Bosch HBA23BN51 - Instrukcja obsługi - Strona 33

Bosch HBA23BN51 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 39
Ładowanie instrukcji

34

Porady dotycz

ą

ce pieczenia mi

ę

s i grillowania

Zapiekanki, suflety, tosty

Zawsze stawia

ц

naczynie na ruszcie.

Aby piec bezpo rednio na ruszcie bez u ycia naczy

ń

, w

ł

o y

ц

blach

ę

emaliowan

ф

na poziom 1. W ten sposób mo na

utrzyma

ц

wi

ę

ksz

ф

czysto

ц

piekarnika.

Stan przygotowywanej zapiekanki zale y od wielko ci naczynia
oraz od wysoko ci zapiekanki. Dane umieszczone w tabeli
stanowi

ф

jedynie warto ci orientacyjne.

Produkty gotowe

Uwzgl

ę

dni

ц

wskazówki producenta umieszczone na

opakowaniu.

W przypadku przykrywania akcesoriów kuchennych papierem
do pieczenia, sprawdzi

ц

, czy dany papier jest dostosowany do

wysokich temperatur. Dostosowa

ц

wielko

ц

papieru do

wielko ci dania, które b

ę

dzie przygotowywane.

Uzyskany wynik b

ę

dzie zale a

ł

bezpo rednio od rodzaju

potrawy. Produkty surowe mog

ф

ró ni

ц

si

ę

pod wzgl

ę

dem

kszta

ł

tu i koloru.

Wskazówka:

Podczas pieczenia potraw mro onych blacha

mo e si

ę

odkszta

ł

ci

ц

. Jest to spowodowane ró nicami

temperatur, na jakie nara one s

ф

akcesoria kuchenne.

Odkszta

ł

cenie to znika w trakcie pieczenia.

Do pieczeni o tym ci

ę

arze nie podano

w tabeli ustawie

ń

.

Zastosowa

ц

ustawienia dotycz

ф

ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli onym

ci

ę

arze i wyd

ł

u y

ц

czas pieczenia.

Sprawdzanie, czy piecze

ń

jest gotowa.

Nale y zmierzy

ц

temperatur

ę

mi

ę

sa specjalnym termometrem (dost

ę

pnym w sklepie spe-

cjalistycznym) lub sprawdzi

ц

stan upieczenia

ł

y k

ф

. W tym celu nacisn

фц

ł

y k

ф

na pie-

cze

ń

. Je li piecze

ń

jest twarda, to znaczy, e jest gotowa. Je li ust

ę

puje pod naciskiem,

nale y j

ф

jeszcze dopiec.

Piecze

ń

jest za ciemna i miejscami ma

przypieczon

ф

skórk

ę

.

Nale y sprawdzi

ц

wysoko

ц

wsuni

ę

cia i temperatur

ę

.

Piecze

ń

wygl

ф

da dobrze, ale sos jest

przypalony.

Nast

ę

pnym razem nale y wybra

ц

mniejsze naczynie do pieczenia lub doda

ц

wi

ę

cej

wody.

Piecze

ń

wygl

ф

da dobrze, ale sos jest

zbyt jasny i wodnisty.

Nast

ę

pnym razem nale y wybra

ц

wi

ę

ksze naczynie do pieczenia lub doda

ц

mniej wody.

Podczas dolewania wody do pieczeni
powstaje para wodna.

Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe

ł

nie normalny. Du a cz

ę ц

pary wodnej

wydostaje si

ę

przez wylot pary. Para mo e osiada

ц

na ch

ł

odniejszym pulpicie obs

ł

ugi lub

na s

ф

siaduj

ф

cych frontach mebli, a nast

ę

pnie si

ę

skrapla

ц

.

Potrawa

Naczynie

Poziom

Funkcja grzew-
cza

Temperatura
w °C, poziom
pracy grilla

Czas piecze-
nia w minu-
tach

Suflety s

ł

odkie (np. suflet z twarogu z

owocami)

Forma do sufletów

2

%

180-200

40-50

Zapiekanki z dodatkami, z ugotowa-
nych produktów (np. zapiekanka z
makaronu)

Forma do sufletów lub bla-
cha emaliowana

3

%

210-230

30-40

3

%

210-230

20-30

Zapiekanki z dodatkami, z surowych
produktów* (np. zapiekanka z ziem-
niaków)

Forma do zapiekanek lub
blacha emaliowana

2

7

160-180

50-70

2

7

160-180

50-70

Przyrumienianie tostów

Ruszt

5

(

3

4-5

Zapiekanki na tostach

Ruszt

3+1

7

170-180

8-12

* Wysoko

ц

zapiekanki nie powinna przekracza

ц

2 cm.

Potrawa

Akcesoria kuchenne

Poziom

Funkcja grzew-
cza

Temperatura w
°C

Czas w minu-
tach

Frytki

Ruszt lub blacha emaliowana

3

%

190-210

20-30

Pizza

Ruszt

2

%

200-220

15-20

Pizza na bu

ł

ce

Blacha emaliowana

3

%

190-200

20-25

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)