Strona 2 - Spis treści
Spis treści 2 Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia ............................................................... 4 Przed pierwszym użyciem ........................................................................................... 12 Instalacja ......................................................
Strona 4 - Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia; Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem; Kuchnia mikrofalowa jest przeznaczona do stosowania w prywat-
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 4 To urządzenie spełnia wymagania obowiązujących przepisów bez-pieczeństwa. Nieprawidłowe użytkowanie może jednak doprowa-dzić do wyrządzenia szkód osobowych i rzeczowych.Przed uruchomieniem tego urządzenia należy uważnie przeczytaćinstrukcję użytkowania. Zawie...
Strona 5 - Dzieci w gospodarstwie domowym
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 5 Ze względu na szczególne wymagania (np. odnośnie temperatury, wilgotności, odporności chemicznej, ścieralności i wibracji) komoraurządzenia jest wyposażona w specjalny element świetlny. Ten spe-cjalny element świetlny może być wykorzystywany wyłącznie w prz...
Strona 6 - Możliwa jest czasowa lub stała praca na autonomicznym lub nie-
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 6 Możliwa jest czasowa lub stała praca na autonomicznym lub nie- zsynchronizowanym z siecią systemie zasilania ( jak np. mikrosieci,systemy rezerwowe). Warunkiem dla takiej eksploatacji jest, żebysystem zasilania odpowiadał specyfikacji EN 50160 lub porównywa...
Strona 7 - Prawidłowe użytkowanie
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 7 Nieprawidłowo przeprowadzone naprawy mogą się stać przyczyną poważnych zagrożeń dla użytkownika. Naprawy mogą być przeprowa-dzane wyłącznie przez fachowca autoryzowanego przez firmę Mielelub serwis firmy Miele. W przypadku naprawy kuchni mikrofalowej prze...
Strona 8 - oraz
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 8 Poza tym ważne jest, żeby temperatura w potrawie rozkładała się równomiernie i była również wystarczająco wysoka. Obracać potrawę lub ją mieszać, żeby została równomiernie podgrza-na i przestrzegać podanych czasów wyrównawczych przy podgrzewa-niu, rozmrażan...
Strona 9 - Szczególną uwagę na właściwą temperaturę należy zwrócić; Po podgrzaniu jedzenie dla
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 9 Przy podgrzewaniu potraw ciepło wytwarzane jest bezpośrednio w po- trawie, naczynie pozostaje chłodniejsze. Rozgrzewa się ono dopiero przezprzenoszenie ciepła z potrawy. Po wyjęciu potrawy należy sprawdzić, czyma ona żądaną temperaturę. Proszę się nie suger...
Strona 10 - Potrawy, które są utrzymywane w cieple lub przechowywane w ko-
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 10 Potrawy, które są utrzymywane w cieple lub przechowywane w ko- morze urządzenia, mogą wyschnąć, a ulatniająca się wilgoć może do-prowadzić do korozji kuchni mikrofalowej. Także panel sterowania,blat roboczy lub zabudowa meblowa mogą zostać uszkodzone. Dlat...
Strona 11 - Wyposażenie
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 11 Opakowania utrzymujące ciepło składają się m.in. z cienkiej folii aluminiowej. Ta folia odbija mikrofale. Mikrofale mogą tak silnie roz-grzać warstwę papieru, że zacznie się ona palić. Nie podgrzewać w kuchni mikrofalowej potraw w opakowaniachutrzymujących...
Strona 12 - Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem 12 Po transporcie pozostawić rozpako-wane urządzenie na ok. 2 godziny wtemperaturze pokojowej, zanim zo-stanie uruchomione. W tym czasie odbywa się wyrównanietemperatury pomiędzy urządzeniem iotoczeniem. Jest to istotne dla później-szego działania elektroniki urządzenia! Ni...
Strona 13 - Instalacja; Wymiary do zabudowy
Instalacja *INSTALLATION* 13 Przy montażu kuchni mikrofalowejnależy zadbać o swobodną wentyla-cję z przodu urządzenia.Dlatego nie wolno zasłaniać otworówwentylacyjnych żadnymi przedmiota-mi! Proszę zatroszczyć się o to, żebyzachować odstęp minimalny o wiel-kości 2,5 mm do sąsiadujących fron-tów mebl...
