchej cierce

kuchennej. Szk o mo

ż

e ulec p

ę

kni

ę

ciu, je li naczynie zostaje

oparte na wilgotnym lub zimnym pod o

ż

u.

Pieczenie mi

ę

s

Do chudego mi

ę

sa doda

ц

nieco wody. Spód naczynia powinien

by

ц

zakryty na wysoko

ц

ok. ½ cm.

Do pieczeni duszonej doda

ц

wi

ę

cej wody. Spód naczynia

powinien by

ц

zakryty na wysoko

ц

1 - 2 cm.

Ilo

ц

wody zale

ż

y od rodzaju mi

ę

sa i materia u, z jakiego

wykonane jest naczynie. Je li mi

ę

so przyrz

ф

dzane jest w

brytfannie emaliowanej, nale

ż

y doda

ц

nieco wi

ę

cej wody ni

ż

do

szklanego naczynia.

W miar

ę

mo

ż

liwo ci nie nale

ż

y u

ż

ywa

ц

brytfann ze stali

nierdzewnej. Mi

ę

so gotuje si

ę

wolniej i jest mniej rumiane.

Nale

ż

y zwi

ę

kszy

ц

temperatur

ę

i/lub wyd u

ż

y

ц

czas gotowania.

Pieczenie/sma

ż

enie na grillu

Pieczenie/sma

ż

enie na grillu powinno zawsze si

ę

odbywa

ц

przy

zamkni

ę

tym piekarniku.

Aby piec/sma

ż

y

ц

na grillu, nale

ż

y nagrzewa

ц

piekarnik przez

oko o 3 minuty przed w o

ż

eniem potrawy do piekarnika.

Umie ci

ц

kawa ki bezpo rednio na ruszcie. W przypadku

grillowania tylko jednego kawa ka, lepszy rezultat osi

ф

gnie si

ę

,

k ad

ф

c kawa ek na w rodkowej cz

ę

ci rusztu.

Umie ci

ц

blach

ę

emaliowan

ф

na poziomie 1. W ten sposób

mo

ż

na zebra

ц

sok z mi

ę

sa, dzi

ę

ki czemu piekarnik b

ę

dzie

czystszy.

Pieczenie na podstawie w asnego przepisu.

Porówna

ц

z podobnym produktem w tabeli potraw.

Sprawdzanie, czy ciasto z ubijanej masy jest ju

ż

upieczone.

Na oko o 10 minut przed up ywem czasu pieczenia podanego w przepisie,
nak u

ц

ciasto w najwy

ż

szym punkcie cienkim drewnianym patyczkiem. Je li

patyczek wychodzi z ciasta czysty (bez przyklejonych kawa ków ciasta), ciasto
jest gotowe.

Ciasto nie wyros o.

Przy kolejnym pieczeniu doda

ц

mniej sk adników p ynnych lub zaprogramowa

ц

temperatur

ę

pieczenia o 10 stopni ni

ż

sz

ф

. Przestrzega

ц

czasów mieszania odpo-

wiednich sk adników podanych w przepisie na ciasto.

Ciasto dobrze wyros o na rodku, ale przy brze-
gach jest ni

ż

sze.

Nie smarowa

ц

formy t uszczem. Po upieczeniu, ostro

ż

nie oddzieli

ц

ciasto od

formy za pomoc

ф

no

ż

a.

Ciasto jest zbyt przypieczone na wierzchu.

W o

ż

y

ц

ciasto do piekarnika na ni

ż

szym poziomie, zaprogramowa

ц

ni

ż

sz

ф

tem-

peratur

ę

pieczenia i pozostawi

ц

w piekarniku na d u

ż

ej.

Ciasto jest zbyt suche.

Po upieczeniu nak u

ц

ciasto drewnianym patyczkiem w kilku miejscach. Spry-

ska

ц

ciasto kilkoma kroplami soku owocowego lub alkoholu. Przy kolejnym pie-

czeniu, zaprogramowa

ц

temperatur

ę

pieczenia wy

ż

sz

ф

o 10 stopni i skróci

ц

czas pieczenia.

Chleb lub ciasto (na przyk ad sernik) dobrze
wygl

ф

da z zewn

ф

trz, ale w rodku ma zakalec

(jest wilgotne, a w niektórych miejscach mokre).

Przy kolejnym pieczeniu, doda

ц

mniej sk adników p ynnych i pozostawi

ц

w pie-

karniku na troch

ę

d u

ż

ej, w ni

ż

szej temperaturze. W przypadku ciast z mokrym

wierzchem: najpierw przypiec spód. Posypa

ц

przypieczony spód ciasta sieka-

nymi migda ami lub tart

ф

bu k

ф

, a nast

ę

pnie na o

ż

y

ц

warstw

ę

wierzchni

ф

. Prze-

strzega

ц

zalece

ń

podanych w przepisie i podanego czasu pieczenia.

Ciastka przypiek y si

ę

nierównomiernie.

Ustawi

ц

ni

ż

sz

ф

temperatur

ę

; ciastka b

ę

d

ф

upieczone bardziej równomiernie.

Delikatne ciasta piec z ogrzewaniem górnym i dolnym

%

na jednym poziomie.

Na nieprawid owy przep yw powietrza mo

ż

e równie

ż

wp ywa

ц

wystaj

ф

cy papier

do pieczenia. Zawsze nale

ż

y przycina

ц

go do rozmiarów blachy.

Ciasto z owocami jest zbyt jasne od do u.

Nast

ę

pnym razem ustawi

ц

ciasto o jeden poziom ni

ż

ej.

Wycieka sok z owoców.

Nast

ę

pnym razem u

ż

y

ц

blachy uniwersalnej, je li jest dost

ę

pna.

Ma e ciastka dro

ż

d

ż

owe mog

ф

przykleja

ц

si

ę

do

siebie podczas pieczenia.

Stara

ц

si

ę

zachowa

ц

mi

ę

dzy nimi odst

ę

p oko o 2 cm. W ten sposób b

ę

d

ф

mia y

wystarczaj

ф

co du

ż

o miejsca, aby wyrosn

фц

i przyrumieni

ц

si

ę

z ka

ż

dej strony.

Podczas pieczenia na ró

ż

nych poziomach, cia-

sto na górnej blasze przypiek o si

ę

bardziej ni

ż

na dolnej.

Podczas pieczenia na ró

ż

nych poziomach nale

ż

y zawsze wybiera

ц

funkcj

ę

grzewcz

ф

za pomoc

ф

nadmuchu gor

ф

cego powietrza 3D

<

. Mimo,

ż

e ciasta

zosta y wstawione do piekarnika jednocze nie, niekoniecznie musz

ф

one by

ц

gotowe w tym samym czasie.

Podczas pieczenia ciast z mokrym wierzchem
pojawiaj

ф

si

ę

skropliny pary wodnej.

Podczas pieczenia mo

ż

e wytwarza

ц

si

ę

para wodna. Para cz

ę

ciowo ulatnia si

ę

przez rygle w drzwiczkach piekarnika i mo

ż

e osadza

ц

si

ę

na panelu sterowania

lub frontach s

ф

siednich mebli w postaci kropli wody. Jest to naturalne zjawisko

fizyczne.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)