Strona 2 - Ochrona środowiska naturalnego; Utylizacja opakowania; - Używać ekspresu do kawy w „Trybie; - Zmienić ustawienie timera „Wyłączyć; Utylizacja starego urządzenia
Ochrona środowiska naturalnego 2 Utylizacja opakowania Opakowanie służy do manewrowaniai chroni urządzenie przed uszkodzeniamipodczas transportu. Materiały opakowa-niowe zostały specjalnie dobrane podkątem ochrony środowiska i technikiutylizacji i generalnie nadają się do po-nownego wykorzystania.Zw...
Strona 3 - Spis treści; porcje (przycisk dotykowy
Spis treści 3 Ochrona środowiska naturalnego ............................................................................. 2 Oszczędzanie energii ..................................................................................................... 2 Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia ..............
Strona 4 - Ustawienia; Czyszczenie i konserwacja
Spis treści 4 Przyrządzanie napojów z profilu ................................................................................... 35 Zmiana nazwy ................................................................................................................. 35 Kasowanie profilu ......................
Strona 5 - Wyposażenie
Spis treści 5 Gwarancja........................................................................................................................ 65 Wyposażenie .................................................................................................................. 66 Podłączenie elektryczne...
Strona 6 - Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 6 Ten ekspres do kawy spełnia wymagania obowiązujących przepi-sów bezpieczeństwa. Nieprawidłowe użytkowanie może jednak do-prowadzić do wyrządzenia szkód osobowych i rzeczowych. Przed uruchomieniem ekspresu należy uważnie przeczytać instruk-cję użytkowania. Zaw...
Strona 7 - Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 7 Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem Ten ekspres do kawy jest przeznaczony do stosowania w prywat- nych gospodarstwach domowych. Ekspres do kawy nie jest przeznaczony do stosowania na wolnym powietrzu. Ekspres do kawy może być użytkowany wyłącznie na wys...
Strona 8 - Dzieci w gospodarstwie domowym
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 8 Dzieci w gospodarstwie domowym Niebezpieczeństwo odniesienia oparzeń przy wylotach. Skóra dzieci reaguje na wysokie temperatury z dużo większą wrażli-wością niż skóra dorosłych.Chronić dzieci przed dotykaniem gorących elementów ekspresu dokawy lub podkładan...
Strona 9 - Bezpieczeństwo techniczne
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 9 Bezpieczeństwo techniczne Uszkodzenia ekspresu do kawy mogą być przyczyną zagrożeń dla użytkownika. Przed ustawieniem urządzenia należy je skontrolowaćpod kątem widocznych uszkodzeń. Nigdy nie uruchamiać uszkodzo-nego ekspresu do kawy. Przed podłączeniem ...
Strona 11 - Prawidłowe użytkowanie
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 11 Prawidłowe użytkowanie Niebezpieczeństwo odniesienia oparzeń przy wylotach. Wypływające płyny i para są bardzo gorące.Nie trzymać pod wylotami żadnych części ciała, gdy wypływają go-rące płyny lub para.Nie dotykać żadnych gorących elementów.Dysze mogą rozp...
Strona 12 - Części zamienne i akcesoria
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 12 Nie stosować karmelizowanej kawy mielonej. Zawarty w niej cukier zaklei i zablokuje zaparzacz ekspresu do kawy. Tabletki czyszczące doodtłuszczania zaparzacza nie rozpuszczą takiego zaklejenia. Stosować wyłącznie mleko bez dodatków. Dodatki zawierające n...
Strona 14 - Dla urządzeń z powierzchniami ze stali szlachetnej obowiązuje:; janych karteczek, taśmy klejącej ani innych środków klejących.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 14 Dla urządzeń z powierzchniami ze stali szlachetnej obowiązuje: Nie naklejać na powierzchnie ze stali szlachetnej żadnych przykle- janych karteczek, taśmy klejącej ani innych środków klejących. Powierzchnie ze stali szlachetnej są wrażliwe na zadrapania. ...
