Bosch HBA23BN51 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
30
Przetestowane w naszym studiu gotowania
Poni ej znajd
ф
Pa
ń
stwo przyk
ł
ady potraw z optymalnymi dla
nich ustawieniami. Poka emy Pa
ń
stwu, jaki rodzaj grzania i
temperatura najlepiej nadaj
ф
si
ę
do przyrz
ф
dzenia danej
potrawy. Podajemy wskazówki dotycz
ф
ce odpowiedniego
wyposa enia oraz wysoko ci, na jak
ф
nale y wsuwa
ц
je do
piekarnika. Udzielamy porad dotycz
ф
cych naczy
ń
i
przygotowywania potraw.
Wskazówki
■
Dane w tabeli zawsze dotycz
ф
potraw wsuni
ę
tych do zimnego
i pustego piekarnika.
Piekarnik podgrzewa
ц
tylko wówczas, gdy tak podaj
ф
tabele.
Wyposa enie wy
ł
o y
ц
papierem do pieczenia dopiero po
podgrzaniu piekarnika.
■
Podane w tabelach czasy s
ф
warto ciami orientacyjnymi.
Zale
ф
one od jako ci i w
ł
a ciwo ci produktów spo ywczych.
■
Nale y stosowa
ц
dostarczone wyposa enie. Wyposa enie
dodatkowe mo na naby
ц
w punkcie serwisowym lub sklepie
specjalistycznym.
Przed u yciem piekarnika wyj
фц
wyposa enie i naczynia, z
których si
ę
nie korzysta.
■
Do wyjmowania gor
ф
cego wyposa enia i naczy
ń
z piekarnika
zawsze u ywa
ц
ł
apek kuchennych.
Ciasta i wypieki
Pieczenie na jednym poziomie
Przy ustawieniu z ogrzewaniem górnym i dolnym
%
uzyskuje
si
ę
lepsze wypieczenie ciast.
W przypadku pieczenia z nadmuchem gor
ф
cego powietrza
N
,
zaleca si
ę
nast
ę
puj
ф
ce poziomy dla akcesoriów kuchennych:
■
Ciasta w formach: poziom 2
■
Ciasta na blasze: poziom 3
Pieczenie na kilku poziomach
Stosowa
ц
tryb z nadmuchem gor
ф
cego powietrza
N
.
Poziom pieczenia przy u ywaniu 2 poziomów:
■
Blacha emaliowana: poziom 3
■
Blacha aluminiowa poziom 1
Ciasta na blachach, które zosta
ł
y jednocze nie umieszczone w
piekarniku, nie musz
ф
by
ц
gotowe w tym samym czasie.
W tabelach znajduje si
ę
wiele rad dotycz
ф
cych ka dej potrawy.
W przypadku jednoczesnego u ycia 3 prostok
ф
tnych form,
nale y umie ci
ц
je na ruszcie, tak jak pokazano na rysunku.
Formy do pieczenia
Najlepiej nadaj
ф
si
ę
ciemne metalowe formy do pieczenia.
W przypadku pieczenia w formach z cienkiego metalu lub
formach szklanych czas pieczenia wyd
ł
u a si
ę
, a ciasto nie jest
równomiernie zrumienione.
W przypadku pieczenia w formach silikonowych nale y piec
wed
ł
ug przepisów producenta formy i przestrzega
ц
jego
wskazówek. Formy silikonowe s
ф
cz
ę
sto mniejsze od zwyk
ł
ych.
Ilo
ц
sk
ł
adników i ciasta surowego mo e odbiega
ц
od tutaj
podanych.
Tabele
W tabeli znajduj
ф
si
ę
optymalne funkcje grzewcze dla ka dego
rodzaju ciasta lub deseru. Temperatura i czas pieczenia zale
ф
od ilo ci i konsystencji ciasta. Z tego powodu, w tabelach
potraw podane s
ф
zawsze zakresy czasu. Nale y zawsze
zacz
фц
od najni szego zakresu. W ni szej temperaturze
powierzchnia ciasto przyrumienia si
ę
w sposób bardziej
równomierny. W razie konieczno ci, przy nast
ę
pnej okazji
b
ę
dzie mo na wyd
ł
u y
ц
czas.
Je li piekarnik zosta
ł
nagrzany przed wstawieniem potrawy,
nale y skróci
ц
podany czas o 5 lub 10 minut.
Dodatkowe informacje znajduj
ф
si
ę
w dodatku do tabel, pod
tytu
ł
em: Sugestie dotycz
ф
ce pieczenia.
Aby piec tylko jedno ciasto na jednym poziomie, umie ci
ц
form
ę
na emaliowanej blasze.
Je li pieczonych jest kilka ciast w tym samym czasie, mo na
umie ci
ц
formy na ruszcie obok siebie.
Ciasta pieczone w formie
Forma do postawienia na
ruszcie
Poziom
Funkcja grzew-
cza
Temperatura
w °C
Czas pieczenia w
minutach
Tarta
Forma do tart z blachy stalo-
wej ocynkowanej, Ø 31 cm.
1
%
220-240
40-50
1+3
N
190-200
35-45
Quiche
Forma do tart z blachy stalo-
wej ocynkowanej, Ø 31 cm.
1
%
220-230
40-50
Ciasta*
Forma do ciast z blachy stalo-
wej ocynkowanej, Ø 28 cm.
2
%
180-200
50-60
* Aby upiec jednocze nie wi
ę
cej ni jedno ciasto, nale y umie ci
ц
na ruszcie kilka form.
Ciasta pieczone w blasze do
pieczenia
Poziom
Funkcja grzew-
cza
Temperatura
w °C
Czas pieczenia w
minutach
Pizza
Blacha do pieczenia
2
%
200-220
25-35
Blacha aluminiowa + p
ł
ytka
blacha do pieczenia
1+3
N
170-180
30-40
Blacha aluminiowa + g
łę
boka
blacha uniwersalna
1+3
N
170-180
30-40
Dodatkow
ф
blach
ę
do pieczenia mo na naby
ц
w sklepie specjalistycznym lub za po rednictwem Serwisu Technicznego.
Spis treści
- 19 Spis tre ci; Rady i wskazówki dotycz
- 20 Przyczyny uszkodze
- 21 Panel sterowania
- 23 Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura
- 24 Szybkie podgrzewanie; Programowanie funkcji regulacji czasu; Czas trwania gotowania
- 25 Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- 28 Serwis; Rady dotycz
- 29 Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 31 Mi
- 36 Potrawy testowe; Pieczenie; enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)