Miele H 2465 B ACTIVE - Instrukcje
Instrukcja obsługi Miele H 2465 B ACTIVE
























































































































Podsumowanie
Spis treści 2 Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia ............................................................... 6 Ochrona środowiska naturalnego ............................................................................. 13 Przegląd ...............................................................
Spis treści 3 Minutnik .......................................................................................................................... 35 Przegląd programów .................................................................................................... 36 Wskazówki dotyczące oszczędz...
Spis treści 4 Czyszczenie ścianki tylnej z emalią katalityczną ........................................................ 58 Usuwanie zabrudzeń z przypraw, cukru itp. .......................................................... 58 Usuwanie zabrudzeń z oleju i tłuszczu ......................................
Spis treści 5 Ciasteczka wyciskane .................................................................................................... 94 Muffiny orzechowe......................................................................................................... 95 Pizza (ciasto drożdżowe) .............
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 6 Ten piekarnik spełnia wymagania obowiązujących przepisów bez-pieczeństwa. Nieprawidłowe użytkowanie może jednak doprowa-dzić do wyrządzenia szkód osobowych i rzeczowych.Przed uruchomieniem urządzenia należy uważnie przeczytać in-strukcję użytkowania i montażu...
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 7 Ze względu na szczególne wymagania (np. odnośnie temperatury, wilgotności, odporności chemicznej, ścieralności i wibracji) w komo-rze urządzenia są zamontowane specjalne elementy świetlne. Te spe-cjalne elementy świetlne mogą być używane wyłącznie do określ...
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 8 Bezpieczeństwo techniczne Nieprawidłowo przeprowadzone prace instalacyjne i konserwacyj- ne lub naprawy mogą się stać przyczyną poważnych zagrożeń dlaużytkownika. Prace instalacyjne i konserwacyjne oraz naprawy mogąbyć przeprowadzane wyłącznie przez fachowc...
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 9 W przypadku piekarnika, który został dostarczony bez przewodu przyłączeniowego, specjalny kabel przyłączeniowy musi zostać zain-stalowany przez specjalistę autoryzowanego przez firmę Miele (patrzrozdział „Instalacja“, punkt „Podłączenie elektryczne“). Gdy...
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 11 Dno komory urządzenia może zostać uszkodzone przez przesuwa- nie po nim przedmiotów. Gdy ustawia się garnki, patelnie lub naczy-nia na dnie komory, nie należy przesuwać tych przedmiotów w tę i zpowrotem. Niebezpieczeństwo zranień przez parę wodną. Gdy zi...
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 12 Czyszczenie i konserwacja Niebezpieczeństwo zranień przez porażenie prądem. Para z myjki pa- rowej może się dostać na elementy przewodzące prąd elektryczny i spo-wodować zwarcie. Nigdy nie stosować do czyszczenia myjki parowej. Prowadnice boczne mogą zos...
Ochrona środowiska naturalnego 13 Utylizacja opakowania Opakowanie służy do manewrowaniai chroni urządzenie przed uszkodzeniamipodczas transportu. Materiały opakowa-niowe zostały specjalnie dobrane podkątem ochrony środowiska i technikiutylizacji i generalnie nadają się do po-nownego wykorzystania.Z...
Przegląd 14 Piekarnik a Elementy sterowania b Grzałka grzania górnego/grilla c Katalitycznie emaliowana ścianka tylna d Otwór zasysania dla dmuchawy z umieszczoną z tyłu grzałką pierścieniową e Prowadnice boczne z 5 poziomami wsuwania f Dno komory ze znajdującą się pod nim grzałką grzania dolnego g ...
Elementy sterowania piekarnika 15 a Pokrętło wyboru programówdo wybierania programów b Wyświetlaczdo wyświetlania godziny i informacji dotyczących obsługi c Przycisk dotykowy do wywoływania ustawień d Przycisk dotykowy do stopniowego cofania w menu e Przycisk dotykowy OK do wywoływania funkcj...
Elementy sterowania piekarnika 16 Pokrętło wyboru programów Za pomocą pokrętła wyboru programówwybiera się programy i włącza oddziel-nie oświetlenie komory gotowania.Można je obracać dookoła w prawoi w lewo. Programy Oświetlenie Grzanie górne i dolne Grzanie dolne Grill duży Termonawiew Ec...
Elementy sterowania piekarnika 17 Przyciski dotykowe pod wyświetlaczem Przycisk doty- kowy Funkcja Za pomocą tego przycisku dotykowego wywołuje się ustawienia,gdy pokrętło wyboru programów znajduje się na pozycji 0 lub na pozycji Oświetlenie . W zależności od tego, w którym menu się Państwo z...
Zasady obsługi 18 Wybieranie programu Obrócić pokrętło wyboru programówna żądany program. Na wyświetlaczu pojawia się temperatu-ra proponowana. Zmienić zaproponowaną temperaturęza pomocą pokrętła wyboru , jeśli potrzeba. Potwierdzić za pomocą OK . Zmiana programu Podczas przyrządzania moż...
