Bosch HBA43S462E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
42
Porady i praktyczne wskazówki dotycz
ą
ce
pieczenia
Mi
ę
so, drób, ryby
Naczynia
Mo
ż
na stosowa
ц
dowolne naczynie odporne na wysok
ф
temperatur
ę
. W przypadku du
ż
ych pieczeni, mo
ż
na równie
ż
u
ż
y
ц
blachy emaliowanej.
Najbardziej odpowiednie s
ф
naczynia szklane. Sprawdzi
ц
, czy
pokrywka rondla jest dopasowana i dok adnie zamyka
naczynie.
Je li u
ż
ywa si
ę
naczy
ń
emaliowanych, nale
ż
y doda
ц
wi
ę
cej
p ynu.
Je li u
ż
ywa si
ę
rondli ze stali nierdzewnej, mi
ę
so nie
przyrumieni si
ę
za bardzo, a nawet mo
ż
e okaza
ц
si
ę
niedogotowane. W tym przypadku, wyd u
ż
y
ц
czas gotowania.
Dane podane w tabelach:
Naczynie bez pokrywki = otwarte
Naczynie z pokrywk
ф
= zamkni
ę
te
Umieszcza
ц
naczynie zawsze po rodku rusztu.
Gor
ф
ce naczynia ze szk a nale
ż
y umieszcza
ц
na suchej cierce
kuchennej. Szk o mo
ż
e ulec p
ę
kni
ę
ciu, je li naczynie zostaje
oparte na wilgotnym lub zimnym pod o
ż
u.
Pieczenie mi
ę
s
Do chudego mi
ę
sa doda
ц
nieco wody. Spód naczynia powinien
by
ц
zakryty na wysoko
ц
ok. ½ cm.
Do pieczeni duszonej doda
ц
wi
ę
cej wody. Spód naczynia
powinien by
ц
zakryty na wysoko
ц
1 - 2 cm.
Ilo
ц
wody zale
ż
y od rodzaju mi
ę
sa i materia u, z jakiego
wykonane jest naczynie. Je li mi
ę
so przyrz
ф
dzane jest w
brytfannie emaliowanej, nale
ż
y doda
ц
nieco wi
ę
cej wody ni
ż
do
szklanego naczynia.
W miar
ę
mo
ż
liwo ci nie nale
ż
y u
ż
ywa
ц
brytfann ze stali
nierdzewnej. Mi
ę
so gotuje si
ę
wolniej i jest mniej rumiane.
Nale
ż
y zwi
ę
kszy
ц
temperatur
ę
i/lub wyd u
ż
y
ц
czas gotowania.
Pieczenie/sma
ż
enie na grillu
Pieczenie/sma
ż
enie na grillu powinno zawsze si
ę
odbywa
ц
przy
zamkni
ę
tym piekarniku.
Aby piec/sma
ż
y
ц
na grillu, nale
ż
y nagrzewa
ц
piekarnik przez
oko o 3 minuty przed w o
ż
eniem potrawy do piekarnika.
Umie ci
ц
kawa ki bezpo rednio na ruszcie. W przypadku
grillowania tylko jednego kawa ka, lepszy rezultat osi
ф
gnie si
ę
,
k ad
ф
c kawa ek na w rodkowej cz
ę
ci rusztu.
Umie ci
ц
blach
ę
emaliowan
ф
na poziomie 1. W ten sposób
mo
ż
na zebra
ц
sok z mi
ę
sa, dzi
ę
ki czemu piekarnik b
ę
dzie
czystszy.
Pieczenie na podstawie w asnego przepisu.
Porówna
ц
z podobnym produktem w tabeli potraw.
Sprawdzanie, czy ciasto z ubijanej masy jest ju
ż
upieczone.
Na oko o 10 minut przed up ywem czasu pieczenia podanego w przepisie,
nak u
ц
ciasto w najwy
ż
szym punkcie cienkim drewnianym patyczkiem. Je li
patyczek wychodzi z ciasta czysty (bez przyklejonych kawa ków ciasta), ciasto
jest gotowe.
Ciasto nie wyros o.
Przy kolejnym pieczeniu doda
ц
mniej sk adników p ynnych lub zaprogramowa
ц
temperatur
ę
pieczenia o 10 stopni ni
ż
sz
ф
. Przestrzega
ц
czasów mieszania odpo-
wiednich sk adników podanych w przepisie na ciasto.
Ciasto dobrze wyros o na rodku, ale przy brze-
gach jest ni
ż
sze.
Nie smarowa
ц
formy t uszczem. Po upieczeniu, ostro
ż
nie oddzieli
ц
ciasto od
formy za pomoc
ф
no
ż
a.