Strona 15 - Opis urządzenia; Dolny panel z blachą ociekacza
Opis urządzenia 15 a Dolny panel z blachą ociekacza b Wylot centralny z Cappuccinatorei wylotem gorącej wody c Przycisk wł./wył. d Panel sterowania e Zbiornik wody f Pojemnik na ziarna kawy i zasobnikna kawę mieloną g Przestawianie stopnia zmielenia (zadrzwiczkami urządzenia) h Zaparzacz (za drzw...
Strona 16 - Elementy obsługi i wskazań; espresso
Elementy obsługi i wskazań 16 a Przycisk wł./wył. do włączania i wyłączania ekspresudo kawy b Przyciski napojów do przyrządzania napojów– espresso – kawa – cappuccino – latte macchiato c Wyświetlacz do wyświetlania informacji dotyczą-cych aktualnego działania lub statusu d Złącze opt...
Strona 17 - Zasady obsługi; Przyciski dotykowe; Miele; Dalsze napoje znajdują się w menu; OK
Zasady obsługi 17 Przyciski dotykowe Ekspres do kawy obsługuje się, dotyka-jąc palcem odpowiednich przyciskówdotykowych. Przy każdym naciśnięciu przycisku roz-lega się sygnał akustyczny. Można do-pasować głośność dźwięku przyciskówlub całkowicie go wyłączyć (patrz roz-dział „Ustawienia“, punkt „Głoś...
Strona 18 - Pierwsze uruchomienie; Przed pierwszym użyciem; Nieużywany przewód mle-; Pierwsze włączenie; Naciskać przyciski strzałek
Pierwsze uruchomienie 18 Przed pierwszym użyciem Usunąć ewentualne ulotki informacyj-ne. Usunąć folię ochronną z blachy ocie-kacza i włożyć blachę w dolny panel. Ustawić ekspres do kawy na płaskieji niewrażliwej na wodę powierzchni(patrz rozdział „Wskazówki dotycząceustawienia“). Wyczyścić dok...
Strona 20 - Twardość wody; Ustawianie twardości wody; Nacisnąć przycisk dotykowy; i potwierdzić za pomocą
Twardość wody 20 Twardość wody oznacza, jak dużo wap-nia jest rozpuszczone w wodzie. Im wię-cej wapnia jest rozpuszczone w wodzie,tym twardsza jest woda. A im twardszawoda, tym częściej ekspres do kawymusi być odkamieniany.Ekspres do kawy mierzy ilość zużytejwody i pary. W zależności o tego, jakatwa...
Strona 21 - Napełnianie zbiornika wody; Zagrożenie zdrowia przez skażo-; codziennie; wymieniać wodę
Napełnianie zbiornika wody 21 Zagrożenie zdrowia przez skażo- ną wodę.Woda, która stoi długo w zbiornikuwody, może być skażona i zagrażaćzdrowiu.Proszę codziennie wymieniać wodę w zbiorniku wody. Niebezpieczeństwo uszkodzenia młynka przez nieprawidłowe użytko-wanie.Nieodpowiednie płyny jak ciepł...
Strona 22 - Napełnianie pojemnika na ziarna kawy; Niebezpieczeństwo uszkodzenia; cjami; do zasobnika na kawę mieloną,
Napełnianie pojemnika na ziarna kawy 22 Niebezpieczeństwo uszkodzenia młynka przez nieprawidłowe użytko-wanie.Jeśli pojemnik na ziarna kawy zosta-nie napełniony nieodpowiednimi sub-stancjami, jak płyny, zmielona kawalub przetworzone ziarna kawy z cu-krem, karmelem itp., ekspres do kawyzostanie usz...