Wyposażenie 19 Modele opisane w tej instrukcji użytko-wania i montażu są wymienione naokładce z tyłu. Tabliczka znamionowa Tabliczka znamionowa jest widoczna naramie frontowej przy otwartych drzwicz-kach.Znajduje się tam oznaczenie modelu,numer fabryczny oraz dane przyłącze-niowe (napięcie/częstotli...
Wyposażenie 20 Wsuwać ruszt zawsze powierzchniąustawczą do dołu.Na krótszej stronie tego wyposażeniaznajduje się umieszczone pośrodku za-bezpieczenie przed wypadnięciem. Za-pobiega ono wypadnięciu wyposażeniaz prowadnic bocznych przy częściowymwysunięciu. Przy wsuwaniu pomiędzy pręty jednegopoziomu ...
Wyposażenie 21 Można równocześnie zastosować kilkablach do pieczenia, blach uniwersalnychlub rusztów. Wsunąć blachę do pieczenia, blachęuniwersalną lub ruszt na wysuwyFlexiClip. Przy wsuwaniu kolejnych elementówwyposażenia zachować od góry od-stęp przynajmniej jednego poziomuwsuwania do wysuw Fl...
Wyposażenie 22 Wychylić wysuwę FlexiClip w stronęśrodka komory urządzenia (2.). Wsunąć wysuwę FlexiClip ukośnie dotyłu wzdłuż górnego pręta aż do oporu(3.). Przechylić wysuwę FlexiClip z powro-tem w stronę prowadnicy bocznej izatrzasnąć ją na górnym pręcie ze sły-szalnym kliknięciem (4.). Jeśl...
Wyposażenie 23 Perforowana blacha Gourmet do pie-czenia i AirFry HBBL 71 Drobna perforacja blachy Gourmet dopieczenia i AirFry udoskonala procesygotowania: - Przy przyrządzaniu wypieków ze świe- żego ciasta drożdżowego i twarogo-wo-olejowego, chleba i bułek przyru-mienienie od spodu jest lepsze.Rozw...
Wyposażenie 24 Brytfanna Gourmet HUB Pokrywa brytfanny HBD Brytfanny Gourmet Miele w przeciwień-stwie do innych brytfann mogą zostaćwsunięte bezpośrednio w prowadniceboczne. Są one wyposażone, tak jakruszt, w zabezpieczenie przed wypad-nięciem.Powierzchnia brytfann jest pokryta po-włoką z efektem ni...
Wyposażenie 25 Zabezpieczenia - Blokada uruchomienia (patrz rozdział „Ustawienia“, punkt„Blokada uruchomienia “) - Wentylator chłodzący (patrz rozdział „Ustawienia“, punkt„Przedłuż. pracy wentyl.“) - Wyłączenie ze względów bezpie-czeństwa Wyłączenie ze względów bezpieczeń-stwa zostaje uaktywnion...
Pierwsze uruchomienie 26 Miele@home Państwa piekarnik jest wyposażony wzintegrowany moduł Wi-Fi. Aby z niego korzystać, potrzebne są: - sieć Wi-Fi- aplikacja Miele- konto użytkownika Miele Konto użytkownika można utworzyćpoprzez aplikację Miele. Aplikacja Miele przeprowadzi Państwaprzez proces tworz...
Pierwsze uruchomienie 27 Ustawienia podstawowe Przy pierwszym uruchomieniu należydokonać poniższych ustawień. Te usta-wienia mogą zostać zmienione w póź-niejszym terminie (patrz rozdział „Usta-wienia“). Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Piekarnik rozgrzewa się w czasie pra-cy.Pie...
Pierwsze uruchomienie 28 Pierwsze nagrzewanie piekarni-ka Przy pierwszym nagrzewaniu piekarnikamogą wystąpić nieprzyjemne zapachy.Można je usunąć, nagrzewając pustypiekarnik przynajmniej przez jedną go-dzinę. W czasie procesu nagrzewania należysię zatroszczyć o dobrą wentylacjękuchni.Proszę zapobiec...
Ustawienia 29 Przegląd ustawień Punkt menu Możliwe ustawienia Język ... | deutsch | english | ... Lokalizacja Godzina Wskazania Wł. * | Wył. | wyłączenie nocne Format czasu 12-godz. | 24-godz. * Ustawianie Wyświetlacz Jasność Głośność Dźwięki sygnałów Melodie * ...
Ustawienia 30 Wywoływanie menu „Ustawie-nia“ Za pomocą przycisku dotykowego można wywołać menu „Ustawienia“i spersonalizować swój piekarnik, dosto-sowując ustawienia fabryczne do swo-ich potrzeb. Obrócić pokrętło wyboru programówna pozycję 0 lub na pozycję Oświetle- nie . Wybrać przycisk d...
Ustawienia 31 Głośność Dźwięki sygnałów Gdy sygnały dźwiękowe są włączone,sygnał rozlega się po osiągnięciu usta-wionej temperatury i po upływie usta-wionego czasu. Melodie Na koniec procesu w odstępach czaso-wych rozlega się wielokrotnie melodia.Głośność tej melodii jest prezentowanana pasku segmen...
Ustawienia 32 Czas pracy Po wybraniu Czas pracy można spraw- dzić łączną liczbę godzin pracy piekarni-ka. Blokada uruchomienia Blokada uruchomienia zapobiega nieza-mierzonemu włączeniu piekarnika.Czas minutnika można również nadalbezpośrednio ustawić przy uaktywnionejblokadzie uruchomienia. Blokad...
