OSTRZE - Scarlett SL-1520 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Scarlett SL-1520 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 9
Ładowanie instrukcji

IM004

www.scarlett-europe.com

SL-1520

13

Zawsze sprawdzaj temperatur

ę

przyrz

ą

dzonej potrawy, w

szczególno

ś

ci, je

ś

li przyrz

ą

dzasz potraw

ę

dla dzieci. Nie podawaj

dania do sto

ł

u od razu po przyrz

ą

dzeniu, niech ono troch

ę

si

ę

sch

ł

odzi.

Przestrzegaj przepisów przyrz

ą

dzenia potraw, lecz pami

ę

taj,

ż

e

niektóre produkty (d

ż

emy, puddingi, nadzienie ciast z migda

ł

ów,

cukru lub cykat) nagrzewaj

ą

si

ę

bardzo szybko.

Ż

eby unikn

ąć

zwarcia i zepsucia kuchenki, nie dopuszczaj

przedostania si

ę

wody do otworów wentylacyjnych.

UWAGA:

Produkty nale

ż

y gotowa

ć

w specjalnych naczyniu, a nie umieszcza

ć

bezpo

ś

rednio na talerzu szklanym, z wyj

ą

tkiem przypadków

zastrze

ż

onych w przepisie kulinarnym.

U

ż

ywaj tylko tych naczy

ń

, które nadaj

ą

si

ę

do stosowania w

kuchence mikrofalowej.

Naczynia nadaj

ą

ce si

ę

do u

ż

ycia w kuchenkach mikrofalowych

nale

ż

y wykorzystywa

ć

ś

ci

ś

le zgodnie ze wskazówkami producenta

naczy

ń

.

Pami

ę

taj,

ż

e w mikrofalówce

ż

ywno

ść

grzeje si

ę

o wiele szybciej, ni

ż

naczynia, dlatego wyjmuj

ą

c naczynia z kuchenki zachowuj

szczególn

ą

ostro

ż

no

ść

,

ż

eby unikn

ąć

oparzenia par

ą

.

Przed w

ł

o

ż

eniem do mikrofalówki usu

ń

z produktów lub opakowania

ta

ś

my metalowe i foli

ę

.

W mikrofalówce nie wolno gotowa

ć

nie rozbitych jaj.

Niew

ł

a

ś

ciwe utrzymanie pieca mo

ż

e doprowadzi

ć

do zu

ż

ycia

powierzchni, co mo

ż

e niekorzystnie wp

ł

yn

ąć

na prac

ę

urz

ą

dzenia i

sta

ć

si

ę

zagro

ż

eniem dla u

ż

ytkownika.

NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ

UWAGA!

Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach oraz

instrukcji producenta.

NADAJE SI

Ę

Szk

ł

o

ż

aroodporne

– najlepszy materia

ł

naczy

ń

do u

ż

ycia w

kuchence mikrofalowej.

Plastyk

ż

aroodporny

– w takim naczyniu nie nale

ż

y gotowa

ć

jedzenie o du

ż

ej zawarto

ś

ci t

ł

uszczu lub cukru. Nie wolno u

ż

ywa

ć

szczelnie zamkni

ę

tych pojemników.

Fajans i porcelana

– nadaje si

ę

do u

ż

ycia w mikrofalówce, z

wyj

ą

tkiem naczy

ń

pokrytych z

ł

otem lub srebrem lub posiadaj

ą

cych

zdobienia metalowe.

Specjalne opakowanie

(papierowe, plastykowe i in.) przeznaczone

do kuchenek mikrofalowych –

ś

ci

ś

le przestrzega

ć

wskazówek

producenta.

NIE NADAJE SI

Ę

Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe
odporne na dzia

ł

anie ciep

ł

a

– nie nadaj

ą

si

ę

do sma

ż

enia mi

ę

sa i

dowolnych innych produktów.

Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.)
oraz folia spo

ż

ywcza*

– od nich fale odbijaj

ą

si

ę

; w przypadku

kontaktu ze

ś

ciankami piekarnika mog

ą

spowodowa

ć

iskrzenie i

zwarcie w trakcie gotowania.

*Mo

ż

na stosowa

ć

do przykrycia w jedn

ą

warstw

ę

oddzielnych cz

ęś

ci

ż

ywno

ś

ci,

ż

eby unikn

ąć

przegrzania i przypalania si

ę

. Nie

dopuszczaj kontaktu ze

ś

ciankami, odleg

ł

o

ść

do

ś

cianek musi

wynosi

ć

nie mniej ni

ż

2 cm.