Strona 23 - Włączanie i wyłączanie; Włączanie ekspresu do kawy; Wyłączanie ekspresu do kawy
Włączanie i wyłączanie 23 Włączanie ekspresu do kawy Nacisnąć przycisk wł./wył. . Urządzenie się nagrzewa i przepłukujeprzewody. Z wylotu centralnego wypły-wa gorąca woda.Gdy na wyświetlaczu pojawi się komuni-kat Wybór napoju , można przyrządzać na- poje. Gdy ekspres do kawy ma już tempera-turę...
Strona 24 - Ustawianie wylotu centralnego na wysokość filiżanki
Ustawianie wylotu centralnego na wysokość filiżanki 24 Wylot centralny można ustawiać na wy-sokość stosowanych filiżanek lub szkla-nek. Dzięki temu kawa lub espresso niestygnie tak szybko i pianka pozostajedłużej zachowana. Pociągnąć wylot centralny do dołu ażdo krawędzi naczynia lub przesunąćwylo...
Strona 25 - Przyrządzanie napojów; Kawa
Przyrządzanie napojów 25 Niebezpieczeństwo odniesienia oparzeń przy wylotach.Wypływające płyny i para są bardzogorące i mogą spowodować oparze-nia.Nie trzymać pod wylotami żadnychczęści ciała, gdy wypływają gorącepłyny lub para.Nie dotykać żadnych gorących ele-mentów. Kawa Napoje kawowe w szczegół...
Strona 26 - Dla uzyskania perfekcyjnej
Przyrządzanie napojów 26 Wskazówka: Dla uzyskania perfekcyjnej konsystencji pianki z mleka należy sto-sować zimne mleko krowie (< 10 °C)o zawartości białka przynajmniej 3%.Zawartość tłuszczu w mleku można wy-brać zgodnie ze swoimi osobistymi pre-ferencjami. Pianka mleczna uzyskanaz pełnego mleka ...
Strona 28 - Dzbanek kawy; Przerywanie funkcji Dzbanek kawy
Przyrządzanie napojów 28 Rozpoczyna się przyrządzanie i zostająprzyrządzone 2 porcje wybranego napo-ju. Gdy przez dłuższy czas nie zostanienaciśnięty żaden przycisk napoju,opcja „2 porcje“ zostanie zreseto- wana. Dzbanek kawy Za pomocą funkcji Dzbanek kawy można automatycznie przyrządzić kilka fi...
Strona 29 - Napełnianie kawy mielonej
Przyrządzanie napojów 29 Napełnianie kawy mielonej Ekspres do kawy wykorzystuje całą wsy-paną kawę mieloną do przyrządzenia na-stępnego napoju kawowego. Nacisnąć przycisk dotykowy . Wybrać Pozostałe napoje | Napój z kawy mielonej? i potwierdzić za pomocą OK . Najpierw zdjąć pokrywkę pojem...
Strona 30 - Stopień mielenia; zbyt gruby; Stopień mielenia jest; zbyt drobny; - espresso lub kawa ma zbyt gorzki; Przestawianie stopnia mielenia; Otworzyć drzwiczki urządzenia.
Stopień mielenia 30 Stopień mielenia determinuje czas kon-taktu zmielonej kawy z wodą – jest totak zwany czas ekstrakcji. Tylko wtedy,gdy stopień mielenia jest ustawionyoptymalnie, można przyrządzić perfek-cyjny napój kawowy z delikatną,orzechowobrązową pianką. Rozpoznawanie prawidłowegostopnia miel...
Strona 31 - Ilość zmielonej kawy; zbyt mała
Mielona ilość, temperatura zaparzania i zaparzanie wstępne 31 Mieloną ilość, temperaturę zaparzaniai zaparzanie wstępne można ustawić in-dywidualnie dla każdego napoju kawo-wego. W tym celu najpierw należy wy-brać napój w menu Parametry , a następ- nie dopasować parametry napoju. Nacisnąć przycisk...