Ustawienia 33 Zdalne sterowanie Gdy na urządzeniu mobilnym została za-instalowana aplikacja Miele, dostępnyjest system Miele@home i uaktywnionajest funkcja zdalnego sterowania ( Wł. ), można, w zależności od wybranego pro-gramu, ustawić temperaturę i czasy go-towania, wywołać wskazówki dotycząceproc...
Ustawienia 34 Handel Ta funkcja umożliwia sprzedawcom pre-zentację piekarnika bez grzania. Do pry-watnego użytku to ustawienie nie jestpotrzebne. Tryb pokazowy Gdy piekarnik zostanie włączony przyuaktywnionym trybie pokazowym, po-jawia się wskazówka Tryb pokazowy ak- tywny. Urządzenie nie grzeje . -...
Minutnik 35 Korzystanie z funkcji Minutnik Minutnik można ustawić do nadzoro- wania oddzielnych procesów, np. do go-towania jajek.Minutnik można również wykorzystać,gdy ustawione są równocześnie czasyautomatycznego włączenia lub wyłącze-nia procesu przyrządzania (np. jako przy-pomnienie, żeby prz...
Przegląd programów 36 Programy Wartość propono- wana Zakres Termonawiew Plus 160 °C 30–250 °C Intensywny 170 °C 50–250 °C Termonawiew Eco 190 °C 100–250 °C Pozostałe | Booster 160 °C 100–250 °C Pozostałe | AirFry 190 °C 30–250 °C Grzanie górne i dolne 180 °C 30–280 °C Grza...
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii 37 Procesy przyrządzania - Wyjąć z komory urządzenia całe wy- posażenie, które nie będzie potrzebnepodczas procesu pieczenia. - Z reguły należy wybrać najniższą tempe- raturę podaną w przepisie lub w tabeliustawień i sprawdzić potrawę po upły-wie najkrótszego...
Obsługa 38 Łatwa obsługa Wstawić potrawę do komory gotowa-nia. Wybrać żądany program za pomocąpokrętła wyboru programów. Najpierw przez chwilę wyświetlany jestprogram, a następnie temperatura pro-ponowana. Zmienić zaproponowaną temperaturęza pomocą pokrętła wyboru , jeśli potrzeba. Temper...
Obsługa 39 Ustawianie czasów przyrządzania Rezultaty przyrządzania mogą ulecpogorszeniu, jeśli pomiędzy wsunię-ciem potrawy do urządzenia i mo-mentem rozpoczęcia programu bę-dzie zbyt duży odstęp czasowy. Świe-że produkty spożywcze mogą sięprzebarwić, a nawet zepsuć.Przy pieczeniu ciasto może obe-sc...
Obsługa 40 Przerywanie procesu przyrzą-dzania Obrócić pokrętło wyboru programówna inny program lub na pozycję 0 . Ustawione czasy gotowania zostają ska-sowane. Po obróceniu pokrętła wyboruprogramów na pozycję 0 wyłącza się również grzanie i oświetlenie w komorzegotowania. Wstępne rozgrzewanie ko...
Programy automatyczne 41 Korzystanie z programów auto-matycznych Programy automatyczne prowadząpewnie i komfortowo do uzyskaniaoptymalnych rezultatów gotowania.Przepisy znajdują się na końcuinstrukcji użytkowania i montażu w roz-dziale „Przepisy Programy automatycz-ne“. Wybrać Programy automatyczn...
Pieczenie wypieków 42 Delikatne traktowanie produktówspożywczych służy zdrowiu.Ciasta, pizzę, frytki itp. należy przyru-mienić wyłącznie na złoty kolor, a niepiec je na ciemny brąz. Porady dotyczące wypieków - Ustawić czas trwania programu. Pie- czenie wypieków nie powinno byćprogramowane ze zbyt du...
Pieczenie mięs 44 Porady dotyczące pieczeniamięs - Można stosować każde naczynie z materiału odpornego temperaturowo,jak np. brytfanna, garnek do pieczenia,forma szklana, rękaw lub torebka dopieczenia, garnek rzymski, blacha uni-wersalna, ruszt i/lub blacha do pie-czenia i grillowania ( jeśli występ...
Pieczenie mięs 45 Wybieranie czasu trwania Czasy podane w tabeli ustawień obo-wiązują, jeśli nie podano inaczej, dla nierozgrzanej komory urządzenia. Czas pieczenia można ustalić, mnożąc(w zależności od rodzaju mięsa) wy-sokość pieczeni [cm] przez czas nawysokość [min/cm]: - Wołowina/Dziczyzna: ...
Grillowanie 46 Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Gdy grilluje się przy otwartychdrzwiczkach, gorące powietrze z ko-mory urządzenia nie jest więcej auto-matycznie wyprowadzane przez wen-tylator chłodzący i schładzane. Ele-menty sterowania stają się gorące.Zamykać drzwiczki przy gr...
Grillowanie 47 Wybieranie czasu przyrządzania Płaskie plastry mięsa lub ryb grillowaćok. 6–8 minut na stronę.Zwrócić uwagę na to, żeby plastry by-ły podobnej grubości, tak żeby czasytrwania nie różniły się zbytnio międzysobą. Z reguły po upływie najkrótszego cza-su należy sprawdzić, czy potraw...
