Zelmer SC1002 Kuchenka parowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
5
SC1002-002_v01
Dane techniczne
Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej
wyrobu.
Parowar jest urządzeniem klasy I, wyposażonym w prze
-
wód przyłączeniowy z żyłą ochronną i wtyczkę ze stykiem
ochronnym.
Parowar spełnia wymagania obowiązujących norm.
Urządzenie jest zgodne z wymaganiami dyrektyw:
Urządzenie elektryczne niskonapięciowe (LVD)
–
– 2006/95/EC.
Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC)
–
– 2004/108/EC.
Wyrób oznaczono znakiem CE na tabliczce znamionowej.
Deklaracja zgodności CE znajduje się na stronach
www.zelmer.pl
Opis urządzenia
(Rys. A)
1
Pokrywa
2
Miska do przygotowywania zup, gotowania ryżu i kasz
3
Górna miska parowa (oznaczona na uchwytach do prze
-
noszenia symbolem 3)
4
Odpinane dno górnej miski parowej
5
Środkowa miska parowa (oznaczona na uchwytach do
przenoszenia symbolem 2)
6
Odpinane dno środkowej miski parowej
7
Dolna miska parowa (oznaczona na uchwytach do prze
-
noszenia symbolem 1)
8
Tacka ociekowa
9
Miejsce na zioła i przyprawy
10
Dyfuzor pary
11
Wlew wody ze wskaźnikami Min-Max
12
Pokrętło minutnika (60 minut) ze wskaźnikiem zasilania
13
Zbiornik na wodę
Przygotowanie parowaru do użycia
Wyjmij urządzenie i wszystkie akcesoria z opakowania.
●
Usuń wszystkie samoprzylepne etykiety.
●
Umyj wszystkie części (oprócz zbiornika na wodę
●
z zespołem grzejnym) ciepłą wodą z dodatkiem płynu do
mycia naczyń.
Dokładnie opłucz w/w części parowaru i osusz je.
●
Wnętrze zbiornika na wodę przetrzyj wilgotną szmatką.
●
Nie zanurzaj zbiornika na wodę w wodzie.
Działanie i obsługa parowaru
(Rys. B)
1
Ustaw urządzenie na stabilnej, równej powierzchni z dala
od przedmiotów, które gorąca para może uszkodzić, na przy
-
kład ścian i wiszących szafek.
2
Wlej wodę bezpośrednio do zbiornika wody
(13)
, do
poziomu pomiędzy oznaczeniem Min-Max (nie przekraczając
poziomu maksymalnego 1,1 litra). Uzupełniaj wodę w czasie
gotowania wlewając ją przez wlew wody.
3
Tackę ociekową
(8)
umieść na zbiorniku wody
(13)
i upewnij się, czy leży na niej prawidłowo (płasko).
Na tacce ociekowej
(8)
w miejscu na zioła i przyprawy
(9)
możesz położyć świeże lub suszone przyprawy, aby dodać
potrawom aromatu i zwiększyć ich zalety zdrowotne. Tymia
-
nek, kolendra, bazylia, koperek, curry i estragon, a także czo
-
snek, kminek czy chrzan to tylko niektóre przyprawy wzmaga
-
jące aromat potrawy tak bardzo, że sól nie jest już potrzebna.
Tackę ociekową
(8)
można również używać bez umieszcza
-
nia na niej przypraw.
4
Włóż produkty do misek. Zaleca się wkładanie najwięk
-
szych porcji wymagających dłuższego gotowania do dolnej
miski parowej
(7)
.
Pojemność pojemników:
Górna miska parowa – 3,4 l
●
Środkowa miska parowa – 2,6 l
●
Dolna miska parowa – 2,5 l
●
Produkty przeznaczone do gotowania na parze
oczyść i ułóż luźno w miskach parowych, tak
aby nie odcinać całkowicie przepływu powie
-
trza w sitach misek parowych.
Do zbiornika wody nie dodawaj soli, pieprzu,
przypraw, ziół, wina, rosołu ani żadnych pły
-
nów poza wodą z kranu.
5
Miskę/miski postaw na zbiorniku wody
(13).
Parowar może mieć założone 1, 2 lub 3 miski parowe zależnie
od ilości produktów przeznaczonych do gotowania na parze.
Miski parowe
(3)
,
(5)
,
(7)
można łączyć wg rysunku przed
-
stawionego w rozdziale „Budowa urządzenia” (stosując dwie
miski, ściągnij górną miskę parową
(3)
; stosując jedną miskę,
ściągnij górną miskę parową
(3)
i środkową miskę parową
(5)
z urządzenia).
Urządzenie może być wykorzystane do gotowania ryżu.
Włóż ryż oraz wlej wodę do miski na ryż zgodnie z propor
-
cjami podanymi w Tabeli czasów gotowania a następnie włóż
miskę na ryż do miski parowej.
Urządzenie może być również wykorzystane do gotowania
jajek. Umieść jajka w dolnej misie parowej, w podstawie któ
-
rej znajdują się specjalne wgłębienia na jajka.
6
Przykryj urządzenie pokrywą.
7
Włóż wtyczkę przewodu zasilającego do gniazda sieci.
8
Ustaw pokrętło minutnika zgodnie z żądanym czasem
gotowania (patrz Tabela czasów gotowania). Maksymalny
czas do ustawienia to 60 minut. O włączeniu urządzenia
informuje zapalenie się niebieskiego ringu wokół pokrętła.
Para z urządzenia zacznie wydobywać się po ok. 50 sekun
-
dach od momentu włączenia urządzenia (gdy zbiornik wypeł
-
niony jest wodą do poziomu Max).
Jeżeli żądany czas gotowania wynosi mniej niż
3 minuty, najpierw przekręć pokrętło minutnika
w pozycję powyżej 5 minut, a następnie cofnij
do żądanego czasu gotowania.
Spis treści
- 2 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa; Należy upewnić się, że poniższe wskazówki zostały; P L; Nieprzestrzeganie grozi uszkodzeniem mienia; Nie myj pod bieżącą wodą, ani nie zanurzaj zespołu; Wskazówka; Nieprzestrzeganie grozi obrażeniami; If the vinegar starts boiling and spilling over,; Ecology – environment protection
- 4 Dolewanie wody podczas gotowania; Przydatne rady; Warzywa
- 5 Mięso i drób; dlatego wybieraj miękkie, chude mięso i usuwaj z niego tłuszcz.; Ryby i owoce morza; Używaj miski do przygotowywania zup, gotowania ryżu i kasz
- 6 Ekologia – Zadbajmy o środowisko; Czyszczenie i konserwacja; Usuwanie kamienia ze zbiornika na wodę; zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)