OBSŁUGA KUchENKI MIKrOfALOWEJ; pOrADy DOT ycZącE GOTOWANIA W KUchENcE MIKrOfALOWEJ; Charakterystyka potraw - Electrolux EMS17006OX - Instrukcja obsługi - Strona 11

Spis treści:
- Strona 3 – SpIS TrEścI; Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:; OBSŁUGA KLIENTA
- Strona 4 – WAżNE INfOrMAcJE DOT ycZącE BEZpIEcZEńST WA
- Strona 5 – Unikanie porażenia prądem
- Strona 6 – Unikanie eksplozji i nagłego wrzenia; Unikanie oparzeń
- Strona 7 – Inne ostrzeżenia
- Strona 8 – prZEGLąD UrZąDZENIA; KUchENKA MIKrOfALOWA I AKcESOrIA
- Strona 9 – prZED rOZpOcZęcIEM KOrZySTANIA; TryB EKONOMIcZNy
- Strona 11 – OBSŁUGA KUchENKI MIKrOfALOWEJ; pOrADy DOT ycZącE GOTOWANIA W KUchENcE MIKrOfALOWEJ; Charakterystyka potraw
- Strona 12 – Pojemnik; Czas gotowania; ręcZNE rOZMrAżANIE
- Strona 13 – pOZIOMU MOcy KUchENKI; Zalecane użycie
- Strona 14 – TIMEr KUchENNy; DODAWANIE 30 SEKUND; Bezpośrednie uruchomienie; pLUS I MINUS
- Strona 15 – Automatycznego Gotowanie; Potrawa
- Strona 16 – Automatyczne Rozmrażanie
- Strona 17 – TABELA prOGrAMóW; TABELA fUNKcJI AUTOMAT ycZNEGO GOTOWANIA I AUTOMAT ycZNEGO
- Strona 19 – prZEpISy DLA fUNKcJI AUTOMAT ycZNEGO GOTOWANIA; Filet rybny w pikantnym sosie; Filet rybny w sosie curry; OBNIżONy pOZIOM MOcy
- Strona 20 – Rozmrażania; Używane skróty; TABELA GOTOWANIA; Podgrzewanie potraw i napojów; Metoda
- Strona 21 – Rozmrażanie i gotowanie; prZEpISy; Zupa grzybowa
- Strona 22 – Filety z soli; Ratatouille; Lasagne
- Strona 23 – Gulasz z cielęciny po szwajcarsku
- Strona 24 – KONSErWAcJA I cZySZcZENIE; Obudowę kuchenki można; Panel sterowania; W celu wyczyszczenia
- Strona 25 – We wnętrzu kuchenki nie; Drzwiczki; Nie należy
- Strona 26 – Problem
- Strona 27 – MONTAż; Kuchenkę mikrofalową można zamontować w pozycji A, B,; Pozycja Wymiary wnęki; Wymiary w mm; MONTAż UrZąDZENIA
- Strona 28 – bezpośrednio
- Strona 29 – MATErIAŁy OpAKOWANIOWE; INfOrMAcJE DOT ycZącE OchrONy śrODOWISKA
- Strona 30 – WArUNKI GWArANcyJNE
POLSKI
39
OBSŁUGA KUchENKI MIKrOfALOWEJ
pOrADy DOT ycZącE GOTOWANIA W KUchENcE MIKrOfALOWEJ
Aby gotować/rozmrażać w kuchence
mikrofalowej, energie mikrofal muszą
przeniknąć przez pojemnik i żywność.
Dlatego ważne jest, aby użyć odpowiedniego
naczynia.
preferowane jest zastosowanie naczyń
okrągłych/owalnych zamiast kwadratowych
prostokątnych, ponieważ potrawa może się
przypalić w narożnikach.
Ważne jest, aby obracać, zmieniać ułożenie lub
mieszać potrawę, co zapewnia równomierne
podgrzanie.
po ugotowaniu potrawa musi zostać
pozostawiona na pewien czas, ponieważ
umożliwia to równomierne rozproszenie ciepła
w całej potrawie.
Charakterystyka potraw
Skład
potrawy zawierające dużą ilość tłuszczu lub cukru (np. pudding lub paszteciki)
wymagają ogrzewania przez krótszy czas. Należy zachować ostrożność, ponieważ
przegrzanie może spowodować pożar.