AirFry 48 Delikatne traktowanie produktówspożywczych służy zdrowiu.Frytki itp. należy przyrumienić wy-łącznie na złoty kolor, a nie na ciemnybrąz. W programie AirFry potrawa jest smażona w gorącym powietrzu.AirFrying jest delikatną metodą przyrzą-dzania potraw, która pozwala na uzyska-nie równom...
AirFry 49 Wskazówki dotyczące AirFrying - Nie rozmrażać produktów głęboko mrożonych. - Rozłożyć produkt równomiernie i w miarę możliwości jednowarstwowo naperforowanej blasze Gourmet do pie-czenia i AirFry lub na blasze do sma-żenia i grillowania. - Wstawić przyrządzany produkt do nie- rozgrzanej ko...
Pozostałe zastosowania 50 W tym rozdziale znajdują się informacjedotyczące następujących zastosowań: - Rozmrażanie- Pieczenie delikatne- Pasteryzacja- Suszenie- Produkty głęboko mrożone/Dania go- towe - Podgrzewanie naczyń Rozmrażanie Gdy mrożonka jest delikatnie rozmraża-na, witaminy i substancje o...
Pozostałe zastosowania 51 Korzystanie z programu Grzanie górnei dolne Proszę się orientować po danych w ta-belach ustawień na końcu tego doku-mentu. Zastosować blachę uniwersalną z na-łożonym rusztem. Wsunąć blachę uniwersalną z rusz-tem na poziom 2. Wybrać program Grzanie górne i dol- ne ...
Pozostałe zastosowania 52 Wybrać program Termonawiew Plus i temperaturę 160–170 °C. Poczekać na „perlenie“ (aż w słoikachzaczną się unosić równomierne pę-cherzyki). Zmniejszyć temperaturę w odpowied-nim momencie, żeby uniknąć zagoto-wania. Pasteryzacja owoców i ogórków Gdy tylko „perlenie“...
Pozostałe zastosowania 53 Suszenie Suszenie lub odpestkowywanie jest tra-dycyjnym sposobem konserwowaniaowoców, niektórych warzyw i ziół.Warunkiem jest, żeby owoce i warzywabyły świeże, dojrzałe, i nie miały żad-nych wgnieceń. Obrać i odpestkować produkt do su-szenia, jeśli potrzeba, i go rozdrobn...
Pozostałe zastosowania 54 Produkty głęboko mrożone/Da-nia gotowe Porady dotyczące frytek, krokietówitp. Te głęboko mrożone produkty należyprzyrządzać w programie AirFry (patrz rozdział „AirFry“). Porady dotyczące ciast, pizzy i bagie-tek - Ciasta, pizzę lub bagietki należy piec na ruszcie z podł...
Czyszczenie i konserwacja 56 Wskazówka: Zabrudzenia przez soki owocowe lub ciasto ze źle zamkniętychform do pieczenia usuwa się najłatwiej,dopóki komora piekarnika jest jeszczechoć trochę ciepła.Do wygodniejszego czyszczenia zalecamy: Zdemontować drzwiczki. Zdemontować prowadnice bocznez wysuwam...
Czyszczenie i konserwacja 58 Czyszczenie ścianki tylnejz emalią katalityczną Emalia katalityczna w wysokich tempe-raturach czyści się samodzielnie z za-brudzeń olejami i tłuszczami. Nie są po-trzebne żadne dodatkowe środki czysz-czące. Im wyższa temperatura, tym pro-ces ten jest bardziej skuteczny. ...
Czyszczenie i konserwacja 59 Zdejmowanie drzwiczek Drzwiczki ważą ok. 9 kg. Drzwiczki urządzenia są połączone z za-wiasami za pomocą zaczepów.Zanim będzie można przystąpić do zdję-cia drzwiczek z zaczepów, należy naj-pierw odblokować jarzma blokujące przyzawiasach po obu stronach drzwiczek. Otworz...
Czyszczenie i konserwacja 60 Rozbieranie drzwiczek Drzwiczki składają się z otwartego sys-temu 3 szyb szklanych powleczonychwarstwą częściowo odbijającą ciepło.Podczas pracy urządzenia przezdrzwiczki prowadzone jest dodatkowopowietrze, tak że zewnętrzna szyba po-zostaje chłodna.Jeśli w przestrzeni p...
Czyszczenie i konserwacja 61 Podważyć lekko środkową szybę drzwiczek i ją wyjąć. Wyczyścić szyby drzwiczek i inne po-jedyncze elementy ciepłą wodą z do-datkiem płynu do mycia naczyń i czy-stą gąbczastą ściereczką lub czystą,wilgotną ściereczką mikrofazową. Wytrzeć elementy do sucha miękkimręcz...
Czyszczenie i konserwacja 62 Zakładanie drzwiczek Chwycić drzwiczki po obu stronachi nasadzić je na zaczepy zawiasów.Uważać, żeby nie przekrzywić przytym drzwiczek. Otworzyć całkowicie drzwiczki. Gdy nie zostaną zablokowane jarzmablokujące, drzwiczki mogą spaść z za-czepów i ulec uszkodzeniu.Bez...
