Strona 2 - Spis treści
Spis treści 2 Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia ...................................................... 5 Ochrona środowiska naturalnego ................................................................... 13 Przegląd ..................................................................................
Strona 3 - Gotowanie na parze
Spis treści 3 Produkty głęboko mrożone ................................................................................. 31Temperatura ........................................................................................................ 31Czas trwania ................................................
Strona 4 - Czyszczenie i konserwacja
Spis treści 4 Czyszczenie i konserwacja .............................................................................. 69 Nieodpowiednie środki czyszczące .................................................................... 70Czyszczenie frontu ..........................................................
Strona 5 - Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 5 To urządzenie do gotowania na parze spełnia wymagania obowią-zujących przepisów bezpieczeństwa. Nieprawidłowe użytkowaniemoże jednak doprowadzić do wyrządzenia szkód osobowych irzeczowych. Przed uruchomieniem urządzenia do gotowania na parze należyuważnie prz...
Strona 6 - Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 6 Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem To urządzenie do gotowania na parze jest przeznaczone do stoso- wania w gospodarstwie domowym i w otoczeniu domowym. To urządzenie do gotowania na parze nie jest przeznaczone do użytkowania na zewnątrz pomieszczeń. St...
Strona 7 - Dzieci w gospodarstwie domowym
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 7 Dzieci w gospodarstwie domowym Dzieci poniżej 8 roku życia należy trzymać z daleka od urządzenia - chyba że są pod stałym nadzorem. Dzieciom powyżej 8 roku życia wolno używać urządzenia bez nad- zoru tylko wtedy, gdy jego obsługa została im objaśniona w t...
Strona 8 - Bezpieczeństwo techniczne; Uszkodzenia urządzenia do gotowania na parze mogą zagrażać
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 8 Bezpieczeństwo techniczne Nieprawidłowo przeprowadzone prace instalacyjne i konserwacyj- ne lub naprawy mogą się stać przyczyną poważnych zagrożeń dlaużytkownika. Prace instalacyjne i konserwacyjne oraz naprawy mogąbyć przeprowadzane wyłącznie przez fachowc...
Strona 10 - Prawidłowe użytkowanie
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 10 Przy pracach instalacyjnych i konserwacyjnych oraz naprawach urządzenie do gotowania na parze musi zostać całkowicie odłączoneod sieci elektrycznej. Urządzenie jest odłączone od sieci elektrycznejtylko wtedy, gdy: - bezpieczniki instalacji domowej są wyłąc...
Strona 13 - Ochrona środowiska naturalnego; Utylizacja opakowania
Ochrona środowiska naturalnego 13 Utylizacja opakowania Opakowanie służy do manewrowaniai chroni urządzenie przed uszkodzenia-mi podczas transportu. Materiały opa-kowaniowe zostały specjalnie dobranepod kątem ochrony środowiska i techni-ki utylizacji i generalnie nadają się doponownego wykorzystania...
Strona 14 - Przegląd; Urządzenie do gotowania na parze
Przegląd 14 Urządzenie do gotowania na parze a Elementy sterowania b Wylot oparów c Uszczelka drzwiczek d Prowadnice boczne z 4 poziomami wsuwania e Czujnik temperatury f Grzałka w dnie komory g Rynienka ociekowa h Bolec automatycznego otwierania drzwiczek do redukcji pary i Zbiornik wody z wyjmowan...
Strona 15 - Tabliczka znamionowa; ruszt do ustawiania własnych naczyń
Przegląd 15 Modele opisane w tej instrukcji użytko-wania są wymienione na ostatniej stro-nie. Tabliczka znamionowa Tabliczka znamionowa jest widoczna naramie frontowej przy otwartych drzwicz-kach. Znajduje się tam oznaczenie modelu,numer fabryczny oraz dane przyłącze-niowe (napięcie/częstotliwość/ma...
