Siemens iQ500 HB23GB556 - Instrukcja obsługi - Strona 20

Siemens iQ500 HB23GB556 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 23
Ładowanie instrukcji

41

Wyj

ą

tkowe potrawy

Przy niskich temperaturach uzyskuje si

ę

smaczny, kremowy

jogurt oraz puszyste ciasto dro

ż

d

ż

owe.

Najpierw wyj

ąć

z piekarnika akcesoria kuchenne oraz kratki lub

szyny z lewej i prawej strony.

Przygotowanie jogurtu

1.

Zagotowa

ć

1 litr mleka (3,5 % t

ł

uszczu) i pozostawi

ć

do

ostygni

ę

cia do temperatury 40 °C.

2.

Zmiesza

ć

z 150 g jogurtu (o temperaturze, w jakiej jest

przechowywany w lodówce).

3.

Wla

ć

mieszanin

ę

do kubków lub s

ł

oików i zakry

ć

je

prze

ź

roczyst

ą

foli

ą

.

4.

Nagrza

ć

piekarnik do zalecanej temperatury.

5.

Nast

ę

pnie umie

ś

ci

ć

kubki lub s

ł

oiki na dnie piekarnika i

przygotowa

ć

jogurt wed

ł

ug wskazówek.

Pozostawianie ciasta dro

ż

d

ż

owego do wyro

ś

ni

ę

cia

1.

Przygotowa

ć

ciasto dro

ż

d

ż

owe w zwyk

ł

y sposób. Wyla

ć

ciasto do pojemnika z ceramiki odpornego na wysok

ą

temperatur

ę

i przykry

ć

go.

2.

Nagrza

ć

piekarnik do zalecanej temperatury.

3.

Wy

łą

czy

ć

urz

ą

dzenie i pozostawi

ć

ciasto dro

ż

d

ż

owe do

wyro

ś

ni

ę

cia w wy

łą

czonym piekarniku.

Rozmra

ż

anie

Czas trwania rozmra

ż

ania zale

ż

y od rodzaju i ilo

ś

ci potraw.

Uwzgl

ę

dni

ć

wskazówki producenta umieszczone na

opakowaniu.

Wyj

ąć

zamro

ż

one potrawy z pojemnika i umie

ś

ci

ć

je w

odpowiednim naczyniu na ruszcie.
Umie

ś

ci

ć

na talerzu drób, piersi

ą

w dó

ł

.

Suszenie

U

ż

ywa

ć

wy

łą

cznie wysokiej jako

ś

ci owoców i warzyw oraz

dok

ł

adnie je my

ć

.

Pozostawi

ć

, a

ż

odciekn

ą

i dok

ł

adnie wyschn

ą

.

Po

ł

o

ż

y

ć

specjalny papier do pieczenia lub pergamin na blasze

emaliowanej i ruszcie.
Co jaki

ś

czas obraca

ć

owoce i warzywa.

Po przyrumienieniu, osuszy

ć

je i zdj

ąć

z papieru.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Do celów gotowania, s

ł

oiki i gumy elastyczne musz

ą

by

ć

czyste

i w idealnym stanie. U

ż

ywa

ć

w miar

ę

mo

ż

liwo

ś

ci s

ł

oików o tych

samych wymiarach. Warto

ś

ci podane w tabelach odnosz

ą

si

ę

do okr

ą

g

ł

ych s

ł

oików o pojemno

ś

ci jednego litra.

Uwaga!

Nie u

ż

ywa

ć

s

ł

oików o wi

ę

kszej pojemno

ś

ci lub wysoko

ś

ci.

Pokrywki mog

ą

p

ę

kn

ąć

.

U

ż

ywa

ć

wy

łą

cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed

u

ż

yciem, dok

ł

adnie je umy

ć

.

Czasy podane w tabelach s

ą

warto

ś

ciami orientacyjnymi. Mog

ą

ulec zmianie zale

ż

nie od temperatury otoczenia, liczby s

ł

oików,

ilo

ś

ci oraz temperatury zawarto

ś

ci s

ł

oików. Przed wy

łą

czeniem

urz

ą

dzenia, sprawdzi

ć

, czy wewn

ą

trz s

ł

oików utworzy

ł

y si

ę

p

ę

cherzyki.

Przygotowanie

1.

Wsypa

ć

owoce lub warzywa do s

ł

oików, lecz nie do pe

ł

na.

2.

Oczy

ś

ci

ć

brzegi s

ł

oików; powinny by

ć

czyste.

3.

Umie

ś

ci

ć

na ka

ż

dym s

ł

oiku wilgotn

ą

, elastyczn

ą

gum

ę

i

przykrywk

ę

.

4.

Zabezpieczy

ć

s

ł

oiki za pomoc

ą

metalowych uchwytów.

Nigdy nie umieszcza

ć

naraz wi

ę

cej ni

ż

sze

ść

s

ł

oików wewn

ą

trz

piekarnika.

Programowanie

1.

Umie

ś

ci

ć

emaliowan

ą

blach

ę

na poziomie 2. Umie

ś

ci

ć

s

ł

oiki

w taki sposób, aby si

ę

nie dotyka

ł

y.

2.

Nala

ć

½ litra gor

ą

cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na

blach

ę

emaliowan

ą

.

3.

Zamkn

ąć

drzwiczki piekarnika.

4.

Ustawi

ć

pokr

ę

t

ł

o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego

$

.

5.

Ustawi

ć

temperatur

ę

mi

ę

dzy 170 a 180 °C.

Potrawa

Naczynia

Poziom

Funkcja

grzewcza

Temperatura

Czas

Jogurt

Umie

ś

ci

ć

kubki lub

s

ł

oiki

na dnie piekarnika

2

Nagrza

ć

piekarnik do 50 °C

5 min

50 °C

8 h

Pozostawianie ciasta

dro

ż

d

ż

owego do

wyro

ś

ni

ę

cia

Umie

ś

ci

ć

pojemnik

odporny na wysok

ą

temperatur

ę

na dnie piekarnika

2

Nagrza

ć

piekarnik do 50 °C,

5-10 min

wy

łą

czy

ć

urz

ą

dzenie i w

ł

o

ż

y

ć

ciasto

dro

ż

d

ż

owe do piekarnika.

20-30 min

Produkty mro

ż

one

Akcesoria

kuchenne

Poziom

Funkcja grzew-

cza

Temperatura

Np. tarty ze

ś

mietan

ą

, tarty z kremem ma

ś

lanym, tarty z

polew

ą

czekoladow

ą

lub lukrem, owoce, kurczak, kie

ł

baski

i mi

ę

so, chleb i bu

ł

ki, ciastka i inne produkty cukiernicze

Ruszt

1

A

Pokr

ę

t

ł

o temperatury

pozostaje w pozycji wy

łą

-

czonej.

Potrawa

Poziom

Funkcja grzewcza Temperatura w °C

Czas pieczenia w godzinach

jab

ł

ka w plasterkach - 600 g

1+3

2

80

ok. 5 h

gruszki w kawa

ł

kach - 800 g

1+3

2

80

ok. 8 h

ś

liwki - 1,5 kg

1+3

2

80

ok. 8-10 h

zio

ł

a aromatyczne, oczyszczone - 200 g

1+3

2

80

ok. 1½ h

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)