Oszcz; Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki - Bosch HBA43S462E - Instrukcja obsługi - Strona 36

Bosch HBA43S462E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 49
Ładowanie instrukcji

39

Porady dotycz

ą

ce oszcz

ę

dno ci energii i ochrony rodowiska

Niniejszy rozdzia zawiera porady dotycz

ф

ce oszcz

ę

dzania

energii podczas pieczenia oraz prawid owej utylizacji
urz

ф

dzenia.

Oszcz

ę

dzanie energii

Nagrzewa

ц

piekarnik tylko w przypadku, gdy jest to zalecane

w przepisie lub w tabeli potraw.

U

ż

ywa

ц

form do pieczenia w ciemnych kolorach, pokrytych

czarnym lakierem lub emali

ф

. Te formy najlepiej poch aniaj

ф

ciep o.

Pami

ę

ta

ц

, aby drzwiczki piekarnika by y zamkni

ę

te podczas

cyklu gotowania, pieczenia lub sma

ż

enia.

Podczas pieczenia kilku ciast, zaleca si

ę

je piec jedno po

drugim. Piekarnik b

ę

dzie rozgrzany, dzi

ę

ki czemu pieczenie

drugiego ciasta zajmie mniej czasu. Mo

ż

na równie

ż

wk ada

ц

jednocze nie dwie formy prostok

ф

tne, jedna obok drugiej.

Przy d ugich czasach gotowania/pieczenia, mo

ż

na wy

ф

czy

ц

piekarnik na 10 minut przed up ywem czasu i wykorzysta

ц

ciep o resztkowe w celu dogotowania/dopieczenia potrawy.

Utylizacja zgodna z przepisami o ochronnie

rodowiska naturalnego

Opakowanie nale

ż

y usun

фц

zgodnie z przepisami o ochronie

rodowiska.

Przetestowane w naszym studiu gotowania

Poni

ż

ej znajd

ф

Pa

ń

stwo przyk ady potraw z optymalnymi dla

nich ustawieniami. Poka

ż

emy Pa

ń

stwu, jaki rodzaj grzania i

temperatura najlepiej nadaj

ф

si

ę

do przyrz

ф

dzenia danej

potrawy. Podajemy wskazówki dotycz

ф

ce odpowiedniego

wyposa

ż

enia oraz wysoko ci, na jak

ф

nale

ż

y wsuwa

ц

je do

piekarnika. Udzielamy porad dotycz

ф

cych naczy

ń

i

przygotowywania potraw.

Wskazówki

Dane w tabeli zawsze dotycz

ф

potraw wsuni

ę

tych do zimnego

i pustego piekarnika.
Piekarnik podgrzewa

ц

tylko wówczas, gdy tak podaj

ф

tabele.

Wyposa

ż

enie wy o

ż

y

ц

papierem do pieczenia dopiero po

podgrzaniu piekarnika.

Podane w tabelach czasy s

ф

warto ciami orientacyjnymi.

Zale

żф

one od jako ci i w a ciwo ci produktów spo

ż

ywczych.

Nale

ż

y stosowa

ц

dostarczone wyposa

ż

enie. Wyposa

ż

enie

dodatkowe mo

ż

na naby

ц

w punkcie serwisowym lub sklepie

specjalistycznym.
Przed u

ż

yciem piekarnika wyj

фц

wyposa

ż

enie i naczynia, z

których si

ę

nie korzysta.

Do wyjmowania gor

ф

cego wyposa

ż

enia i naczy

ń

z piekarnika

zawsze u

ż

ywa

ц

apek kuchennych.

Ciasta i wypieki

Pieczenie na jednym poziomie

Najlepszym sposobem, aby upiec ciasto, jest umie ci

ц

je na

jednym poziomie z w

ф

czonym ogrzewaniem górnym i

dolnym

%

.

W przypadku pieczenia z nadmuchem gor

ф

cego

powietrza 3D

<

, zaleca si

ę

nast

ę

puj

ф

ce poziomy dla

akcesoriów kuchennych:

Ciasta w formach: poziom 2

Ciasta na blasze: poziom 3

Pieczenie na kilku poziomach

Stosowa

ц

tryb z nadmuchem gor

ф

cego powietrza 3D

<

.

Pieczenie na 2 poziomach:

Blacha uniwersalna: poziom 3.

Blacha do pieczenia: poziom 1.

Pieczenie na 3 poziomach:

Blacha uniwersalna: poziom 5.

Blacha do pieczenia: poziom 3.

Blacha do pieczenia: poziom 1.

Ciasta na blachach, które zosta y jednocze nie umieszczone w
piekarniku, nie musz

ф

by

ц

gotowe w tym samym czasie.

W tabelach znajduje si

ę

wiele porad dotycz

ф

cych

przygotowywania potraw.

W przypadku jednoczesnego u

ż

ycia 3 prostok

ф

tnych form,

nale

ż

y umie ci

ц

je na ruszcie, tak jak pokazano na rysunku.

Formy do pieczenia

Najlepiej nadaj

ф

si

ę

ciemne metalowe formy do pieczenia.

W przypadku pieczenia w formach z cienkiego metalu lub
formach szklanych czas pieczenia wyd u

ż

a si

ę

, a ciasto nie jest

równomiernie zrumienione.

To urz

ф

dzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektyw

ф

Europejsk

ф

2012/19/UE oraz polsk

ф

Ustaw

ф

z dnia

29 lipca 2005r. „O zu

ż

ytym sprz

ę

cie elektrycznym i

elektronicznym” (Dz.U. z 2005 r. Nr 180, poz. 1495)
symbolem przekre lonego kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje,

ż

e sprz

ę

t ten, po

okresie jego u

ż

ytkowania nie mo

ż

e by

ц

umieszczany

ф

cznie z innymi odpadami pochodz

ф

cymi z

gospodarstwa domowego. U

ż

ytkownik jest

zobowi

ф

zany do oddania go prowadz

ф

cym zbieranie

zu

ż

ytego sprz

ę

tu elektrycznego i elektronicznego.

Prowadz

ф

cy zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,

sklepy oraz gminne jednostka, tworz

ф

odpowiedni

system umo

ż

liwiaj

ф

cy oddanie tego sprz

ę

tu. W a ciwe

post

ę

powanie ze zu

ż

ytym sprz

ę

tem elektrycznym i

elektronicznym przyczynia si

ę

do unikni

ę

cia

szkodliwych dla zdrowia ludzi i rodowiska
naturalnego konsekwencji, wynikaj

ф

cych z obecno ci

sk adników niebezpiecznych oraz niew a ciwego
sk adowania i przetwarzania takiego sprz

ę

tu.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)