ODMIERZANIE SKŁADNIKÓW; SPECYFIKACJA - FIRST FA-5152-2 Black - Instrukcja obsługi - Strona 5

FIRST FA-5152-2 Black Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 13
Ładowanie instrukcji

16

17

POLSKI

POLSKI

szybkiego wzrostu i wykonania chleba ultra szybkiego.

Woda może być zastąpiona świeżym mlekiem,

lub wodą zmieszaną z 2% mleka w proszku, mogą

one wzbogacić smak chleba i ulepszyć kolor

skórki. Niektóre receptury mogą wymagać soku

dla wzbogacenia smaku, np. soku jabłkowego,

pomarańczowego, cytrynowego, itd.

ODMIERZANIE SKŁADNIKÓW

Ważnym krokiem w wytworzeniu dobrego chleba jest

użycie właściwej ilości składników.

Zdecydowanie zaleca się stosowanie miarki kubkowej,

łyżeczki odmierzającej dla uzyskania dokładnych

ilości, w przeciwnym razie chleb będzie przypadkowy.

1. Odmierzanie składników ciekłych

Woda, świeże mleko lub mleko w proszku, powinny

być odmierzane miarkami

Poziom kubka pomiarowego należy obserwować

wzrokiem skierowanym poziomo do miarki.

Przy odmierzaniu oleju jadalnego lub innych

składników, należy kubek pomiarowy starannie

oczyścić bez innych składników.

2. Odmierzanie suchego proszku

Suchy proszek powinien być przechowywany w stanie

naturalnym i luźnym, poziom w kubku przy mierzeniu

należy delikatnie wyrównać ostrzem.

3. Kolejność składników

Należy przestrzegać kolejności umieszczania

składników; generalnie powinna być następująca:

Składniki ciekłe, jajka, sól i mleko w proszku itd.

Przy umieszczaniu składników mąka nie może

być całkowicie zamoczona cieczą. Drożdże mogą

być umieszczane tylko w mące suchej. Drożdże

nie powinny stykać się z solą. Jeśli jest używana

funkcja automatycznego dodawania składników,

po ugnieceniu mąki, składniki owocowe będą

automatycznie wlewane do mieszaniny. Przy

stosowaniu funkcji opóźnienia przez długi czas, nie

stosować składników rozkładających się, takich jak

jajka i składniki owocowe.

SPECYFIKACJA

AC 220-240V ~ 50Hz, 800W

Utylizacja przyjazna środowisku

Możesz wspomóc ochronę środowiska!

Proszę pamiętać o przestrzeganiu lokalnych

przepisów: przekaż uszkodzony sprzęt elektryczny do

odpowiedniego ośrodka utylizacji.

ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW

Nr Błędy

Czynność

Rozwiązanie

1

Dym z otworu

wentylacyjnego

podczas pieczenia

Niektóre składniki przylegają do nagrzanych

elementów lub w ich pobliżu, przed pierwszym

użyciem naoliw pozostające na powierzchni

nagrzane elementy

Podczas pierwszego użycia wypiekacza włącz go bez

dodawania żadnych składników i z otwartą pokrywą.

Odłącz wypiekacz od zasilania i wyczyść nagrzewające

się elementy, uważając, by się nie poparzyć.

2

Skórka na spodzie

chleba jest zbyt twarda

Podgrzewanie chleba i pozostawienie go w

formie na chleb na długi czas, tak, że woda

zbytnio paruje

Wyjmuj chleb wkrótce po upieczeniu bez podgrzewania

go

3

Bardzo trudno jest

wyjąć chleb

Ugniatacz przywiera mocno do wałka w formie

do chleba

Po wyjęciu chleba, wlej do formy na chleb gorącą wodę

i zanurz ugniatacz na 10 minut, następnie wyjmij go i

wyczyść.

4

Składniki są mieszane

nierówno i źle się pieką

1. wybrano nieprawidłowy program menu

Wybierz prawidłowy program menu

2. po zakończeniu pracy, pokrywa jest otwierana

kilka razy, a chleb się wysusza, jest bez

brązowej skórki

Nie otwieraj pokrywy podczas wyrastania ciasta

3. Opór podczas mieszania jest zbyt wielki, tak

że ugniatacz prawie nie może się obracać i

odpowiednio mieszać

Sprawdź otwór ugniatacza, następnie wyjmij formę do

chleba i pozwól, by urządzenie działało bez ładunku,

jeśli działanie jest nieprawidłowe, skontaktuj się z

autoryzowanym serwisem naprawczym.

