Kiełbasa domowa; z kości – 1 szklanka, sól 6-7 łyżeczek, saletra 1 płaska; Surówka z czerwonej kapusty; 0 dag czerwonej kapusty, 20 dag jabłek, 2 łyżki oleju, sok; Surówka z selera; 0 dag selera, 20 dag jabłek, 2 łyżki oleju lub śmietany, sok; Ekologia – Zadbajmy o środowisko; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów: - Zelmer 586_686 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Zelmer 586_686 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 6
Ładowanie instrukcji

9

Kiełbasa domowa

Mięso wieprzowe średnio tłuste 4,5 kg, słonina 0,5 kg, wywar

z kości – 1 szklanka, sól 6-7 łyżeczek, saletra 1 płaska

łyżeczka, pieprz 1 łyżeczka (pieprz mielony), ziele angielskie

12-15 ziarenek (zemleć), czosnek 5-6 ząbków (posiekać),

kiełbaśnica 7 m.

Mięso zemleć w maszynce z sitkiem o średnicy otworów

8 mm. Sól wymieszać z saletrą i przyprawami, dodać do

mięsa, wymieszać i wyrobić jak ciasto, dodając stopniowo

wywar. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godz. Na komorę

mielenia maszynki założyć nasadkę masarską. Napełnić

kiełbaśnicę o długości około 1m, formując odcinki 30-40 cm.

Należy zwrócić uwagę, aby całkowicie nie zatkać otworów

odpowietrzających nasadki.

Osuszyć kiełbasę przez 6 godz. Wędzić dymem ciepłym 14

godzin lub gorącym 2,5 godziny.

Surówka z czerwonej kapusty

40 dag czerwonej kapusty, 20 dag jabłek, 2 łyżki oleju, sok

z cytryny, sól, cukier.

Kapustę oczyścić i rozdrobnić w szatkownicy za pomocą

tarki do plastrów lub do grubych wiórek. Jabłka obrać i roz-

drobnić na tarce na grube wiórki. Poszatkowaną kapustę

wymieszać z rozdrobnionymi jabłkami doprawiając do smaku

olejem, sokiem z cytryny, solą i cukrem.

Surówka z selera

40 dag selera, 20 dag jabłek, 2 łyżki oleju lub śmietany, sok

z cytryny, sól, cukier.

Seler zetrzeć na drobne wiórki. Doprawić do smaku śmie-

taną lub olejem. Dodać cukier, sok z cytryny i sól.

Ekologia – Zadbajmy o środowisko

Każdy użytkownik może przyczynić się do ochrony środowi-

ska. Nie jest to ani trudne, ani zbyt kosztowne. W tym celu:

opakowanie kartonowe przekaż na makulaturę, worki z poli-

etylenu (PE) wrzuć do kontenera na plastik.

Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego

punktu składowania, gdyż znajdujące się

w urządzeniu niebezpieczne składniki mogą

być zagrożeniem dla środowiska.

Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi!!!

Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:

w punktach serwisowych,

sklep internetowy – jak poniżej.

Telefony:

1. Salon Sprzedaży Wysyłkowej Zelmer S.A.:

wyroby/akcesoria – sklep internetowy:

www.zelmer.pl, e-mail: salon@zelmer.pl

części zamienne:

tel. (017) 865-86-05, fax (017) 865-82-47

2. Zelmer S.A. – Sprawy handlowe:

tel. (017) 865-81-02, e-mail: sprzedaz@zelmer.pl
3. Zelmer S.A. – Biuro reklamacji:

tel. (017) 865-82-88, (017) 865-85-04

e-mail: reklamacje@zelmer.pl

Producent nie odpowiada za ewentualne szkody spowodowane

zastosowaniem urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem lub

niewłaściwą jego obsługą. Producent zastrzega sobie prawo mody-

ikacji wyrobu w każdej chwili, bez wcześniejszego powiadamiania,

w celu dostosowania do przepisów prawnych, norm, dyrektyw albo

z przyczyn konstrukcyjnych, handlowych, estetycznych i innych.

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)