Strona 32 - Zaparzanie wstępne jest
Mielona ilość, temperatura zaparzania i zaparzaniewstępne 32 Temperatura parzenia w przy-padku napojów kawowych Temperatura parzenia musi być dosto-sowana do stosowanych ziaren kawyi ich stopnia wyprażenia. Istotne jestrównież to, czy przyrządzane jestespresso, czy kawa.Niektóre rodzaje reagują z du...
Strona 33 - Ilość napoju
Ilość napoju 33 Smak napojów kawowych, oprócz ro-dzaju ziaren kawy, zależy także w znacz-nym stopniu od ilości wody.Dla wszystkich napojów kawowych orazdla gorącej wody można dostosowaćilość wody do wielkości filiżanek i dopa-sować do użytego rodzaju kawy. Ilośćmielonej kawy nie ulega przy tym zmia-...
Strona 34 - Wybrać; i potwierdzić za
Ilość napoju 34 Ustawić odpowiednie naczynie podwylotem centralnym. Nacisnąć przycisk dotykowy i wy- brać Parametry . Wybrać żądany napój. Wybrać Ilość napoju i potwierdzić za pomocą OK . Od tego momentu sposób postępowa-nia jest identyczny jak przy programo-waniu ilości przy przyrządzaniu...
Strona 35 - Profile
Profile 35 (CM 5410, CM 5510, CM 5710) Profile Aby uwzględnić smak i preferencje róż-nych użytkowników, dodatkowo do me-nu napojów Miele (profil Miele) możnazałożyć indywidualne profile.W każdym profilu można indywidualniedopasować ilości napojów i parametrydla wszystkich napojów. Nazwa aktualnego p...
Strona 36 - ręcznie
Profile 36 Kasowanie profilu Ten wybór jest możliwy tylko wtedy,gdy dodatkowo do profilu standardo-wego Miele został już utworzony jakiśprofil. Wybrać Kasowanie profilu i potwierdzić za pomocą OK . Wybrać profil do skasowania. Wybrać tak i potwierdzić za pomocą OK . Profil zostaje skasowany. U...
Strona 38 - Ustawienia fabryczne; Następujące ustawienia; nie zostaną; Przy wykorzystaniu funkcji; przycisk
Ustawienia 38 Ustawienia fabryczne Ustawienia ekspresu do kawy możnaprzywrócić do stanu wyjściowego (usta-wień fabrycznych). Następujące ustawienia nie zostaną zresetowane: - ilość wydanych napojów i status u- rządzenia (Wydania do odkamienia-nia urządzenia, ... Odtłuszczanie za-parzacza) - język- p...
Strona 39 - Zagrożenie zdrowia przez brak czyszczenia.; Przegląd okresów czyszczenia
Czyszczenie i konserwacja 39 Zagrożenie zdrowia przez brak czyszczenia. Przez ciepło i wilgoć we wnętrzu ekspresu do kawy resztki kawy mogą spleśnieći/lub resztki mleka mogą skwaśnieć i stworzyć zagrożenie dla zdrowia.Czyścić wnętrze ekspresu do kawy starannie i regularnie. Przegląd okresów czyszc...
Strona 42 - oraz; Czyszczenie zbiornika wody
Czyszczenie i konserwacja 42 Wyciągnąć ostrożnie tacę ociekacza zekspresu. Zdjąć pokrywkę . Opróżnić tacę ociekacza oraz pojem- nik na zużytą kawę. Zdjąć blachę ociekacza i dolny pa- nel . Wyczyścić wszystkie elementy. Dolny panel myć wyłącznie ręcznie,ciepłą wodą z dodatkiem płynu ...
Strona 43 - Założyć zbiornik wody.; Wylot centralny; wyłącznie; Zdjąć do przodu stalową pokrywkę.
Czyszczenie i konserwacja 43 Włożyć zbiornik wody z powrotem dourządzenia. Czyszczenie sitka zbiornika wo-dy Wyczyścić sitko zbiornika wody razw miesiącu.Sitko zbiornika wody znajduje się podzbiornikiem wody. Wyjąć zbiornik wody. Odkręcić zatyczkę. Wyjąć pierścieńuszczelniający i sitko. Wypł...