Czyszczenie i konserwacja 63 Wyciągnąć prowadnicę boczną zprzodu z mocowania (1.) i ją wyjąć(2.). Montaż odbywa się w odwrotnej kolej- ności. Zamontować starannie poszczególneelementy. Demontaż ścianki tylnej Ściankę tylną można zdemontować doczyszczenia. Niebezpieczeństwo zranień przez gorące...
Co robić, gdy... 66 Problem Przyczyna i postępowanie Na emalii katali-tycznej znajdująsię rdzawe zabru-dzenia. Zabrudzenia z przypraw, cukru itp. nie są usuwane w proce-sie czyszczenia katalitycznego. Zdemontować elementy z emalią katalityczną i usunąć tezabrudzenia ciepłą wodą, płynem do mycia na...
Serwis 67 Na stronie www.miele.pl/serwis moż-na uzyskać informacje dotyczące sa-modzielnego usuwania usterek i częścizamiennych Miele. Kontakt w przypadku wystąpie-nia usterki W razie wystąpienia usterek, których niemożna usunąć samodzielnie, proszę po-wiadomić np. sprzedawcę Miele lub ser-wis Miele...
Instalacja *INSTALLATION* 68 Wymiary do zabudowy Wymiary podane są w mm. Zabudowa w szafce stojącej lub w szafce podblatowej Jeśli piekarnik ma zostać zabudowany pod płytą grzewczą, proszę przestrzegaćwskazówek dotyczących zabudowy płyty grzewczej, jak również wysokości zabu-dowy płyty grzewczej.
Instalacja *INSTALLATION* 71 Przyłącza i wentylacja a Widok z przodu b Przewód przyłączeniowy, długość = 1500 mm c Bez żadnych przyłączy w tym obszarze d Przekrój wentylacyjny min. 150 cm ²
Instalacja *INSTALLATION* 72 Zabudowa piekarnika Piekarnika należy używać wyłączniew stanie zabudowanym, żeby zagwa-rantować jego bezpieczną pracę. Do bezusterkowej pracy piekarnikwymaga wystarczającego dopływupowietrza chłodzącego. Wymaganepowietrze chłodzące nie może zostaćnadmiernie ogrzane przez...
Instalacja *INSTALLATION* 73 Podłączenie elektryczne Niebezpieczeństwo zranień! Nieprawidłowo przeprowadzone pra-ce instalacyjne i konserwacyjne oraznaprawy mogą być przyczyną poważ-nych zagrożeń dla użytkownika, zaktóre Miele nie ponosi odpowiedzial-ności. Podłączenie do sieci elektrycznej mo-że ...
Tabele ustawień 74 Ciasto ucierane Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] +HFC -HFC Muffiny (1 blacha) 150–160 1 2 25–35 Muffiny (2 blachy) 150–160 1+3 3 1+3 30–40 4 Babeczki* (1 blacha) 150 1 2 30–40 160 2 2 3 20–30 Babeczki* (2 blachy) 150 2 1+3 3 1+3 30–40 Ciasto piaskowe (ruszt...
Tabele ustawień 75 Ciasto zagniatane Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] +HFC -HFC Placuszki (1 blacha) 140–150 1 2 25–35 150–160 1 2 25–35 Placuszki (2 blachy) 140–150 1+3 3 1+3 25–35 4 Ciasteczka wyciskane* (1 blacha) 140 1 2 35–45 160 2 2 3 25–35 Ciasteczka wyciskane* (2 blac...
Tabele ustawień 76 Ciasto drożdżowe Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] +HFC -HFC Gugelhupf (ruszt, forma do babki, 24 cm) 1 150–160 1 2 50–60 160–170 1 2 50–60 Strucla bożonarodzeniowa (1 blacha) 150–160 1 2 55–65 160–170 1 2 55–65 Ciasto z kruszonką z/bez owoców (1 bla-cha) ...
Tabele ustawień 77 Ciasto serowo-olejowe Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] +HFC -HFC Placek owocowy (1 blacha) 160–170 1 2 40–50 170–180 2 3 50–60 Kieszonki jabłkowe/ślimaki rodzynkowe(1 blacha) 160–170 2 3 25–35 Kieszonki jabłkowe/ślimaki rodzynkowe(2 blachy) 150–160 1+3 1 1+3 ...
Tabele ustawień 78 Ciasto ptysiowe, ciasto francuskie, wypieki z białka Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] +HFC -HFC Ptysie (1 blacha) 160–170 1 2 30–40 Kieszonki z ciasta francuskiego (1 blacha) 180–190 1 2 20–30 Kieszonki z ciasta francuskiego (2 blachy) 180–190 1+3 1 1+3 20–30 2...
Tabele ustawień 79 Pikantne Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] +HFC -HFC Kruche ciasto pikantne (1 blacha) 220–230 2 – 1 35–45 180–190 – 1 30–40 Ciasto cebulowe (1 blacha) 180–190 2 1 2 25–35 170–180 1 2 30–40 Pizza, ciasto drożdżowe (1 blacha) 170–180 1 2 25–35 210–220 2 1 2 20–30...
Tabele ustawień 80 Wołowina Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] 10 [°C] Duszona pieczeń wołowa, ok. 1 kg (bryt-fanna z pokrywą) 2 150–160 3 2 6 120–130 7 – 2 170–180 3 2 6 120–130 7 – 180–190 2 6 160–180 8 – Polędwica wołowa, ok. 1 kg (blacha uni-wersalna) 2 180–190 3 2 6 25–60 45–75 ...
