Bosch HBA23BN51 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
34
Porady dotycz
ą
ce pieczenia mi
ę
s i grillowania
Zapiekanki, suflety, tosty
Zawsze stawia
ц
naczynie na ruszcie.
Aby piec bezpo rednio na ruszcie bez u ycia naczy
ń
, w
ł
o y
ц
blach
ę
emaliowan
ф
na poziom 1. W ten sposób mo na
utrzyma
ц
wi
ę
ksz
ф
czysto
ц
piekarnika.
Stan przygotowywanej zapiekanki zale y od wielko ci naczynia
oraz od wysoko ci zapiekanki. Dane umieszczone w tabeli
stanowi
ф
jedynie warto ci orientacyjne.
Produkty gotowe
Uwzgl
ę
dni
ц
wskazówki producenta umieszczone na
opakowaniu.
W przypadku przykrywania akcesoriów kuchennych papierem
do pieczenia, sprawdzi
ц
, czy dany papier jest dostosowany do
wysokich temperatur. Dostosowa
ц
wielko
ц
papieru do
wielko ci dania, które b
ę
dzie przygotowywane.
Uzyskany wynik b
ę
dzie zale a
ł
bezpo rednio od rodzaju
potrawy. Produkty surowe mog
ф
ró ni
ц
si
ę
pod wzgl
ę
dem
kszta
ł
tu i koloru.
Wskazówka:
Podczas pieczenia potraw mro onych blacha
mo e si
ę
odkszta
ł
ci
ц
. Jest to spowodowane ró nicami
temperatur, na jakie nara one s
ф
akcesoria kuchenne.
Odkszta
ł
cenie to znika w trakcie pieczenia.
Do pieczeni o tym ci
ę
arze nie podano
w tabeli ustawie
ń
.
Zastosowa
ц
ustawienia dotycz
ф
ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli onym
ci
ę
arze i wyd
ł
u y
ц
czas pieczenia.
Sprawdzanie, czy piecze
ń
jest gotowa.
Nale y zmierzy
ц
temperatur
ę
mi
ę
sa specjalnym termometrem (dost
ę
pnym w sklepie spe-
cjalistycznym) lub sprawdzi
ц
stan upieczenia
ł
y k
ф
. W tym celu nacisn
фц
ł
y k
ф
na pie-
cze
ń
. Je li piecze
ń
jest twarda, to znaczy, e jest gotowa. Je li ust
ę
puje pod naciskiem,
nale y j
ф
jeszcze dopiec.
Piecze
ń
jest za ciemna i miejscami ma
przypieczon
ф
skórk
ę
.
Nale y sprawdzi
ц
wysoko
ц
wsuni
ę
cia i temperatur
ę
.
Piecze
ń
wygl
ф
da dobrze, ale sos jest
przypalony.
Nast
ę
pnym razem nale y wybra
ц
mniejsze naczynie do pieczenia lub doda
ц
wi
ę
cej
wody.
Piecze
ń
wygl
ф
da dobrze, ale sos jest
zbyt jasny i wodnisty.
Nast
ę
pnym razem nale y wybra
ц
wi
ę
ksze naczynie do pieczenia lub doda
ц
mniej wody.
Podczas dolewania wody do pieczeni
powstaje para wodna.
Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe
ł
nie normalny. Du a cz
ę ц
pary wodnej
wydostaje si
ę
przez wylot pary. Para mo e osiada
ц
na ch
ł
odniejszym pulpicie obs
ł
ugi lub
na s
ф
siaduj
ф
cych frontach mebli, a nast
ę
pnie si
ę
skrapla
ц
.
Potrawa
Naczynie
Poziom
Funkcja grzew-
cza
Temperatura
w °C, poziom
pracy grilla
Czas piecze-
nia w minu-
tach
Suflety s
ł
odkie (np. suflet z twarogu z
owocami)
Forma do sufletów
2
%
180-200
40-50
Zapiekanki z dodatkami, z ugotowa-
nych produktów (np. zapiekanka z
makaronu)
Forma do sufletów lub bla-
cha emaliowana
3
%
210-230
30-40
3
%
210-230
20-30
Zapiekanki z dodatkami, z surowych
produktów* (np. zapiekanka z ziem-
niaków)
Forma do zapiekanek lub
blacha emaliowana
2
7
160-180
50-70
2
7
160-180
50-70
Przyrumienianie tostów
Ruszt
5
(
3
4-5
Zapiekanki na tostach
Ruszt
3+1
7
170-180
8-12
* Wysoko
ц
zapiekanki nie powinna przekracza
ц
2 cm.
Potrawa
Akcesoria kuchenne
Poziom
Funkcja grzew-
cza
Temperatura w
°C
Czas w minu-
tach
Frytki
Ruszt lub blacha emaliowana
3
%
190-210
20-30
Pizza
Ruszt
2
%
200-220
15-20
Pizza na bu
ł
ce
Blacha emaliowana
3
%
190-200
20-25
Spis treści
- 19 Spis tre ci; Rady i wskazówki dotycz
- 20 Przyczyny uszkodze
- 21 Panel sterowania
- 23 Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura
- 24 Szybkie podgrzewanie; Programowanie funkcji regulacji czasu; Czas trwania gotowania
- 25 Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- 28 Serwis; Rady dotycz
- 29 Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 31 Mi
- 36 Potrawy testowe; Pieczenie; enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)