FIRST FA-5152-2 Black Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
16
17
POLSKI
POLSKI
szybkiego wzrostu i wykonania chleba ultra szybkiego.
Woda może być zastąpiona świeżym mlekiem,
lub wodą zmieszaną z 2% mleka w proszku, mogą
one wzbogacić smak chleba i ulepszyć kolor
skórki. Niektóre receptury mogą wymagać soku
dla wzbogacenia smaku, np. soku jabłkowego,
pomarańczowego, cytrynowego, itd.
ODMIERZANIE SKŁADNIKÓW
Ważnym krokiem w wytworzeniu dobrego chleba jest
użycie właściwej ilości składników.
Zdecydowanie zaleca się stosowanie miarki kubkowej,
łyżeczki odmierzającej dla uzyskania dokładnych
ilości, w przeciwnym razie chleb będzie przypadkowy.
1. Odmierzanie składników ciekłych
Woda, świeże mleko lub mleko w proszku, powinny
być odmierzane miarkami
Poziom kubka pomiarowego należy obserwować
wzrokiem skierowanym poziomo do miarki.
Przy odmierzaniu oleju jadalnego lub innych
składników, należy kubek pomiarowy starannie
oczyścić bez innych składników.
2. Odmierzanie suchego proszku
Suchy proszek powinien być przechowywany w stanie
naturalnym i luźnym, poziom w kubku przy mierzeniu
należy delikatnie wyrównać ostrzem.
3. Kolejność składników
Należy przestrzegać kolejności umieszczania
składników; generalnie powinna być następująca:
Składniki ciekłe, jajka, sól i mleko w proszku itd.
Przy umieszczaniu składników mąka nie może
być całkowicie zamoczona cieczą. Drożdże mogą
być umieszczane tylko w mące suchej. Drożdże
nie powinny stykać się z solą. Jeśli jest używana
funkcja automatycznego dodawania składników,
po ugnieceniu mąki, składniki owocowe będą
automatycznie wlewane do mieszaniny. Przy
stosowaniu funkcji opóźnienia przez długi czas, nie
stosować składników rozkładających się, takich jak
jajka i składniki owocowe.
SPECYFIKACJA
AC 220-240V ~ 50Hz, 800W
Utylizacja przyjazna środowisku
Możesz wspomóc ochronę środowiska!
Proszę pamiętać o przestrzeganiu lokalnych
przepisów: przekaż uszkodzony sprzęt elektryczny do
odpowiedniego ośrodka utylizacji.
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Nr Błędy
Czynność
Rozwiązanie
1
Dym z otworu
wentylacyjnego
podczas pieczenia
Niektóre składniki przylegają do nagrzanych
elementów lub w ich pobliżu, przed pierwszym
użyciem naoliw pozostające na powierzchni
nagrzane elementy
Podczas pierwszego użycia wypiekacza włącz go bez
dodawania żadnych składników i z otwartą pokrywą.
Odłącz wypiekacz od zasilania i wyczyść nagrzewające
się elementy, uważając, by się nie poparzyć.
2
Skórka na spodzie
chleba jest zbyt twarda
Podgrzewanie chleba i pozostawienie go w
formie na chleb na długi czas, tak, że woda
zbytnio paruje
Wyjmuj chleb wkrótce po upieczeniu bez podgrzewania
go
3
Bardzo trudno jest
wyjąć chleb
Ugniatacz przywiera mocno do wałka w formie
do chleba
Po wyjęciu chleba, wlej do formy na chleb gorącą wodę
i zanurz ugniatacz na 10 minut, następnie wyjmij go i
wyczyść.
4
Składniki są mieszane
nierówno i źle się pieką
1. wybrano nieprawidłowy program menu
Wybierz prawidłowy program menu
2. po zakończeniu pracy, pokrywa jest otwierana
kilka razy, a chleb się wysusza, jest bez
brązowej skórki
Nie otwieraj pokrywy podczas wyrastania ciasta
3. Opór podczas mieszania jest zbyt wielki, tak
że ugniatacz prawie nie może się obracać i
odpowiednio mieszać
Sprawdź otwór ugniatacza, następnie wyjmij formę do
chleba i pozwól, by urządzenie działało bez ładunku,
jeśli działanie jest nieprawidłowe, skontaktuj się z
autoryzowanym serwisem naprawczym.