Ciasto jest zbyt przypieczone na wierzchu.
W o
ż
y
ц
ciasto do piekarnika na ni
ż
szym poziomie, zaprogramowa
ц
ni
ż
sz
ф
tem-
peratur
ę
pieczenia i pozostawi
ц
w piekarniku na d u
ż
ej.
Ciasto jest zbyt suche.
Po upieczeniu nak u
ц
ciasto drewnianym patyczkiem w kilku miejscach. Spry-
ska
ц
ciasto kilkoma kroplami soku owocowego lub alkoholu. Przy kolejnym pie-
czeniu, zaprogramowa
ц
temperatur
ę
pieczenia wy
ż
sz
ф
o 10 stopni i skróci
ц
czas pieczenia.
Chleb lub ciasto (na przyk ad sernik) dobrze
wygl
ф
da z zewn
ф
trz, ale w rodku ma zakalec
(jest wilgotne, a w niektórych miejscach mokre).
Przy kolejnym pieczeniu, doda
ц
mniej sk adników p ynnych i pozostawi
ц
w pie-
karniku na troch
ę
d u
ż
ej, w ni
ż
szej temperaturze. W przypadku ciast z mokrym
wierzchem: najpierw przypiec spód. Posypa
ц
przypieczony spód ciasta sieka-
nymi migda ami lub tart
ф
bu k
ф
, a nast
ę
pnie na o
ż
y
ц
warstw
ę
wierzchni
ф
. Prze-
strzega
ц
zalece
ń
podanych w przepisie i podanego czasu pieczenia.
Ciastka przypiek y si
ę
nierównomiernie.
Ustawi
ц
ni
ż
sz
ф
temperatur
ę
; ciastka b
ę
d
ф
upieczone bardziej równomiernie.
Delikatne ciasta piec z ogrzewaniem górnym i dolnym
%
na jednym poziomie.
Na nieprawid owy przep yw powietrza mo
ż
e równie
ż
wp ywa
ц
wystaj
ф
cy papier
do pieczenia. Zawsze nale
ż
y przycina
ц
go do rozmiarów blachy.
Ciasto z owocami jest zbyt jasne od do u.
Nast
ę
pnym razem ustawi
ц
ciasto o jeden poziom ni
ż
ej.
Wycieka sok z owoców.
Nast
ę
pnym razem u
ż
y
ц
blachy uniwersalnej, je li jest dost
ę
pna.
Ma e ciastka dro
ż
d
ż
owe mog
ф
przykleja
ц
si
ę
do
siebie podczas pieczenia.
Stara
ц
si
ę
zachowa
ц
mi
ę
dzy nimi odst
ę
p oko o 2 cm. W ten sposób b
ę
d
ф
mia y
wystarczaj
ф
co du
ż
o miejsca, aby wyrosn
фц
i przyrumieni
ц
si
ę
z ka
ż
dej strony.
Podczas pieczenia na ró
ż
nych poziomach, cia-
sto na górnej blasze przypiek o si
ę
bardziej ni
ż
na dolnej.
Podczas pieczenia na ró
ż
nych poziomach nale
ż
y zawsze wybiera
ц
funkcj
ę
grzewcz
ф
za pomoc
ф
nadmuchu gor
ф
cego powietrza 3D
<
. Mimo,
ż
e ciasta
zosta y wstawione do piekarnika jednocze nie, niekoniecznie musz
ф
one by
ц
gotowe w tym samym czasie.
Podczas pieczenia ciast z mokrym wierzchem
pojawiaj
ф
si
ę
skropliny pary wodnej.
Podczas pieczenia mo
ż
e wytwarza
ц
si
ę
para wodna. Para cz
ę
ciowo ulatnia si
ę
przez rygle w drzwiczkach piekarnika i mo
ż
e osadza
ц
si
ę
na panelu sterowania
lub frontach s
ф
siednich mebli w postaci kropli wody. Jest to naturalne zjawisko
fizyczne.
Spis treści
- 23 Spis tre ci; Wa
- 25 Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- 27 wk; Specjalne akcesoria kuchenne
- 28 Programowanie godziny; Wygrzewanie piekarnika; Czyszczenie akcesoriów kuchennych; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- 29 Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- 31 Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; rodki czyszcz
- 32 Funkcja o wietlenia; Pochylanie elementu grzewczego grilla
- 34 Co zrobi; Tabela usterek
- 35 Wymiana lampki w piekarniku; Szklane elementy ochronne; Serwis; Nr) i numer fabryczny
- 36 Oszcz; Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 43 Rozmra
- 45 Akrylamid w produktach spo; Pieczenie
- 46 enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)