Wskazówki dotyczące wyrabiania - KitchenAid 5KSM7591XESL - Instrukcja obsługi - Strona 40

KitchenAid 5KSM7591XESL Mikser – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 48
Ładowanie instrukcji

208

Polsk

i

Wskazówki Dotyczące Użytkowania

Wskazówki dotyczące wyrabiania

ciasta na chleb

Proces przygotowania ciasta chlebowego za

pomocą miksera KitchenAid, różni się nieco

od wyrabiania ręcznego. Prosimy zapoznać się

z kilkoma wskazówkami zamieszczonymi poniżej.

• Do wyrabiania ciast drożdżowych i chlebowych,

należy ZAWSZE używać haka spiralnego

z wyposażenia standardowego miksera.

• Należy wybierać prędkość 2. Przy wyrabianiu

cięższych mas na wyższych prędkościach,

mikser samoistnie zatrzymuje się, dla uniknięcia

awarii silnika. Jest to normalne. W takim

wypadku, należy wyłączyć go, przesuwając

dźwignię regulacji prędkości do zera

i ponownie włączyć na niższej prędkości.

• Użycie termometru kuchennego pozwoli

upewnić się czy produkty mają właściwą

temperaturę zalecaną w przepisie. Wyższa

temperatura może zabić drożdże, a niższa

spowolni ich rozrost.

• Wszystkie składniki ciasta należy doprowadzić

do temperatury pokojowej, a dzieżę warto

ogrzać przepłukując gorącą wodą, gdy

zamierzamy w niej prowadzić rozrost drożdży.

Ciasto na chleb powinno rosnąć w temperaturze

od 26 do 29 C (chyba że przepis mówi inaczej),

w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów,

• Czas rozrostu może różnić się w zależności od

wilgotności i temperatury w pomieszczeniu.

W cieście wyrośniętym do podwójnej objętości,

pozostają ślady po lekkim wciskaniu weń

palców.

• Większość przepisów podaje orientacyjny

zakres ilości mąki do użycia. Należy ją

dodawać stopniowo po pół szklanki (60g),

nie przekraczając zalecanej ilości dotąd,

aż wyrabiane ciasto przestanie się lepić się

do ścianek dzieży. Po każdym dodaniu mąki,

ciasto należy dokładnie wyrobić aby została

dobrze wymieszana. Nadmiar dodanej mąki

spowoduje powstanie suchego ciasta.

• Chleb i ciasto drożdżowe powinno po

upieczeniu mieć złoty kolor i łatwo wyjmować

się z formy. Uderzanie chleba otwartą dłonią

powinno skutkować powstaniem głuchego

odgłosu. Świeżo po upieczeniu wypieki

należy ułożyć na ruszcie do ostygnięcia, aby

swobodnie odparował nadmiar wilgoci.

W10421400A_15_PL.indd 208

11/15/11 3:14 PM

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)