Rodzaje napojów - GAGGIA RI8701-01 - Instrukcja obsługi - Strona 10

GAGGIA RI8701-01

Spis treści:

Ładowanie instrukcji

67

Polski

Rodzaje napojów

Oryginalna receptura

Opis

Ristretto

Mocna kawa, serwowana w małej filiżance: to espresso, którego czas

dozowania jest krótszy w porównaniu z czasem dozowania klasycznego

espresso, czego efektem jest kawa w mniejszej ilości i mniej bogata w

kofeinę.

Kawa

30 ml

Espresso

Espresso znane jest na całym świecie jako prawdziwa „kawa we włoskim

stylu”. Serwowane jest w małej filiżance, a jego typowymi cechami są bogaty

i intensywny aromat oraz warstwa naturalnej, zwartej pianki. Taki napój jest

efektem procesu zaparzania ciśnieniowego z użyciem gorącej wody, którego

pomysłodawcą był w 1938 roku Achille Gaggia.

Kawa

40 ml

Duża kawa espresso

Duża kawa espresso to espresso, którego czas zaparzania jest nieco dłuższy.

Jest bardziej rozcieńcza, cechuje się inną intensywnością aromatu i wyższą

zawartością kofeiny. Serwowane jest w średniej filiżance.

Kawa

80 ml

Kawa

Kawa to napój przygotowywany z większą ilością wody w porównaniu

z espresso. Ma delikatniejszy aromat i serwowana jest w średnio-dużej

filiżance.

Kawa

120 ml

Kawa po amerykańsku

Kawa po amerykańsku to mniej intensywna duża kawa, przygotowywana jak

espresso, ale z dodatkiem gorącej wody.

Kawa
Woda

40 ml
110 ml

Cappuccino

Cappuccino to jeden z najbardziej lubianych na całym świecie klasyczny

włoski napój. Przygotowuje się je, wykonując espresso z dodatkiem mleka i

pianki mleka, która powinna mieć co najmniej 1 cm wysokości. Serwuje się je

w dużej filiżance.

Mleko
Kawa

120 ml
40 ml

Café au lait

Café au lait jest to napój składający się z kawy i mleka w równych częściach.

Obecnie można go również wzbogacać delikatną warstwą pianki mleka.

Serwuje się je w dużej filiżance.

Kawa
Mleko

90 ml
90 ml

Spienione mleko

Spienione mleko wykorzystywane jest do przygotowywania cappuccino, latte

macchiato i wielu innych napojów. W efekcie powstaje zwarta i jednolita

warstwa pianki mleka.

Mleko

180 ml

Gorąca woda

Gorącej wody można używać do szybkiego przygotowania herbaty, naparów

ziołowych i innych napojów rozpuszczalnych.

Woda

150 ml

Ważne

: W oryginalnych recepturach wszystkie napoje są ustawione na średnią

temperaturę i średnią intensywność aromatu.

4219-465-02541 MAN. GAG. MAGENTA Milk EN-NL-PL Rev 02.indd 67

09/09/2020 16:48:52

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - POLSKI

Congratulations on your purchase of Gaggia Magenta Milk! This easy-to-use machine guarantees excellent results every day. Thanks to the intuitive interface, you can choose among 9 beverages and customise them according to your preferences. Before being packed, each of our high-quality machines under...

Strona 4 - Polski; Spis treści; Pierwsza instalacja; Dane techniczne

61 Polski Spis treści Główne elementy urządzenia (Rys. 2) .....................................................................................................................................................................................................................................................

Strona 6 - Panel sterowania i wyświetlacz; Przyciski wielofunkcyjne

63 Polski Panel sterowania i wyświetlacz Przyciski wielofunkcyjne Przyciski wielofunkcyjne po bokach wyświetlacza służą do wybierania funkcji lub napoju, do której odnoszą się one w danym momencie. Główne elementy panelu sterowania (Rys. 1) 1/2 Przyciski WIELOFUNKCYJNE Aby wybrać funkcję wskazaną na...

Inne modele ekspresy do kawy GAGGIA