Gęstość
Gęstość potraw wpływa na czas gotowania. Lekkie porowate potrawy, takie jak ciasto
lub chleb, gotują się szybciej od ciężkich i gęstych potraw, takie jak, pieczeń i
zapiekanka.
Ilość
czas gotowania należy wydłużyć wraz ze zwiększeniem ilości żywności znajdującej się
w kuchence. Na przykład: ugotowanie czterech ziemniaków potrwa dłużej niż dwóch.
Wielkość
Małe potrawy i małe kawałki gotują się szybciej niż duże. W celu równomiernego
ugotowania wszystkie kawałki powinny być tej samej wielkości.
Kształt
potrawy o nieregularnych kształtach, takie jak piersi kurze lub udka gotują się dłużej niż
większe kawałki. potrawy o okrągłym kształcie gotują się z wykorzystaniem mikrofal
bardziej równomiernie niż kwadratowe.
Temperatura
potraw
początkowa temperatura potraw wpływa na wymagany czas gotowania. potrawy
mrożone gotują się dłużej niż te o temperaturze pokojowej. potrawy z nadzieniem, np.
pączki należy przekłuć, aby wypuścić ciepło lub parę.
Sposoby gotowania
rozmieszczenie Największe kawałki potrawy, na przykład udka, należy umieścić przy zewnętrznych
ściankach naczynia.
przykrycie
Należy użyć folii spożywczej z otworami do kuchenek mikrofalowych lub odpowiedniej
pokrywki.
przekłuwanie
potrawy w skorupce, ze skórą lub błoną należy przed gotowaniem lub odgrzaniem
nakłuć w kilku miejscach, ponieważ wewnątrz potrawy gromadzi się para, która może
spowodować eksplozję potrawy, np. ziemniaki, ryba, kurczak lub kiełbaski.
Ważne!
Nie należy podgrzewać jajek, na przykład sadzonych lub na twardo, za
pomocą mikrofal, ponieważ mogą wybuchnąć nawet po zakończeniu gotowania.
Mieszanie,
obracanie i
zmiana
ułożenia
W celu równomiernego ugotowania konieczne jest, aby podczas gotowania mieszać,
obracać i zmieniać ułożenie potrawy. Zawsze należy mieszać i zmieniać ułożenie od
zewnątrz do środka.
pozostawienie po ugotowaniu potrawę należy pozostawić na pewien czas, aby umożliwić
równomierne rozproszenie ciepła w całej potrawie.
Osłona
Niektóre części rozmrażanej potrawy mogą się nagrzać. Nagrzane części można osłonić
małymi kawałkami folii aluminiowej, które odbijają mikrofale, np. udka i skrzydełka
kurczaka.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
POLSKI 31 SpIS TrEścI Z MyśLą O TOBIE WAżNE INfOrMAcJE DOT ycZącE BEZpIEcZEńST WA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32prZEGLąD UrZąDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ...
www.electrolux.com 32 Unikanie zagrożenia pożarowego podczas pracy nie należy pozostawiać kuchenkimikrofalowej bez nadzoru. Ustawienie zbyt wysokiej mocy lub zbyt długichczasów gotowania może spowodowaćprzegrzanie żywności i doprowadzić do pożaru.Gniazdo elektryczne musi być łatwo dostępne, abyw syt...
POLSKI 33 zamykają się prawidłowo oraz nie są wygięte lub skrzywione. b) Zawiasy i zatrzaski drzwiczek: należy sprawdzić, czy nie są uszkodzone ani poluzowane. c) Uszczelki drzwi i powierzchnie uszczelniające: należy sprawdzić, czy nie są uszkodzone. d) Wnętrze kuchenki i powierzchnia drzwiczek: nal...
Inne modele kuchenki mikrofalowe Electrolux
-
Electrolux EMS 2105 S
-
Electrolux EMS 26204 OK
-
Electrolux EMS 2840 S
-
Electrolux EMS21400S
-
Electrolux EMS26204
-
Electrolux EMS26204OX
-
Electrolux EMS30400OX
-
Electrolux LMS4253TMX