FIRST FA-5152-2 Black - Instrukcja obsługi - Strona 4
![FIRST FA-5152-2 Black](/img/product/thumbs/180/c5/37/c5372399079ab567f2e025374d0aa729.webp)
WYŚWIETLANIE OSTRZEŻENIA:
Nie próbuj uruchamiać piekarnika do chleba, zanim
ostygnie, lub zanim się nagrzeje. Jeśli na wyświetlaczu
pokazane jest “HHH” po rozpoczęciu programu, to
znaczy, że temperatura wewnątrz formy na chleb
jest zbyt wysoka. Należy natychmiast zatrzymać
program i odłączyć od zasilania. Następnie otwórz
pokrywkę i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć
przez kolejnym go użyciem (poza programem
PIECZENIE i DŻEM). Jeśli po uruchomieniu programu
na wyświetlaczu jest pokazane “LLL”, to znaczy, że
temperatura wewnątrz formy do chleba jest zbyt
niska. Należy ustawić wyższą temperaturę pracy
piekarnika (poza programami PIECZENIE i DŻEM).
Jeśli po naciśnięciu start/stop na wyświetlaczu pojawi
się “EE0”, to znaczy, że czujnik temperatury jest
odłączony; należy sprawdzić go w autoryzowanym
punkcie napraw. Jeśli na wyświetlaczu pokazane jest
„EE1“, oznacza to, że czujnik temperatury miał krótkie
spięcie.
PRZY PIERWSZYM UŻYCIU
Po włączeniu urządzenia po raz pierwszy może
się z niego wydobywać się niewielki dym oraz
charakterystyczny zapach. Jest to zjawisko normalne
i wkrótce ustanie. Upewnić się, że urządzenie jest
odpowiednio wentylowane.
1. Sprawdzić, czy wszystkie części i wyposażenie są
kompletne i nieuszkodzone.
2. Oczyścić wszystkie części zgodnie z dalszym
rozdziałem „Czyszczenie i konserwacja”
3. Ustawić piec chlebowy w tryb pieczenia i włączyć
pieczenie bez wkładu, na około 10min. Po
schłodzeniu ponownie oczyścić.
4. Osuszyć starannie części i zmontować je przed
użyciem urządzenia.
JAK UPIEC CHLEB
1. Umieść formę w miejscu, następnie przekręć
zgodnie ze wskazówkami zegara, aż zaskoczy w
prawidłowej pozycji. Zamocuj ostrze ugniatające
na wałach napędowych. Przekręć ugniatacze
zgodnie ze wskazówkami zegara, aż zaskoczą w
miejscu. Przed umieszczeniem ugniataczy zaleca
się wypełnienie otworów odporną na gorąco
margaryną, pomoże to zapobiec przyklejaniu się
ciasta poniżej ugniataczy, a ugniatacze będą łatwe
do wyjęcia z chleba.
2. Umieść składniki w formie do chleba. Proszę
stosować się do kolejności ukazanej w przepisie.
Zazwyczaj woda lub składnik płynny powinny
być wkładane na początku, następnie powinno
dodać się cukier, sól i mąkę, jako ostatni składnik
należy zawsze dodawać drożdże lub proszek do
pieczenia. W przypadku ciężkiego ciasta żytniego
lub razowego zalecamy odwrotną kolejność
składników. np. wypełnienie najpierw suchymi
drożdżami i mąką, a na końcu płynem, by osiągnąć
lepszy rezultat ugniatania.
3. Z jednej strony mąki zrób małe wgniecenie palcem.
Do wgniecenia wsyp drożdże,
Upewnij się, że nie wchodzą one w kontakt ze
składnikami płynnymi, czy solą.
4. Zamknij delikatnie pokrywę i podłącz kabel
zasilania do gniazdka ściennego.
5. Naciskaj przycisk Menu, aż zostanie wybrany
żądany program.
6. Naciśnij przycisk COLOR (KOLOR), by wybrać
żądany kolor skórki. (jeśli dotyczy)
7. Naciśnij LOAF SIZE (WIELKOŚĆ BOCHENKA), by
wybrać żądaną wielkość. (jeśli dotyczy)
8. Ustaw opóźnienie czasu, naciskając przycisk
Time+ lub Time-. Ten krok można pominąć,
jeśli chcesz, by wypiekacz rozpoczął pracę
natychmiast.
9. Naciśnij przycisk START/STOP, by rozpocząć
pracę.
10. Gdy proces zostanie zakończony, rozlegnie się
10 piknięć. Możesz nacisnąć przycisk START/
STOP na około 2-4 sekund, by zatrzymać proces
i wyjąć chleb. Otwórz pokrywę i mając na rękach
rękawice kuchenne chwyć za rączkę formy na
chleb. Przekręć formę w stronę przeciwną do
wskazówek zegara i delikatnie pociągnij ją do góry,
by wyjąć z urządzenia.