Strona 17 - Podłączenie - szafka wisząca; Widok z góry
Instalacja *INSTALLATION* 17 Podłączenie - szafka wisząca 3 15 62 372 595 1 2 a Widok z przodu b Przewód przyłączeniowy, długość = 1600 mm c Bez żadnych przyłączy w tym obszarze Widok z góry 90° 22 480 595 min. 2,5
Strona 18 - Materiały montażowe
Instalacja *INSTALLATION* 18 Materiały montażowe W dołączonym wyposażeniu znajdująsię następujące materiały: Przeprowadzanie montażu Kuchnia mikrofalowa może być użyt-kowana wyłącznie w stanie zamonto-wanym. W dołączonym wyposażeniu znajdujesię adapter, który stanowi pomoc w po-zycjonowaniu listwy z...
Strona 22 - Podłączenie elektryczne
Instalacja *INSTALLATION* 22 Podłączenie elektryczne Niebezpieczeństwo zranień przez uszkodzone urządzenie.Proszę się upewnić przed podłącze-niem, że urządzenie jest nieuszkodzo-ne.Nigdy nie uruchamiać uszkodzonegourządzenia. Urządzenie jest wyposażone w gotowądo podłączenia wtyczkę z kablem. Za...
Strona 23 - Ochrona środowiska naturalnego; Utylizacja opakowania
Ochrona środowiska naturalnego 23 Utylizacja opakowania Opakowanie służy do manewrowaniai chroni urządzenie przed uszkodzeniamipodczas transportu. Materiały opakowa-niowe zostały specjalnie dobrane podkątem ochrony środowiska i technikiutylizacji i generalnie nadają się do po-nownego wykorzystania.Z...
Strona 25 - Panel sterowania
Panel sterowania 25 a Wyświetlacz do wyświetlania godzi-ny i informacji dotyczących obsługi b Przyciski strzałek i do przewija- nia na listach wyboru i do zmienianiawartości c Przycisk OK do potwierdzania warto- ści, do wywoływania funkcji i do za-pamiętywania ustawień d Różne poziomy mocy mikro...
Strona 26 - Opis działania
Opis działania 26 W kuchni mikrofalowej znajduje się ma-gnetron. Przekształca on prąd w faleelektromagnetyczne - w mikrofale. Falete są równomiernie rozprowadzane wkomorze urządzenia i dodatkowo odbija-ne od ścianek komory, wykonanych zmetalu. Dzięki temu mikrofale dostająsię do produktu spożywczego...
Strona 27 - Opis funkcji; Tryby pracy; Indywidualny tryb mikrofal
Opis funkcji 27 Za pomocą kuchni mikrofalowej możnarozmrażać, podgrzewać i gotować potra-wy w krótszym czasie.Z kuchni mikrofalowej można korzystaćw następujący sposób:– Produkty spożywcze można rozmra-żać, podgrzewać lub gotować poprzezustawienie mocy mikrofal i czasu.– Zamrożone dania gotowe można...
Strona 28 - Naczynia do kuchni mikrofalowych; Materiał i forma; Metal
Naczynia do kuchni mikrofalowych 28 Mikrofale: - są odbijane przez metal. - przenikają szkło, porcelanę, tworzywa sztuczne, karton. - są pochłaniane przez produkty spo- żywcze. Zagrożenie pożarowe przez nie- odpowiednie naczynia.Naczynia nieodporne na promienio-wanie mikrofalowe mogą zostaćzniszcz...
Strona 30 - Pojemniki jednorazowe
Naczynia do kuchni mikrofalowych 30 Zagrożenie pożarowe przez nie- odpowiedni materiał.Klipsy metalowe oraz klipsy plastiko-we i papierowe ze znajdującym się wśrodku drutem mogą się zapalić.Unikać takich klipsów. Pojemniki jednorazowe Zagrożenie pożarowe przez nie- odpowiednie naczynia.Jednorazo...
Strona 31 - Pokrywa; Nie stosować pokrywy
Naczynia do kuchni mikrofalowych 31 Pokrywa - Zapobiega nadmiernemu ulatnianiu pary wodnej, szczególnie przy dłuż-szym podgrzewaniu. - Przyspiesza podgrzewanie potraw.- Zapobiega wysychaniu potraw.- Zapobiega zabrudzeniu komory urzą- dzenia. Dlatego potrawy w indywidualnym try-bie mikrofal należy ...
