Zelmer SC1002 Kuchenka parowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
6
SC1002-002_v01
Podczas korzystania z urządzenia nie doty
-
kaj misek parowych, pokrywy, ani produktów
w miskach parowych, gdyż grozi to poparzeniem.
9
W czasie pracy urządzenia wskaźnik poziomu wody
informuje o ilości wody w zbiorniku. W razie potrzeby można
dolać wody w trakcie pracy urządzenia.
Gdy poziom wody spadnie poniżej poziomu
MIN, dolej wodę przez wlew wody.
10
Zakończenie ustawionego czasu gotowania sygnalizo
-
wane jest pojedynczym dźwiękiem, urządzenie automatycz
-
nie wyłączy się. Wskaźnik zasilania zgaśnie.
11
Aby wcześniej zakończyć pracę urządzenia ustaw pokrę
-
tło minutnika w pozycji „OFF”.
Nie wkładaj rąk do urządzenia podczas gotowa
-
nia. Do sprawdzania postępów gotowania lub
mieszania używaj narzędzia z długim uchwytem.
Po zakończeniu gotowania na parze wyciągnij wtyczkę
●
przewodu zasilającego z gniazda sieci.
12
Za pomocą uchwytu pokrywy zdejmij ją a następnie zdej
-
mij wszystkie miski ze zbiornika na wodę.
Przy zdejmowaniu misek parowych używaj
rękawic kuchennych.
Po zakończeniu pracy nie nachylaj się nad
urządzeniem przy zdjętej pokrywie, grozi to
poparzeniem.
Podczas wyjmowania tacki ociekowej (8)
zachowaj ostrożność, ponieważ woda w zbior
-
niku wody (13) i zebrany na tacce ociekowej
(8) płyn mogą być wciąż bardzo gorące mimo
ochłodzenia innych części urządzenia.
Dolewanie wody podczas gotowania
W przypadku potraw wymagających długiego gotowania:
Sprawdź poziom wody.
●
Gdy poziom wody spadnie poniżej poziomu Min, dolej
●
wodę przez wlew wody.
Przydatne rady
Gotowanie w górnej misce parowej
●
(3)
może wymagać
dłuższego czasu gotowania ze względu na niższą tem
-
peraturę pary w górnej części pracującego parowaru.
Zaleca się, aby porcje produktów były podobnej wiel
-
●
kości. Jeżeli porcje są różnej wielkości i konieczne jest
układanie ich warstwami, mniejsze kawałki układaj na
wierzchu.
Produkty w miskach parowych
●
(3)
,
(5)
,
(7)
nie powinny być
ściśnięte. Między porcjami produktów zachowaj odstępy,
aby zapewnić maksymalny przepływ pary.
W przypadku gotowania dużych ilości produktów w poło
-
●
wie gotowania zdejmij pokrywę
(1)
i zamieszaj potrawę
lub odwróć produkty na drugą stronę narzędziem z dłu
-
gim uchwytem, chroniąc dłonie przed parą rękawicami
kuchennymi.
Sól i przyprawy dodawaj do potraw dopiero po zakończe
-
●
niu gotowania, po wyjęciu ich poza urządzenie. Pozwoli
to uniknąć uszkodzenia grzałki mieszczącej się w zbior
-
niku wody
(13)
.
Płyn zbierający się na tacce ociekowej
●
(8)
można zacho
-
wać i użyć go do przygotowania zup lub sosów.
Nie gotuj w urządzeniu mrożonego mięsa, drobiu i owoców
●
morza. Przed gotowaniem należy je dokładnie rozmrozić.
Miska do przygotowywania zup, gotowania ryżu i kasz
●
(2)
jest także idealnym pojemnikiem na owoce, warzywa,
desery, przekąski, itp.
Miski parowe
●
(3)
i
(5)
posiadają odpinane dna, które
umożliwiają włożenie większej porcji potrawy niż może
zmieścić się w pojedynczej misce parowej.
Tabela czasów gotowania
Czasy gotowania podane w tabelach i przepi
-
sach mają wyłącznie charakter orientacyjny.
Czas gotowania może się zmieniać zależnie od
wielkości porcji, ich ułożenia w misce parowej,
świeżości produktów i indywidualnych prefe
-
rencji. W miarę zapoznawania się z urządze
-
niem można zmieniać czasy gotowania.
Warzywa
Zielone, liściaste warzywa gotuj jak najkrócej, ponieważ szybko tracą kolor.
●
Mrożonych warzyw nie rozmrażaj przed gotowaniem.
●
Warzywo
Rodzaj
Waga/liczba sztuk
Sugerowane
przyprawy
Czas gotowania
[min.]
Zalecenia
Karczochy
Świeże
3 średnie
Czosnek, Estragon,
Koperek
45-50
Szparagi
Świeże/Mrożone
(zielone)
400 g
Melisa, Liście
laurowe, Tymianek
13-15/16-18
Natnij łodygi na
krzyż, aby ułatwić
wnikanie pary.
Brokuły
Świeże/Mrożone
400 g
Czosnek, Zmielony
pieprz, Estragon
16-18/15-18
Spis treści
- 2 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa; Należy upewnić się, że poniższe wskazówki zostały; P L; Nieprzestrzeganie grozi uszkodzeniem mienia; Nie myj pod bieżącą wodą, ani nie zanurzaj zespołu; Wskazówka; Nieprzestrzeganie grozi obrażeniami; If the vinegar starts boiling and spilling over,; Ecology – environment protection
- 4 Dolewanie wody podczas gotowania; Przydatne rady; Warzywa
- 5 Mięso i drób; dlatego wybieraj miękkie, chude mięso i usuwaj z niego tłuszcz.; Ryby i owoce morza; Używaj miski do przygotowywania zup, gotowania ryżu i kasz
- 6 Ekologia – Zadbajmy o środowisko; Czyszczenie i konserwacja; Usuwanie kamienia ze zbiornika na wodę; zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)