11. Użyj nieprzywierającej szpatułki, by delikatnie
oddzielić boki chleba od formy.
Ostrożnie
: Forma na chleb i sam chleb mogą być
bardzo gorące! Zawsze pracuj ostrożnie i korzystaj z
rękawic kuchennych.
12. Odwróć formę na chleb do góry dnem nad czystą
powierzchnią i delikatnie potrząśnij, aż chleb
wypadnie na kratkę.
13. Wyjmij ostrożnie chleb z formy i poczekaj około
20 minut na ostygnięcie przed jego pokrojeniem.
14. W przypadku wyjścia z pomieszczenia lub jeśli
nie zostanie naciśnięty przycisk START/STOP po
zakończeniu działania, chleb będzie utrzymywany
ciepły automatycznie przez 1 godzinę(jeśli
dotyczy), po zakończeniu utrzymywania ciepła
rozlegną się sygnały dźwiękowe.
15. Jeśli nie korzystasz z urządzenia, lub pieczenie się
zakończyło, wyłącz wyłącznikiem i odłącz kabel
zasilania.
Uwaga
: Przed pokrojeniem bochenka użyj haczyka,
by wyjąć ostrza ugniatające ze spodu. Bochenek jest
gorący, nigdy nie wyjmuj ostrzy ugniatających gołymi
rękami.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Odłączyć maszynę od zasilania i pozwolić jej
ostygnąć, przed przystąpieniem do czyszczenia.
1. Brytfanna chleba: Wytrzeć wewnątrz i zewnątrz
wilgotną ścierką. Ze względu na nie przylegające
pokrycie, nie używać ostrych i szorujących
środków czyszczenia. Przed włożeniem brytfanna
musi być całkowicie wysuszona.
2. Nóż do wyrabiania ciasta: Jeśli pręt ugniatania
jest trudny do wyjęcia z osi, to należy napełnić
pojemnik ciepłą wodą i pozwolić na odmięknięcie
przez ca 30 minut. Ugniatacz może być następnie
łatwo do oczyszczenia wyjęty. Proszę także
starannie wytrzeć ostrze bawełnianą wilgotną
ściereczką.
3. Pokrywa i okienko: oczyścić lekko zwilżoną
ściereczką z zewnątrz i od wewnątrz.
15
POLSKI
14
POLSKI
Wentylacja: aby zachować sprawną wentylację,
pokrywę wentylacyjną należy regularnie odczepiać
i czyścić.
4. Obudowa: delikatnie wytrzeć zewnętrzną
powierzchnie obudowy mokrą ściereczką. Nie
używać szorujących środków czyszczenia, bo to
uszkodzi wypolerowana powierzchnię. Nigdy nie
zanurzać, w celu czyszczenia, obudowy w wodzie.
5. Przed zapakowaniem pieca chlebowego do
przechowywania, upewnić się, że został całkowicie
schłodzony, jest czysty i suchy, łyżkę i ostrze
ugniatające włożyć do szuflady a pokrywkę
zamknąć.
WPROWADZENIE DO
SKŁADNIKÓW CHLEBA
1. Mąka na chleb
Mąka na chleb ma wysoką zawartość glutenu
(zwana jest też mąką wysokoglutenową, zawierającą
dużo protein), jest elastyczna i zachowuje kształt
ugniecionej formy po wyrośnięciu. Jako, że zawartość
glutenu jest wyższa niż w mące zwykłej, to może być
użyta do wyrobu chleba wiekszych rozmiarów z lepszą
wewnętrzna strukturą. Mąka jest najważniejszym
składnikiem chleba.
2. Mąka zwykła
Mąka zwykła jest produkowana ze zmieszanie dobrze
dobranej miękkiej i twardej pszenicy i jest odpowiednia
dla robienia chleba szybkiego lub ciasta.
3. Mąka pełnoziarnista
Mąka pełnoziarnista jest robiona z mielenia całej
pszenicy, zawiera także łupiny pszenicy i gluten,
mąka pełnoziarnista jest cięższa i bardziej odżywcza
niż zwykła. Chleb robiony z mąki pełnoziarnistej jest
zwykle mniejszy. Wiele przepisów, dla osiągnięcia
najlepszych rezultatów, łączy mąkę pełnoziarnistą z
mąką chlebową.
4. Pszenna mąka ciemna
Pszenna mąka ciemna, zwana także „mąką razową”.
jest rodzajem mąki z dużą zawartością błonnika i jest
podobna do mąki pełnoziarnistej. Dla otrzymania
dużego rozmiaru po rośnięciu należy jej używać w
połączeniu ze znaczna proporcją mąki chlebowej.
