Bosch HBA23BN51 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
36
Pasteryzowanie d
ż
emów
Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst
ę
pach czasu,
zaczynaj
ф
si
ę
tworzy
ц
p
ę
cherzyki. Wy
łф
czy
ц
piekarnik.
Wyj
фц
s
ł
oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie
wykorzystuje si
ę
ciep
ł
o resztkowe). Je li pozostawi si
ę
na
d
ł
u ej do sch
ł
odzenia w piekarniku, mog
ф
wytworzy
ц
si
ę
bakterie, które spowoduj
ф
ski ni
ę
cie marmolady.
Pasteryzowanie warzyw
Gdy tylko zaczn
ф
si
ę
tworzy
ц
w s
ł
oikach ma
ł
e p
ę
cherzyki,
ponownie ustawi
ц
temperatur
ę
na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -
70 minut zale nie od rodzaju warzyw. Po up
ł
ywie tego czasu,
wy
łф
czy
ц
piekarnik i wykorzysta
ц
ciep
ł
o resztkowe.
Wyjmowanie s
ł
oików z piekarnika
Po zako
ń
czeniu gotowania, wyj
фц
s
ł
oiki z piekarnika.
Uwaga!
Nie umieszcza
ц
gor
ф
cych s
ł
oików na zimnym lub wilgotnym
pod
ł
o u. S
ł
oiki mog
ф
p
ę
kn
фц
.
Akrylamid w produktach spo
ż
ywczych
Akrylamid powstaje przede wszystkim w produktach
zbo owych i ziemniaczanych przygotowywanych w wysokich
temperaturach, np. we frytkach, tostach, bu
ł
kach, chlebie i w
drobnych wyrobach cukierniczych (herbatnikach, ciastkach z
przyprawami korzennymi, ciastkach bo onarodzeniowych).
Owoce w s
ł
oikach o pojemno ci jednego litra
od momentu pojawienia si
ę
p
ę
cherzyków powietrza i pary
wodnej
Ciep
ł
o resztkowe
Jab
ł
ka, porzeczki, truskawki
Wy
łф
czanie
ok. 25 minut
Czere nie, morele, brzoskwinie, porzeczki
Wy
łф
czanie
ok. 30 minut
Mus z jab
ł
ek, gruszek, liwek
Wy
łф
czanie
ok. 35 minut
Warzywa w zimnej zalewie w s
ł
oikach o pojemno ci jednego
litra
W momencie pojawienia si
ę
p
ę
cherzyków 120
х
140 ºC
Ciep
ł
o resztkowe
Ogórki
-
ok. 35 minut
Buraki czerwone
ok. 35 minut
ok. 30 minut
Brukselka
ok. 45 minut
ok. 30 minut
Fasola, kalarepa, kapusta czerwona
ok. 60 minut
ok. 30 minut
Zielony groszek
ok. 70 minut
ok. 30 minut
Zalecenia dotycz
ą
ce przygotowania potraw z nisk
ą
zawarto ci
ą
akrylamidu
Zasady ogólne
■
Ograniczy
ц
czas pieczenia do minimum.
■
Przyrumienia
ц
potrawy, nie powoduj
ф
c nadmiernego przypiekania.
■
Du e i grube potrawy zawieraj
ф
ma
ł
o akrylamidu.
Pieczenie
Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 200 °C
Z nadmuchem gor
ф
cego powietrza o temperaturze maks. 180 °C.
Ciasteczka i herbatniki
Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 190 °C.
Z nadmuchem gor
ф
cego powietrza o temperaturze maks. 170 °C.
Jajko lub ó
ł
tko zmniejsza wytwarzanie akrylamidu.
Frytki sma one w piekarniku
Roz
ł
o y
ц
na blasze równomiernie jedn
ф
warstw
ę
potrawy. Piec co najmniej 400 g na jed-
nej blasze, aby ziemniaki uleg
ł
y zeschni
ę
ciu.
Spis treści
- 19 Spis tre ci; Rady i wskazówki dotycz
- 20 Przyczyny uszkodze
- 21 Panel sterowania
- 23 Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura
- 24 Szybkie podgrzewanie; Programowanie funkcji regulacji czasu; Czas trwania gotowania
- 25 Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- 28 Serwis; Rady dotycz
- 29 Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 31 Mi
- 36 Potrawy testowe; Pieczenie; enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)