Siemens iQ500 HB23GB556 - Instrukcja obsługi - Strona 16

Siemens iQ500 HB23GB556
Ładowanie instrukcji

37

Porady i praktyczne wskazówki dotycz

ą

ce

pieczenia

Ciasto francuskie

Blacha do pieczenia

3

2

180-200

25-35

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha do

pieczenia

1+3

2

170-190

30-45

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha

uniwersalna

1+3

2

170-190

30-45

Pierogi tureckie börek

Blacha uniwersalna

2

%

190-200

40-55

Chleb i bu

ł

ki

Poziom

Funkcja

grzewcza

Temperatura

w °C

Czas pieczenia

w minutach

Chleb na dro

ż

d

ż

ach z 1,2 kg m

ą

ki* (nagrza

ć

piekarnik)

Blacha emaliowana

2

%

270

8

200

35-45

Chleb na zakwasie z 1,2 kg m

ą

ki* (nagrza

ć

piekarnik)

Blacha emaliowana

2

%

270

8

200

40-50

Bu

ł

ki (np.

ż

ytnie)

Blacha emaliowana

3

%

200-220

20-20

* Nigdy nie wlewa

ć

wody bezpo

ś

rednio do wn

ę

trza nagrzanego piekarnika.

Ciastka

Poziom

Funkcja

grzewcza

Temperatura

w °C

Czas pieczenia

w minutach

Ciasteczka i herbatniki

Blacha emaliowana

3

%

150-160

20-30

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha do

pieczenia

1+3

2

140-150

20-30

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha

uniwersalna

1+3

2

140-150

20-30

Bezy

Blacha emaliowana

3

2

80-90

180-210

P

ą

czki

Blacha emaliowana

2

%

190-210

30-40

Kruche ciastka z migda

ł

ami

Blacha emaliowana

3

%

110-130

30-40

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha do

pieczenia

1+3

2

100-120

35-45

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha

uniwersalna

1+3

2

100-120

35-45

Blachy dodatkowe dost

ę

pne s

ą

jako opcjonalne akcesoria kuchenne w sklepach specjalistycznych.

Ciasta pieczone w blasze do

pieczenia

Poziom

Funkcja

grzewcza

Temperatura

w °C

Czas pieczenia w

minutach

Dodatkow

ą

blach

ę

do pieczenia mo

ż

na naby

ć

w sklepie specjalistycznym lub za po

ś

rednictwem Serwisu Technicznego.

Pieczenie na podstawie w

ł

asnego przepisu.

Porówna

ć

z podobnym produktem w tabeli potraw.

Sprawdzanie, czy ciasto jest ju

ż

upieczone.

Na oko

ł

o 10 minut przed up

ł

ywem czasu pieczenia podanego w przepisie,

nak

ł

u

ć

ciasto w najwy

ż

szym punkcie cienkim drewnianym patyczkiem. Je

ś

li

patyczek wychodzi z ciasta czysty (bez przyklejonych kawa

ł

ków ciasta), ciasto

jest gotowe.

Ciasto jest ma

ł

o wyro

ś

ni

ę

te.

Przy kolejnym pieczeniu doda

ć

mniej sk

ł

adników p

ł

ynnych lub zaprogramowa

ć

temperatur

ę

pieczenia o 10 stopni ni

ż

sz

ą

. Przestrzega

ć

czasów mieszania

odpowiednich sk

ł

adników podanych w przepisie na ciasto.

Ciasto dobrze wyros

ł

o na

ś

rodku, ale przy brze-

gach jest ni

ż

sze.

Nie smarowa

ć

formy t

ł

uszczem. Po upieczeniu, ostro

ż

nie oddzieli

ć

ciasto od

formy za pomoc

ą

no

ż

a.

Ciasto jest zbyt przyrumienione na wierzchu.

W

ł

o

ż

y

ć

ciasto do piekarnika na ni

ż

szym poziomie, zaprogramowa

ć

ni

ż

sz

ą

tem-

peratur

ę

pieczenia i pozostawi

ć

w piekarniku na d

ł

u

ż

ej.

Ciasto jest zbyt suche.

Po upieczeniu nak

ł

u

ć

ciasto drewnianym patyczkiem w kilku miejscach. Spry-

ska

ć

ciasto kilkoma kroplami soku owocowego lub alkoholu. Przy kolejnym pie-

czeniu, zaprogramowa

ć

temperatur

ę

pieczenia wy

ż

sz

ą

o 10 stopni i skróci

ć

czas pieczenia.

Chleb lub ciasto (na przyk

ł

ad sernik) dobrze

wygl

ą

da z zewn

ą

trz, ale w

ś

rodku ma zakalec

(jest wilgotne, a w niektórych miejscach mokre).

Przy kolejnym pieczeniu, doda

ć

mniej sk

ł

adników p

ł

ynnych i pozostawi

ć

w pie-

karniku na troch

ę

d

ł

u

ż

ej w ni

ż

szej temperaturze. W przypadku ciast z mokrym

wierzchem: najpierw przypiec spód. Posypa

ć

przypieczony spód ciasta sieka-

nymi migda

ł

ami lub tart

ą

bu

ł

k

ą

, a nast

ę

pnie na

ł

o

ż

y

ć

warstw

ę

wierzchni

ą

. Prze-

strzega

ć

zalece

ń

podanych w przepisie i podanego czasu pieczenia.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 4 - Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania

25 Przyczyny uszkodze ń Uwaga! ■ Wyposa ż enie, folia, papier do pieczenia lub naczynia na dnie komory piekarnika: nie stawia ć wyposa ż enia na dnie piekarnika. Nie wyk ł ada ć dna piekarnika foli ą , oboj ę tnie jakiego rodzaju, ani papierem do pieczenia. Nie stawia ć na dnie piekarnika ż adnych n...

Strona 6 - wk

27 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa ż enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ą dzania wielu potraw. Nale ż y zwróci ć uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa ż enia podczas wsuwania go do komory piekarnika.Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komf...

Strona 7 - Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie

28 Przed pierwszym u ż yciem Niniejszy rozdzia ł zawiera informacje dotycz ą ce czynno ś ci, które nale ż y wykona ć przed pierwszym u ż yciem piekarnika. Najpierw nale ż y przeczyta ć rozdzia ł Wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa . Programowanie godziny Po pod łą czeniu, na panelu wska ź ników ...

Inne modele piekarniki Siemens