Bosch HBG42R450E - Instrukcja obsługi - Strona 32

Bosch HBG42R450E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 39
Ładowanie instrukcji

33

Porady i praktyczne wskazówki dotycz

ą

ce

pieczenia

Ciasto francuskie

Blacha do pieczenia

3

N

170-190

20-30

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka

blacha do pieczenia

1+3

N

170-190

30-45

Blacha aluminiowa + g

łę

boka

blacha uniwersalna

1+3

N

170-190

30-45

Chleb i bu

ł

ki

Poziom Funkcja

grzewcza

Tempera-
tura w °C

Czas pieczenia
w minutach

Chleb na dro d ach z 1,2 kg m

ф

ki* (nagrza

ц

piekarnik) Blacha emaliowana

2

%

270

8

200

35-45

Chleb na zakwasie z 1,2 kg m

ф

ki* (nagrza

ц

piekarnik) Blacha emaliowana

2

%

270

8

200

40-50

Bu

ł

ki (np. ytnie)

Blacha emaliowana

3

%

200-220

20-20

* Nigdy nie wlewa

ц

wody bezpo rednio do wn

ę

trza nagrzanego piekarnika.

Ciastka

Poziom

Funkcja
grzewcza

Temperatura
w °C

Czas pieczenia
w minutach

Ciasteczka i herbatniki

Blacha emaliowana

3

%

150-160

20-30

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha do pieczenia

1+3

N

140-150

25-30

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha uniwersalna

1+3

N

140-150

25-30

Bezy

Blacha emaliowana

3

N

80-90

180-210

P

ф

czki

Blacha emaliowana

2

%

190-210

30-40

Kruche ciastka z migda-

ł

ami

Blacha emaliowana

3

%

110-130

30-40

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha do pieczenia

1+3

N

100-120

35-45

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha uniwersalna

1+3

N

100-120

35-45

Blachy dodatkowe dost

ę

pne s

ф

jako opcjonalne akcesoria kuchenne w sklepach specjalistycznych.

Ciasta pieczone w blasze do
pieczenia

Poziom

Funkcja grzew-
cza

Temperatura
w °C

Czas pieczenia w
minutach

Dodatkow

ф

blach

ę

do pieczenia mo na naby

ц

w sklepie specjalistycznym lub za po rednictwem Serwisu Technicznego.

Pieczenie na podstawie w

ł

asnego przepisu.

Porówna

ц

z podobnym produktem w tabeli potraw.

Sprawdzanie, czy ciasto jest ju upieczone.

Na oko

ł

o 10 minut przed up

ł

ywem czasu pieczenia podanego w przepisie,

nak

ł

u

ц

ciasto w najwy szym punkcie cienkim drewnianym patyczkiem. Je li

patyczek wychodzi z ciasta czysty (bez przyklejonych kawa

ł

ków ciasta), ciasto

jest gotowe.

Ciasto jest ma

ł

o wyro ni

ę

te.

Przy kolejnym pieczeniu doda

ц

mniej sk

ł

adników p

ł

ynnych lub zaprogramowa

ц

temperatur

ę

pieczenia o 10 stopni ni sz

ф

. Przestrzega

ц

czasów mieszania odpo-

wiednich sk

ł

adników podanych w przepisie na ciasto.

Ciasto dobrze wyros

ł

o na rodku, ale przy brze-

gach jest ni sze.

Nie smarowa

ц

formy t

ł

uszczem. Po upieczeniu, ostro nie oddzieli

ц

ciasto od

formy za pomoc

ф

no a.

Ciasto jest zbyt przyrumienione na wierzchu.

W

ł

o y

ц

ciasto do piekarnika na ni szym poziomie, zaprogramowa

ц

ni sz

ф

tem-

peratur

ę

pieczenia i pozostawi

ц

w piekarniku na d

ł

u ej.

Ciasto jest zbyt suche.

Po upieczeniu nak

ł

u

ц

ciasto drewnianym patyczkiem w kilku miejscach. Spry-

ska

ц

ciasto kilkoma kroplami soku owocowego lub alkoholu. Przy kolejnym pie-

czeniu, zaprogramowa

ц

temperatur

ę

pieczenia wy sz

ф

o 10 stopni i skróci

ц

czas pieczenia.

Chleb lub ciasto (na przyk

ł

ad, sernik) dobrze

wygl

ф

da z zewn

ф

trz, ale w rodku ma zakalec

(jest wilgotne, a w niektórych miejscach mokre).

Przy kolejnym pieczeniu, doda

ц

mniej sk

ł

adników p

ł

ynnych i pozostawi

ц

w pie-

karniku na troch

ę

d

ł

u ej, w ni szej temperaturze. W przypadku ciast z mokrym

wierzchem: najpierw przypiec spód. Posypa

ц

przypieczony spód ciasta sieka-

nymi migda

ł

ami lub tart

ф

bu

ł

k

ф

, a nast

ę

pnie na

ł

o y

ц

warstw

ę

wierzchni

ф

. Prze-

strzega

ц

zalece

ń

podanych w przepisie i podanego czasu pieczenia.

Ciastka przyrumieni

ł

y si

ę

nierównomiernie.

Ustawi

ц

ni sz

ф

temperatur

ę

; ciastka b

ę

d

ф

upieczone bardziej równomiernie.

Delikatne ciasta piec z ogrzewaniem górnym i dolnym

%

na jednym poziomie.

Na nieprawid

ł

owy przep

ł

yw powietrza mo e równie wp

ł

ywa

ц

wystaj

ф

cy papier

do pieczenia. Zawsze nale y przycina

ц

go do rozmiarów blachy.

Ciasto z owocami jest zbyt jasne od do

ł

u.

Nast

ę

pnym razem ustawi

ц

ciasto o jeden poziom ni ej.

Wycieka sok z owoców.

Nast

ę

pnym razem u y

ц

blachy uniwersalnej, je li jest dost

ę

pna.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)