Bosch KIV 38X22RU - Instrukcja obsługi - Strona 13

Bosch KIV 38X22RU Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 41
Ładowanie instrukcji

pl

15

Zamra

ż

anie produktów

spo

ż

ywczych

i przechowywanie

mro

ż

onek

Zakup mro

ż

onek

Prosz

ę

zwraca

ć

uwag

ę

na to, aby

opakowanie nie by

ł

o uszkodzone.

Zwraca

ć

uwag

ę

na dat

ę

przydatno

ś

ci

do spo

ż

ycia.

Temperatura w zamra

ż

arce sklepowej

powinna wynosi

ć

-18 °C lub ni

ż

ej.

Mro

ż

onki transportowa

ć

do domu

w izolowanej torbie i natychmiast

prze

ł

o

ż

y

ć

do komory zamra

ż

ania.

Przestrzega

ć

przy

rozmieszczaniu

Wi

ę

ksze ilo

ś

ci

ś

wie

ż

ych produktów

spo

ż

ywczych zamra

ż

a

ć

przede

wszystkim na górnej pó

ł

ce. Tam

zostan

ą

szczególnie szybko

zamro

ż

one, a wi

ę

c równie

ż

z zachowaniem wszelkich warto

ś

ci

od

ż

ywczych i smakowych.

Produkty uk

ł

ada

ć

p

ł

asko na pó

ł

kach

lub w pojemnikach na mro

ż

onki.

Wskazówka

Zamro

ż

one produkty nie powinny si

ę

styka

ć

ze

ś

wie

ż

ymi produktami

spo

ż

ywczymi przeznaczonymi

do zamro

ż

enia. W razie potrzeby

prze

ł

o

ż

y

ć

zamro

ż

one produkty

innych pojemników na mro

ż

onki.

Przechowywanie mro

ż

onek

Pojemniki na mro

ż

onki wsun

ąć

a

ż

do oporu, aby zapewni

ć

niezak

ł

ócon

ą

cyrkulacj

ę

powietrza w urz

ą

dzeniu.

Zamra

ż

anie

ś

wie

ż

ych

produktów

spo

ż

ywczych

Do zamra

ż

ania u

ż

ywa

ć

tylko

ś

wie

ż

ych

produktów dobrej jako

ś

ci.

Warzywa powinny by

ć

blanszowane

przed zamro

ż

eniem, aby zachowa

ł

y

warto

ś

ci od

ż

ywcze, zapach oraz barw

ę

.

Ober

ż

yny, papryka, cukinia oraz szparagi

nie musz

ą

by

ć

blanszowane.

Literatur

ę

na temat zamra

ż

ania oraz

blanszowania mo

ż

na naby

ć

w ksi

ę

garniach.

Wskazówka

Produkty spo

ż

ywcze przeznaczone

do zamro

ż

enia nie powinny styka

ć

si

ę

z ju

ż

zamro

ż

onymi produktami.

Do zamra

ż

ania nadaj

ą

si

ę

:

Pieczywo, ryba oraz owoce morza,

mi

ę

so, dziczyzna, drób, warzywa,

owoce, zio

ł

a, jajka bez skorupki,

produkty mleczne jak ser, mas

ł

o

i twaróg, gotowe potrawy i resztki

potraw jak zupy, dania

jednogarnkowe, gotowane mi

ę

so

i ryby, potrawy z ziemniaków,

zapiekanki oraz desery.

Do zamra

ż

ania nie nadaj

ą

si

ę

:

Rodzaje warzyw, które mo

ż

na

spo

ż

ywa

ć

na surowo, jak sa

ł

aty

li

ś

ciaste lub rzodkiewka, jajka

w skorupce, winogrona, ca

ł

e jab

ł

ka,

gruszki oraz brzoskwinie, jajka

na twardo, jogurt, zsiad

ł

e mleko,

kwa

ś

na

ś

mietana, Crème fraîche

(lekko ukwaszona

ś

mietana,

zawieraj

ą

ca oko

ł

o 35% t

ł

uszczu) oraz

majonez.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)