Bosch HBA23BN51 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
35
Wyj
ą
tkowe potrawy
Przy niskich temperaturach uzyskuje si
ę
smaczny, kremowy
jogurt oraz puszyste ciasto dro d owe.
Najpierw wyj
фц
z piekarnika akcesoria kuchenne oraz kratki lub
szyny z lewej i prawej strony.
Przygotowanie jogurtu
1.
Zagotowa
ц
1 litr mleka (3,5 % t
ł
uszczu) i pozostawi
ц
do
ostygni
ę
cia do temperatury 40 °C.
2.
Zmiesza
ц
z 150 g jogurtu (o temperaturze, w jakiej jest
przechowywany w lodówce).
3.
Wla
ц
mieszanin
ę
do kubków lub s
ł
oików i zakry
ц
je
prze roczyst
ф
foli
ф
.
4.
Nagrza
ц
piekarnik do zalecanej temperatury.
5.
Nast
ę
pnie umie ci
ц
kubki lub s
ł
oiki na dnie piekarnika i
przygotowa
ц
jogurt wed
ł
ug wskazówek.
Pozostawianie ciasta dro
ż
d
ż
owego do wyro ni
ę
cia
1.
Przygotowa
ц
ciasto dro d owe w zwyk
ł
y sposób. Wyla
ц
ciasto do pojemnika z ceramiki odpornego na wysok
ф
temperatur
ę
i przykry
ц
go.
2.
Nagrza
ц
piekarnik do zalecanej temperatury.
3.
Wy
łф
czy
ц
urz
ф
dzenie i pozostawi
ц
ciasto dro d owe do
wyro ni
ę
cia w wy
łф
czonym piekarniku.
Rozmra
ż
anie
Czas trwania rozmra ania zale y od rodzaju i ilo ci potraw.
Uwzgl
ę
dni
ц
wskazówki producenta umieszczone na
opakowaniu.
Wyj
фц
zamro one potrawy z pojemnika i umie ci
ц
je w
odpowiednim naczyniu na ruszcie.
Umie ci
ц
na talerzu drób, piersi
ф
w dó
ł
.
Suszenie
U ywa
ц
wy
łф
cznie wysokiej jako ci owoców i warzyw oraz
dok
ł
adnie je my
ц
.
Pozostawi
ц
, a odciekn
ф
i dok
ł
adnie wyschn
ф
.
Po
ł
o y
ц
specjalny papier do pieczenia lub pergamin na blasze
emaliowanej i ruszcie.
Co jaki czas obraca
ц
owoce i warzywa.
Po przyrumienieniu, osuszy
ц
je i zdj
фц
z papieru.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Do celów gotowania, s
ł
oiki i gumy elastyczne musz
ф
by
ц
czyste
i w idealnym stanie. U ywa
ц
w miar
ę
mo liwo ci s
ł
oików o tych
samych wymiarach. Warto ci podane w tabelach odnosz
ф
si
ę
do okr
ф
g
ł
ych s
ł
oików o pojemno ci jednego litra.
Uwaga!
Nie u ywa
ц
s
ł
oików o wi
ę
kszej pojemno ci lub wysoko ci.
Pokrywki mog
ф
p
ę
kn
фц
.
U ywa
ц
wy
łф
cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed
u yciem, dok
ł
adnie je umy
ц
.
Czasy podane w tabelach s
ф
warto ciami orientacyjnymi. Mog
ф
ulec zmianie zale nie od temperatury otoczenia, liczby s
ł
oików,
ilo ci oraz temperatury zawarto ci s
ł
oików. Przed wy
łф
czeniem
urz
ф
dzenia, sprawdzi
ц
, czy wewn
ф
trz s
ł
oików utworzy
ł
y si
ę
p
ę
cherzyki.
Przygotowanie
1.
Wsypa
ц
owoce lub warzywa do s
ł
oików, lecz nie do pe
ł
na.
2.
Oczy ci
ц
brzegi s
ł
oików; powinny by
ц
czyste.
3.
Umie ci
ц
na ka dym s
ł
oiku wilgotn
ф
, elastyczn
ф
gum
ę
i
przykrywk
ę
.
4.
Zabezpieczy
ц
s
ł
oiki za pomoc
ф
metalowych uchwytów.
Nigdy nie umieszcza
ц
naraz wi
ę
cej ni sze
ц
s
ł
oików wewn
ф
trz
piekarnika.
Programowanie
1.
Umie ci
ц
emaliowan
ф
blach
ę
na poziomie 2. Umie ci
ц
s
ł
oiki
w taki sposób, aby si
ę
nie dotyka
ł
y.
2.
Nala
ц
½ litra gor
ф
cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na
blach
ę
emaliowan
ф
.
3.
Zamkn
фц
drzwiczki piekarnika.
4.
Ustawi
ц
pokr
ę
t
ł
o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego
$
.
5.
Ustawi
ц
temperatur
ę
mi
ę
dzy 170 a 180 °C.
Potrawa
Naczynia
Poziom
Funkcja grzew-
cza
Temperatura
Czas
Jogurt
Umie ci
ц
kubki lub
s
ł
oiki
na dnie piekarnika
N
Nagrza
ц
piekarnik do 50 °C
5 min
50 °C
8 h
Pozostawianie ciasta
dro d owego do
wyro ni
ę
cia
Umie ci
ц
pojemnik
odporny na wysok
ф
temperatur
ę
na dnie piekarnika
N
Nagrza
ц
piekarnik do 50 °C
5-10 min
wy
łф
czy
ц
urz
ф
dzenie i w
ł
o y
ц
ciasto dro d owe do piekar-
nika.
20-30 min
Produkty mro
ż
one
Akcesoria
kuchenne
Poziom
Funkcja grzew-
cza
Temperatura
Np. tarty ze mietan
ф
, tarty z kremem ma lanym, tarty z
polew
ф
czekoladow
ф
lub lukrem, owoce, kurczak, kie
ł
baski
i mi
ę
so, chleb i bu
ł
ki, ciastka i inne produkty cukiernicze
Ruszt
1
B
Pokr
ę
t
ł
o temperatury
pozostaje w pozycji wy
łф
-
czonej.
Potrawa
Poziom
Funkcja grzewcza Temperatura
w °C
Czas pieczenia w godzi-
nach
jab
ł
ka w plasterkach - 600 g
1+3
N
80
ok. 5 h
gruszki w kawa
ł
kach - 800 g
1+3
N
80
ok. 8 h
liwki - 1,5 kg
1+3
N
80
ok. 8-10 h
zio
ł
a aromatyczne, oczyszczone - 200 g
1+3
N
80
ok. 1½ h
Spis treści
- 19 Spis tre ci; Rady i wskazówki dotycz
- 20 Przyczyny uszkodze
- 21 Panel sterowania
- 23 Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura
- 24 Szybkie podgrzewanie; Programowanie funkcji regulacji czasu; Czas trwania gotowania
- 25 Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- 28 Serwis; Rady dotycz
- 29 Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 31 Mi
- 36 Potrawy testowe; Pieczenie; enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)