5
Na wyświetlaczu
pojawia się „H:HH“ po
naciśnięciu przyciski
„start/stop“
Temperatura wypiekacza do chleba jest zbyt
wysoka, by piec chleb.
Naciśnij przycisk „start/stop“ i odłącz wypiekacz do
chleba od zasilania, następnie wyjmij formę do chleba i
otwórz pokrywę i poczekaj, aż wypiekacz ostygnie
6
Słychać dźwięk pracy
silnika, ale ciasto nie
jest mieszane
Forma na chleb jest nieprawidłowo włożona lub
ciasto jest zbyt duże, by je mieszać
Sprawdź, czy forma do chleba jest prawidłowo włożona,
oraz czy ciasto jest zrobione zgodnie z przepisem, a
składniki prawidłowo odmierzone
7
Chleb jest tak duży, że
aż wypycha pokrywę
Dodano zbyt dużo drożdży, mąki lub wody, albo
temperatura pieczenia jest zbyt wysoka
Sprawdź powyższe czynniki, odpowiednio zmniejsz
ilość składników do wartości prawidłowych
8
Chleb jest zbyt mały,
lub nie wyrósł
Brak drożdży lub ilość drożdży niewystarczająca,
co więcej drożdże mogły być słabej aktywności,
spowodowanej zbyt wysoką temperaturą lub
zostały zmieszane w solą, lub temperatura
otoczenia jest niższa.
Sprawdź ilość i aktywność drożdży, odpowiednio
zwiększ temperaturę otoczenia.
9
Ciasto jest tak duże, że
wylewa się z formy do
chleba
Ilość płynów była zbyt duża, sprawiając że ciasto
stało się miękkie oraz dodano zbyt wiele drożdży.
Zmniejsz ilość płynów i popraw sztywność ciasta
10
Podczas pieczenia
ciasta chleb się zapada
w części środkowej
1. użyta mąka nie jest stabilnym proszkiem i nie
umożliwia wyrastania ciasta
Użyj mąki chlebowej lub silnego proszku.
2. Działanie drożdży jest zbyt szybkie lub
temperatura drożdży jest zbyt wysoka
Drożdże są używane w temperaturze poniżej pokojowej
3. Zbytnia ilość wody sprawia, że ciasto jest zbyt
mokre i miękkie.
Dostosuj ilość wody do recepty, zgodnie z
możliwościami absorbcyjnymi wody
11
Waga chleba jest
bardzo duża, a
konsystencja jest zbyt
gęsta
1. zbyt wiele mąki lub zbyt mało wody
Zmniejsz ilość mąki lub zwiększ ilość wody
2. zbyt wiele składników owocowych lub zbyt
wiele mąki razowej
Zmniejsz ilość odpowiednich składników i zwiększ ilość
drożdży
12
Środek chleba po
przekrojeniu jest pusty
1. Zbyt duża ilość wody lub drożdży, lub brak soli Zmniejsz odpowiednio ilość wody lub drożdży i sprawdź
sól
2. temperatura wody jest zbyt wysoka
Sprawdź temperaturę wody
13
Powierzchnia chleba
jest przyklejona do
suchego proszku
1. chleb zawiera mocno kleiste składniki, jak
masło i banany, itp.
Nie dodawaj mocno kleistych składników do chleba.
2. mieszanie nie jest odpowiednie z powodu
niedostatecznej ilości wody
Sprawdź wodę i konstrukcje mechaniczną wypiekacza
do chleba
14
Skórka jest zbyt gruba,
a kolor zbyt ciemny
podczas pieczenia
ciasta lub innego
pieczywa z nadmierną
ilością cukru
Różne przepisy lub składniki mają duży wpływ na
pieczenie chleba, kolor skórki będzie ciemniejszy
z powodu dużej ilości cukru
Jeśli kolor skórki jest zbyt ciemny z powodu zbytniej
ilości cukru w przepisie, naciśnij start/stop, by
zatrzymać program na 5-10 minut przed oczekiwanym
zakończeniem pieczenia. Przed wyjęciem chleba należy
potrzymać chleb lub ciasto w formie na chleb jeszcze
przez 20 minut przy zamkniętej pokrywie.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)