Strona 32 - Pierwsze uruchomienie; Ustawianie godziny; Korygowanie aktualnej godziny
Pierwsze uruchomienie 32 Kuchnia mikrofalowa może być użyt-kowana wyłącznie w stanie zamonto-wanym. Gdy kuchnia mikrofalowa zostanie pod-łączona do sieci elektrycznej, jest na-tychmiast gotowa do pracy. Ustawianie godziny Podłączyć urządzenie do sieci elek-trycznej. W polu wyświetlacza pojawia się...
Strona 33 - Obsługa; Otwieranie drzwiczek
Obsługa 33 Otwieranie drzwiczek W celu otwarcia drzwiczek nacisnąćprzycisk otwierania drzwiczek. Jeśli kuchnia mikrofalowa jest w użyciu,przy otwarciu drzwiczek jej działanie zo-stanie wstrzymane. Ustawianie naczyń w komorzeurządzenia Najkorzystniej jest, gdy naczynia znajdu-ją się pośrodku komory...
Strona 34 - Wskazówka „door”; Zmiana wprowadzonych danych; moc mikrofal
Obsługa 34 cą może dojść do zredukowania mocy,co zostanie pokazane na wyświetlaczu(ochrona przed przegrzaniem).Wymagany do tego czas zależy od: - temperatury wyjściowej potrawy Potrawy z chłodziarki potrzebują dłuż-szego czasu podgrzewania, gotowaniaitd., niż potrawy o temperaturze poko-jowej. - rod...
Strona 35 - Kasowanie procesu; Zmiana czasu i mocy
Obsługa 35 Kasowanie procesu Nacisnąć dwukrotnie przycisk Stop/C. Po zakończeniu procesu Po zakończeniu procesu rozlega się sy-gnał akustyczny. Gaśnie oświetlenie ko-mory urządzenia.W ciągu pierwszych 20 minut po zakoń-czeniu programu co 5 minut rozlega sięsygnał przypomnienia. W celu wcześniejs...
Strona 36 - Blokada uruchomienia; Włączanie blokady uruchomienia; Korzystanie z minutnika; Korygowanie minutnika
Obsługa 36 Blokada uruchomienia Blokada uruchomienia zapobiega niepo-żądanej obsłudze urządzenia. Włączanie blokady uruchomienia Przytrzymać naciśnięty przycisk OK dotąd, aż na wyświetlaczu zostanieodliczone 6 sekund i rozlegnie się sy-gnał dźwiękowy, a w polu wyświetla-cza pojawi się symbol kłódk...
Strona 37 - Obsługa - programy automatyczne; Automatyczne rozmrażanie
Obsługa - programy automatyczne 37 Wszystkie programy automatyczne są uzależnione od wagi. Waga produktów spożywczych może być wyświetlana w gramach (g) lub w funtach (lb) (patrz „Zmiana ustawień u- rządzenia“). Po wybraniu programu należy wprowa- dzić wagę produktów spożywczych. Urządzenie automaty...
Strona 38 - Przepisy - programy automatyczne; Warzywa; Składniki; Przyrządzanie
Przepisy - programy automatyczne 38 Zamieszczono tutaj kilka propozycjiprzepisów dla programów automatycz-nych „Przyrządzanie świeżych produk-tów spożywczych”, które można uzupeł-niać lub zmieniać. Jeśli wagi dla poszczególnych progra-mów zostaną przekroczone, potrawamoże nie zostać ugotowana w wy-s...
Strona 40 - Zmiana ustawień urządzenia; Ustawienie
Zmiana ustawień urządzenia 40 Niektóre ustawienia urządzenia można zmodyfikować.Poszczególne ustawienia urządzenia, które można zmienić, są wymienione w tabeli.Ustawienia fabryczne zostały oznaczone za pomocą gwiazdki *.W celu dokonania zmiany ustawień urządzenia należy postępować w następującysposó...
Strona 42 - Podgrzewanie
Podgrzewanie 42 Do podgrzewania produktów spożyw-czych proszę wybrać następującą mocmikrofal: napoje 800 W potrawy 600 W jedzenie dla dzieci i nie-mowląt 450 W Niebezpieczeństwo oparzeń przez zbyt gorące jedzenie.Jedzenie dla niemowląt i dzieci niemoże być zbyt gorące.Dlatego należy je podgrzewać ...
