Bosch HBA23T253E - Instrukcja obsługi - Strona 42

Bosch HBA23T253E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 48
Ładowanie instrukcji

42

Produkty gotowe

Uwzgl

ę

dni

ц

wskazówki producenta umieszczone na

opakowaniu.

W przypadku przykrywania akcesoriów kuchennych papierem
do pieczenia, sprawdzi

ц

, czy dany papier jest dostosowany do

wysokich temperatur. Dostosowa

ц

wielko

ц

papieru do

wielko ci dania, które b

ę

dzie przygotowywane.

Uzyskany wynik b

ę

dzie zale a

ł

bezpo rednio od rodzaju

potrawy. Produkty surowe mog

ф

ró ni

ц

si

ę

pod wzgl

ę

dem

kszta

ł

tu i koloru.

Wskazówka:

Podczas pieczenia potraw mro onych blacha

mo e si

ę

odkszta

ł

ci

ц

. Jest to spowodowane ró nicami

temperatur, na jakie nara one s

ф

akcesoria kuchenne.

Odkszta

ł

cenie to znika w trakcie pieczenia.

Wyj

ą

tkowe potrawy

Przy niskich temperaturach uzyskuje si

ę

smaczny, kremowy

jogurt oraz puszyste ciasto dro d owe.

Najpierw wyj

фц

z piekarnika akcesoria kuchenne oraz kratki lub

szyny z lewej i prawej strony.

Przygotowanie jogurtu

1.

Zagotowa

ц

1 litr mleka (3,5 % t

ł

uszczu) i pozostawi

ц

do

ostygni

ę

cia do temperatury 40 °C.

2.

Zmiesza

ц

z 150 g jogurtu (o temperaturze, w jakiej jest

przechowywany w lodówce).

3.

Wla

ц

mieszanin

ę

do kubków lub s

ł

oików i zakry

ц

je

prze roczyst

ф

foli

ф

.

4.

Nagrza

ц

piekarnik do zalecanej temperatury.

5.

Nast

ę

pnie umie ci

ц

kubki lub s

ł

oiki na dnie piekarnika i

przygotowa

ц

jogurt wed

ł

ug wskazówek.

Pozostawianie ciasta dro

ż

d

ż

owego do wyro ni

ę

cia

1.

Przygotowa

ц

ciasto dro d owe w zwyk

ł

y sposób. Wyla

ц

ciasto do pojemnika z ceramiki odpornego na wysok

ф

temperatur

ę

i przykry

ц

go.

2.

Nagrza

ц

piekarnik do zalecanej temperatury.

3.

Wy

łф

czy

ц

urz

ф

dzenie i pozostawi

ц

ciasto dro d owe do

wyro ni

ę

cia w wy

łф

czonym piekarniku.

Rozmra

ż

anie

Czas trwania rozmra ania zale y od rodzaju i ilo ci potraw.

Uwzgl

ę

dni

ц

wskazówki producenta umieszczone na

opakowaniu.

Wyj

фц

zamro one potrawy z pojemnika i umie ci

ц

je w

odpowiednim naczyniu na ruszcie.

Umie ci

ц

na talerzu drób, piersi

ф

w dó

ł

.

Suszenie

U ywa

ц

wy

łф

cznie wysokiej jako ci owoców i warzyw oraz

dok

ł

adnie je my

ц

.

Pozostawi

ц

, a odciekn

ф

i dok

ł

adnie wyschn

ф

.

Po

ł

o y

ц

specjalny papier do pieczenia lub pergamin na blasze

emaliowanej i ruszcie.

Co jaki czas obraca

ц

owoce i warzywa.

Po przyrumienieniu, osuszy

ц

je i zdj

фц

z papieru.

Potrawa

Akcesoria kuchenne

Poziom

Funkcja grzewcza

Temperatura w °C

Czas w minutach

Frytki

Ruszt lub blacha emaliowana

3

%

190-210

20-30

Pizza

Ruszt

2

%

200-220

15-20

Pizza na bu

ł

ce

Blacha emaliowana

3

%

190-200

20-25

Potrawa

Naczynia

Poziom

Funkcja grzewcza Temperatura

Czas

Jogurt

Umie ci

ц

kubki lub

s

ł

oiki

na dnie piekarnika

N

Nagrza

ц

piekarnik do 50 °C

5 min

50 °C

8 h

Pozostawianie ciasta
dro d owego do
wyro ni

ę

cia

Umie ci

ц

pojemnik

odporny na wysok

ф

temperatur

ę

na dnie piekarnika

N

Nagrza

ц

piekarnik do 50 °C

5-10 min

wy

łф

czy

ц

urz

ф

dzenie i w

ł

o y

ц

cia-

sto dro d owe do piekarnika.

20-30 min

Produkty mro

ż

one

Akcesoria
kuchenne

Poziom

Funkcja
grzewcza

Temperatura

Np. tarty ze mietan

ф

, tarty z kremem ma lanym, tarty z polew

ф

czekoladow

ф

lub lukrem, owoce, kurczak, kie

ł

baski i mi

ę

so,

chleb i bu

ł

ki, ciastka i inne produkty cukiernicze

Ruszt

1

B

Pokr

ę

t

ł

o temperatury pozo-

staje w pozycji wy

łф

czonej.

Potrawa

Poziom

Funkcja grzewcza Temperatura w °C Czas pieczenia w godzinach

jab

ł

ka w plasterkach - 600 g

1+3

N

80

ok. 5 h

gruszki w kawa

ł

kach - 800 g

1+3

N

80

ok. 8 h

liwki - 1,5 kg

1+3

N

80

ok. 8-10 h

zio

ł

a aromatyczne, oczyszczone - 200 g

1+3

N

80

ok. 1½ h

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)