Electrolux EMS17006OX Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
POLSKI
39
OBSŁUGA KUchENKI MIKrOfALOWEJ
pOrADy DOT ycZącE GOTOWANIA W KUchENcE MIKrOfALOWEJ
Aby gotować/rozmrażać w kuchence
mikrofalowej, energie mikrofal muszą
przeniknąć przez pojemnik i żywność.
Dlatego ważne jest, aby użyć odpowiedniego
naczynia.
preferowane jest zastosowanie naczyń
okrągłych/owalnych zamiast kwadratowych
prostokątnych, ponieważ potrawa może się
przypalić w narożnikach.
Ważne jest, aby obracać, zmieniać ułożenie lub
mieszać potrawę, co zapewnia równomierne
podgrzanie.
po ugotowaniu potrawa musi zostać
pozostawiona na pewien czas, ponieważ
umożliwia to równomierne rozproszenie ciepła
w całej potrawie.
Charakterystyka potraw
Skład
potrawy zawierające dużą ilość tłuszczu lub cukru (np. pudding lub paszteciki)
wymagają ogrzewania przez krótszy czas. Należy zachować ostrożność, ponieważ
przegrzanie może spowodować pożar.
Gęstość
Gęstość potraw wpływa na czas gotowania. Lekkie porowate potrawy, takie jak ciasto
lub chleb, gotują się szybciej od ciężkich i gęstych potraw, takie jak, pieczeń i
zapiekanka.
Ilość
czas gotowania należy wydłużyć wraz ze zwiększeniem ilości żywności znajdującej się
w kuchence. Na przykład: ugotowanie czterech ziemniaków potrwa dłużej niż dwóch.
Wielkość
Małe potrawy i małe kawałki gotują się szybciej niż duże. W celu równomiernego
ugotowania wszystkie kawałki powinny być tej samej wielkości.
Kształt
potrawy o nieregularnych kształtach, takie jak piersi kurze lub udka gotują się dłużej niż
większe kawałki. potrawy o okrągłym kształcie gotują się z wykorzystaniem mikrofal
bardziej równomiernie niż kwadratowe.
Temperatura
potraw
początkowa temperatura potraw wpływa na wymagany czas gotowania. potrawy
mrożone gotują się dłużej niż te o temperaturze pokojowej. potrawy z nadzieniem, np.
pączki należy przekłuć, aby wypuścić ciepło lub parę.
Sposoby gotowania
rozmieszczenie Największe kawałki potrawy, na przykład udka, należy umieścić przy zewnętrznych
ściankach naczynia.
przykrycie
Należy użyć folii spożywczej z otworami do kuchenek mikrofalowych lub odpowiedniej
pokrywki.
przekłuwanie
potrawy w skorupce, ze skórą lub błoną należy przed gotowaniem lub odgrzaniem
nakłuć w kilku miejscach, ponieważ wewnątrz potrawy gromadzi się para, która może
spowodować eksplozję potrawy, np. ziemniaki, ryba, kurczak lub kiełbaski.
Ważne!
Nie należy podgrzewać jajek, na przykład sadzonych lub na twardo, za
pomocą mikrofal, ponieważ mogą wybuchnąć nawet po zakończeniu gotowania.
Mieszanie,
obracanie i
zmiana
ułożenia
W celu równomiernego ugotowania konieczne jest, aby podczas gotowania mieszać,
obracać i zmieniać ułożenie potrawy. Zawsze należy mieszać i zmieniać ułożenie od
zewnątrz do środka.
pozostawienie po ugotowaniu potrawę należy pozostawić na pewien czas, aby umożliwić
równomierne rozproszenie ciepła w całej potrawie.
Osłona
Niektóre części rozmrażanej potrawy mogą się nagrzać. Nagrzane części można osłonić
małymi kawałkami folii aluminiowej, które odbijają mikrofale, np. udka i skrzydełka
kurczaka.
Spis treści
- 3 SpIS TrEścI; Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:; OBSŁUGA KLIENTA
- 4 WAżNE INfOrMAcJE DOT ycZącE BEZpIEcZEńST WA
- 5 Unikanie porażenia prądem
- 6 Unikanie eksplozji i nagłego wrzenia; Unikanie oparzeń
- 7 Inne ostrzeżenia
- 8 prZEGLąD UrZąDZENIA; KUchENKA MIKrOfALOWA I AKcESOrIA
- 9 prZED rOZpOcZęcIEM KOrZySTANIA; TryB EKONOMIcZNy
- 11 OBSŁUGA KUchENKI MIKrOfALOWEJ; pOrADy DOT ycZącE GOTOWANIA W KUchENcE MIKrOfALOWEJ; Charakterystyka potraw
- 12 Pojemnik; Czas gotowania; ręcZNE rOZMrAżANIE
- 13 pOZIOMU MOcy KUchENKI; Zalecane użycie
- 14 TIMEr KUchENNy; DODAWANIE 30 SEKUND; Bezpośrednie uruchomienie; pLUS I MINUS
- 15 Automatycznego Gotowanie; Potrawa
- 16 Automatyczne Rozmrażanie
- 17 TABELA prOGrAMóW; TABELA fUNKcJI AUTOMAT ycZNEGO GOTOWANIA I AUTOMAT ycZNEGO
- 19 prZEpISy DLA fUNKcJI AUTOMAT ycZNEGO GOTOWANIA; Filet rybny w pikantnym sosie; Filet rybny w sosie curry; OBNIżONy pOZIOM MOcy
- 20 Rozmrażania; Używane skróty; TABELA GOTOWANIA; Podgrzewanie potraw i napojów; Metoda
- 21 Rozmrażanie i gotowanie; prZEpISy; Zupa grzybowa
- 22 Filety z soli; Ratatouille; Lasagne
- 23 Gulasz z cielęciny po szwajcarsku
- 24 KONSErWAcJA I cZySZcZENIE; Obudowę kuchenki można; Panel sterowania; W celu wyczyszczenia
- 25 We wnętrzu kuchenki nie; Drzwiczki; Nie należy
- 26 Problem
- 27 MONTAż; Kuchenkę mikrofalową można zamontować w pozycji A, B,; Pozycja Wymiary wnęki; Wymiary w mm; MONTAż UrZąDZENIA
- 28 bezpośrednio
- 29 MATErIAŁy OpAKOWANIOWE; INfOrMAcJE DOT ycZącE OchrONy śrODOWISKA
- 30 WArUNKI GWArANcyJNE
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)