Siemens iQ500 HB23GB556 - Instrukcja obsługi - Strona 21

Siemens iQ500 HB23GB556 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 23
Ładowanie instrukcji

42

Pasteryzowanie d

ż

emów

Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst

ę

pach czasu,

zaczynaj

ą

si

ę

tworzy

ć

p

ę

cherzyki. Wy

łą

czy

ć

piekarnik.

Wyj

ąć

s

ł

oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie

wykorzystuje si

ę

ciep

ł

o resztkowe). Je

ś

li pozostawi si

ę

na

d

ł

u

ż

ej do sch

ł

odzenia w piekarniku, mog

ą

wytworzy

ć

si

ę

bakterie, które spowoduj

ą

ski

ś

ni

ę

cie marmolady.

Pasteryzowanie warzyw

Gdy tylko zaczn

ą

si

ę

tworzy

ć

w s

ł

oikach ma

ł

e p

ę

cherzyki,

ponownie ustawi

ć

temperatur

ę

na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -

70 minut zale

ż

nie od rodzaju warzyw. Po up

ł

ywie tego czasu,

wy

łą

czy

ć

piekarnik i wykorzysta

ć

ciep

ł

o resztkowe.

Wyjmowanie s

ł

oików z piekarnika

Po zako

ń

czeniu gotowania, wyj

ąć

s

ł

oiki z piekarnika.

Uwaga!

Nie umieszcza

ć

gor

ą

cych s

ł

oików na zimnym lub wilgotnym

pod

ł

o

ż

u. S

ł

oiki mog

ą

p

ę

kn

ąć

.

Akrylamid w produktach spo

ż

ywczych

Akrylamid powstaje przede wszystkim w produktach

zbo

ż

owych i ziemniaczanych przygotowywanych w wysokich

temperaturach, np. we frytkach, tostach, bu

ł

kach, chlebie i w

drobnych wyrobach cukierniczych (herbatnikach, ciastkach z

przyprawami korzennymi, ciastkach bo

ż

onarodzeniowych).

Owoce w s

ł

oikach o pojemno

ś

ci jednego litra

od momentu pojawienia si

ę

p

ę

cherzyków powietrza i pary

wodnej

Ciep

ł

o resztkowe

Jab

ł

ka, porzeczki, truskawki

Wy

łą

czanie

ok. 25 minut

Czere

ś

nie, morele, brzoskwinie, porzeczki

Wy

łą

czanie

ok. 30 minut

Mus z jab

ł

ek, gruszek,

ś

liwek

Wy

łą

czanie

ok. 35 minut

Warzywa w zimnej zalewie w s

ł

oikach o pojemno

ś

ci jednego

litra

W momencie pojawienia si

ę

p

ę

cherzyków 120

­

140 ºC

Ciep

ł

o resztkowe

Ogórki

-

ok. 35 minut

Buraki czerwone

ok. 35 minut

ok. 30 minut

Brukselka

ok. 45 minut

ok. 30 minut

Fasola, kalarepa, kapusta czerwona

ok. 60 minut

ok. 30 minut

Zielony groszek

ok. 70 minut

ok. 30 minut

Zalecenia dotycz

ą

ce przygotowania potraw z nisk

ą

zawarto

ś

ci

ą

akrylamidu

Zasady ogólne

Ograniczy

ć

czas pieczenia do minimum.

Przyrumienia

ć

potrawy, nie powoduj

ą

c nadmiernego przypiekania.

Du

ż

e i grube potrawy zawieraj

ą

ma

ł

o akrylamidu.

Pieczenie

Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 200 °C
Z nadmuchem gor

ą

cego powietrza o temperaturze maks. 180 °C.

Ciasteczka i herbatniki

Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 190 °C.
Z nadmuchem gor

ą

cego powietrza o temperaturze maks. 170 °C.

Jajko lub

ż

ó

ł

tko zmniejsza wytwarzanie akrylamidu.

Frytki sma

ż

one w piekarniku

Roz

ł

o

ż

y

ć

na blasze równomiernie jedn

ą

warstw

ę

potrawy. Piec co najmniej 400 g na jed-

nej blasze, aby ziemniaki uleg

ł

y zeschni

ę

ciu.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)