Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki - Bosch HBA23T253E - Instrukcja obsługi - Strona 37

Bosch HBA23T253E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 48
Ładowanie instrukcji

37

Przetestowane w naszym studiu gotowania

Poni ej znajd

ф

Pa

ń

stwo przyk

ł

ady potraw z optymalnymi dla

nich ustawieniami. Poka emy Pa

ń

stwu, jaki rodzaj grzania i

temperatura najlepiej nadaj

ф

si

ę

do przyrz

ф

dzenia danej

potrawy. Podajemy wskazówki dotycz

ф

ce odpowiedniego

wyposa enia oraz wysoko ci, na jak

ф

nale y wsuwa

ц

je do

piekarnika. Udzielamy porad dotycz

ф

cych naczy

ń

i

przygotowywania potraw.

Wskazówki

Dane w tabeli zawsze dotycz

ф

potraw wsuni

ę

tych do zimnego

i pustego piekarnika.
Piekarnik podgrzewa

ц

tylko wówczas, gdy tak podaj

ф

tabele.

Wyposa enie wy

ł

o y

ц

papierem do pieczenia dopiero po

podgrzaniu piekarnika.

Podane w tabelach czasy s

ф

warto ciami orientacyjnymi.

Zale

ф

one od jako ci i w

ł

a ciwo ci produktów spo ywczych.

Nale y stosowa

ц

dostarczone wyposa enie. Wyposa enie

dodatkowe mo na naby

ц

w punkcie serwisowym lub sklepie

specjalistycznym.
Przed u yciem piekarnika wyj

фц

wyposa enie i naczynia, z

których si

ę

nie korzysta.

Do wyjmowania gor

ф

cego wyposa enia i naczy

ń

z piekarnika

zawsze u ywa

ц

ł

apek kuchennych.

Ciasta i wypieki

Pieczenie na jednym poziomie

Przy ustawieniu z ogrzewaniem górnym i dolnym

%

uzyskuje

si

ę

lepsze wypieczenie ciast.

W przypadku pieczenia z nadmuchem gor

ф

cego powietrza

N

,

zaleca si

ę

nast

ę

puj

ф

ce poziomy dla akcesoriów kuchennych:

Ciasta w formach: poziom 2

Ciasta na blasze: poziom 3

Pieczenie na kilku poziomach

Stosowa

ц

tryb z nadmuchem gor

ф

cego powietrza

N

.

Poziom pieczenia przy u ywaniu 2 poziomów:

Blacha emaliowana: poziom 3

Blacha aluminiowa poziom 1

Ciasta na blachach, które zosta

ł

y jednocze nie umieszczone w

piekarniku, nie musz

ф

by

ц

gotowe w tym samym czasie.

W tabelach znajduje si

ę

wiele rad dotycz

ф

cych ka dej potrawy.

W przypadku jednoczesnego u ycia 3 prostok

ф

tnych form,

nale y umie ci

ц

je na ruszcie, tak jak pokazano na rysunku.

Formy do pieczenia

Najlepiej nadaj

ф

si

ę

ciemne metalowe formy do pieczenia.

W przypadku pieczenia w formach z cienkiego metalu lub
formach szklanych czas pieczenia wyd

ł

u a si

ę

, a ciasto nie jest

równomiernie zrumienione.

W przypadku pieczenia w formach silikonowych nale y piec
wed

ł

ug przepisów producenta formy i przestrzega

ц

jego

wskazówek. Formy silikonowe s

ф

cz

ę

sto mniejsze od zwyk

ł

ych.

Ilo

ц

sk

ł

adników i ciasta surowego mo e odbiega

ц

od tutaj

podanych.

Tabele

W tabeli znajduj

ф

si

ę

optymalne funkcje grzewcze dla ka dego

rodzaju ciasta lub deseru. Temperatura i czas pieczenia zale

ф

od ilo ci i konsystencji ciasta. Z tego powodu, w tabelach
potraw podane s

ф

zawsze zakresy czasu. Nale y zawsze

zacz

фц

od najni szego zakresu. W ni szej temperaturze

powierzchnia ciasto przyrumienia si

ę

w sposób bardziej

równomierny. W razie konieczno ci, przy nast

ę

pnej okazji

b

ę

dzie mo na wyd

ł

u y

ц

czas.

Je li piekarnik zosta

ł

nagrzany przed wstawieniem potrawy,

nale y skróci

ц

podany czas o 5 lub 10 minut.

Dodatkowe informacje znajduj

ф

si

ę

w dodatku do tabel, pod

tytu

ł

em: Sugestie dotycz

ф

ce pieczenia.

Aby piec tylko jedno ciasto na jednym poziomie, umie ci

ц

form

ę

na emaliowanej blasze.

Je li pieczonych jest kilka ciast w tym samym czasie, mo na
umie ci

ц

formy na ruszcie obok siebie.

Ciasto w formie

Forma na ruszcie

Wysoko

ć

Rodzaj
grzania

Temperatura w
°C

Czas pieczenia w
minutach

Tarta

Forma do tarty z blachy ocynkowanej,
Ø 31cm

1

%

220-240

40-50

1+3

N

190-200

35-45

Quiche

Forma do tarty z blachy ocynkowanej,
Ø 31cm

1

%

220-230

40-50

Ciasto*

Forma do ciasta z blachy ocynkowanej,
Ø 28 cm

2

%

180-200

50-60

Ciasto biszkoptowe, proste

Forma z kominkiem / forma prosto-
k

ф

tna

2

N

160-180

55-70

3 formy prostok

ф

tne

3+1

N

140-160

70-90

* W celu pieczenia kilku ciast równocze nie nale y ustawi

ц

na ruszcie kilka formy.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)