Rodzaje napojów - GAGGIA RI870201 - Instrukcja obsługi - Strona 10

Spis treści:
- Strona 2 – POLSKI
- Strona 3 – First installation / Eerste installatie / Pierwsza instalacja
- Strona 4 – Polski
- Strona 6 – Panel sterowania i wyświetlacz; Przyciski wielofunkcyjne
- Strona 7 – Pierwsza instalacja; Ręczny cykl płukania
- Strona 8 – Pomiar twardości wody
- Strona 9 – Instalacja filtra wody INTENZA+; Wymiana filtra wody INTENZA+
- Strona 10 – Rodzaje napojów
- Strona 11 – Parzenie kawy na bazie kawy ziarnistej
- Strona 12 – Parzenie kawy na bazie kawy wstępnie zmielonej
- Strona 13 – Przygotowywanie napojów na bazie; Napełnianie dzbanka na mleko
- Strona 14 – Wkładanie dzbanka na mleko; Nalewanie napojów na bazie kawy i spienionego; Wyjmowanie dzbanka na mleko
- Strona 15 – Nalewanie gorącej wody
- Strona 16 – Indywidualne ustawienia napojów i; Indywidualne ustawienia napojów
- Strona 17 – Regulacja stopnia mielenia
- Strona 18 – Czyszczenie i konserwacja; Tabela czyszczenia
- Strona 19 – Programy czyszczenia dzbanka na mleko
- Strona 20 – Czyszczenie dzbanka na mleko pod bieżącą wodą; Czyszczenie bloku zaparzającego; Wyjmowanie bloku zaparzającego
- Strona 21 – Czyszczenie bloku zaparzającego pod bieżącą wodą; Wkładanie bloku zaparzającego na miejsce
- Strona 22 – Czyszczenie bloku zaparzającego za pomocą
- Strona 23 – Smarowanie bloku zaparzającego
- Strona 24 – Odwapnianie; Procedura odwapniania
- Strona 25 – Co robić w przypadku przerwania procedury; Ustawienia różne; Język
- Strona 26 – Czas czuwania; Filtr wody; Jednostki miary; Licznik napojów; Dźwięk przycisków
- Strona 27 – Znaczenie kodów błędów
- Strona 28 – Rozwiązywanie problemów
- Strona 30 – Akcesoria GAGGIA
- Strona 31 – Dane techniczne
67
Polski
Rodzaje napojów
Oryginalna receptura
Opis
Ristretto
Mocna kawa, serwowana w małej filiżance: to espresso, którego czas
dozowania jest krótszy w porównaniu z czasem dozowania klasycznego
espresso, czego efektem jest kawa w mniejszej ilości i mniej bogata w
kofeinę.
Kawa
30 ml
Espresso
Espresso znane jest na całym świecie jako prawdziwa „kawa we włoskim
stylu”. Serwowane jest w małej filiżance, a jego typowymi cechami są
bogaty i intensywny aromat oraz warstwa naturalnej, zwartej pianki. Taki
napój jest efektem procesu zaparzania ciśnieniowego z użyciem gorącej
wody, którego pomysłodawcą był w 1938 roku Achille Gaggia.
Kawa
40 ml
Espresso lungo
Espresso lungo to espresso, którego czas zaparzania jest nieco dłuższy.
Jest bardziej rozcieńczona, cechuje się inną intensywnością aromatu i
wyższą zawartością kofeiny. Serwowane jest w średniej filiżance.
Kawa
80 ml
Kawa
Kawa to napój przygotowywany z większą ilością wody w porównaniu
z espresso. Ma delikatniejszy aromat i serwowana jest w średnio-dużej
filiżance.
Kawa
120 ml
Americano
Americano to mniej intensywna duża kawa, przygotowywana jak espresso,
ale z dodatkiem gorącej wody.
Kawa
Woda
40 ml
110 ml
Cappuccino
Cappuccino to jeden z najbardziej lubianych na całym świecie, klasyczny
włoski napój. Przygotowuje się je, wykonując espresso z dodatkiem mleka i
pianki mleka, która powinna mieć co najmniej 1 cm wysokości. Serwuje się
je w dużej filiżance.
Mleko
Kawa
120 ml
40 ml
Latte macchiato
Latte macchiato jest to napój przygotowywany z gorącego mleka, z
odrobiną pianki mleka i niewielką ilością espresso. Serwowany jest w
wysokiej, przeźroczystej szklance, dzięki której idealnie widać trzy różne
tworzące go warstwy.
Mleko
Kawa
240 ml
40 ml
Café au lait
Café au lait jest to napój składający się z kawy i mleka w równych
częściach. Obecnie można go również wzbogacać delikatną warstwą pianki
mleka. Serwuje się je w dużej filiżance.
Kawa
Mleko
90 ml
90 ml
Cortado
Cortado to napój pochodzący z Argentyny, jest espresso z dodatkiem
niewielkiej ilości mleka. Na ogół serwowane jest w niewielkiej szklance.
Najbardziej popularne jest w Hiszpanii i Portugalii, a także w Ameryce
Łacińskiej.
Kawa
Mleko
40 ml
30 ml
Flat white
Flat white to napój pochodzący z Australii, w którym
kawa odgrywa rolę dominującą. Składa się na niego podwójne espresso i
mleko z delikatną warstwą aksamitnej pianki.
Kawa
Mleko
40 x 2 ml
80 ml
Spienione mleko
Spienione mleko wykorzystywane jest do przygotowywania cappuccino,
latte macchiato i wielu innych napojów. W efekcie powstaje zwarta i
jednolita warstwa pianki mleka.
Mleko
180 ml
4219-465-03691 MAN. GAG.MAGENTA PRESTIGE EN-NL-PL Rev 01.indd 67
21/01/2021 12:43:45
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
Congratulations on your purchase of Gaggia Magenta Prestige! This easy-to-use machine guarantees excellent results every day. Thanks to its intuitive interface, you can choose from 12 beverages and customise them according to your preferences. Before being packed, each of our high-quality machines u...
First installation / Eerste installatie / Pierwsza instalacja 1 2 Milk carafe / Melkkan/ Dzbanek na mleko 23 26 23 Confermi di voler cambiare la lingua in Italiano? In the next steps we will set the correct water hardness level 1 sec. 1 min. 03 09 25 15 22 21 24 12 16 18 17 19 20 10 11 13 14 05 04 0...
61 Polski Indice Główne elementy urządzenia (Rys. 2) ..........................................................................................................................................................................................................................................................
Inne modele ekspresy do kawy GAGGIA
-
GAGGIA RI8700-01
-
GAGGIA RI8701-01
-
GAGGIA RI9601-01