Kenwood FHM155SI - Instrukcja obsługi - Strona 11

Kenwood FHM155SI Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 29
Ładowanie instrukcji

161

162

tabela

zalecanych

prędkości

robot

kuchenny

końcówka/

nasadka

funkcja

zalecana

prędkość

Czas

pracy

(w

sekundach)

maksymalna

ilość

porady

i

wskazówki

Zespół

ostrzy

Przygotowywanie

ciast

w

proszku

Maks.

15-20

1,5

kg

wagi

całkowitej

Ostrza

to

element

o

najbardziej

wszechstronnym

zastosowaniu

z

wszystkich

nasadek.

Długość

czasu

rozdrabniania

wpływa

na

osiąganą

konsystencję

składników

.

Aby

uzyskać

mniej

rozdrobnioną

konsystencję,

użyć

trybu

pracy

przerywanej.

Składniki

takie

jak

mięso,

chleb

czy

warzywa

należy

pokroić

w

kostkę

wielkości

ok.

2

cm.

Ciastka

należy

połamać

na

mniejsze

kawałki

i wsypywać

przez

podajnik

podczas

pracy

urządzenia.

Składników

nie

należy

miksować

zbyt

mocno.

Ciasta

wcieranie

tłuszczu

do

mąki

(używać

tłuszczu

schłodzonego

w

lodówce

i pokrojonego

w

kostkę

wielkości

2

cm)

Dodawanie

wody,

aby

połączyć

składniki

ciasta

Maks.

10

340

g

wagi

mąki

Siekanie

ryb

i chudego

mięsa

Pasztety

i terriny

Tryb

pracy

przerywanej

maks.

10-30

600

g

chudej

wołowiny

(maksymalnie)

Siekanie

warzyw

Tryb

pracy

przerywanej

5-10

500

g

Siekanie

orzechów

Maks.

30-90

200

g

Przecieranie

miękkich

owoców,

gotowanych

owoców

i warzyw

Maks.

10-30

1

kg

Przygotowywanie

sosów,

dressingów

i

dipów

Maks.

120

800

g

Ostrze

z

tarczą

maksymalnej

pojemności

Zimne

zupy

Rozpocząć

na

prędkości

minimalnej,

a

potem

zwiększyć

do

maksimum

30-60

1,5

l

Podczas

miksowania

składników

płynnych

w

misce,

tarcza

o

największej

pojemności

musi

być

używana

z

ostrzem.

Zapobiega

to

wyciekaniu

składników

i poprawia

zdolność

siekającą

ostrza.

Nie

rozdrabniać

składników

gorących.

Nie

przekraczać

znajdującego

się

na

misce

oznaczenia

maksymalnej

dozwolonej

ilości

składników.

Koktajle

mleczne,

ciasto

naleśnikowe

15-30

1

l

Płytki – trące

Do sera, marchwi, ziemniaków i innych

składników o podobnej konsystencji.

Średnia-maks.

Nie

napełniać

miski

powyżej

znajdującego

się

na

niej

oznaczenia

maksymalnej

ilości

wynoszącej

1,5

l

Używane składniki powinny być świeże.

Nie kroić składników na zbyt małe kawałki.

Duży podajnik w całości wypełnić składnikami.

Zapobiega to przesuwaniu się składników na

boki podczas rozdrabniania. Można także użyć

mniejszego podajnika.

Używając płytki do krojenia w słupki julienne

lub płytki do frytek, składniki należy umieszczać

poziomo.

Podczas tarcia lub krojenia na plasterki: składniki

wkładane pionowo

9

będą krojone na krótsze

kawałki niż składniki wkładane poziomo

bk

.

Po skończonej pracy na płytce lub w misce

zawsze pozostaje niewielka ilość resztek.

Nie dopuszczać do nagromadzenia się

składników na spodniej części płytki – regularnie

ją oczyszczać.

Płytki – krojące

Do sera, marchwi, ziemniaków

, kapusty

,

ogórków

, cukinii, buraków i cebuli.

Średnia-maks.

Płytka – do tarcia

na bardzo drobne

wiórka

Do tarcia parmezanu

Maks.

Płytka – do krojenia

w bardzo cienkie

słupki (

julienne

)

Tarcza

służy

do

krojenia

ziemniaków

w

bardzo

cienkie

słupki

oraz

do

tarcia

warzyw

na

grube

wiórka

na

potrawy

szybko

smażone

na

sposób

chiński

lub

do

przybierania

potraw,

a

także

tarcia

ziemniaków

na

placki

ziemniaczane

na

sposób

szwajcarski

(rösti)

Maks.

Płytka – do frytek

Umożliwia

krojenie

ziemniaków

na

cienkie

frytki

oraz

składników

na

potrawy

duszone

oraz

dipy

(np.

ogórków,

jabłek,

gruszek)

Maks.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)