Tabele ustawień 81 Cielęcina Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] 7 [°C] Duszona pieczeń cielęca, ok. 1,5 kg (bryt-fanna z pokrywą) 2 160–170 3 2 5 120–130 6 – 2 170–180 3 2 5 120–130 6 – Polędwica cielęca, ok. 1 kg (blacha uni-wersalna) 2 160–170 3 2 5 30–60 45–75 Polędwica cielęca „rar...
Tabele ustawień 82 Wieprzowina Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] 10 [°C] Pieczeń wieprzowa/karkówka, ok. 1 kg(brytfanna z pokrywą) 160–170 2 5 130–140 6 80–90 180–190 2 5 130–140 6 80–90 Pieczeń wieprzowa z tłuszczykiem, ok.2 kg (brytfanna) 180–190 2 5 130–150 7 80–90 190–200 2 5 13...
Tabele ustawień 83 Jagnięcina, dziczyzna Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] 6 [°C] Udziec jagnięcy z kością, ok. 1,5 kg (bryt-fanna z pokrywą) 170–180 2 4 100–120 5 64–82 Karkówka jagnięca bez kości (blacha uni-wersalna) 1 180–190 2 2 4 10–20 53–80 Karkówka jagnięca bez kości (ruszt i bl...
Tabele ustawień 84 Drób, ryby Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] 8 [°C] Drób, 0,8–1,5 kg (blacha uniwersalna) 170–180 2 4 55–65 85–90 Kurczak, ok. 1,2 kg (ruszt na blaszeuniwersalnej) 180–190 2 2 4 55–65 5 85–90 Drób, ok. 2 kg (brytfanna) 180–190 2 4 100–120 6 85–90 190–200 2 4 110–1...
Informacje dla instytutów testowych 85 Potrawy testowe wg EN 60350-1 Potrawy testowe (wyposażenie) [°C] 6 [min] +HFC -HFC Babeczki (1 blacha do pieczenia 1 ) 150 1 2 30–40 160 4 2 3 20–30 Babeczki (2 blachy do pieczenia 1 ) 150 4 1+3 7 1+3 30–40 Ciasteczka wyciskane (1 blacha do piecze...
Informacje dla instytutów testowych 86 Klasa efektywności energetycznej Ustalenie klasy efektywności energetycznej odbywa się wg EN 60350-1. Klasa efektywności energetycznej: A+Przy przeprowadzaniu pomiaru należy przestrzegać następujących wskazówek: - Pomiar odbywa się w programie Termonawiew Eco ...
Przepisy do programów automatycznych 87 Poniżej znajdują się przepisy do progra-mów automatycznych.Dla optymalnych rezultatów gotowaniazalecamy, żeby stosować ilości i wypo-sażenie podane w przepisach.Aby odszukać właściwy poziom wsuwa-nia, przed rozpoczęciem programu auto-matycznego proszę zdemonto...
Przepisy do programów automatycznych 88 Szarlotka na cienkim cieście Czas przyrządzania: 95 minutNa 12 sztuk Na nadzienie 500 g jabłek, kwaskowatych2 łyżki soku cytrynowego Na ciasto 150 g masła | miękkiego150 g cukru8 g cukru waniliowego3 jajka, wielkość M150 g mąki pszennej, typ 405½ łyżeczki pros...
Przepisy do programów automatycznych 90 Nadzienia biszkoptowe Czas przyrządzania: 30 minut Na nadzienie serowo-śmietankowe 500 g sera twarogowego, 20% tłusz-czu w suchej masie100 g cukru100 ml mleka, 3,5% tłuszczu8 g cukru waniliowego1 cytryna | tylko sok6 płatów żelatyny, białej500 g śmietany Do po...
Przepisy do programów automatycznych 91 Babka marmurkowa Czas przyrządzania: 80 minutNa 18 sztuk Na ciasto 250 g masła | miękkiego200 g cukru8 g cukru waniliowego4 jajka, wielkość M200 g śmietany400 g mąki pszennej, typ 40516 g proszku do pieczenia1 szczypta soli3 łyżki kakao Do formy 1 łyżeczka mas...
Przepisy do programów automatycznych 92 Ciasto z kruszonką i owocami Czas przyrządzania: 150 minutNa 20 sztuk Na ciasto 42 g drożdży, świeżych150 ml mleka, 3,5% tłuszczu | letniego450 g mąki pszennej, typ 40550 g cukru90 g masła | miękkiego1 jajko, wielkość M Na nadzienie 1,25 kg jabłek Na kruszonkę...
Przepisy do programów automatycznych 93 Ciasteczka wycinane Czas przyrządzania: 135 minutNa 70 sztuk (2 blachy) Składniki 250 g mąki pszennej, typ 405½ łyżeczki proszku do pieczenia80 g cukru8 g cukru waniliowego1 buteleczka aromatu rumowego3 łyżki wody120 g masła | miękkiego Wyposażenie wałek do ci...
Przepisy do programów automatycznych 94 Ciasteczka wyciskane Czas przyrządzania: 50 minutNa 50 sztuk (2 blachy) Składniki 160 g masła | miękkiego50 g cukru, brązowego50 g cukru pudru8 g cukru waniliowego1 szczypta soli200 g mąki pszennej, typ 4051 jajko, wielkość M | tylko białko Wyposażenie szpryca...
