Siemens iQ500 HB23GB556 - Instrukcja obsługi - Strona 16
![Siemens iQ500 HB23GB556](/img/product/thumbs/180/93/cc/93ccb3e2ae37d2281c7542ce04a27dfe.webp)
Spis treści:
- Strona 4 – Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- Strona 6 – wk
- Strona 7 – Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- Strona 8 – Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- Strona 10 – Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; rodki czyszcz
- Strona 13 – Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku
- Strona 15 – Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- Strona 17 – Mi
- Strona 22 – Potrawy testowe; Pieczenie; enie na grillu
37
Porady i praktyczne wskazówki dotycz
ą
ce
pieczenia
Ciasto francuskie
Blacha do pieczenia
3
2
180-200
25-35
Blacha aluminiowa + p
ł
ytka blacha do
pieczenia
1+3
2
170-190
30-45
Blacha aluminiowa + g
łę
boka blacha
uniwersalna
1+3
2
170-190
30-45
Pierogi tureckie börek
Blacha uniwersalna
2
%
190-200
40-55
Chleb i bu
ł
ki
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura
w °C
Czas pieczenia
w minutach
Chleb na dro
ż
d
ż
ach z 1,2 kg m
ą
ki* (nagrza
ć
piekarnik)
Blacha emaliowana
2
%
270
8
200
35-45
Chleb na zakwasie z 1,2 kg m
ą
ki* (nagrza
ć
piekarnik)
Blacha emaliowana
2
%
270
8
200
40-50
Bu
ł
ki (np.
ż
ytnie)
Blacha emaliowana
3
%
200-220
20-20
* Nigdy nie wlewa
ć
wody bezpo
ś
rednio do wn
ę
trza nagrzanego piekarnika.
Ciastka
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura
w °C
Czas pieczenia
w minutach
Ciasteczka i herbatniki
Blacha emaliowana
3
%
150-160
20-30
Blacha aluminiowa + p
ł
ytka blacha do
pieczenia
1+3
2
140-150
20-30
Blacha aluminiowa + g
łę
boka blacha
uniwersalna
1+3
2
140-150
20-30
Bezy
Blacha emaliowana
3
2
80-90
180-210
P
ą
czki
Blacha emaliowana
2
%
190-210
30-40
Kruche ciastka z migda
ł
ami
Blacha emaliowana
3
%
110-130
30-40
Blacha aluminiowa + p
ł
ytka blacha do
pieczenia
1+3
2
100-120
35-45
Blacha aluminiowa + g
łę
boka blacha
uniwersalna
1+3
2
100-120
35-45
Blachy dodatkowe dost
ę
pne s
ą
jako opcjonalne akcesoria kuchenne w sklepach specjalistycznych.
Ciasta pieczone w blasze do
pieczenia
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura
w °C
Czas pieczenia w
minutach
Dodatkow
ą
blach
ę
do pieczenia mo
ż
na naby
ć
w sklepie specjalistycznym lub za po
ś
rednictwem Serwisu Technicznego.
Pieczenie na podstawie w
ł
asnego przepisu.
Porówna
ć
z podobnym produktem w tabeli potraw.
Sprawdzanie, czy ciasto jest ju
ż
upieczone.
Na oko
ł
o 10 minut przed up
ł
ywem czasu pieczenia podanego w przepisie,
nak
ł
u
ć
ciasto w najwy
ż
szym punkcie cienkim drewnianym patyczkiem. Je
ś
li
patyczek wychodzi z ciasta czysty (bez przyklejonych kawa
ł
ków ciasta), ciasto
jest gotowe.
Ciasto jest ma
ł
o wyro
ś
ni
ę
te.
Przy kolejnym pieczeniu doda
ć
mniej sk
ł
adników p
ł
ynnych lub zaprogramowa
ć
temperatur
ę
pieczenia o 10 stopni ni
ż
sz
ą
. Przestrzega
ć
czasów mieszania
odpowiednich sk
ł
adników podanych w przepisie na ciasto.
Ciasto dobrze wyros
ł
o na
ś
rodku, ale przy brze-
gach jest ni
ż
sze.
Nie smarowa
ć
formy t
ł
uszczem. Po upieczeniu, ostro
ż
nie oddzieli
ć
ciasto od
formy za pomoc
ą
no
ż
a.
Ciasto jest zbyt przyrumienione na wierzchu.
W
ł
o
ż
y
ć
ciasto do piekarnika na ni
ż
szym poziomie, zaprogramowa
ć
ni
ż
sz
ą
tem-
peratur
ę
pieczenia i pozostawi
ć
w piekarniku na d
ł
u
ż
ej.
Ciasto jest zbyt suche.
Po upieczeniu nak
ł
u
ć
ciasto drewnianym patyczkiem w kilku miejscach. Spry-
ska
ć
ciasto kilkoma kroplami soku owocowego lub alkoholu. Przy kolejnym pie-
czeniu, zaprogramowa
ć
temperatur
ę
pieczenia wy
ż
sz
ą
o 10 stopni i skróci
ć
czas pieczenia.
Chleb lub ciasto (na przyk
ł
ad sernik) dobrze
wygl
ą
da z zewn
ą
trz, ale w
ś
rodku ma zakalec
(jest wilgotne, a w niektórych miejscach mokre).
Przy kolejnym pieczeniu, doda
ć
mniej sk
ł
adników p
ł
ynnych i pozostawi
ć
w pie-
karniku na troch
ę
d
ł
u
ż
ej w ni
ż
szej temperaturze. W przypadku ciast z mokrym
wierzchem: najpierw przypiec spód. Posypa
ć
przypieczony spód ciasta sieka-
nymi migda
ł
ami lub tart
ą
bu
ł
k
ą
, a nast
ę
pnie na
ł
o
ż
y
ć
warstw
ę
wierzchni
ą
. Prze-
strzega
ć
zalece
ń
podanych w przepisie i podanego czasu pieczenia.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
25 Przyczyny uszkodze ń Uwaga! ■ Wyposa ż enie, folia, papier do pieczenia lub naczynia na dnie komory piekarnika: nie stawia ć wyposa ż enia na dnie piekarnika. Nie wyk ł ada ć dna piekarnika foli ą , oboj ę tnie jakiego rodzaju, ani papierem do pieczenia. Nie stawia ć na dnie piekarnika ż adnych n...
27 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa ż enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ą dzania wielu potraw. Nale ż y zwróci ć uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa ż enia podczas wsuwania go do komory piekarnika.Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komf...
28 Przed pierwszym u ż yciem Niniejszy rozdzia ł zawiera informacje dotycz ą ce czynno ś ci, które nale ż y wykona ć przed pierwszym u ż yciem piekarnika. Najpierw nale ż y przeczyta ć rozdzia ł Wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa . Programowanie godziny Po pod łą czeniu, na panelu wska ź ników ...
Inne modele piekarniki Siemens
-
Siemens HB 43GR640
-
Siemens HB23AB510E
-
Siemens HB23AR510E
-
Siemens HB23AS540
-
Siemens HB23GB541R
-
Siemens HB23GB556
-
Siemens HB43GB540
-
Siemens HB43GT555