OBSŁUGA KUchENKI MIKrOfALOWEJ; pOrADy DOT ycZącE GOTOWANIA W KUchENcE MIKrOfALOWEJ; Charakterystyka potraw - Electrolux EMS17006OX - Instrukcja obsługi - Strona 11

Electrolux EMS17006OX Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 36
Ładowanie instrukcji

POLSKI

39

OBSŁUGA KUchENKI MIKrOfALOWEJ

pOrADy DOT ycZącE GOTOWANIA W KUchENcE MIKrOfALOWEJ

Aby gotować/rozmrażać w kuchence
mikrofalowej, energie mikrofal muszą
przeniknąć przez pojemnik i żywność.
Dlatego ważne jest, aby użyć odpowiedniego
naczynia.
preferowane jest zastosowanie naczyń
okrągłych/owalnych zamiast kwadratowych
prostokątnych, ponieważ potrawa może się

przypalić w narożnikach.
Ważne jest, aby obracać, zmieniać ułożenie lub
mieszać potrawę, co zapewnia równomierne
podgrzanie.
po ugotowaniu potrawa musi zostać
pozostawiona na pewien czas, ponieważ
umożliwia to równomierne rozproszenie ciepła
w całej potrawie.

Charakterystyka potraw

Skład

potrawy zawierające dużą ilość tłuszczu lub cukru (np. pudding lub paszteciki)
wymagają ogrzewania przez krótszy czas. Należy zachować ostrożność, ponieważ
przegrzanie może spowodować pożar.

Gęstość

Gęstość potraw wpływa na czas gotowania. Lekkie porowate potrawy, takie jak ciasto
lub chleb, gotują się szybciej od ciężkich i gęstych potraw, takie jak, pieczeń i
zapiekanka.

Ilość

czas gotowania należy wydłużyć wraz ze zwiększeniem ilości żywności znajdującej się
w kuchence. Na przykład: ugotowanie czterech ziemniaków potrwa dłużej niż dwóch.

Wielkość

Małe potrawy i małe kawałki gotują się szybciej niż duże. W celu równomiernego
ugotowania wszystkie kawałki powinny być tej samej wielkości.

Kształt

potrawy o nieregularnych kształtach, takie jak piersi kurze lub udka gotują się dłużej niż
większe kawałki. potrawy o okrągłym kształcie gotują się z wykorzystaniem mikrofal
bardziej równomiernie niż kwadratowe.

Temperatura
potraw

początkowa temperatura potraw wpływa na wymagany czas gotowania. potrawy
mrożone gotują się dłużej niż te o temperaturze pokojowej. potrawy z nadzieniem, np.
pączki należy przekłuć, aby wypuścić ciepło lub parę.

Sposoby gotowania

rozmieszczenie Największe kawałki potrawy, na przykład udka, należy umieścić przy zewnętrznych

ściankach naczynia.

przykrycie

Należy użyć folii spożywczej z otworami do kuchenek mikrofalowych lub odpowiedniej
pokrywki.

przekłuwanie

potrawy w skorupce, ze skórą lub błoną należy przed gotowaniem lub odgrzaniem
nakłuć w kilku miejscach, ponieważ wewnątrz potrawy gromadzi się para, która może
spowodować eksplozję potrawy, np. ziemniaki, ryba, kurczak lub kiełbaski.

Ważne!

Nie należy podgrzewać jajek, na przykład sadzonych lub na twardo, za

pomocą mikrofal, ponieważ mogą wybuchnąć nawet po zakończeniu gotowania.

Mieszanie,
obracanie i
zmiana
ułożenia

W celu równomiernego ugotowania konieczne jest, aby podczas gotowania mieszać,
obracać i zmieniać ułożenie potrawy. Zawsze należy mieszać i zmieniać ułożenie od
zewnątrz do środka.

pozostawienie po ugotowaniu potrawę należy pozostawić na pewien czas, aby umożliwić

równomierne rozproszenie ciepła w całej potrawie.

Osłona

Niektóre części rozmrażanej potrawy mogą się nagrzać. Nagrzane części można osłonić
małymi kawałkami folii aluminiowej, które odbijają mikrofale, np. udka i skrzydełka
kurczaka.

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)