Strona 16 - Elementy sterowania; w zagłębieniu
Elementy sterowania 16 a Przycisk wł./wył. w zagłębieniu do włączania i wyłączania urządze-nia do gotowania na parze b Złącze optyczne(tylko dla serwisu Miele) c Przycisk dotykowy / do zmiany pomiędzy gotowaniem naparze, gotowaniem na parze i programami automatycznymi d Wyświetlaczdo wyś...
Strona 17 - Wyświetlacz; Znaczenie
Elementy sterowania 17 Wyświetlacz Na wyświetlaczu pokazywane są informacje dotyczące temperatur, czasów trwa-nia, programów automatycznych i ustawień. Przyciski dotykowe Przyciski dotykowe reagują na kontakt z palcem. Każde dotknięcie zostaje po-twierdzone dźwiękiem. Ten dźwięk przycisków można wył...
Strona 18 - Opis działania; Zbiornik wody; Zalecenia dotyczące temperatury; Czas trwania
Opis działania 18 Zbiornik wody Maksymalna wielkość napełnienia wy-nosi 1,5 l, minimalna 0,5 l. Na zbiornikuznajdują się oznaczenia. Górne ozna-czenie w żadnym razie nie może zostaćprzekroczone. Zużycie wody zależy od produktu spo-żywczego i długości czasu przyrządza-nia. Ewentualnie woda musi zosta...
Strona 19 - Hałasy
Opis działania 19 Hałasy Po włączeniu urządzenia do gotowaniana parze, podczas pracy i po wyłącze-niu słychać hałas (warczenie). Ten hałasnie wskazuje na błędne działanie lub nausterkę urządzenia. Powstaje on przypompowaniu i odpompowywaniu wody. Gdy urządzenie pracuje, słychać szumwentylatora. Nagr...
Strona 20 - Pierwsze uruchomienie; Czyszczenie zbiornika wody; Ustawianie twardości wody
Pierwsze uruchomienie 20 Pierwsze czyszczenie urządze-nia do gotowania na parze Usunąć ew. naklejki lub folie ochron-ne z urządzenia do gotowania na pa-rze i wyposażenia. Urządzenie do gotowania na parze zo-stało poddane w fabryce kontroli dzia-łania i dlatego przy transporcie ew. zprzewodów mogą ...
Strona 21 - Proces musi
Pierwsze uruchomienie 21 Dostosowywanie temperaturywrzenia Zanim ugotuje się pierwsze produktyspożywcze, urządzenia do gotowaniana parze należy dopasować do tempe-ratury wrzenia wody, która może sięzmieniać w zależności od wysokościmiejsca ustawienia nad poziomem mo-rza. W tym procesie zostaną równi...
Strona 22 - Ustawienia; Wyświetlanie godzin pracy; wyłączone
Ustawienia 22 Wyświetlanie godzin pracy Można sprawdzić łączną ilość godzinpracy urządzenia do gotowania na pa-rze. Urządzenie do gotowania na parze jest wyłączone . Nacisnąć i przytrzymać przycisk do-tykowy / . Trzymając naciśnięty przycisk dotyko-wy / , nacisnąć krótko 1-krotnie pr...
Strona 23 - tłustym drukiem; głośno
Ustawienia 23 Ustawienia fabryczne są zaznaczone tłustym drukiem . Program Status/ Twardość wody Możliwe ustawienia P1 Twardość wody 15 ° patrz rozdział „Ustawienia“, punkt„Twardość wody“ P2 Głośność sygnałówdźwiękowych S1 S2 S3 S4 bardzo cicho cicho głośno bardzo głośno P3 Dźwięk przycisków S0 S1 w...
Strona 25 - Obsługa; wyłącznie świeżą, zimną
Obsługa 25 Obsługa urządzenia do goto-wania na parze Woda destylowana lub nasyconadwutlenkiem węgla i inne płyny mo-gą uszkodzić urządzenie do gotowa-nia na parze.Stosować wyłącznie świeżą, zimną wodę pitną (poniżej 20 °C). Napełnić zbiornik wody i wsunąć godo urządzenia. Wsunąć tacę ociekową na...