Topliwe tworzywa sztuczne

– nie nadaj

ą

si

ę

do u

ż

ycia w kuchence

mikrofalowej.

Naczynia lakierowane

– wskutek oddzia

ł

ywania mikrofal lakier

mo

ż

e si

ę

roztopi

ć

.

Szk

ł

o zwyk

ł

e (w tym kszta

ł

towe i grube)

– wskutek oddzia

ł

ywania

wysokich temperatur mo

ż

e ulec odkszta

ł

ceniu.

Papier, s

ł

oma, drewno

– wskutek oddzia

ł

ywania wysokich

temperatur mog

ą

si

ę

zapali

ć

.

Naczynia melaminowe

– mog

ą

poch

ł

ania

ć

mikrofale, co powoduje

p

ę

kanie lub odkszta

ł

cenie termiczne i istotnie zwi

ę

ksza czas

przyrz

ą

dzenia.

JAK USTALI

Ć

, CZY NADAJE SI

Ę

NACZYNIE DO PRZYRZ

Ą

DZENIA

POTRAW W MIKROFALÓWCE?

W

łą

cz mikrofalówk

ę

i ustaw prze

łą

cznik warunków pracy na

maksymaln

ą

moc, umie

ść

testowane naczynia w kuchence razem z

szklank

ą

wody (~ 250 ml) na 1 min.

Naczynia, które si

ę

nadaje do przyrz

ą

dzenia potraw w mikrofalówce,

b

ę

d

ą

o tej samej temperaturze, co i przed w

ł

o

ż

eniem do kuchenki,

natomiast woda si

ę

nagrzeje.

PO

Ż

YTECZNE RADY

W celu równomiernego nagrzewania nale

ż

y obraca

ć

ż

ywno

ść

w

czasie przyrz

ą

dzenia.

Nie u

ż

ywaj naczy

ń

z w

ą

sk

ą

szyjk

ą

, butelek, poniewa

ż

mog

ą

one

eksplodowa

ć

.

Nie u

ż

ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. U

ż

ywaj

tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u

ż

ycia w

mikrofalówkach.

ZANIM ZWRÓCISZ SI

Ę

DO SERWISU

Je

ś

li kuchenka nie w

łą

cza si

ę

, sprawd

ź

::

– Sprawno

ść

gniazdka i wyst

ę

powanie napi

ę

cia w sieci

elektrycznej;

– Prawid

ł

owo

ść

nastawienia zegara;

– Szczelno

ść

zamkni

ę

cia drzwiczek.

ZAK

Ł

ÓCENIA ODBIORU RADIOWEGO

Mikrofale powoduj

ą

zak

ł

ócenia odbioru telewizyjnego lub

radiowego.

Ż

eby eliminowa

ć

zak

ł

ócenia:

– Regularnie czy

ść

drzwiczki i uszczelki metalowe;

– Umieszczaj odbiornik telewizyjny lub radiowy w jak

najwi

ę

kszej odleg

ł

o

ś

ci od kuchenki mikrofalowej;

– Obró

ć

anten

ę

w celu lepszego odbioru sygna

ł

u.

– Pod

łą

cz mikrofalówk

ę

i odbiornik do ró

ż

nych linii sieci

elektrycznej.

INSTALACJA

Upewnij si

ę

,

ż

e w kuchence nie ma materia

ł

ów opakunkowych i

obcych przedmiotów.

Sprawd

ź

, czy w czasie transportu nie zosta

ł

y uszkodzone:

– rzwiczki i uszczelki metalowe;
– budowa i wziernik;
– cianki komory.

W przypadku ujawnienia jakichkolwiek usterek, nie w

łą

czaj

kuchenki i zwró

ć

si

ę

do sprzedawcy lub do serwisu.

Ustaw kuchenk

ę

elektryczn

ą

na równej poziomej powierzchni,

trwa

ł

ej na tyle,

ż

eby wytrzyma

ć

ci

ęż

ar kuchenki z produktami i

naczyniami.

Nie umieszczaj kuchenki mikrofalowej w pobli

ż

u

ź

róde

ł

ciep

ł

a.

Nie umieszczaj na kuchence

ż

adnych przedmiotów. Niczym nie

przykrywaj otworów wentylacyjnych.

