Mięso i drób; dlatego wybieraj miękkie, chude mięso i usuwaj z niego tłuszcz.; Ryby i owoce morza; Używaj miski do przygotowywania zup, gotowania ryżu i kasz - Zelmer SC1002 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Zelmer SC1002 Kuchenka parowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 6
Ładowanie instrukcji

7

SC1002-002_v01

Warzywo

Rodzaj

Waga/liczba sztuk

Sugerowane

przyprawy

Czas gotowania

[min.]

Zalecenia

Marchew w talarkach

Świeża

400 g

Anyż, Mięta, Koperek

20-22

W połowie gotowania

zamieszać.

Kalaior

Świeży/Mrożony

400 g

Rozmaryn, Bazylia,

Estragon

16-18/18-20

W połowie gotowania

zamieszać.

Szpinak

Świeży/Mrożony

250 g

Trybula, Tymianek,

Czosnek

8-10/18-20

W połowie gotowania

zamieszać.

Fasola

Świeża

400 g

Kminek, Nasiona

kopru, Cząber

18-20

W połowie gotowania

zamieszać.

Groszek

Świeży/Mrożony

(łuskany)

400 g

Bazylia, Majeranek,

Mięta

10-12/15-18

W połowie gotowania

zamieszać.

Ziemniaki (połówki)

Świeże

400 g

Trybula, Szczypiorek,

Koperek

20-22

Mięso i drób

Gotowanie na parze ma tę zaletę, że cały tłuszcz ścieka z mięsa. Temperatura podczas gotowania nie jest zbyt wysoka,

dlatego wybieraj miękkie, chude mięso i usuwaj z niego tłuszcz.

Podczas gotowania dodaj świeże zioła, aby nadać potrawie silniejszy aromat.

Produkt

Rodzaj

Waga/liczba sztuk

Sugerowane

przyprawy

Czas gotowania

[min.]

Zalecenia

Kurczak

Filet bez kości,

mięso na pieczeń

250 g (4 szt.)

450 g

Curry, Rozmaryn,

Tymianek

12-15

30-35

Starannie usuń

tłuszcz.

Wieprzowina

Polędwica, schab,

steki lub kotlety

schabowe

400 g

(4 szt.)

Curry, Melisa,

Tymianek

5-10

Starannie usuń

tłuszcz.

Wołowina

Rumsztyki, steki

z polędwicy lub

befsztyki

250 g

Curry, Papryka,

Tymianek

8-10

Starannie usuń

tłuszcz.

Ryby i owoce morza

Mrożone ryby można gotować bez rozmrażania, jeżeli przed gotowaniem się je rozdzieli, a czas gotowania wydłuży.

Podczas gotowania dodaj cząstki cytryny i zioła, aby wzmóc aromat potrawy.

Produkt

Rodzaj

Waga/liczba sztuk

Sugerowane przyprawy

Czas gotowania [min.]

Skorupiaki

Świeże

400 g

Majeranek, Melisa

8-10

Krewetki

Świeże

400 g

Melisa, Czosnek

6

Małże

Świeże

400 g

Melisa, Czosnek

8-10

Homar (ogon)

Mrożony

2 szt. po 400 g

Chrzan, Czosnek

20-22

Filety rybne

Świeże/Mrożone

250 g

Gorczyca, Ziele

angielskie, Majeranek

6-8/10-12

Ryż

Używaj miski do przygotowywania zup, gotowania ryżu i kasz

(2)

. Jednocześnie z ryżem wlej potrzebną ilość wody.

Produkt

Rodzaj

Ilość/Ilość wody

Czas gotowania [min.]

Zalecenia

Ryż

Biały

200 g/300 ml

35-40

Dwie porcje

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)