Bosch HBA23BN51 - Instrukcja obsługi - Strona 34

Bosch HBA23BN51 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 39
Ładowanie instrukcji

35

Wyj

ą

tkowe potrawy

Przy niskich temperaturach uzyskuje si

ę

smaczny, kremowy

jogurt oraz puszyste ciasto dro d owe.

Najpierw wyj

фц

z piekarnika akcesoria kuchenne oraz kratki lub

szyny z lewej i prawej strony.

Przygotowanie jogurtu

1.

Zagotowa

ц

1 litr mleka (3,5 % t

ł

uszczu) i pozostawi

ц

do

ostygni

ę

cia do temperatury 40 °C.

2.

Zmiesza

ц

z 150 g jogurtu (o temperaturze, w jakiej jest

przechowywany w lodówce).

3.

Wla

ц

mieszanin

ę

do kubków lub s

ł

oików i zakry

ц

je

prze roczyst

ф

foli

ф

.

4.

Nagrza

ц

piekarnik do zalecanej temperatury.

5.

Nast

ę

pnie umie ci

ц

kubki lub s

ł

oiki na dnie piekarnika i

przygotowa

ц

jogurt wed

ł

ug wskazówek.

Pozostawianie ciasta dro

ż

d

ż

owego do wyro ni

ę

cia

1.

Przygotowa

ц

ciasto dro d owe w zwyk

ł

y sposób. Wyla

ц

ciasto do pojemnika z ceramiki odpornego na wysok

ф

temperatur

ę

i przykry

ц

go.

2.

Nagrza

ц

piekarnik do zalecanej temperatury.

3.

Wy

łф

czy

ц

urz

ф

dzenie i pozostawi

ц

ciasto dro d owe do

wyro ni

ę

cia w wy

łф

czonym piekarniku.

Rozmra

ż

anie

Czas trwania rozmra ania zale y od rodzaju i ilo ci potraw.

Uwzgl

ę

dni

ц

wskazówki producenta umieszczone na

opakowaniu.

Wyj

фц

zamro one potrawy z pojemnika i umie ci

ц

je w

odpowiednim naczyniu na ruszcie.

Umie ci

ц

na talerzu drób, piersi

ф

w dó

ł

.

Suszenie

U ywa

ц

wy

łф

cznie wysokiej jako ci owoców i warzyw oraz

dok

ł

adnie je my

ц

.

Pozostawi

ц

, a odciekn

ф

i dok

ł

adnie wyschn

ф

.

Po

ł

o y

ц

specjalny papier do pieczenia lub pergamin na blasze

emaliowanej i ruszcie.

Co jaki czas obraca

ц

owoce i warzywa.

Po przyrumienieniu, osuszy

ц

je i zdj

фц

z papieru.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Do celów gotowania, s

ł

oiki i gumy elastyczne musz

ф

by

ц

czyste

i w idealnym stanie. U ywa

ц

w miar

ę

mo liwo ci s

ł

oików o tych

samych wymiarach. Warto ci podane w tabelach odnosz

ф

si

ę

do okr

ф

g

ł

ych s

ł

oików o pojemno ci jednego litra.

Uwaga!

Nie u ywa

ц

s

ł

oików o wi

ę

kszej pojemno ci lub wysoko ci.

Pokrywki mog

ф

p

ę

kn

фц

.

U ywa

ц

wy

łф

cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed

u yciem, dok

ł

adnie je umy

ц

.

Czasy podane w tabelach s

ф

warto ciami orientacyjnymi. Mog

ф

ulec zmianie zale nie od temperatury otoczenia, liczby s

ł

oików,

ilo ci oraz temperatury zawarto ci s

ł

oików. Przed wy

łф

czeniem

urz

ф

dzenia, sprawdzi

ц

, czy wewn

ф

trz s

ł

oików utworzy

ł

y si

ę

p

ę

cherzyki.

Przygotowanie

1.

Wsypa

ц

owoce lub warzywa do s

ł

oików, lecz nie do pe

ł

na.

2.

Oczy ci

ц

brzegi s

ł

oików; powinny by

ц

czyste.

3.

Umie ci

ц

na ka dym s

ł

oiku wilgotn

ф

, elastyczn

ф

gum

ę

i

przykrywk

ę

.

4.

Zabezpieczy

ц

s

ł

oiki za pomoc

ф

metalowych uchwytów.

Nigdy nie umieszcza

ц

naraz wi

ę

cej ni sze

ц

s

ł

oików wewn

ф

trz

piekarnika.

Programowanie

1.

Umie ci

ц

emaliowan

ф

blach

ę

na poziomie 2. Umie ci

ц

s

ł

oiki

w taki sposób, aby si

ę

nie dotyka

ł

y.

2.

Nala

ц

½ litra gor

ф

cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na

blach

ę

emaliowan

ф

.

3.

Zamkn

фц

drzwiczki piekarnika.

4.

Ustawi

ц

pokr

ę

t

ł

o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego

$

.

5.

Ustawi

ц

temperatur

ę

mi

ę

dzy 170 a 180 °C.

Potrawa

Naczynia

Poziom

Funkcja grzew-
cza

Temperatura

Czas

Jogurt

Umie ci

ц

kubki lub

s

ł

oiki

na dnie piekarnika

N

Nagrza

ц

piekarnik do 50 °C

5 min

50 °C

8 h

Pozostawianie ciasta
dro d owego do
wyro ni

ę

cia

Umie ci

ц

pojemnik

odporny na wysok

ф

temperatur

ę

na dnie piekarnika

N

Nagrza

ц

piekarnik do 50 °C

5-10 min

wy

łф

czy

ц

urz

ф

dzenie i w

ł

o y

ц

ciasto dro d owe do piekar-
nika.

20-30 min

Produkty mro

ż

one

Akcesoria
kuchenne

Poziom

Funkcja grzew-
cza

Temperatura

Np. tarty ze mietan

ф

, tarty z kremem ma lanym, tarty z

polew

ф

czekoladow

ф

lub lukrem, owoce, kurczak, kie

ł

baski

i mi

ę

so, chleb i bu

ł

ki, ciastka i inne produkty cukiernicze

Ruszt

1

B

Pokr

ę

t

ł

o temperatury

pozostaje w pozycji wy

łф

-

czonej.

Potrawa

Poziom

Funkcja grzewcza Temperatura

w °C

Czas pieczenia w godzi-
nach

jab

ł

ka w plasterkach - 600 g

1+3

N

80

ok. 5 h

gruszki w kawa

ł

kach - 800 g

1+3

N

80

ok. 8 h

liwki - 1,5 kg

1+3

N

80

ok. 8-10 h

zio

ł

a aromatyczne, oczyszczone - 200 g

1+3

N

80

ok. 1½ h

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)