Strona 43 - Po podgrzaniu
Podgrzewanie 43 Po podgrzaniu Zachować ostrożność przy wyjmowa-niu naczynia! Może być ono gorące. Naczynia nie są rozgrzewane przez mi-krofale (wyjątek: żaroodporna kamion-ka), lecz nagrzewają się od potraw.Po podgrzaniu pozostawić potrawę nakilka minut w temperaturze pokojowej,aby ciepło rozłożyło ...
Strona 44 - Gotowanie; ryż na mleku; produktów spożywczych; Po gotowaniu
Gotowanie 44 Włożyć potrawę do salaterki nadającejsię do mikrofal i gotować pod przykry-ciem.Przy gotowaniu wskazane jest ustawie-nie najpierw mocy 800 W do zagotowa-nia, a następnie kontynuacja delikatnegogotowania przy mocy 450 W.Do gotowania potraw pęczniejących, jaknp. ryż na mleku i grysik , na...
Strona 45 - Rozmrażanie; Rozmrażanie i przyrządzanie
Rozmrażanie 45 Zagrożenie zdrowia przez ponow- ne zamrożenie.Częściowo lub całkowicie rozmrożo-ne produkty spożywcze po ponow-nym zamrożeniu tracą wartość od-żywczą i się psują.Nie zamrażać ponownie produktówrozmrożonych całkowicie lub częścio-wo. Zużyć je tak szybko jak to możli-we. Rozmrożone pr...
Strona 46 - Pasteryzacja; Po pasteryzacji
Pasteryzacja 46 Za pomocą mikrofal można pasteryzo-wać niewielkie ilości owoców, jarzyn,mięsa, w dostępnych w handlu słoikachprzeznaczonych do stosowania w kuch-niach mikrofalowych. Przygotować słoikitak jak zwykle. Słoiki nie mogą być wypełnione więcejniż 2 cm poniżej krawędzi. Słoiki do pasteryzac...
Strona 47 - Przykłady zastosowań
Przykłady zastosowań 47 Produkt spo-żywczy Ilość Moc mi-krofal(W) Czas [min] Wskazówki Topienie masła/margaryny 100 g 450 1:00 – 1:10 topić bez przykrycia Topienie czeko-lady 100 g 450 3:00 – 3:30 topić bez przykrycia, mieszaćw trakcie Rozpuszczanieżelatyny 1 opakowanie + 5 ły- żek wody 450 00:10 – ...
Strona 48 - Informacje dla instytutów testowych; Czas
Informacje dla instytutów testowych 48 Potrawy testowe wgEN 60705 Moc mikro- fal (W) Czas trwania (min) Czas wyrów- naw- czy* (min) Uwagi Krem z jajek, 750 g 300 26–28 120 naczynie patrz norma,wymiary przy górnejkrawędzi (21 x 21 cm) Ciasto piaskowe,475 g 600 8 5 naczynie patrz norma,średnica zewnęt...
Strona 49 - Czyszczenie i konserwacja
Czyszczenie i konserwacja 49 Przed czyszczeniem odłączyć kuch-nię mikrofalową od zasilania (np. wy-jąć wtyczkę z gniazdka). Do czyszczenia kuchni mikrofalowejw żadnym razie nie stosować urzą-dzeń czyszczących parą.Para może się dostać na elementyprzewodzące prąd elektryczny i spo-wodować zwarcie. Ko...
Strona 51 - Front urządzenia
Czyszczenie i konserwacja 51 Front urządzenia Ani woda, ani żadne przedmioty niemogą się dostać do otworów wenty-lacyjnych w ramce urządzenia. Jeśli zabrudzenia będą oddziaływaćdłużej, w niekorzystnych okoliczno-ściach ich usunięcie może być więcejniemożliwe, a powierzchnie mogąulec zmianom lub prze...
Strona 54 - Serwis; Gwarancja
Serwis 54 Na stronie www.miele.pl/serwis możnauzyskać informacje dotyczące samo-dzielnego usuwania usterek i części za-miennych Miele. Kontakt w przypadku wystąpie-nia usterki Wizytę technika serwisowego Mielemożna zamówić online na stroniewww.miele.pl w zakładce Serwis.Dane kontaktowe serwisu Miele...