Bosch HBG42R450E - Instrukcja obsługi - Strona 34

Bosch HBG42R450E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 39
Ładowanie instrukcji

35

Drób

Wagi podane w tabeli odnosz

ф

si

ę

do drobiu gotowego do

upieczenia, bez farszu.

Umie ci

ц

ca

ł

e sztuki drobiu na ruszcie, na pocz

ф

tku piersi

ф

w

ł

. Po up

ł

ywie

Z

szacowanego czasu, obróci

ц

.

Obróci

ц

pieczone kawa

ł

ki, udziec lub pier indyka po up

ł

ywie

po

ł

owy czasu pieczenia. Obróci

ц

kawa

ł

ki ryby po up

ł

ywie

Z

czasu.

Je li piecze si

ę

kaczk

ę

lub g

ę

, nak

ł

u

ц

skór

ę

pod skrzyd

ł

ami,

aby wyciek

ł

t

ł

uszcz.

Drób

ł

adnie si

ę

przyrumieni i stanie chrupki, gdy mniej wi

ę

cej

pod koniec pieczenia zostaje nasmarowany mas

ł

em, wod

ф

z

sol

ф

lub sokiem z pomara

ń

czy.

Je eli piecze si

ę

na grillu, k

ł

ad

ф

c bezpo rednio na ruszcie,

nale y umie ci

ц

blach

ę

emaliowan

ф

na poziomie 1.

Ryby

Obróci

ц

kawa

ł

ki ryby po up

ł

ywie

Z

czasu.

W przypadku ca

ł

ych ryb, nie ma konieczno ci ich obracania.

W

ł

o y

ц

do piekarnika ca

łф

ryb

ę

w jej naturalnej pozycji; z

p

ł

etw

ф

grzbietow

ф

skierowan

ф

ku górze. Aby utrzyma

ц

stabilno

ц

ryby, umie ci

ц

w brzuchu ryby kawa

ł

ki ziemniaka lub

ma

ł

y pojemnik nadaj

ф

cy si

ę

do pieczenia.

Je li pieczone s

ф

filety rybne, doda

ц

kilka

ł

y ek p

ł

ynu w celu

przysma enia.

Je eli piecze si

ę

na grillu, k

ł

ad

ф

c bezpo rednio na ruszcie,

nale y umie ci

ц

blach

ę

emaliowan

ф

na poziomie 1.

Porady dotycz

ą

ce pieczenia mi

ę

s i grillowania

Mi

ę

so wieprzowe z warstw

ф

s

ł

oniny

(np.

ł

opatka, golonka)

1,0 kg

otwarte

1

7

180-200

120

1,5 kg

1

7

170-190

150

2,0 kg

1

7

160-180

180

eberka wieprzowe w

ę

dzone, z ko

ц

mi 1,0 kg

zamkni

ę

te

2

%

210-230

70

Piecze

ń

z mielonego mi

ę

sa

z 750 g mi

ę

sa otwarte

1

7

170-190

70

Kie

ł

baski

ok. 750 g

Ruszt

4

(

3

15

Piecze

ń

ciel

ę

ca

1,0 kg

otwarte

2

%

190-210

100

2,0 kg

2

%

170-190

120

Udziec jagni

ę

cy bez ko ci

1,5 kg

otwarte

1

7

150-170

110

Mi

ę

so

Waga

Naczynie

Poziom Funkcja

grzewcza

Temperatura w °C,
poziom pracy grilla

Czas pieczenia
w minutach

Drób

Waga

Naczynie Poziom Funkcja

grzewcza

Temperatura
w °C

Czas pieczenia
w minutach

Po

ł

ówki kurczaka, od 1 do 4 cz

ę

ci ka da cz

ę ц

o wadze 400 g Ruszt

2

7

200-220

40-50

Kurczak podzielony

ka da cz

ę ц

o wadze 250 g Ruszt

2

7

200-220

30-40

Kurczak w ca

ł

o ci, 1 do 4 sztuk

ka da sztuka o wadze 1,0

kg

Ruszt

2

7

190-210

50-80

Kaczka

1,7 kg

Ruszt

2

7

180-200

90-100

G

ę

3,0 kg

Ruszt

2

7

170-190

110-130

M

ł

ody indyk

3,0 kg

Ruszt

2

7

180-200

80-100

2 uda indycze

ka da cz

ę ц

o wadze 800 g Ruszt

2

7

190-210

90-110

Ryby

Waga

Naczynie

Poziom Funkcja grzewcza

Temperatura w °C,
poziom pracy grilla

Czas pieczenia w
minutach

Ryby pieczone na grillu

300 g

Ruszt

3

(

2

20-25

1,0 kg

2

7

180-200

45-50

1,5 kg

2

7

170-190

50-60

Dzwonka ryby

ka da cz

ę ц

o

wadze 300 g

Ruszt

4

(

2

20-25

Do pieczeni o tym ci

ę

arze nie podano

w tabeli ustawie

ń

.

Zastosowa

ц

ustawienia dotycz

ф

ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli onym

ci

ę

arze i wyd

ł

u y

ц

czas pieczenia.

Sprawdzanie, czy piecze

ń

jest gotowa. Nale y zmierzy

ц

temperatur

ę

mi

ę

sa specjalnym termometrem (dost

ę

pnym w sklepie spe-

cjalistycznym) lub sprawdzi

ц

stan upieczenia

ł

y k

ф

. W tym celu nacisn

фц

ł

y k

ф

na piecze

ń

.

Je li piecze

ń

jest twarda, to znaczy, e jest gotowa. Je li ust

ę

puje pod naciskiem, nale y j

ф

jeszcze dopiec.

Piecze

ń

jest za ciemna i miejscami ma

przypieczon

ф

skórk

ę

.

Nale y sprawdzi

ц

wysoko

ц

wsuni

ę

cia i temperatur

ę

.

Piecze

ń

wygl

ф

da dobrze, ale sos jest

przypalony.

Nast

ę

pnym razem nale y wybra

ц

mniejsze naczynie do pieczenia lub doda

ц

wi

ę

cej wody.

Piecze

ń

wygl

ф

da dobrze, ale sos jest

zbyt jasny i wodnisty.

Nast

ę

pnym razem nale y wybra

ц

wi

ę

ksze naczynie do pieczenia lub doda

ц

mniej wody.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)