W celu normalnej pracy kuchenki nale

ż

y zapewni

ć

woln

ą

przestrze

ń

wentylacyjn

ą

nie mniej ni

ż

: 20 cm od góry, 10 cm ze

strony tylnego panelu oraz nie mniej ni

ż

5 cm ze stron bocznych.

ZASADY GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ

Nale

ż

y uk

ł

ada

ć

produkty w jedn

ą

warstw

ę

, grubsze kawa

ł

ki

nale

ż

y k

ł

a

ść

bli

ż

ej brzegów.

Przestrzegaj czasu przyrz

ą

dzenia, nastawiaj go na minimum,

stopniowo zwi

ę

kszaj

ą

c w miar

ę

konieczno

ś

ci. W przypadku zbyt

d

ł

ugiego przyrz

ą

dzania produkty mog

ą

si

ę

zadymi

ć

i zapali

ć

.

W celu bardziej równomiernego nagrzania i przy

ś

pieszenia

gotowania obracaj i mieszaj produkty.

Okr

ą

g

ł

e/owalne talerze w odró

ż

nieniu od

kwadratowych/prostok

ą

tnych równie

ż

zapewniaj

ą

bardziej

równomierne nagrzanie.

Produkty nale

ż

y rozmra

ż

a

ć

bez opakowania, w nieg

łę

bokiej

podstawce lub na ruszcie do obróbki mikrofalowej, koniecznie
u

ż

ywaj

ą

c talerza obrotowego. Zamra

ż

aj

ą

c produkty, nale

ż

y

nadawa

ć

im w miar

ę

mo

ż

liwo

ś

ci por

ę

czny kszta

ł

t.

Odleg

ł

o

ść

mi

ę

dzy produktami, na przyk

ł

ad, warzywami, keksami

itp. musi wynosi

ć

nie mniej ni

ż

2,5 cm w celu zapewnienia

równomiernej obróbki.

Popcorn – nale

ż

y

ś

ci

ś

le przestrzega

ć

wskazówek producenta i

nie pozostawia

ć

mikrofalówki bez opieki. Je

ś

li produkt nie jest

gotowy po up

ł

ywie w

ł

a

ś

ciwego czasu, nale

ż

y przerwa

ć

gotowanie. Zbyt d

ł

uga obróbka mo

ż

e spowodowa

ć

zapalenie

si

ę

.

OSTRZE

Ż

ENIE:

Nie wolno u

ż

ywa

ć

worków z br

ą

zowego papieru w

celu przyrz

ą

dzenia popcornu oraz wykorzystywa

ć

resztek

ziaren. Nie wolno umieszcza

ć

opakowania z popcornem

bezpo

ś

rednio na pó

ł

misku szklanym, nale

ż

y k

ł

a

ść

go na talerz.

PRACA

Pod

łą

cz kuchenk

ę

do sieci elektrycznej.

W

ł

ó

ż

produkty do kuchenki i zamknij drzwiczki.

USTAWIENI BIE

ŻĄ

CEGO CZASU

Przy pod

łą

czeniu kuchenki do sieci elektrycznej wy

ś

wietlacz

pokazuje

”1:01”.

Zegar dzia

ł

a w formacie 12-godzinowym.

Naci

ś

nij przycisk “CLOCK” (CZAS).

Naci

ś

nij przycisk “CANCEL” (SKASOWANIE).

Za pomoc

ą

przycisków “ 10 MINUTES 1 “, “ 10 SECONDS 1 “

ustaw czas bie

żą

cy

.

W celu potwierdzenia ustawie

ń

, naci

ś

nij przycisk “CLOCK”.

Na wy

ś

wietlaczu wy

ś

wietli si

ę

nastawiony czas.

WY

ŁĄ

CZNIK CZASOWY

Jest przeznaczony wy

łą

cznie do odmierzenia odst

ę

pów czasu

(Nie nadaje si

ę

do nastawienia bie

żą

cego czasu lub czasu

przyrz

ą

dzenia).

Naci

ś

nij przycisk “MICRO”.

Za pomoc

ą

przycisków “ 10 MINUTES 1 “, “ 10 SECONDS 1 “

nastaw w

ł

a

ś

ciwy czas.

Naci

ś

nij przycisk “POWER” 6 razy; na wy

ś

wietlaczu uka

ż

e si

ę

„0”.

Naci

ś

nij “START”.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)