Strona 44 - Składanie wylotu centralnego; Złożyć z powrotem zespół wylotowy.; Przewód mlekowy; Zagrożenie zdrowia przez brak; przy
Czyszczenie i konserwacja 44 Wyczyścić powierzchnie przy wylociecentralnym i wylotach kawy za pomo-cą wilgotnej gąbkowej ściereczki. Zatkaną złączkę przewodu mlekowegomożna wyczyścić pod bieżącą wodą zapomocą szczoteczki dostarczonej wraz zurządzeniem: W tym celu włożyć szczoteczkę wzłączkę. Por...
Strona 45 - Niebezpieczeństwo odniesienia; Czyszczenie obudowy; Wyłączyć ekspres do kawy.
Czyszczenie i konserwacja 45 Jeśli złączka zostanie odłączona odprzewodu mlekowego: Przy składaniuzwrócić uwagę na to, żeby do wężykazostała wsunięta mniejsza, cieńszastrona złączki. Czyszczenie pojemnika na ziar-na kawy i zasobnik na kawęmieloną Niebezpieczeństwo odniesienia zranień w obszarze mł...
Strona 46 - Płukanie urządzenia
Czyszczenie i konserwacja 46 Wywoływanie menu Konserwa-cja W menu Konserwacja znajdują się pro- gramy konserwacyjne. Przeprowadzićodpowiedni program konserwacyjny,gdy na wyświetlaczu pojawi się wezwa-nie. Nacisnąć przycisk dotykowy . Wybrać Konserwacja i potwierdzić za pomocą OK . Teraz można...
Strona 47 - Sporządzanie roztworu czyszczącego:; Odtłuszczanie zaparzacza
Czyszczenie i konserwacja 47 Proces czyszczenia nie może zostaćprzerwany. Proces musi zostać prze-prowadzony całkowicie. Potwierdzić za pomocą OK . Proces zostaje uruchomiony. Postępować według instrukcji na wy-świetlaczu. Sporządzanie roztworu czyszczącego: Rozpuścić proszek do czyszczenia wn...
Strona 49 - Odkamienianie urządzenia; konieczne
Czyszczenie i konserwacja 49 Wyczyścić wnętrze ekspresu do kawy.Zwrócić uwagę na to, żeby obszary,które na rysunku są jaśniejsze, zostaływyczyszczone szczególnie starannie. Wskazówka: Usunąć wysuszone resztki zmielonej kawy za pomocą odkurzacza. Wkładanie tabletki czyszczącej do za-parzacza Na wyś...
Strona 50 - Na wyświetlaczu pojawia się komunikat:; Potwierdzić za pomocą; Wrzucić do wody; Przeprowadzanie odkamieniania
Czyszczenie i konserwacja 50 Ekspres do kawy można wyłączyć, jeślinie chce się przeprowadzać procesu od-kamieniania w tym momencie. Napojemogą być jednak ponownie przyrządza-ne dopiero po przeprowadzeniu odka-mieniania. Odkamienianie po wezwaniu na wy-świetlaczu Na wyświetlaczu pojawia się komunikat...
Strona 51 - żadne; resztki środka odkamieniające-
Czyszczenie i konserwacja 51 Starannie wypłukać zbiornik wodyczystą wodą. Zwrócić uwagę na to,żeby w zbiorniku wody nie pozostały żadne resztki środka odkamieniające- go. Napełnić zbiornik wody czystąwodą pitną do oznaczenia . Odkamienianie jest zakończone, gdy zo-stanie wyświetlone menu napojó...
Strona 52 - Komunikaty na wyświetlaczu; Komunikaty błędów muszą zostać potwierdzone za pomocą; Problem; Wystąpiła usterka wewnętrzna.
