Rozmrażanie i gotowanie; prZEpISy; Zupa grzybowa - Electrolux EMS17006OX - Instrukcja obsługi - Strona 21

Electrolux EMS17006OX Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 36
Ładowanie instrukcji

POLSKI

49

Rozmrażanie i gotowanie

Gotowanie mięsa i ryby

prZEpISy

Zupa grzybowa

1. Włóż warzywa i bulion do miski, przykryj i

gotuj.
8–9 min 800 W

2. Zmiksuj wszystkie składniki w mikserze.
3. Wymieszaj mąkę i masło na pastę i dodaj do

zupy. Dopraw solą oraz pieprzem, przykryj i
gotuj. Wymieszaj po ugotowaniu.
4–6 min 800 W

4. Wymieszaj żółtko ze śmietaną, stopniowo

dodawaj do zupy, mieszając ją. podgrzej przez
krótki czas, ale nie doprowadzaj do wrzenia!
1–2 min 800 W
po ugotowaniu pozostaw na około 5 minuty.

Naczynia: Miska z pokrywką (pojemność 2 l)
200 g

grzyby, w plasterkach

50 g

cebula, drobno posiekana

300 ml

bulion mięsny

300 ml

śmietana

25 g

mąka

25 g

masło lub margaryna
sól i pieprz

1

jajka

150 g

śmietana

Wszystkie przepisy w tym podręczniku umoż-
liwiają uzyskanie 4 porcji, chyba że podano inaczej.

Dostosowywanie przepisów do kuchenki
mikrofalowej

Aby dostosować ulubione przepisy do kuchenki
mikrofalowej, należy uwzględnić następujące
zalecenia: czas gotowania należy skrócić od jednej
trzeciej do połowy. Należy skorzystać z
przykładowych przepisów w tej instrukcji obsługi.
potrawy o dużej zawartości wody, na przykład
mięso, ryba, drób, warzywa, owoce, gulasz i zupy
można łatwo przygotować w kuchence
mikrofalowej.

potrawy o małej ilości wody, na przykład talerze z
jedzeniem należy przed podgrzaniem lub
gotowaniem zwilżyć na powierzchni. Ilość płynów
dodawaną do surowych potraw duszonych należy
ograniczyć do około dwóch trzecich ilości
oryginalnego przepisu. W razie potrzeby należy
dodać większą ilość wody podczas gotowania.
Ilość dodawanego tłuszczu można znacznie
zmniejszyć. W celu doprawienia potrawy wystarczy
dodać niewielką ilość masła, margaryny lub oleju.
Z tego powodu kuchenka mikrofalowa doskonale
nadaje się do przygotowania potraw o niskiej
zawartości tłuszczu w ramach diety.

Potrawa

Ilość
-g-

Ustawienie
mocy

Czas
-min-

Metoda

Czas
pozostawienia
-min-

filet rybny

300

800 W

10-12 przykryć

2

potrawa na jednym talerzu 400

800 W

9-11

przykryć, wymieszać po 6
minutach

2

Potrawa

Ilość
-g-

Ustawienie
mocy

Czas
-min-

Metoda

Czas
pozostawienia
-min-

pieczeń (wieprzowina,
cielęcina, jagnięcina)

1000

1500

800 W
400 W
800 W
400 W

19-21*
11-14
33 - 36*
13 - 17

doprawić do smaku, umieścić w
płytkim naczyniu do tarty,
odwrócić po*

10

10

pieczeń wołowa
(średnia)

1000

800 W
400 W

9-11*
5-7

doprawić do smaku, umieścić w
naczyniu do tarty, odwrócić po*

10

filet rybny

200

800 W

3-4

doprawić do smaku, umieścić w
naczyniu do tarty, przykryć

3

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)