Bosch MUZ4EB1 - Instrukcja obsługi - Strona 6

Bosch MUZ4EB1 Lodziarnia – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 18
Ładowanie instrukcji

84 

pl

Przepisy kulinarne i wskazówki 

Przepisy kulinarne
i wskazówki

Wszystkie podane przepisy pozwalają 

otrzymać 4 porcje.

Uwaga!

Te przepisy nie nadają się dla diabetyków. 

Lody dla diabetyków wymagają innych 

przepisów.

Porady

Lody smakują najlepiej wtedy, gdy są 

świeżo przygotowane. Dodatkowo można je 

wzbogacić owocami, polewą, bitą śmietaną, 

wiórkami czekoladowymi itp.

Napoje alkoholowe lub inne składniki 

alkoholowe nie mogą być stosowany do 

nadania aromatu masie lodowej, ponieważ 

nie stwardnieje ona.

Zaleca się przed podaniem lodów ochłodzić 

pucharki lub miski, aby lód zbyt szybko się 

nie roztopił.

Jeżeli lody przygotowywane są na zapas 

i przechowywane w zamrażalniku, to przed 

podawaniem powinno się je na pewien czas 

wyjąć z zamrażalnika.

Rzeczywisty czas przetwarzania może 

odbiegać od podanego w przepisie.

Możliwe przyczyny:

temperatura masy lodowej

ilość masy lodowej

temperatura w zamrażarce

temperatura pokojowa

Szczególnie łatwo można przygotować 

masę lodową poprzez stosowanie dodatko

-

wych urządzeń, takich jak mikser, multimik

-

ser oraz wyciskarka do owoców.

Lody waniliowe

2 laski wanilii

250 ml mleka

100 g cukru

200 ml śmietany

1 szczypta soli

■ Rozciąć laski wanilii wzdłuż i wydobyć 

miąższ za pomocą noża.

■ Mleko, cukier i miaższ wanilii włożyć do 

garnka i mieszając krótko zagotować; 

następnie pozostawić do ostygnięcia.

■ Dodać śmietanę i sól.

■ Masę lodową włożyć do włączonej 

przystawki.

■ Mieszać ok. 20-30 minut.

Lody czekoladowe

100 g czekolady w tabliczce

300 ml śmietany

40 g cukru

150 g jogurtu

■ Włożyć do garnka połamane, rozdrob

-

nione kawałki czekolady, śmietanę 

i cukier i podgrzewać ciągle mieszając, 

aż cukier i czekolada się rozpuści.

■ Dodać jogurt do ciepłej jeszcze masy 

czekoladowej, a następnie pozostawić 

masę do ostygnięcia do temperatury 

pokojowej.

■ Gotową masę włożyć do włączonej 

przystawki.

■ Mieszać ok. 20-30 minut.

Lody Stracciatella

100 g białej czekolady

300 ml śmietany

60 g jogurtu

40 g cukru pudru

50 g wiórków czekoladowych

■ Dodać białą czekoladę i śmietanę do 

garnka i podgrzać ciągle mieszając, 

aż czekolada się rozpuści, a następnie 

pozostawić do ostygnięcia do tempera

-

tury pokojowej.

■ Dodać jogurt, cukier puder i wiórki 

czekoladowe.

■ Gotową masę włożyć do włączonej 

przystawki.

■ Mieszać ok. 15-25 minut.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)