Strona 26 - Uzupełnianie wody
Obsługa 26 Nowy proces przyrządzania możezostać uruchomiony dopiero wtedy,gdy bolec automatycznego otwiera-nia drzwiczek zostanie wciągnięty zpowrotem na swoją pozycję wyjścio-wą. Nie wciskać go ręcznie, ponie-waż może on w ten sposób zostaćuszkodzony. Czyszczenie urządzenia do gotowa-nia na parze ...
Strona 27 - Niebezpieczeństwo oparzeń
Obsługa 27 Wstrzymywanie procesu przy-rządzania Gdy otworzy się drzwiczki, proces przy-rządzania zostaje wstrzymany. Wyłączasię grzanie w komorze urządzenia.Ustawione czasy przyrządzania zostajązapamiętane. Niebezpieczeństwo oparzeń przez gorącą parę.Przy otwieraniu drzwiczek może sięwydostawać ba...
Strona 28 - Programy automatyczne; OK
Programy automatyczne 28 Państwa urządzenie do gotowania naparze dysponuje 20 programami auto-matycznymi do przyrządzania różnychwarzyw. Temperatura i czas trwania sąustalone, warzywa muszą tylko zostaćprzygotowane zgodnie z zaleceniami(patrz tabela „Przegląd programów“). Poczekać najpierw na ostygn...
Strona 29 - Przegląd programów; Numer programu
Programy automatyczne 29 Przegląd programów Numer programu Warzywa A1 Kalafior różyczki, średnie A2 Fasolka (zielona, żółta) w całości A3 Brokuł różyczki, średnie A4 Kapusta pekińska paski A5 Groch — A6 Koper włoski paski A7 Kalarepa słupki A8 Dynia kostki A9 Kukurydza kolby A10 Marchewka kostki/słu...
Strona 30 - Naczynia do gotowania; Taca ociekowa
Warto wiedzieć... 30 W rozdziale „Warto wiedzieć...“ za-mieszczono ogólnie obowiązującewskazówki. Jeśli w przypadku produk-tów spożywczych i/lub zastosowań na-leży zwrócić uwagę na jakieś cechyszczególne, w poszczególnych rozdzia-łach znajdują się odpowiednie wska-zówki. Cechy szczególne gotowaniana...
Strona 32 - Gotowanie na parze Eco; Nacisnąć przycisk dotykowy
Gotowanie na parze 32 Gotowanie na parze Eco Dla energooszczędnego gotowania naparze można zastosować program Go-towanie na parze Eco. Ten program na-daje się przede wszystkim do gotowa-nia warzyw i ryb. Do gotowania produk-tów spożywczych zawierających skro-bię, jak np. ziemniaki, ryż i wyrobymączn...
Strona 33 - Warzywa
Gotowanie na parze 33 Warzywa Produkty świeże Przygotować świeże warzywa tak, jakzwykle, np. umyć, oczyścić i pokroić. Produkty głęboko mrożone Głęboko mrożone warzywa nie musząbyć rozmrażane przed gotowaniem.Wyjątek: Warzywa zamrożone w bloku. Warzywa mrożone i świeże mogą byćprzyrządzane razem prz...
Strona 36 - Ryby
Gotowanie na parze 36 Ryby Produkty świeże Przygotować świeże ryby, tak jak zwy-kle, np. oskrobać, wypatroszyć i oczyś-cić. Produkty głęboko mrożone Ryby nie muszą być całkowicie rozmro-żone do gotowania. Wystarczy, gdy po-wierzchnia stanie się na tyle miękka, że-by przyjąć przyprawy. Przygotowanie ...
Strona 37 - Wskazówki
Gotowanie na parze 37 Wskazówki - Zastosowanie przypraw i ziół, np. ko- perku, uwypukla specyficzny smakryby. - Większe ryby należy gotować w po- zycji pływania. Aby uzyskać koniecz-ne podparcie, wstawić do naczyniado gotowania obróconą do górydnem małą filiżankę itp. Założyć nanią rybę otwartym brz...
