Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki - Siemens iQ500 HB23GB556 - Instrukcja obsługi - Strona 15

Siemens iQ500 HB23GB556 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 23
Ładowanie instrukcji

36

Przetestowane w naszym studiu gotowania

Poni

ż

ej znajd

ą

Pa

ń

stwo przyk

ł

ady potraw z optymalnymi dla

nich ustawieniami. Poka

ż

emy Pa

ń

stwu, jaki rodzaj grzania i

temperatura najlepiej nadaj

ą

si

ę

do przyrz

ą

dzenia danej

potrawy. Podajemy wskazówki dotycz

ą

ce odpowiedniego

wyposa

ż

enia oraz wysoko

ś

ci, na jak

ą

nale

ż

y wsuwa

ć

je do

piekarnika. Udzielamy porad dotycz

ą

cych naczy

ń

i

przygotowywania potraw.

Wskazówki

Dane w tabeli zawsze dotycz

ą

potraw wsuni

ę

tych do zimnego

i pustego piekarnika.
Piekarnik podgrzewa

ć

tylko wówczas, gdy tak podaj

ą

tabele.

Wyposa

ż

enie wy

ł

o

ż

y

ć

papierem do pieczenia dopiero po

podgrzaniu piekarnika.

Podane w tabelach czasy s

ą

warto

ś

ciami orientacyjnymi.

Zale

żą

one od jako

ś

ci i w

ł

a

ś

ciwo

ś

ci produktów spo

ż

ywczych.

Nale

ż

y stosowa

ć

dostarczone wyposa

ż

enie. Wyposa

ż

enie

dodatkowe mo

ż

na naby

ć

w punkcie serwisowym lub sklepie

specjalistycznym.
Przed u

ż

yciem piekarnika wyj

ąć

wyposa

ż

enie i naczynia, z

których si

ę

nie korzysta.

Do wyjmowania gor

ą

cego wyposa

ż

enia i naczy

ń

z piekarnika

zawsze u

ż

ywa

ć

ł

apek kuchennych.

Ciasta i wypieki

Pieczenie na jednym poziomie

Przy ustawieniu z ogrzewaniem górnym i dolnym

%

uzyskuje

si

ę

lepsze wypieczenie ciast.

W przypadku pieczenia z nadmuchem gor

ą

cego powietrza

2

,

zaleca si

ę

nast

ę

puj

ą

ce poziomy dla akcesoriów kuchennych:

Ciasta w formach: poziom 2

Ciasta na blasze: poziom 3

Pieczenie na kilku poziomach

Stosowa

ć

tryb z nadmuchem gor

ą

cego powietrza

2

.

Poziom pieczenia przy u

ż

ywaniu 2 poziomów:

Blacha emaliowana: poziom 3

Blacha aluminiowa: poziom 1

Ciasta na blachach, które zosta

ł

y jednocze

ś

nie umieszczone w

piekarniku, nie musz

ą

by

ć

gotowe w tym samym czasie.

W tabelach znajduje si

ę

wiele rad dotycz

ą

cych ka

ż

dej potrawy.

W przypadku jednoczesnego u

ż

ycia 3 prostok

ą

tnych form,

nale

ż

y umie

ś

ci

ć

je na ruszcie, tak jak pokazano na rysunku.

Formy do pieczenia

Najlepiej nadaj

ą

si

ę

ciemne metalowe formy do pieczenia.

W przypadku pieczenia w formach z cienkiego metalu lub

formach szklanych czas pieczenia wyd

ł

u

ż

a si

ę

, a ciasto nie jest

równomiernie zrumienione.
W przypadku pieczenia w formach silikonowych nale

ż

y piec

wed

ł

ug przepisów producenta formy i przestrzega

ć

jego

wskazówek. Formy silikonowe s

ą

cz

ę

sto mniejsze od zwyk

ł

ych.

Ilo

ść

sk

ł

adników i ciasta surowego mo

ż

e odbiega

ć

od tutaj

podanych.

Tabele

W tabeli znajduj

ą

si

ę

optymalne funkcje grzewcze dla ka

ż

dego

rodzaju ciasta lub deseru. Temperatura i czas pieczenia zale

żą

od ilo

ś

ci i konsystencji ciasta. Z tego powodu, w tabelach

potraw podane s

ą

zawsze zakresy czasu. Nale

ż

y zawsze

zacz

ąć

od najni

ż

szego zakresu. W ni

ż

szej temperaturze

powierzchnia ciasto przyrumienia si

ę

w sposób bardziej

równomierny. W razie konieczno

ś

ci, przy nast

ę

pnej okazji

b

ę

dzie mo

ż

na wyd

ł

u

ż

y

ć

czas.

Je

ś

li piekarnik zosta

ł

nagrzany przed wstawieniem potrawy,

nale

ż

y skróci

ć

podany czas o 5 lub 10 minut.

Dodatkowe informacje znajduj

ą

si

ę

w dodatku do tabel, pod

tytu

ł

em: Sugestie dotycz

ą

ce pieczenia.

Aby piec tylko jedno ciasto na jednym poziomie, umie

ś

ci

ć

form

ę

na emaliowanej blasze.

Je

ś

li pieczonych jest kilka ciast w tym samym czasie, mo

ż

na

umie

ś

ci

ć

formy na ruszcie obok siebie.

Ciasta pieczone w formie

Forma do postawienia na ruszcie

Poziom

Funkcja

grzewcza

Temperatura

w °C

Czas pieczenia

w minutach

Tarta

Forma do tart z blachy stalowej

ocynkowanej, Ø 31 cm.

1

%

220-240

40-50

1+3

2

190-200

35-45

Quiche

Forma do tart z blachy stalowej

ocynkowanej, Ø 31 cm.

1

%

220-230

40-50

Ciasta*

Forma do ciast z blachy stalowej

ocynkowanej, Ø 28 cm.

2

%

180-200

50-60

* Aby upiec jednocze

ś

nie wi

ę

cej ni

ż

jedno ciasto, nale

ż

y umie

ś

ci

ć

na ruszcie kilka form.

Ciasta pieczone w blasze do

pieczenia

Poziom

Funkcja

grzewcza

Temperatura

w °C

Czas pieczenia w

minutach

Pizza

Blacha do pieczenia

2

%

200-220

25-35

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha do

pieczenia

1+3

2

170-180

35-45

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha

uniwersalna

1+3

2

170-180

35-45

Dodatkow

ą

blach

ę

do pieczenia mo

ż

na naby

ć

w sklepie specjalistycznym lub za po

ś

rednictwem Serwisu Technicznego.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)