5

Na wyświetlaczu

pojawia się „H:HH“ po

naciśnięciu przyciski

„start/stop“

Temperatura wypiekacza do chleba jest zbyt

wysoka, by piec chleb.

Naciśnij przycisk „start/stop“ i odłącz wypiekacz do

chleba od zasilania, następnie wyjmij formę do chleba i

otwórz pokrywę i poczekaj, aż wypiekacz ostygnie

6

Słychać dźwięk pracy

silnika, ale ciasto nie

jest mieszane

Forma na chleb jest nieprawidłowo włożona lub

ciasto jest zbyt duże, by je mieszać

Sprawdź, czy forma do chleba jest prawidłowo włożona,

oraz czy ciasto jest zrobione zgodnie z przepisem, a

składniki prawidłowo odmierzone

7

Chleb jest tak duży, że

aż wypycha pokrywę

Dodano zbyt dużo drożdży, mąki lub wody, albo

temperatura pieczenia jest zbyt wysoka

Sprawdź powyższe czynniki, odpowiednio zmniejsz

ilość składników do wartości prawidłowych

8

Chleb jest zbyt mały,

lub nie wyrósł

Brak drożdży lub ilość drożdży niewystarczająca,

co więcej drożdże mogły być słabej aktywności,

spowodowanej zbyt wysoką temperaturą lub

zostały zmieszane w solą, lub temperatura

otoczenia jest niższa.

Sprawdź ilość i aktywność drożdży, odpowiednio

zwiększ temperaturę otoczenia.

9

Ciasto jest tak duże, że

wylewa się z formy do

chleba

Ilość płynów była zbyt duża, sprawiając że ciasto

stało się miękkie oraz dodano zbyt wiele drożdży.

Zmniejsz ilość płynów i popraw sztywność ciasta

10

Podczas pieczenia

ciasta chleb się zapada

w części środkowej

1. użyta mąka nie jest stabilnym proszkiem i nie

umożliwia wyrastania ciasta

Użyj mąki chlebowej lub silnego proszku.

2. Działanie drożdży jest zbyt szybkie lub

temperatura drożdży jest zbyt wysoka

Drożdże są używane w temperaturze poniżej pokojowej

3. Zbytnia ilość wody sprawia, że ciasto jest zbyt

mokre i miękkie.

Dostosuj ilość wody do recepty, zgodnie z

możliwościami absorbcyjnymi wody

11

Waga chleba jest

bardzo duża, a

konsystencja jest zbyt

gęsta

1. zbyt wiele mąki lub zbyt mało wody

Zmniejsz ilość mąki lub zwiększ ilość wody

2. zbyt wiele składników owocowych lub zbyt

wiele mąki razowej

Zmniejsz ilość odpowiednich składników i zwiększ ilość

drożdży

12

Środek chleba po

przekrojeniu jest pusty

1. Zbyt duża ilość wody lub drożdży, lub brak soli Zmniejsz odpowiednio ilość wody lub drożdży i sprawdź

sól

2. temperatura wody jest zbyt wysoka

Sprawdź temperaturę wody

13

Powierzchnia chleba

jest przyklejona do

suchego proszku

1. chleb zawiera mocno kleiste składniki, jak

masło i banany, itp.

Nie dodawaj mocno kleistych składników do chleba.

2. mieszanie nie jest odpowiednie z powodu

niedostatecznej ilości wody

Sprawdź wodę i konstrukcje mechaniczną wypiekacza

do chleba

14

Skórka jest zbyt gruba,

a kolor zbyt ciemny

podczas pieczenia

ciasta lub innego

pieczywa z nadmierną

ilością cukru

Różne przepisy lub składniki mają duży wpływ na

pieczenie chleba, kolor skórki będzie ciemniejszy

z powodu dużej ilości cukru

Jeśli kolor skórki jest zbyt ciemny z powodu zbytniej

ilości cukru w przepisie, naciśnij start/stop, by

zatrzymać program na 5-10 minut przed oczekiwanym

zakończeniem pieczenia. Przed wyjęciem chleba należy

potrzymać chleb lub ciasto w formie na chleb jeszcze

przez 20 minut przy zamkniętej pokrywie.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)