Bosch HBG42R450E - Instrukcja obsługi - Strona 36

Bosch HBG42R450E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 39
Ładowanie instrukcji

37

Rozmra

ż

anie

Czas trwania rozmra ania zale y od rodzaju i ilo ci potraw.

Uwzgl

ę

dni

ц

wskazówki producenta umieszczone na

opakowaniu.

Wyj

фц

zamro one potrawy z pojemnika i umie ci

ц

je w

odpowiednim naczyniu na ruszcie.

Umie ci

ц

na talerzu drób, piersi

ф

w dó

ł

.

Suszenie

U ywa

ц

wy

łф

cznie wysokiej jako ci owoców i warzyw oraz

dok

ł

adnie je my

ц

.

Pozostawi

ц

, a odciekn

ф

i dok

ł

adnie wyschn

ф

.

Po

ł

o y

ц

specjalny papier do pieczenia lub pergamin na blasze

emaliowanej i ruszcie.

Co jaki czas obraca

ц

owoce i warzywa.

Po przyrumienieniu, osuszy

ц

je i zdj

фц

z papieru.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Do celów gotowania, s

ł

oiki i gumy elastyczne musz

ф

by

ц

czyste

i w idealnym stanie. U ywa

ц

w miar

ę

mo liwo ci s

ł

oików o tych

samych wymiarach. Warto ci podane w tabelach odnosz

ф

si

ę

do okr

ф

g

ł

ych s

ł

oików o pojemno ci jednego litra.

Uwaga!

Nie u ywa

ц

s

ł

oików o wi

ę

kszej pojemno ci lub wysoko ci.

Pokrywki mog

ф

p

ę

kn

фц

.

U ywa

ц

wy

łф

cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed

u yciem, dok

ł

adnie je umy

ц

.

Czasy podane w tabelach s

ф

warto ciami orientacyjnymi. Mog

ф

ulec zmianie zale nie od temperatury otoczenia, liczby s

ł

oików,

ilo ci oraz temperatury zawarto ci s

ł

oików. Przed wy

łф

czeniem

urz

ф

dzenia, sprawdzi

ц

, czy wewn

ф

trz s

ł

oików utworzy

ł

y si

ę

p

ę

cherzyki.

Przygotowanie

1.

Wsypa

ц

owoce lub warzywa do s

ł

oików, lecz nie do pe

ł

na.

2.

Oczy ci

ц

brzegi s

ł

oików; powinny by

ц

czyste.

3.

Umie ci

ц

na ka dym s

ł

oiku wilgotn

ф

, elastyczn

ф

gum

ę

i

przykrywk

ę

.

4.

Zabezpieczy

ц

s

ł

oiki za pomoc

ф

metalowych uchwytów.

Nigdy nie umieszcza

ц

naraz wi

ę

cej ni sze

ц

s

ł

oików wewn

ф

trz

piekarnika.

Programowanie

1.

Umie ci

ц

emaliowan

ф

blach

ę

na poziomie 2. Umie ci

ц

s

ł

oiki

w taki sposób, aby si

ę

nie dotyka

ł

y.

2.

Nala

ц

½ litra gor

ф

cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na

blach

ę

emaliowan

ф

.

3.

Zamkn

фц

drzwiczki piekarnika.

4.

Ustawi

ц

pokr

ę

t

ł

o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego

$

.

5.

Ustawi

ц

temperatur

ę

mi

ę

dzy 170 a 180 °C.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst

ę

pach czasu,

zaczynaj

ф

si

ę

tworzy

ц

p

ę

cherzyki. Wy

łф

czy

ц

piekarnik.

Wyj

фц

s

ł

oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie

wykorzystuje si

ę

ciep

ł

o resztkowe). Je li pozostawi si

ę

na

d

ł

u ej do sch

ł

odzenia w piekarniku, mog

ф

wytworzy

ц

si

ę

bakterie, które spowoduj

ф

ski ni

ę

cie marmolady.

Pasteryzowanie warzyw

Gdy tylko zaczn

ф

si

ę

tworzy

ц

w s

ł

oikach ma

ł

e p

ę

cherzyki,

ponownie ustawi

ц

temperatur

ę

na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -

70 minut zale nie od rodzaju warzyw. Po up

ł

ywie tego czasu,

wy

łф

czy

ц

piekarnik i wykorzysta

ц

ciep

ł

o resztkowe.

Produkty mro

ż

one

Akcesoria kuchenne Poziom

Funkcja
grzewcza

Temperatura

Np. tarty ze mietan

ф

, tarty z kremem ma lanym, tarty z

polew

ф

czekoladow

ф

lub lukrem, owoce, kurczak, kie

ł

baski

i mi

ę

so, chleb i bu

ł

ki, ciastka i inne produkty cukiernicze

Ruszt

1

B

Pokr

ę

t

ł

o temperatury

pozostaje w pozycji
wy

łф

czonej.

Potrawa

Poziom

Funkcja grzewcza Temperatura w °C Czas pieczenia w godzinach

jab

ł

ka w plasterkach - 600 g

1+3

N

80

ok. 5 h

gruszki w kawa

ł

kach - 800 g

1+3

N

80

ok. 8 h

liwki - 1,5 kg

1+3

N

80

ok. 8-10 h

zio

ł

a aromatyczne, oczyszczone - 200 g

1+3

N

80

ok. 1½ h

Owoce w s

ł

oikach o pojemno ci jednego litra

od momentu pojawienia si

ę

p

ę

cherzyków

powietrza i pary wodnej

Ciep

ł

o resztkowe

Jab

ł

ka, porzeczki, truskawki

Wy

łф

czanie

ok. 25 minut

Czere nie, morele, brzoskwinie, porzeczki

Wy

łф

czanie

ok. 30 minut

Mus z jab

ł

ek, gruszek, liwek

Wy

łф

czanie

ok. 35 minut

Warzywa w zimnej zalewie w s

ł

oikach o

pojemno ci jednego litra

W momencie pojawienia si

ę

p

ę

cherzyków

120

х

140 ºC

Ciep

ł

o resztkowe

Ogórki

-

ok. 35 minut

Buraki czerwone

ok. 35 minut

ok. 30 minut

Brukselka

ok. 45 minut

ok. 30 minut

Fasola, kalarepa, kapusta czerwona

ok. 60 minut

ok. 30 minut

Zielony groszek

ok. 70 minut

ok. 30 minut

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)