Strona 39 - Mięso; Przygotować mięso tak jak zwykle.
Gotowanie na parze 39 Mięso Produkty świeże Przygotować mięso tak jak zwykle. Produkty głęboko mrożone Rozmrozić zamrożone mięso przedprzyrządzaniem (patrz rozdział „Zasto-sowania specjalne“, punkt „Rozmraża-nie“). Przygotowanie Mięso, które powinno zostać przyrumie-nione a następnie uduszone, np. g...
Strona 41 - Ryż
Gotowanie na parze 41 Ryż Ryż pęcznieje podczas gotowania, dlatego musi być gotowany w płynie.W zależności od gatunku nasiąkliwość i tym samym proporcje ryżu do płynu sąróżne. Podczas gotowania ryż kompletnie wchłania płyn, tak że żadne substancje odżyw-cze nie zostają utracone. Ustawienia Gotowanie...
Strona 42 - Zboża
Gotowanie na parze 42 Zboża Zboże pęcznieje podczas gotowania, dlatego musi być gotowane w płynie. Pro-porcja zboża do płynu zależy od rodzaju zboża. Zboże może być gotowane w całych ziarnach lub zmielone. Ustawienia Gotowanie na parze Temperatura: 100 °CCzas trwania: patrz tabela Proporcje zboże ...
Strona 43 - Makarony/Wyroby mączne; Produkty suche
Gotowanie na parze 43 Makarony/Wyroby mączne Produkty suche Suszone makarony i wyroby mączne pęcznieją podczas gotowania, dlatego musząbyć gotowane w płynie. Płyn musi dobrze zakrywać makaron. Przy zastosowaniugorącego płynu uzyskuje się lepsze rezultaty. Przedłużyć czas gotowania podany przez produ...
Strona 44 - Knedle
Gotowanie na parze 44 Knedle Gotowe knedle w torebce do gotowania muszą być dobrze zakryte wodą, ponie-waż w przeciwnym razie pomimo wcześniejszego moczenia nie przyjmą wystar-czającej ilości wilgoci i się rozpadną. Świeże knedle należy gotować w natłuszczonym naczyniu z perforacją. Ustawienia Gotow...
Strona 45 - Warzywa strączkowe, suszone; Soczewica
Gotowanie na parze 45 Warzywa strączkowe, suszone Suszone warzywa strączkowe przed gotowaniem należy moczyć w zimnej wodzieprzynajmniej przez 10 godzin. Dzięki moczeniu staną się strawne i czas gotowaniaulegnie skróceniu. Namoczone warzywa strączkowe przy gotowaniu muszą byćzakryte płynem. Soczewica...
Strona 47 - Jajka kurze
Gotowanie na parze 47 Jajka kurze Do przyrządzania gotowanych jajek należy stosować naczynia z perforacją. Jajka nie muszą być nakłuwane przed gotowaniem. Ponieważ podczas nagrzewa-nia są one powoli podgrzewane, nie pękają przy gotowaniu na parze. Natłuścić naczynie bez perforacji, gdy przyrządzane ...
Strona 48 - Owoce; Wędliny
Gotowanie na parze 48 Owoce Aby nie stracić soku, owoce należy go-tować w naczyniu bez perforacji. Gdyowoce są gotowane w naczyniu z per-foracją, należy poniżej wsunąć naczyniebez perforacji. Wówczas również niestraci się soku. Wskazówka: Zebrany sok można wy- korzystać do sporządzenia polewy tor-to...
Strona 49 - Skorupiaki; Przygotowanie
Gotowanie na parze 49 Skorupiaki Przygotowanie Mrożone skorupiaki należy rozmrozić przed gotowaniem. Obrać skorupiaki, usunąć wnętrzności i je umyć. Naczynia do gotowania Natłuścić naczynie do gotowania z perforacją. Czas gotowania Im dłużej gotuje się skorupiaki, tym stają się twardsze. Proszę prze...
