Dolewanie wody podczas gotowania; Przydatne rady; Warzywa - Zelmer SC1002 - Instrukcja obsługi - Strona 4

Zelmer SC1002 Kuchenka parowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 6
Ładowanie instrukcji

6

SC1002-002_v01

Podczas korzystania z urządzenia nie doty

-

kaj misek parowych, pokrywy, ani produktów

w miskach parowych, gdyż grozi to poparzeniem.

9

W czasie pracy urządzenia wskaźnik poziomu wody

informuje o ilości wody w zbiorniku. W razie potrzeby można

dolać wody w trakcie pracy urządzenia.

Gdy poziom wody spadnie poniżej poziomu

MIN, dolej wodę przez wlew wody.

10

Zakończenie ustawionego czasu gotowania sygnalizo

-

wane jest pojedynczym dźwiękiem, urządzenie automatycz

-

nie wyłączy się. Wskaźnik zasilania zgaśnie.

11

Aby wcześniej zakończyć pracę urządzenia ustaw pokrę

-

tło minutnika w pozycji „OFF”.

Nie wkładaj rąk do urządzenia podczas gotowa

-

nia. Do sprawdzania postępów gotowania lub

mieszania używaj narzędzia z długim uchwytem.

Po zakończeniu gotowania na parze wyciągnij wtyczkę

przewodu zasilającego z gniazda sieci.

12

Za pomocą uchwytu pokrywy zdejmij ją a następnie zdej

-

mij wszystkie miski ze zbiornika na wodę.

Przy zdejmowaniu misek parowych używaj

rękawic kuchennych.

Po zakończeniu pracy nie nachylaj się nad

urządzeniem przy zdjętej pokrywie, grozi to

poparzeniem.

Podczas wyjmowania tacki ociekowej (8)

zachowaj ostrożność, ponieważ woda w zbior

-

niku wody (13) i zebrany na tacce ociekowej

(8) płyn mogą być wciąż bardzo gorące mimo

ochłodzenia innych części urządzenia.

Dolewanie wody podczas gotowania

W przypadku potraw wymagających długiego gotowania:

Sprawdź poziom wody.

Gdy poziom wody spadnie poniżej poziomu Min, dolej

wodę przez wlew wody.

Przydatne rady

Gotowanie w górnej misce parowej

(3)

może wymagać

dłuższego czasu gotowania ze względu na niższą tem

-

peraturę pary w górnej części pracującego parowaru.

Zaleca się, aby porcje produktów były podobnej wiel

-

kości. Jeżeli porcje są różnej wielkości i konieczne jest

układanie ich warstwami, mniejsze kawałki układaj na

wierzchu.

Produkty w miskach parowych

(3)

,

(5)

,

(7)

nie powinny być

ściśnięte. Między porcjami produktów zachowaj odstępy,

aby zapewnić maksymalny przepływ pary.

W przypadku gotowania dużych ilości produktów w poło

-

wie gotowania zdejmij pokrywę

(1)

i zamieszaj potrawę

lub odwróć produkty na drugą stronę narzędziem z dłu

-

gim uchwytem, chroniąc dłonie przed parą rękawicami

kuchennymi.

Sól i przyprawy dodawaj do potraw dopiero po zakończe

-

niu gotowania, po wyjęciu ich poza urządzenie. Pozwoli

to uniknąć uszkodzenia grzałki mieszczącej się w zbior

-

niku wody

(13)

.

Płyn zbierający się na tacce ociekowej

(8)

można zacho

-

wać i użyć go do przygotowania zup lub sosów.

Nie gotuj w urządzeniu mrożonego mięsa, drobiu i owoców

morza. Przed gotowaniem należy je dokładnie rozmrozić.

Miska do przygotowywania zup, gotowania ryżu i kasz

(2)

jest także idealnym pojemnikiem na owoce, warzywa,

desery, przekąski, itp.

Miski parowe

(3)

i

(5)

posiadają odpinane dna, które

umożliwiają włożenie większej porcji potrawy niż może

zmieścić się w pojedynczej misce parowej.

Tabela czasów gotowania

Czasy gotowania podane w tabelach i przepi

-

sach mają wyłącznie charakter orientacyjny.

Czas gotowania może się zmieniać zależnie od

wielkości porcji, ich ułożenia w misce parowej,

świeżości produktów i indywidualnych prefe

-

rencji. W miarę zapoznawania się z urządze

-

niem można zmieniać czasy gotowania.

Warzywa

Zielone, liściaste warzywa gotuj jak najkrócej, ponieważ szybko tracą kolor.

Mrożonych warzyw nie rozmrażaj przed gotowaniem.

Warzywo

Rodzaj

Waga/liczba sztuk

Sugerowane

przyprawy

Czas gotowania

[min.]

Zalecenia

Karczochy

Świeże

3 średnie

Czosnek, Estragon,

Koperek

45-50

Szparagi

Świeże/Mrożone

(zielone)

400 g

Melisa, Liście

laurowe, Tymianek

13-15/16-18

Natnij łodygi na

krzyż, aby ułatwić

wnikanie pary.

Brokuły

Świeże/Mrożone

400 g

Czosnek, Zmielony

pieprz, Estragon

16-18/15-18

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)