Przepisy do programów automatycznych 95 Muffiny orzechowe Czas przyrządzania: 95 minutNa 12 sztuk Składniki 80 g rodzynek40 ml rumu120 g masła | miękkiego120 g cukru8 g cukru waniliowego2 jajka, wielkość M140 g mąki pszennej, typ 4051 łyżeczka proszku do pieczenia120 g orzechów włoskich | grubo siek...
Przepisy do programów automatycznych 96 Pizza (ciasto drożdżowe) Czas przyrządzania: 90 minutNa 4 porcje Na ciasto 30 g drożdży, świeżych170 ml wody | letniej300 g mąki pszennej, typ 4051 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli½ łyżeczki tymianku, otartego1 łyżeczka oregano, otartego1 łyżka oleju Na nadzienie...
Przepisy do programów automatycznych 98 Kurczak Czas przyrządzania: 95 minutNa 2 porcje Składniki 1 kurczak, oprawiony (à 1,2 kg)2 łyżki oleju1½ łyżeczki soli2 łyżeczki papryki w proszku, słodkiej1 łyżeczka curry Wyposażenie rusztforma do zapiekanek, 22 cm x 29 cmnić kuchenna Przyrządzanie Rozrobić ...
Przepisy do programów automatycznych 99 Polędwica wołowa (pieczenie) Czas przyrządzania: 65 minutNa 4 porcje Na polędwicę wołową 1 kg polędwicy wołowej, oprawionej2 łyżki oleju1 łyżeczka solipieprz Do przysmażania 2 łyżki oleju Wyposażenie blacha uniwersalna Przyrządzanie Uruchomić program automatyc...
Przepisy do programów automatycznych 100 Pstrąg Czas przyrządzania: 65 minutNa 4 porcje Na pstrągi 4 pstrągi (à 250 g), oprawione2 łyżki soku cytrynowegosólpieprz Na nadzienie 200 g pieczarek, świeżych½ cebuli1 ząbek czosnku25 g pietruszkisólpieprz Do obłożenia 3 łyżki masła Wyposażenie blacha uniwe...
Przepisy do programów automatycznych 101 Filet z łososia Czas przyrządzania: 40 minutNa 4 porcje Na filet z łososia 4 filety z łososia (à 200 g), oprawione2 łyżki soku cytrynowegosólpieprz Do obłożenia 3 łyżki masła Do posypania 1 łyżeczka koperku, siekanego Wyposażenie blacha uniwersalna Przyrządza...
Przepisy do programów automatycznych 102 Troć Czas przyrządzania: 65 minutNa 4 porcje Na troć 1 troć (à 1 kg), w całości, oprawiona1 cytryna | tylko soksól Na nadzienie 2 szalotki2 ząbki czosnku2 kromki chleba tostowego50 g kaparów, małych1 jajko, wielkość M | tylko żółtko2 łyżki oliwy z oliweksólpi...
Przepisy do programów automatycznych 103 Zapiekanka ziemniaczano-serowa Czas przyrządzania: 90 minutNa 4 porcje Na zapiekankę 600 g ziemniaków, mączystych75 g sera gouda, startego Do formy 1 ząbek czosnku Na polewę 250 g śmietany1 łyżeczka solipieprzgałka muszkatołowa Do posypania 75 g sera gouda, s...
Przepisy do programów automatycznych 104 Lasagne Czas przyrządzania: 125 minutNa 4 porcje Na lasagne 8 arkuszy lasagne (nie wymagającegopodgotowywania) Na sos mięsno-pomidorowy 50 g boczku, przerośniętego, wędzone-go | pokrojonego w drobną kostkę375 g mięsa mielonego, połowa wołowiny,połowa wieprzow...
Przepisy AirFry 106 Falafel z dipem jogurtowym Czas przyrządzania: 60 minut + 12 godzin czasu spoczynkowegoNa 4 porcje Na falafel 250 g cieciorki, suszonej2 l wody2 cebule | pokrojone w drobną kostkę2 ząbki czosnku | drobno siekane30 g pietruszki | siekanej2 łyżki soku cytrynowego1 łyżka oliwy z oli...
Przepisy AirFry 107 Frytki z ziemniaków i batatów Czas przyrządzania: 50 minutNa 4 porcje Na frytki 500 g ziemniaków, twardych | w słup-kach (ok. 0,5 cm x 0,5 cm x 6 cm)500 g słodkich ziemniaków (batatów) |w słupkach(ok. 0,5 cm x 0,5 cm x 6 cm)30 ml oleju słonecznikowego Na dip 150 g jogurtu greckie...
Przepisy AirFry 108 Paluszki z tofu w sezamie Czas przyrządzania: 35 minutNa 3 porcje Składniki 400 g tofu3 łyżki sosu teriyaki4 łyżki tahin (musu sezamowego)2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki zagęszczonego syropu z agawy1 łyżka ziarna sezamowego, białego1 łyżka ziarna sezamowego, czarnego1 łyżka mąki ...
Przepisy AirFry 109 Ziemniaki pieczone z serem, dymką i boczkiem Czas przyrządzania: 70 minutNa 4 porcje Na ziemniaki 4 ziemniaki do pieczenia (à 200 g)2 łyżki oleju2 łyżeczki soli Na dip 150 g kwaśnej śmietany30 g szczypiorku | drobno siekanego1 szczypta soli1 szczypta pieprzu1 szczypta gałki muszk...