Strona 50 - Małże; Produkty świeże
Gotowanie na parze 50 Małże Produkty świeże Niebezpieczeństwo zatrucia przez zepsute małże. Zepsute małże mogą spowodować zatrucie pokarmowe.Przyrządzać wyłącznie zamknięte małże.Nie spożywać małży, które po gotowaniu są jeszcze zamknięte. Moczyć świeże małże przed gotowaniem przez kilka godzin, ż...
Strona 51 - Poziom wsuwania
Gotowanie na parze 51 Gotowanie zestawu obiadowe-go Przy przyrządzaniu zestawu obiado-wego wyłączyć redukcję pary (patrzrozdział „Ustawienia“, punkt „Reduk-cja pary“). Przy przyrządzaniu zestawu obiadowe-go można zestawiać w menu różne pro-dukty spożywcze o różnych czasachprzyrządzania, np. filet z ...
Strona 52 - Przyrządzanie menu
Gotowanie na parze 52 Przyrządzanie menu Najpierw wsunąć do komory urządze-nia ryż. Ustawić 1. czas trwania, czyli 18 mi-nut. Gdy upłynie 18 minut, wsunąć filet zkarmazyna. Ustawić 2. czas trwania, czyli 2 minu-ty. Gdy upłyną 2 minuty, wsunąć broku-ła. Ustawić 3. czas trwania, czyli 4 mi...
Strona 53 - Pozostałe zastosowania; Podgrzewanie
Pozostałe zastosowania 53 Podgrzewanie Produkty spożywcze są łagodnie pod-grzewane w urządzeniu do gotowaniana parze, nie wysychają i nie są przego-towywane. Podgrzewają się one równo-miernie i nie muszą być mieszane wtrakcie. Podzielone na porcje gotowe dania(mięso, warzywa, kartofle) można pod-grz...
Strona 55 - Zupa klarowna
Pozostałe zastosowania 55 Produkt spożywczy * [min] Zupa klarowna 2–3 Potrawa jednogarnkowa 4–5 Czas * Czasy obowiązują dla produktów spożywczych, które podgrzewa się na talerzu i są przykryte talerzem.
Strona 56 - Rozmrażanie
Pozostałe zastosowania 56 Rozmrażanie Przy rozmrażaniu w urządzeniu do goto-wania na parze osiąga się znaczniekrótszy czas rozmrażania niż w tempe-raturze pokojowej. Zagrożenie zdrowia przez na- mnażanie drobnoustrojów.Drobnoustroje, jak np. salmonella,mogą wywoływać ciężkie zatruciapokarmowe.Przy...
Strona 59 - Blanszowanie; Pasteryzacja; Słoiki
Pozostałe zastosowania 59 Blanszowanie Warzywa, które mają zostać zamrożo-ne, należy wcześniej poddać blanszo-waniu. Dzięki temu jakość produktu zo-stanie lepiej zachowana podczas prze-chowywania w zamrażarce. W przypadku warzyw, które zostałypoddane blanszowaniu przed dalsząobróbką, zostaje lepiej ...
Strona 62 - Dezynfekcja naczyń
Pozostałe zastosowania 62 Dezynfekcja naczyń Naczynia i butelki dla niemowląt dezyn-fekowane w urządzeniu po zakończeniuprogramu są wyjałowione, tak samo jakpo wygotowaniu. Wcześniej należy jed-nak sprawdzić, czy według danych pro-ducenta wszystkie elementy są odpornena temperaturę (do 100 °C) i gor...
Strona 63 - Topienie żelatyny; płaty żelatyny; Dekrystalizacja miodu; Topienie czekolady
Pozostałe zastosowania 63 Topienie żelatyny Namoczyć płaty żelatyny na 5 minut w zimnej wodzie w salaterce. Płatyżelatyny muszą być dobrze zakrytewodą. Wycisnąć płaty żelatyny i wy-lać wodę z salaterki. Włożyć wyci-śnięte płaty żelatyny z powrotem dosalaterki. Wsypać mieloną żelatynę do salater-...
