Tefal HV4 NE463138 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
60
61
OPIS
A
Głowica mieląca
A1
Korpus aluminiowy
A2
Ślimak
A3
Samoostrzący nóż ze stali nierdzewnej
A4
Sitka (w zależności od modelu)
A4a
Sitko z małymi otworami - bardzo drobne
mielenie
A4b
Sitko ze średnimi otworami - mielenie
drobne
A4c
Sitko z dużymi otworami - grube mielenie
A5
Aluminiowa nakrętka
B
Zdejmowana tacka
C
Popychacz do mięsa
D
Przycisk start / stop
E
Silnik
F
Końcówka masarska (w zależności od modelu)
G
Przystawka Kebbe (w zależności od modelu)
G1
Końcówka wyciskająca
G2
Pierścień
H
Przystawka do ciastek (w zależności od modelu)
H1
Wspornik
H2
Forma
I
Przystawka do steków (w zależności od modelu)
I1
Podstawa na formy
I2
Foremka w kształcie ryby
I3
Foremka w kształcie steku
I4
Foremka w kształcie nuggetsów
I5
Zbiornik na sok
J
Wyciskarka do cytrusów (w zależności od modelu)
J1
Nasadki/ Filtr
J2
Śruba napędowa
J3
Miska na sok
K
Przystawka soków/musów (w zależności od
modelu)
K1
Pierścień uszczelniający
K2
Ślimak
K3
Filtr/sitko z małymi otworami na sok
K4
Filtr/sitko z różnymi otworami na musów
K5
Rynienka odprowadzająca sok
K6
Szczoteczka
L
Szatkownica (w zależności od modelu)
L1
Komora tarek /komin
L2
Popychacz
L3
Nasadki (w zależności od modelu)
L3a
Nasadka do tarcia na grubo (czerwona)
L3b
Nasadka do tarcia na drobno
(pomarańczowa)
L3c
Nasadka do krojenia w grube plastry
(ciemnozielona)
L3d
Nasadka do krojenia w cienkie plasterki
(jasnozielona)
L3e
Nasadka do krojenia w słupki/frytki
L3f
Przystawka do cięcia w kostkę
M/N
Akcesorium do przechowywania (w zależności
od modelu)
Przed pierwszym użyciem
Umyć wszystkie akcesoria w wodzie z dodatkiem mydła. Starannie opłukać i osuszyć.
Sitka i nóż powinny pozostać natłuszczone. Nasmarować je olejem.
Nie uruchamiać pustego urządzenia, jeśli sitka nie zostały natłuszczone.
Nigdy nie należy popychać produktów znajdujących się w kominie palcami lub innym narzędziem.
Nie używać urządzenia dłużej niż 14 minut jednorazowo.
Użytkowanie: głowica mieląca (rys. 1.1 do 1.4)
Przygotować dowolną ilość produktów spożywczych do zmielenia, usuwając kości, chrząstki i ścięgna.
Pokroić mięso na kawałki (wielkość około 2 cm x 2 cm).
Porada:
Pod koniec tej czynności można zmielić kilka kawałków chleba, aby usunąć z maszynki
pozostałości mięsa.
Przystawka masarska (rys. 2.1 do 2.3)
Ważna uwaga:
tego elementu używa się dopiero po zmieleniu, przyprawieniu i wymieszaniu mięsa.
Po wymoczeniu jelita w letniej wodzie dla nadania mu elastyczności, należy je nałożyć na końcówkę
masarską, pozostawiając około 5 cm (końcówka ta zostanie zawiązana na węzeł). Uruchomić urządzenie,
wkładać zmielone mięso do maszynki i odpowiednio układać jelito w miarę jego napełniania.
Uwaga: Wykonanie tej pracy jest łatwiejsze w dwie osoby, jedna zajmie się podawaniem mielonego
mięsa, a druga napełnianiem jelita.
PL
„Kebbe“ priedas (žr. 3.1 ir 3.2 fig.)
Praktinis patarimas
Norėdami pagaminti smulkiai sumaltą „Kebbe“ arba „Kefta“ masę, mėsą malkite 2 ar 3 kartus, iš naujo ją
dėdami į mėsmalės galvutę, kol gausite pageidaujamo smulkumo masę.
Sausainių priedas (žr. 4.1 ir 4.2 fig.)
Paruoškite tešlą. Geriausių rezultatų pasieksite naudodami truputį minkštą tešlą. Pasirinkite formelę ir
uždėkite ją taip, kad ji sutaptų su rodykle. Dėkite tešlos tiek, kiek norite pagaminti sausainių.
Žlėgtainio priedas (žr. 5 fig.)
Citrusinių vaisių spaudimo priedas (žr. 6.1 ir 6.2 fig.)
Tyrelių priedas (žr. 7 fig.)
Naudojimas
. Po sulčių grioveliu
K5
padėkite indą sultims bėgti, o kitą indą – filtro gale, kad į jį tekėtų
atliekos. Spaudžiant tyreles ir sultis, būtina naudoti tik šviežius vaisius. Atsižvelgiant į sezoną ir vaisių kokybę,
patartina minkštimą spausti antrą kartą, kad išsispaustų kuo daugiau tyrelės ar sulčių.
Sultys:
naudokite filtrą
K3
Tyrelė:
naudokite filtrą
K4
Daržovių pjaustymas (žr. 8.1–8.6 fig. / 10 fig.)
Naudokite kūgį, kuris rekomenduojamas kiekvienam maisto produktų tipui:
žr. lentelę 10 fig.
Patarimai, kad rezultatai būtų geri.
Naudojami produktai turi būti kieti, kad rezultatai būtų tinkami ir maisto produktai nesusikauptų angoje
produktams dėti. Nenaudokite aparato per daug kietiems produktams, pavyzdžiui, cukrui ar mėsos
gabalėliams, tarkuoti ar pjaustyti.
Valymas (žr. 9.1–9.6 fig.)
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)