5. Mąka ciastowa
Mąka ciastowa jest tworzona z mielenia miękkiej
pszenicy lub pszenicy niskoproteinowej specjalnie
stosowanej do wyrobu ciast. Różne rodzaje mąki
mają podobny wygląd. W rzeczywistości, wydajność
drożdży lub nasiąkliwość różnej mąki różni się w
znacznym stopniu zależnie od obszarów uprawnych,
warunków wzrostu, procesu mielenia i okresu
przechowywania. Można wybierać mąkę różnej marki,
dla sprawdzenia smaku i porównania produktów
lokalnego rynku i wybrania takiej, która daje najlepsze
rezultaty wg własnego doświadczenia i smaku.
6. Mąka kukurydziana i owsiankowa
Mąka kukurydziana i owsiankowa są produkowane
ze zmielenia kukurydzy i owsa, obydwie stanowią
dodatek do produkcji chleba razowego i są używane
dla wzbogacenia smaku i konsystencji.
7. Cukier
Cukier jest bardzo ważnym składnikiem dodającym
chlebowi słodyczy i koloru. Wzmacnia wartości
odżywcze chleba drożdżowego. Używany jest
przeważnie cukier biały. Cukier brązowy lub cukier
puder albo bawełniany stosowany jest wg wymagań
specjalnych.
8. Drożdże
Drożdże powodują rośnięcie ciasta, i produkują
dwutlenek węgla powodujący rozszerzanie się chleba
i mięknięcie struktury wewnętrznej, Szybki wzrost
drożdżowy wymaga jako pożywki węglowodanów
zawartych w cukrze i mąki.
• 1 łyżeczka herbaciana aktywnych drożdży suchych
= 3/4 łyżeczki herbacianej drożdży szybkich
• 1,5 łyżeczki herbacianej aktywnych drożdży
suchych = 1 łyżeczka herbaciana drożdży szybkich
• 2 łyżeczki herbaciane aktywnych drożdży suchych
= 1,5 łyżeczki herbacianej drożdży szybkich
Drożdże musza być przechowywane w lodówce,
bo w wyższej temperaturze zginą przed użyciem,
należy sprawdzić ich termin przydatności. Po każdym
użyciu należy je natychmiast chować do lodówki.
Niepowodzenie w pieczeniu chleba jest zwykle
spowodowane użyciem martwych drożdży.
Poniższe sposoby pozwalają określić czy drożdże są
świeże i aktywne.
(1) Nalać 1/2 filiżanki ciepłej wody (45-50°C) do miarki
kubkowej
(2) Dodać1 łyżeczkę herbacianą i rozmieszać,
następnie zasypać wodę 2-ma łyżeczkami
herbacianymi drożdży.
(3) Umieścić miarkę w ciepłym miejscu na ca 10min.
Nie mieszać wody.
(4) powstała piana powinna wypełnić całą filiżankę.
W przeciwnym razie drożdże są martwe lub
nieaktywne.
9. Sól
Sól jest niezbędna dla poprawy smaku i koloru
skórki. Jednakże sól może hamować wzrost drożdży.
Receptura nie powinna zawierać nadmiernej ilości soli.
Można soli nie używać. Chleb bez soli urośnie lepiej.
10. Jajko
Jajko może polepszyć konsystencję chleba, poprawić
własności odżywcze i wzrost, dodać chlebowi
specyficzny smak. Przed użyciem musi być obrane ze
skorupy i równo zbełtane.
11. Tłuszcz, masło i olej roslinny
Tłuszcz może zmiękczyć chleb i wydłużyć czas
przechowywania. Masło przed użyciem powinno być
roztopione lub posiekane na małe kawałeczki, by
mogło być rozmieszane po wyjęciu z lodówki.
12. Proszek do pieczenia
Proszek do pieczenia jest głównie używany do
wzrostu ultra szybkiego chleba i ciasta. Nie wymaga
czasu na wzrost i tworzenie gazu w formie bąbelków
lub zmiękczanie konsystencji chleba na drodze
chemicznej.
13. Soda
Ta sama zasada jak wyżej. Może być też używana w
połączeniu z proszkiem do pieczenia.
14. Woda i inna ciecz
Woda jest zasadniczym składnikiem produkcji
chleba. Ogólnie biorąc najwłaściwsza jest woda o
temperaturze pomiędzy 20°C a 25°C. Ale temperatura
powinna być w granicach 45-50°C dla osiągnięcia
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Inne modele wypiekacze chleba FIRST
-
FIRST FA-5152
-
FIRST FA-5152-2