Bosch KIV 38X22RU Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
pl
15
Zamra
ż
anie produktów
spo
ż
ywczych
i przechowywanie
mro
ż
onek
Zakup mro
ż
onek
■
Prosz
ę
zwraca
ć
uwag
ę
na to, aby
opakowanie nie by
ł
o uszkodzone.
■
Zwraca
ć
uwag
ę
na dat
ę
przydatno
ś
ci
do spo
ż
ycia.
■
Temperatura w zamra
ż
arce sklepowej
powinna wynosi
ć
-18 °C lub ni
ż
ej.
■
Mro
ż
onki transportowa
ć
do domu
w izolowanej torbie i natychmiast
prze
ł
o
ż
y
ć
do komory zamra
ż
ania.
Przestrzega
ć
przy
rozmieszczaniu
■
Wi
ę
ksze ilo
ś
ci
ś
wie
ż
ych produktów
spo
ż
ywczych zamra
ż
a
ć
przede
wszystkim na górnej pó
ł
ce. Tam
zostan
ą
szczególnie szybko
zamro
ż
one, a wi
ę
c równie
ż
z zachowaniem wszelkich warto
ś
ci
od
ż
ywczych i smakowych.
■
Produkty uk
ł
ada
ć
p
ł
asko na pó
ł
kach
lub w pojemnikach na mro
ż
onki.
Wskazówka
Zamro
ż
one produkty nie powinny si
ę
styka
ć
ze
ś
wie
ż
ymi produktami
spo
ż
ywczymi przeznaczonymi
do zamro
ż
enia. W razie potrzeby
prze
ł
o
ż
y
ć
zamro
ż
one produkty
innych pojemników na mro
ż
onki.
Przechowywanie mro
ż
onek
Pojemniki na mro
ż
onki wsun
ąć
a
ż
do oporu, aby zapewni
ć
niezak
ł
ócon
ą
cyrkulacj
ę
powietrza w urz
ą
dzeniu.
Zamra
ż
anie
ś
wie
ż
ych
produktów
spo
ż
ywczych
Do zamra
ż
ania u
ż
ywa
ć
tylko
ś
wie
ż
ych
produktów dobrej jako
ś
ci.
Warzywa powinny by
ć
blanszowane
przed zamro
ż
eniem, aby zachowa
ł
y
warto
ś
ci od
ż
ywcze, zapach oraz barw
ę
.
Ober
ż
yny, papryka, cukinia oraz szparagi
nie musz
ą
by
ć
blanszowane.
Literatur
ę
na temat zamra
ż
ania oraz
blanszowania mo
ż
na naby
ć
w ksi
ę
garniach.
Wskazówka
Produkty spo
ż
ywcze przeznaczone
do zamro
ż
enia nie powinny styka
ć
si
ę
z ju
ż
zamro
ż
onymi produktami.
■
Do zamra
ż
ania nadaj
ą
si
ę
:
Pieczywo, ryba oraz owoce morza,
mi
ę
so, dziczyzna, drób, warzywa,
owoce, zio
ł
a, jajka bez skorupki,
produkty mleczne jak ser, mas
ł
o
i twaróg, gotowe potrawy i resztki
potraw jak zupy, dania
jednogarnkowe, gotowane mi
ę
so
i ryby, potrawy z ziemniaków,
zapiekanki oraz desery.
■
Do zamra
ż
ania nie nadaj
ą
si
ę
:
Rodzaje warzyw, które mo
ż
na
spo
ż
ywa
ć
na surowo, jak sa
ł
aty
li
ś
ciaste lub rzodkiewka, jajka
w skorupce, winogrona, ca
ł
e jab
ł
ka,
gruszki oraz brzoskwinie, jajka
na twardo, jogurt, zsiad
ł
e mleko,
kwa
ś
na
ś
mietana, Crème fraîche
(lekko ukwaszona
ś
mietana,
zawieraj
ą
ca oko
ł
o 35% t
ł
uszczu) oraz
majonez.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)