KOLOR; MENU; POLSKI - FIRST FA-5152-2 Black - Instrukcja obsługi - Strona 3

FIRST FA-5152-2 Black Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 13
Ładowanie instrukcji

12

13

ENGLISH

ENGLISH

PROGRAM PIECZENIA 2: FRANCUSKI

Do chlebów lekkich, upieczonych z drobnej mąki.

Normalnie taki chleb jest puszysty i ma chrupiącą

skórkę. Nie jest odpowiedni do przepisów,

wymagających masła, margaryny lub mleka.

PROGRAM PIECZENIA 3: RAZOWY

Do chlebów, zrobionych z różnych rodzajów mąki,

wymagających dłuższego ugniatania i wzrastania

(na przykład z maki razowej i żytniej). Chleb będzie

bardziej zwarty i cięższy.

PROGRAM PIECZENIA 4: QUICK (SZYBKO)

(nie dotyczy rozmiaru bochenka ani czasu opóźnienia)

ugniatanie, wyrastanie i pieczenie bochenka z sodą

spożywczą oraz proszkiem do pieczenia. Chleb

upieczony w tym programie jest zazwyczaj mniejszy i

ma gęstszą konsystencję.

PROGRAM PIECZENIA 5 SŁODKI

Do chleba z dodatkami, np. sokami owocowymi,

wiórkami kokosowymi, rodzynkami, suszonymi

owocami, czekoladą lub z dodatkiem cukru. Z powodu

dłuższego czasu wzrastania, chleb będzie lekki i

puszysty.

PROGRAM PIECZENIA 6: ULTRA FAST

(nie dotyczy czasu opóźnienia) Szybki proces

ugniatania, rośnięcia i pieczenia. Upieczony chleb

jest najtwardszy spośród wszystkich dostępnych

programów pieczenia.

PROGRAM 7: BEZGLUTENOWY

Do chlebów zrobionych z mąki bezglutenowej

lub mieszanek do pieczenia. Mąka bezglutenowa

wymaga dłuższego nabierania płynów lub ma różne

właściwości rośnięcia.

PROGRAM PIECZENIA 8: CIASTO

(nie dotyczy koloru i rozmiaru bochenka) Do

przygotowania ciasta drożdżowego na bułeczki, pizzę

lub precle. Ten program nie obejmuje pieczenia.

PROGRAM 9: DŻEM

(Kolor wielkość bochenka i czas opóźnienia nie maja

tu zastosowania) Do robienia dżemu.

PROGRAM PIECZENIA 10: CIASTO

(nie dotyczy rozmiaru bochenka) Ugniatanie, rośnięcie

i pieczenie, rośnięcie na sodzie spożywczej lub

proszku do pieczenia.

PROGRAM PIECZENIA 11: SANDWICH

(KANAPKA)

ugniatanie, wyrastanie i pieczenie pieczywa na

kanapki. Do pieczenia lekkiego chleba z cieńszą

skórką.

PROGRAM 12: PIECZENIE

(nie dotyczy rozmiaru bochenka ani czasu opóźnienia,

ale czas działania można regulować przez naciśnięcie

przycisku „TIME+” lub „TIME−”. Po naciśnięciu

przycisku „TIME+” lub „TIME−” jeden raz, czas

zwiększy się lub zmniejszy o 1 minutę. Zakres

regulacji czasu wynosi 10–60 minut)

W tym programie nie ma ugniatania ani rośnięcia dla

dodatkowego pieczenia chlebów, które są za lekkie

lub nie dopieczone.

KOLOR

Możesz wybrać przyciskiem LIGHT (JASNY),

MEDIUM (ŚREDNI) lub DARK (CIEMNY) kolor skórki.

Naciśnij ten przycisk, by wybrać żądany kolor.

WIELKOŚĆ BOCHENKA

Naciśnij ten przycisk, by wybrać wielkość bochenka

chleba. Proszę pamiętać, że całkowity czas pracy

może być różny dla bochenków różnych rozmiarów.

OPÓŹNIENIE (TIME + [CZAS +]

LUB TIME - [CZAS -])

Jeśli nie chcesz, by urządzenie rozpoczęło pracę

natychmiast, może użyć tego przycisku, by ustawić

opóźnienie.