Przepisy AirFry 110 Pieczone ziemniaki z fetą, tzatzikami i sałatką Czas przyrządzania: 70 minutNa 4 porcje Na ziemniaki 4 ziemniaki do pieczenia (à 200 g)2 łyżki oleju2 łyżeczki soli Na tzatziki ½ ogórka¼ łyżeczki soli200 g jogurtu greckiego1 ząbek czosnku | drobno siekany¼ łyżeczki soli1 szczypta ...
Przepisy AirFry 111 Frytki z cukinii z dipem serowym i sosem chili Czas przyrządzania: 55 minutNa 2 porcje Na warzywa 2 cukinie3 jajka, wielkość M50 ml mleka, 3,5% tłuszczu2 łyżki oleju słonecznikowego200 g panierki panko2 łyżeczki soli½ łyżeczki czosnku w proszku½ łyżeczki cebuli, granulowanej¼ łyż...
Przepisy AirFry 112 Grillowana kukurydza z sosem hoisin i sałatką coleslaw Czas przyrządzania: 40 minutNa 4 porcje Na dressing 100 g majonezu1 łyżka octu jabłkowego1 łyżka musztardy½ łyżeczki cukru1 szczypta soli1 szczypta pieprzu Na sałatkę ¼ białej kapusty | pokrojonej w cienkiepaski¼ czerwonej ka...
Przepisy AirFry 113 Nuggetsy z kurczaka z panierką kokosowo-sezamową Czas przyrządzania: 25 minutNa 2 porcje Na panierkę 100 g bułki tartej50 g ziarna sezamowego, białego50 g wiórków kokosowych2 łyżeczki soli1 łyżeczka papryki w proszku, wędzonej1 łyżeczka czosnku w proszku1 łyżeczka cebuli w proszk...
Przepisy AirFry 114 Dorsz w skorupce Czas przyrządzania: 70 minutNa 4 porcje Na dorsza w skorupce 60 g masła | miękkiego1 łyżka musztardy50 g pomidorów, suszonych, w oleju½ pęczka pietruszki, gładkiej½ pęczka szczypiorku1 łyżka tymianku cytrynowego60 g panierki panko4 filety z dorsza (à 150 g), opra...
Przepisy AirFry 115 Banany z toppingiem pistacjowo-miodowym Czas przyrządzania: 25 minutNa 4 porcje Składniki 50 g orzeszków pistacjowych | obra-nych1 szczypta soli4 banany2 łyżki miodu leśnego Akcesoria patelniablacha do smażenia i grillowaniablacha uniwersalna Przyrządzanie Posiekać grubo pistacje...
Przepisy AirFry 116 Pasteis de Nata Czas przyrządzania: 60 minutNa 12 porcji Na babeczki 2 jajka, wielkość M37 g budyniu waniliowego w proszku dogotowania200 ml mleka, 3,5% tłuszczu250 ml śmietanki70 g cukru1 szczypta soliok. 275 g ciasta francuskiego Do posypania 1 łyżeczka cukru pudruodrobina cyna...
Przepisy AirFry 117 Pasteis de Nata vegan Czas przyrządzania: 60 minutNa 12 porcji Na babeczki 500 ml napoju owsianego40 g skrobi ziemniaczanej40 g cukru1 laska waniliiok. 275 g ciasta francuskiego¼ łyżeczki cynamonu, zmielonego Do podania ¼ łyżeczki cynamonu, zmielonego Akcesoria blacha do muffinów...
Dane techniczne 118 Deklaracja zgodności Niniejszym Miele oświadcza, że ten piekarnik spełnia wymagania Dyrektywy2014/53/WE. Pełny tekst deklaracji zgodności WE jest dostępny pod jednym z poniższych adre-sów internetowych: - Produkty, Pobieranie, na stronie www.miele.pl- Serwis, Materiały informacyj...
Other Miele Inne Manuals
-
Miele APWM 063 Instrukcja instalacji
-
Miele APWM 019 Instrukcja obsługi
-
Miele TT 86 Instrukcja obsługi
-
Miele UG 5010 Instrukcja instalacji
-
Miele UO 5010 Instrukcja instalacji
-
Miele E 473/2 Instrukcja obsługi
-
Miele FFK 01 Instrukcja instalacji
-
Miele APDR 002 Instrukcja obsługi
-
Miele DP [50Hz] Instrukcja instalacji
-
Miele APCL 005 Instrukcja instalacji
-
Miele PG 8583 CD [WW AD CM] Instrukcja obsługi
-
Miele PG 8583 CD [WW AD CM] Instrukcja instalacji
-
Miele PG 8583 [WW AD LD] Instrukcja obsługi
-
Miele PG 8583 [WW AD LD] Instrukcja instalacji
-
Miele PLW 8615 [EL] Instrukcja obsługi
-
Miele PLW 8615 [EL] Instrukcja instalacji
-
Miele PG 8504 [AD] Instrukcja obsługi
-
Miele PLW 8617 [EL/S TH] Instrukcja obsługi
-
Miele PLW 8617 [EL/S TH] Instrukcja instalacji
-
Miele PLW 8617 [EL/S RT] Instrukcja obsługi