Strona 64 - Wytwarzanie jogurtu; Przy zastosowaniu fer-
Pozostałe zastosowania 64 Wytwarzanie jogurtu Potrzebne jest mleko i kultury jogurtowelub ferment jogurtowy. Stosować jogurt naturalny z żywymikulturami bez żadnych dodatków. Jo-gurt po obróbce cieplnej się nie nadaje. Jogurt musi być świeży (krótki czasprzechowywania). Do przyrządzenia jogurtu nada...
Strona 65 - Wytapianie słoniny; Słonina nie zostanie przyrumieniona.; Duszenie cebuli
Pozostałe zastosowania 65 Wytapianie słoniny Słonina nie zostanie przyrumieniona. Włożyć słoninę (pokrojoną w kostkę,w paski lub w plastry) do naczynia dogotowania bez perforacji. Przykryć naczynie do gotowania foliąodporną na działanie temperatury (do100 °C) i pary. Ustawienia Gotowanie na parz...
Strona 66 - Odsokowywanie
Pozostałe zastosowania 66 Odsokowywanie W urządzeniu do gotowania na parzemożna odsokowywać miękkie i średniotwarde owoce. Do pozyskania soku najlepiej nadają sięprzejrzałe owoce: im bardziej dojrzałyowoc, tym bardziej obfity i aromatycznybędzie sok. Przygotowanie Przebrać i umyć owoce na sok. Wycią...
Strona 67 - Obieranie ze skórki; Konserwacja jabłek
Pozostałe zastosowania 67 Obieranie ze skórki Produkty spożywcze jak pomidory,nektarynki itd. naciąć na krzyż przyszypułce. Dzięki temu łatwiej będzieściągnąć skórkę. Włożyć produkt spożywczy do naczy-nia do gotowania z perforacją. Migdały natychmiast po wyjęciu nale-ży zahartować zimną wodą. ...
Strona 68 - Informacje dla instytutów testowych; Potrawy testowe wg EN 60350-1 (Gotowanie na parze; Potrawy testowe - gotowanie zestawu obiadowego
Informacje dla instytutów testowych 68 Potrawy testowe wg EN 60350-1 (Gotowanie na parze ) Potrawa testowa Naczynie do go-towania Ilość [g] 1 2 [°C] [min] Zaopatrzenie w parę Brokuł (8.1) 1x DGGL 1/2-40L 300 dowolnie 100 3 Rozprowadzenie pary Brokuł (8.2) 2x DGGL 1/2-40L maks. dowolnie 3 ...
Strona 69 - Niebezpieczeństwo zranień przez
Czyszczenie i konserwacja 69 Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Urządzenie do gotowania na parzerozgrzewa się w czasie pracy. Możnasię oparzyć o ścianki komory urzą-dzenia, prowadnice boczne i wypo-sażenie.Pozostawić komorę urządzenia, pro-wadnice boczne i wyposażenie doostygnięci...
Strona 70 - Czyszczenie frontu; Grzałka w dnie
Czyszczenie i konserwacja 70 Nieodpowiednie środki czysz-czące Aby nie uszkodzić powierzchni, przyczyszczeniu należy unikać: - środków czyszczących zawierających sodę, amoniak, kwasy lub chlor - środków rozpuszczających osady wapienne - środków szorujących ( jak np. proszki i mleczka do szorowania, ...
Strona 71 - Uszczelka drzwiczek; Wyjąć osłonę przeciwrozbryzgową.; Czyszczenie wyposażenia
Czyszczenie i konserwacja 71 Uszczelka drzwiczek jest przewi- dziana konstrukcyjnie na cały okresużytkowania urządzenia. Jeśli jednakzajdzie potrzeba wymiany uszczelkidrzwiczek, proszę się zwrócić doserwisu (patrz okładka tej instrukcjiużytkowania). Czyszczenie automatycznego otwie-racza drzwiczek Z...