Musisz zdecydować, ile czasu ma minąć, aż Twój

chleb będzie gotowy, naciskając „TIME +“ (CZAS +)

lub „TIME -“ (CZAS -). Proszę pamiętać, że czas

opóźnienia powinien zawierać czas pieczenia

programu. Oznacza to, że po zakończeniu czasu

opóźnienia można podawać gorący chleb. Najpierw

należy wybrać program i stopień zbrązowienia,

następnie nacisnąć „TIME +“ lub „TIME -“, by

wydłużyć lub skrócić opóźnienie czasu w odstępach

10-minutowych. Maksymalne opóźnienie wynosi 13

godzin.

Przykład

: Jest teraz godzina 20:30. Chcesz, by Twój

chleb był gotowy następnego dnia rano o godzinie

7:00, tj. za 10 godzin i 30 minut. Wybierz program

menu, kolor, wielkość bochenka, a następnie naciśnij

TIME + lub TIME -, by zwiększyć czas, aż 10:30 pojawi

się na LCD. Następnie naciśnij przycisk STOP/START,

by uruchomić opóźnienie programu. Zobaczysz

migającą kropkę, a LCD będzie odliczać pozostały

czas. O 7:00 rano będziesz mieć świeży chleb. Jeśli

nie chcesz natychmiast wyjmować chleba, rozpocznie

się 1-godzinny czas podgrzewania.

Uwaga

: Podczas pieczenia z opóźnieniem, nie należy

używać łatwo psujących się składników, jak jaja,

świeże mleko, owoce, cebula, itp.

PODGRZEWANIE

Chleb może być automatycznie podgrzewany po

pieczeniu przez 60 minut. Jeśli chce się chleb wyjąć,

to należy wyłączyć program przyciskiem START/STOP.

UWAGA:

Programy CIASTO i DŻEM nie mają funkcji

utrzymywania ciepła.

PAMIĘĆ

Jeśli nastąpiła przerwa w zasilaniu w trakcie produkcji

chleba, proces będzie wznowiony automatycznie w

ciągu 10-ciu minut, nawet bez naciskania przycisku

Start/stop. Jeśli przerwa w zasilaniu przekracza 10, to

pamięć się nie zachowuje i pieczenie chleba trzeba

uruchomić ponownie. Ale jeśli ciasto jest zaledwie

w fazie ugniatania, gdy nastąpi przerwa zasilania, to

można nacisnąć po prostu “START/STOP” by program

kontynuować od początku.

ŚRODOWISKO

Maszyna pracuje dobrze w szerokim zakresie

temperatur, może być jednak różnica w wielkości

bochenka w bardzo gorącym i bardzo zimnym

pomieszczeniu. Zalecamy, by temperatura

pomieszczenia zawierała się pomiędzy 15°C a 34°C.

INSTRUKCJA OBSŁUGI

Proszę uważnie przeczytać niniejszą instrukcję i

zachować do późniejszego użytku.

WAŻNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA

Używając urządzeń elektrycznych należy zawsze

przestrzegać następujących podstawowych zaleceń

bezpieczeństwa:

1. Proszę przeczytać wszystkie wskazówki.

2. Przed użyciem sprawdzić, że napięcie zasilania

w gniazdku jest zgodne z podanym w tabliczce

znamionowej urządzenia.

3. Nie używać urządzenia z uszkodzonym sznurem

lub wtyczką; jeśli urządzenie działa wadliwie; albo

jeśli upadło lub jest uszkodzone w jakikolwiek

sposób. Przekazać urządzenie do najbliższego

autoryzowanego serwisu do sprawdzenia, naprawy

lub regulacji elektrycznej lub mechanicznej.

4. Nie dotykać gorących powierzchni.

5. Aby zabezpieczyć się przed porażeniem

elektrycznym, nie zanurzać sznura, wtyczki lub

obudowy, w wodzie lub innej cieczy.

6. Wyjąć wtyczkę z gniazdka, gdy urządzenie nie jest

używane, przed wyjmowaniem lub wkładaniem

części oraz czyszczeniem.

7. Nie pozostawiać sznura zwisającego poza krawędź

stołu i nie pozwolić by dotykał gorącej powierzchni.

8. Użycie wyposażenia nie zalecanego przez

producenta może spowodować urazy.

9. Urządzenie nie może być używane przez

osoby niepełnosprawne fizycznie, zmysłowo

lub umysłowo (włączając w to dzieci), albo nie

posiadające doświadczenia i wiedzy, o ile nie

mają nadzoru lub przeszkolenia dotyczącego

użytkowania urządzenia przez osobę

odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.