Co robić, gdy... 52 Większość usterek i błędów, do których dochodzi podczas codziennego użytkowa-nia, można usunąć samodzielnie. W wielu przypadkach pozwoli to zaoszczędzićczas i koszty, ponieważ nie ma wówczas potrzeby wzywania serwisu.Na stronie www.miele.pl/serwis można uzyskać informacje dotyczą...
Strona 53 - Wyjąć zaparzacz i umyć go pod bieżącą wodą.
Co robić, gdy... 53 Problem Przyczyna i postępowanie F73 lub Skontrolować zaparzacz Zaparzacz nie może się przemieścić w pozycję podsta-wową. Wyłączyć ekspres przyciskiem wł./wył. . Wyjąć wtyczkę ekspresu do kawy z gniazdka. Pocze-kać dwie minuty, zanim włoży się z powrotem wty-czkę do gniazd...
Strona 54 - maksymalnie 12 g
Co robić, gdy... 54 Problem Przyczyna i postępowanie Zbyt dużo kawy mielonej W zasobniku na kawę mieloną jest zbyt dużo kawymielonej. Gdy do zasobnika na kawę mieloną zostanie wsypanewięcej niż dwie płaskie łyżeczki zmielonej kawy, zapa-rzacz nie może sprasować kawy. Kawa zostaje wyrzu-cona do pojem...
Strona 55 - Nieoczekiwane zachowania ekspresu do kawy
Co robić, gdy... 55 Nieoczekiwane zachowania ekspresu do kawy Problem Przyczyna i postępowanie Wyświetlacz pozostajeciemny, gdy ekspres dokawy zostanie włączonyprzyciskiem wł./wył. . Naciśnięcie przycisku wł./wył. nie było wystarczają- ce. Naciskać zagłębienie przycisku wł./wył. przynaj- ...
Strona 56 - nie jest
Co robić, gdy... 56 Problem Przyczyna i postępowanie Zbiornik wody jest pusty.Komunikat Napełnić i zało- żyć zbiornik wody nie jest wyświetlany. Pomiędzy zbiornikiem wody i ścianką urządzenia znaj-dują się krople wody lub obszar ten jest wilgotny(patrz rysunek). Wysuszyć ten obszar. Wyjąć zbiornik...
Strona 57 - stały one opróżnione.; , chociaż taca ociekacza; Pojawia się komunikat
Co robić, gdy... 57 Problem Przyczyna i postępowanie Po włączeniu pojawiasię komunikat Opróżnić tacę ociekacza i pojemnik nazużytą kawę , chociaż zo- stały one opróżnione. To nie jest usterka.Gdy taca ociekacza i pojemnik na zużytą kawę zosta-ną opróżnione po wyłączeniu ekspresu do kawy, we-wnętrzny...
Strona 58 - Potwierdzić komunikat za pomocą
Co robić, gdy... 58 Problem Przyczyna i postępowanie Chociaż pojemnik naziarna kawy jest napeł-niony, pojawia się komu-nikat Napełnić pojemnik na ziarna kawy . To nie jest usterka. Potwierdzić komunikat za pomocą OK . Do młynka nie zsuwa się wystarczająca ilość kawyziarnistej. Czy stosowane jest ...
Strona 60 - Sprawdzić temperaturę mleka.
Co robić, gdy... 60 Problem Przyczyna i postępowanie Mleko pryska przy wyda-waniu. Podczas przyrzą-dzania słychać syczenie.Chociaż powinna zostaćprzyrządzona pianka zmleka, z wylotu central-nego wypływa tylko go-rące mleko. Temperatura zastosowanego mleka jest za wysoka.Tylko z zimnego mleka (< 1...
Strona 61 - Proszę zdezaktywować tryb pokazowy.
Co robić, gdy... 61 Problem Przyczyna i postępowanie Spód pokrywki pojemni-ka na ziarna kawy jestbardzo wilgotny. Wi-doczne są krople wody. Przyrządzane było bardzo dużo napojów jeden po dru-gim i zasobnik na kawę mieloną był nieprawidłowozamknięty. Para wodna wznosi się z zaparzacza do gó-ry przez ...