Strona 72 - Montaż
Czyszczenie i konserwacja 72 Czyszczenie prowadnic bocz-nych Prowadnice boczne nadają się do my-cia w zmywarce do naczyń. Wyciągnąć prowadnice boczne zprzodu z mocowania (1.) i je wyjąć(2.). Umyć prowadnice boczne w zmywar-ce do naczyń lub ręcznie za pomocączystej gąbczastej ściereczki, płynudo ...
Strona 74 - Komunikaty w polach wskazań/na wyświetlaczu; Problem
Co robić, gdy... 74 Większość usterek i błędów, do których dochodzi podczas codziennego użytko-wania, można usunąć samodzielnie. W wielu przypadkach pozwoli to zaoszczędzićczas i koszty, ponieważ nie ma wówczas potrzeby wzywania serwisu. Na stronie www.miele.pl/serwis można uzyskać informacje dotycz...
Strona 75 - Nieoczekiwane zachowania
Co robić, gdy... 75 Nieoczekiwane zachowania Problem Przyczyna i postępowanie Komora gotowania sięnie nagrzewa. Komora gotowania ogrzała się przez pracę zabudo-wanej poniżej szuflady do podgrzewania. Otworzyć drzwiczki i poczekać na ostygnięcie ko-mory gotowania. Urządzenie do gotowa-nia na parze ...
Strona 76 - Problemy ogólne lub usterki techniczne
Co robić, gdy... 76 Hałasy Problem Przyczyna i postępowanie Podczas pracy i po wy-łączeniu urządzenia dogotowania na parze sły-chać hałas (burczenie). Ten odgłos nie wskazuje na nieprawidłowe działanielub usterkę urządzenia. Powstaje on przy pobieraniui odpompowywaniu wody. Po wyłączeniu nadalsłycha...
Strona 77 - Wyposażenie dodatkowe; - Naczynia do gotowania z perforacją
Wyposażenie dodatkowe 77 Firma Miele oferuje bogaty asortymentwyposażenia dodatkowego dostosowa-nego do Państwa urządzenia, jak rów-nież środki do czyszczenia i pielęgnacji. Te produkty można łatwo zamówić wsklepie internetowym Miele. Można je również nabyć w serwisieMiele (patrz na końcu tej instru...
Strona 78 - Serwis; Gwarancja; Okres gwarancji wynosi 2 lata.
Serwis 78 Na stronie www.miele.pl/serwis możnauzyskać informacje dotyczące samo-dzielnego usuwania usterek i częścizamiennych Miele. Kontakt w przypadku wystą-pienia usterki W razie wystąpienia usterek, których niemożna usunąć samodzielnie, proszępowiadomić np. sprzedawcę Miele lubserwis Miele. Wizy...
Strona 79 - Instalacja; Wskazówki bezpieczeństwa do zabudowy
Instalacja *INSTALLATION* 79 Wskazówki bezpieczeństwa do zabudowy Uszkodzenia przez nieprawidłowy montaż. Urządzenie do gotowania na parze może zostać uszkodzone przeznieprawidłowy montaż. Montaż urządzenia do gotowania na parze powinien być przepro-wadzany wyłącznie przez osoby o odpowiednich kwa...
Strona 81 - Zabudowa w szafce podblatowej
Instalacja *INSTALLATION* 81 Zabudowa w szafce podblatowej Za niszą do zabudowy nie może być pleców szafki. Jeśli urządzenie do gotowania na parze ma zostać zabudowane pod elektrycznąlub indukcyjną płytą grzejną, proszę przestrzegać wskazówek dotyczących zabu-dowy płyty grzejnej, jak również wysokoś...
Strona 85 - Podłączenie elektryczne; Zagrożenie pożarowe przez prze-
Instalacja *INSTALLATION* 85 Podłączenie elektryczne Urządzenie do gotowania na parze jestseryjnie wyposażone we wtyczkę dopodłączenia do gniazda ochronnego. Ustawić urządzenie do gotowania naparze w taki sposób, żeby gniazdo byłołatwo dostępne. Jeśli gniazdo nie jestswobodnie dostępne, proszę się u...