10. Dzieciom powinien być zapewniony nadzór

wykluczający zabawę urządzeniem.

11. Nie umieszczać na powierzchni gorącej albo w

pobliżu kuchenki gazowej lub elektrycznej lub w

nagrzanym piecu.

12. Nie dotykać do żadnych ruchomych lub wirujących

części w trakcie pieczenia.

13. Nigdy nie włączać urządzenia bez właściwie

włożonej brytfanny z chlebem, wypełnionej

składnikami.

14. Nie uderzać brytfanny w na górze lub krawędź w

celu jej wyjęcia, bo może ją to uszkodzić.

15. Nie wolno wkładać do pieca chlebowego

metalowej folii lub innych materiałów, bo może to

spowodować ryzyko pożaru lub zwarcia.

16. Nie przykrywać pieca chlebowego ręcznikiem lub

żadnym innym materiałem, ciepło i para muszą

mieć swobodny wypływ. Przykrycie lub styk z

materiałem palnym może spowodować pożar.

17. Urządzenie używać tylko zgodnie z

przeznaczeniem.

18. Urządzenie używać zawsze na bezpiecznej, suchej

powierzchni.

19. Nie używać w obszarach otwartych.

20. Urządzenie nie jest przewidziane do współpracy

z zewnętrznym timerem lub odrębnym systemem

zdalnego sterowania.

21. Urządzenie posiada wtyczkę z uziemieniem.

Proszę upewnić się, że gniazdko instalacji zasilania

jest prawidłowo uziemione.

22. Urządzenie przeznaczone jest do użytku w

gospodarstwie domowym i do zastosowań

podobnych takich jak:

• kuchenki dla personelu sklepów, urzędów i innych

środowisk pracy

• gospodarstwach wiejskich;

• gości hotelu, motelu i innych rezydencji tego typu;

• pensjonatów typu bed and breakfast.

23. Nie używać urządzenia bez włożonej do komory

brytfanny, bo może to je uszkodzić.

24. Zachować niniejsze wskazówki.

POZNAJ SWÓJ PIEC CHLEBOWY

(rys. A)

1. Uchwyt pokrywki

2. Szybka

3. Pokrywka

4. Pojemnik na chleb

5.

Obudowa

6.

Łopatka ugniatająca

7.

Panel sterowania (patrz niżej)

8. Miarka

9. Łyżka do odmierzania

10. Hak

11. Pokrywa wentylacji

12. Wentylacja

PRZEDSTAWIENIE PANELU

STERUJĄCEGO

(rys. A)

(Opis płyty może ulec zmianie bez ostrzeżenia).

1. Wskazuje wybrany program

2.

Czas działania każdego programu

ROZPOCZĘCIE/ZATRZYMANIE

Rozpoczynanie i zatrzymywanie wybranego programu

pieczenia.

Aby rozpocząć program, naciśnij raz przycisk „START/

STOP“. Rozlegnie cię krótkie piknięcie, dwukropek

na wyświetlaczu godziny zacznie migać i program

się włączy. Po rozpoczęciu programu wszelkie inne

przyciski są nieaktywne, poza przyciskiem „START/

STOP“.

Aby zatrzymać program, naciśnij przycisk „START/

STOP“ na około 3 sekundy, aż rozlegnie się piknięcie,

potwierdzające wyłączenie programu. Funkcja ta

pomoże w zapobiegnięciu jakiemukolwiek zakłóceniu

podczas pracy programu.

MENU

Służy do ustawiania różnych programów. Za każdym

naciśnięciem (któremu będzie towarzyszyć krótkie

piknięcie) będzie zmieniać się program. Naciskaj

przycisk nieprzerwanie, a na wyświetlaczu LCD

będzie się cyklicznie zmieniać 12 kolejnych menu.

Wybierz żądany program. Funkcje 12 menu są

wyjaśnione poniżej.

PROGRAM PIECZENIA 1: PODSTAWOWY

Do chlebów białych oraz mieszanych, składających

się głównie z mąki pszenicznej lub żytniej. Chleb ma

zwartą konsystencję. Możesz dostosować stopień

zbrązowienia poprzez przycisk stopnia przypieczenia.

POLSKI

POLSKI

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)