Strona 62 - Niezadowalające efekty
Co robić, gdy... 62 Niezadowalające efekty Problem Przyczyna i postępowanie Napój kawowy nie jestwystarczająco gorący. Filiżanka nie została podgrzana.Im mniejsza i cieńsza filiżanka, tym ważniejsze jestwstępne podgrzanie. Podgrzać filiżankę, np. za pomocą gorącej wody. Ustawiona jest zbyt niska t...
Strona 63 - Ustawiony jest zbyt gruby stopień mielenia.
Co robić, gdy... 63 Problem Przyczyna i postępowanie Przy mieleniu ziaren ka-wy hałas jest głośniejszyniż zwykle. Pojemnik na ziarna kawy został opróżniony podczasmielenia. Napełnić pojemnik na ziarna kawy świeżą kawą ziar-nistą. Pomiędzy ziarnami kawy mogą się znajdować ciała ob-ce, np. plastik l...
Strona 64 - Transportowanie
Transportowanie 64 Jeśli ekspres do kawy ma nie być używa-ny przez dłuższy czas lub ma zostaćprzetransportowany na większą odle-głość, należy przygotować urządzenie wnastępujący sposób: - wyczyścić i opróżnić pojemnik na ziar- na kawy - wyczyścić i opróżnić zbiornik wody- przeprowadzić odparowywanie...
Strona 65 - Serwis i gwarancja; Gwarancja
Serwis i gwarancja 65 Na stronie www.miele.pl/serwis moż-na uzyskać informacje dotyczące sa-modzielnego usuwania usterek i częścizamiennych Miele. Kontakt w przypadku wystąpie-nia usterki W razie wystąpienia usterek, których niemożna usunąć samodzielnie, proszę po-wiadomić np. sprzedawcę Miele lub s...
Strona 66 - np. do czyszczenia wężyka mlekowego; Wyposażenie dodatkowe; do czyszczenia systemu mlekowego
Wyposażenie 66 Te produkty i dalsze wyposażenie możnanabyć w sklepie internetowym Miele, wserwisie Miele lub w specjalistycznychpunktach sprzedaży Miele. Wyposażenie dostarczone wrazz urządzeniem - Zestaw startowy „Pielęgnacja urzą-dzeń Miele“ W zależności od modelu dostarczonesą różne produkty do c...
Strona 67 - Podłączenie elektryczne; Zagrożenie pożarowe przez prze-
Podłączenie elektryczne 67 Ekspres do kawy jest seryjnie wyposa-żony we wtyczkę do podłączenia dogniazda ochronnego.Ustawić ekspres do kawy w taki sposób,żeby gniazdo było łatwo dostępne. Jeśligniazdo nie jest swobodnie dostępne,proszę się upewnić, że po stronie insta-lacji dostępne jest urządzenie ...
Strona 68 - Wskazówki dotyczące ustawienia
Wskazówki dotyczące ustawienia *INSTALLATION* 68 Niebezpieczeństwo przegrzania przez niewystarczającą wentylację.Gdy ekspres do kawy nie będzie miałwystarczającej wentylacji, urządzeniemoże się przegrzać.Zwrócić uwagę na wystarczającąwentylację ekspresu do kawy.Nie przykrywać ekspresu do kawypodcz...
Strona 70 - Dane techniczne
Dane techniczne 70 Zużycie prądu w trybie czuwania (stan fabryczny): < 0,5 W Ciśnienie pompy: maks. 15 bar Podgrzewacz przepływowy: 1 termoblok ze stali szlachetnej Wymiary urządzenia(szer. x wys. x głęb.): 241 x 360 x 460 mm Waga netto: 9,48 kg Długość kabla: 98 cm Pojemność zbiornika wody: 1,3 ...