Siemens iQ500 HB23GB556 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
41
Wyj
ą
tkowe potrawy
Przy niskich temperaturach uzyskuje si
ę
smaczny, kremowy
jogurt oraz puszyste ciasto dro
ż
d
ż
owe.
Najpierw wyj
ąć
z piekarnika akcesoria kuchenne oraz kratki lub
szyny z lewej i prawej strony.
Przygotowanie jogurtu
1.
Zagotowa
ć
1 litr mleka (3,5 % t
ł
uszczu) i pozostawi
ć
do
ostygni
ę
cia do temperatury 40 °C.
2.
Zmiesza
ć
z 150 g jogurtu (o temperaturze, w jakiej jest
przechowywany w lodówce).
3.
Wla
ć
mieszanin
ę
do kubków lub s
ł
oików i zakry
ć
je
prze
ź
roczyst
ą
foli
ą
.
4.
Nagrza
ć
piekarnik do zalecanej temperatury.
5.
Nast
ę
pnie umie
ś
ci
ć
kubki lub s
ł
oiki na dnie piekarnika i
przygotowa
ć
jogurt wed
ł
ug wskazówek.
Pozostawianie ciasta dro
ż
d
ż
owego do wyro
ś
ni
ę
cia
1.
Przygotowa
ć
ciasto dro
ż
d
ż
owe w zwyk
ł
y sposób. Wyla
ć
ciasto do pojemnika z ceramiki odpornego na wysok
ą
temperatur
ę
i przykry
ć
go.
2.
Nagrza
ć
piekarnik do zalecanej temperatury.
3.
Wy
łą
czy
ć
urz
ą
dzenie i pozostawi
ć
ciasto dro
ż
d
ż
owe do
wyro
ś
ni
ę
cia w wy
łą
czonym piekarniku.
Rozmra
ż
anie
Czas trwania rozmra
ż
ania zale
ż
y od rodzaju i ilo
ś
ci potraw.
Uwzgl
ę
dni
ć
wskazówki producenta umieszczone na
opakowaniu.
Wyj
ąć
zamro
ż
one potrawy z pojemnika i umie
ś
ci
ć
je w
odpowiednim naczyniu na ruszcie.
Umie
ś
ci
ć
na talerzu drób, piersi
ą
w dó
ł
.
Suszenie
U
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie wysokiej jako
ś
ci owoców i warzyw oraz
dok
ł
adnie je my
ć
.
Pozostawi
ć
, a
ż
odciekn
ą
i dok
ł
adnie wyschn
ą
.
Po
ł
o
ż
y
ć
specjalny papier do pieczenia lub pergamin na blasze
emaliowanej i ruszcie.
Co jaki
ś
czas obraca
ć
owoce i warzywa.
Po przyrumienieniu, osuszy
ć
je i zdj
ąć
z papieru.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Do celów gotowania, s
ł
oiki i gumy elastyczne musz
ą
by
ć
czyste
i w idealnym stanie. U
ż
ywa
ć
w miar
ę
mo
ż
liwo
ś
ci s
ł
oików o tych
samych wymiarach. Warto
ś
ci podane w tabelach odnosz
ą
si
ę
do okr
ą
g
ł
ych s
ł
oików o pojemno
ś
ci jednego litra.
Uwaga!
Nie u
ż
ywa
ć
s
ł
oików o wi
ę
kszej pojemno
ś
ci lub wysoko
ś
ci.
Pokrywki mog
ą
p
ę
kn
ąć
.
U
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed
u
ż
yciem, dok
ł
adnie je umy
ć
.
Czasy podane w tabelach s
ą
warto
ś
ciami orientacyjnymi. Mog
ą
ulec zmianie zale
ż
nie od temperatury otoczenia, liczby s
ł
oików,
ilo
ś
ci oraz temperatury zawarto
ś
ci s
ł
oików. Przed wy
łą
czeniem
urz
ą
dzenia, sprawdzi
ć
, czy wewn
ą
trz s
ł
oików utworzy
ł
y si
ę
p
ę
cherzyki.
Przygotowanie
1.
Wsypa
ć
owoce lub warzywa do s
ł
oików, lecz nie do pe
ł
na.
2.
Oczy
ś
ci
ć
brzegi s
ł
oików; powinny by
ć
czyste.
3.
Umie
ś
ci
ć
na ka
ż
dym s
ł
oiku wilgotn
ą
, elastyczn
ą
gum
ę
i
przykrywk
ę
.
4.
Zabezpieczy
ć
s
ł
oiki za pomoc
ą
metalowych uchwytów.
Nigdy nie umieszcza
ć
naraz wi
ę
cej ni
ż
sze
ść
s
ł
oików wewn
ą
trz
piekarnika.
Programowanie
1.
Umie
ś
ci
ć
emaliowan
ą
blach
ę
na poziomie 2. Umie
ś
ci
ć
s
ł
oiki
w taki sposób, aby si
ę
nie dotyka
ł
y.
2.
Nala
ć
½ litra gor
ą
cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na
blach
ę
emaliowan
ą
.
3.
Zamkn
ąć
drzwiczki piekarnika.
4.
Ustawi
ć
pokr
ę
t
ł
o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego
$
.
5.
Ustawi
ć
temperatur
ę
mi
ę
dzy 170 a 180 °C.
Potrawa
Naczynia
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura
Czas
Jogurt
Umie
ś
ci
ć
kubki lub
s
ł
oiki
na dnie piekarnika
2
Nagrza
ć
piekarnik do 50 °C
5 min
50 °C
8 h
Pozostawianie ciasta
dro
ż
d
ż
owego do
wyro
ś
ni
ę
cia
Umie
ś
ci
ć
pojemnik
odporny na wysok
ą
temperatur
ę
na dnie piekarnika
2
Nagrza
ć
piekarnik do 50 °C,
5-10 min
wy
łą
czy
ć
urz
ą
dzenie i w
ł
o
ż
y
ć
ciasto
dro
ż
d
ż
owe do piekarnika.
20-30 min
Produkty mro
ż
one
Akcesoria
kuchenne
Poziom
Funkcja grzew-
cza
Temperatura
Np. tarty ze
ś
mietan
ą
, tarty z kremem ma
ś
lanym, tarty z
polew
ą
czekoladow
ą
lub lukrem, owoce, kurczak, kie
ł
baski
i mi
ę
so, chleb i bu
ł
ki, ciastka i inne produkty cukiernicze
Ruszt
1
A
Pokr
ę
t
ł
o temperatury
pozostaje w pozycji wy
łą
-
czonej.
Potrawa
Poziom
Funkcja grzewcza Temperatura w °C
Czas pieczenia w godzinach
jab
ł
ka w plasterkach - 600 g
1+3
2
80
ok. 5 h
gruszki w kawa
ł
kach - 800 g
1+3
2
80
ok. 8 h
ś
liwki - 1,5 kg
1+3
2
80
ok. 8-10 h
zio
ł
a aromatyczne, oczyszczone - 200 g
1+3
2
80
ok. 1½ h
Spis treści
- 4 Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- 6 wk
- 7 Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- 8 Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- 10 Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; rodki czyszcz
- 13 Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku
- 15 Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 17 Mi
- 22 Potrawy testowe; Pieczenie; enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)