Rozmrażanie i gotowanie; prZEpISy; Zupa grzybowa - Electrolux EMS17006OX - Instrukcja obsługi - Strona 21

Spis treści:
- Strona 3 – SpIS TrEścI; Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:; OBSŁUGA KLIENTA
- Strona 4 – WAżNE INfOrMAcJE DOT ycZącE BEZpIEcZEńST WA
- Strona 5 – Unikanie porażenia prądem
- Strona 6 – Unikanie eksplozji i nagłego wrzenia; Unikanie oparzeń
- Strona 7 – Inne ostrzeżenia
- Strona 8 – prZEGLąD UrZąDZENIA; KUchENKA MIKrOfALOWA I AKcESOrIA
- Strona 9 – prZED rOZpOcZęcIEM KOrZySTANIA; TryB EKONOMIcZNy
- Strona 11 – OBSŁUGA KUchENKI MIKrOfALOWEJ; pOrADy DOT ycZącE GOTOWANIA W KUchENcE MIKrOfALOWEJ; Charakterystyka potraw
- Strona 12 – Pojemnik; Czas gotowania; ręcZNE rOZMrAżANIE
- Strona 13 – pOZIOMU MOcy KUchENKI; Zalecane użycie
- Strona 14 – TIMEr KUchENNy; DODAWANIE 30 SEKUND; Bezpośrednie uruchomienie; pLUS I MINUS
- Strona 15 – Automatycznego Gotowanie; Potrawa
- Strona 16 – Automatyczne Rozmrażanie
- Strona 17 – TABELA prOGrAMóW; TABELA fUNKcJI AUTOMAT ycZNEGO GOTOWANIA I AUTOMAT ycZNEGO
- Strona 19 – prZEpISy DLA fUNKcJI AUTOMAT ycZNEGO GOTOWANIA; Filet rybny w pikantnym sosie; Filet rybny w sosie curry; OBNIżONy pOZIOM MOcy
- Strona 20 – Rozmrażania; Używane skróty; TABELA GOTOWANIA; Podgrzewanie potraw i napojów; Metoda
- Strona 21 – Rozmrażanie i gotowanie; prZEpISy; Zupa grzybowa
- Strona 22 – Filety z soli; Ratatouille; Lasagne
- Strona 23 – Gulasz z cielęciny po szwajcarsku
- Strona 24 – KONSErWAcJA I cZySZcZENIE; Obudowę kuchenki można; Panel sterowania; W celu wyczyszczenia
- Strona 25 – We wnętrzu kuchenki nie; Drzwiczki; Nie należy
- Strona 26 – Problem
- Strona 27 – MONTAż; Kuchenkę mikrofalową można zamontować w pozycji A, B,; Pozycja Wymiary wnęki; Wymiary w mm; MONTAż UrZąDZENIA
- Strona 28 – bezpośrednio
- Strona 29 – MATErIAŁy OpAKOWANIOWE; INfOrMAcJE DOT ycZącE OchrONy śrODOWISKA
- Strona 30 – WArUNKI GWArANcyJNE
POLSKI
49
Rozmrażanie i gotowanie
Gotowanie mięsa i ryby
prZEpISy
Zupa grzybowa
1. Włóż warzywa i bulion do miski, przykryj i
gotuj.
8–9 min 800 W
2. Zmiksuj wszystkie składniki w mikserze.
3. Wymieszaj mąkę i masło na pastę i dodaj do
zupy. Dopraw solą oraz pieprzem, przykryj i
gotuj. Wymieszaj po ugotowaniu.
4–6 min 800 W
4. Wymieszaj żółtko ze śmietaną, stopniowo
dodawaj do zupy, mieszając ją. podgrzej przez
krótki czas, ale nie doprowadzaj do wrzenia!
1–2 min 800 W
po ugotowaniu pozostaw na około 5 minuty.
Naczynia: Miska z pokrywką (pojemność 2 l)
200 g
grzyby, w plasterkach
50 g
cebula, drobno posiekana
300 ml
bulion mięsny
300 ml
śmietana
25 g
mąka
25 g
masło lub margaryna
sól i pieprz
1
jajka
150 g
śmietana
Wszystkie przepisy w tym podręczniku umoż-
liwiają uzyskanie 4 porcji, chyba że podano inaczej.
Dostosowywanie przepisów do kuchenki
mikrofalowej
Aby dostosować ulubione przepisy do kuchenki
mikrofalowej, należy uwzględnić następujące
zalecenia: czas gotowania należy skrócić od jednej
trzeciej do połowy. Należy skorzystać z
przykładowych przepisów w tej instrukcji obsługi.
potrawy o dużej zawartości wody, na przykład
mięso, ryba, drób, warzywa, owoce, gulasz i zupy
można łatwo przygotować w kuchence
mikrofalowej.
potrawy o małej ilości wody, na przykład talerze z
jedzeniem należy przed podgrzaniem lub
gotowaniem zwilżyć na powierzchni. Ilość płynów
dodawaną do surowych potraw duszonych należy
ograniczyć do około dwóch trzecich ilości
oryginalnego przepisu. W razie potrzeby należy
dodać większą ilość wody podczas gotowania.
Ilość dodawanego tłuszczu można znacznie
zmniejszyć. W celu doprawienia potrawy wystarczy
dodać niewielką ilość masła, margaryny lub oleju.
Z tego powodu kuchenka mikrofalowa doskonale
nadaje się do przygotowania potraw o niskiej
zawartości tłuszczu w ramach diety.
Potrawa
Ilość
-g-
Ustawienie
mocy
Czas
-min-
Metoda
Czas
pozostawienia
-min-
filet rybny
300
800 W
10-12 przykryć
2
potrawa na jednym talerzu 400
800 W
9-11
przykryć, wymieszać po 6
minutach
2
Potrawa
Ilość
-g-
Ustawienie
mocy
Czas
-min-
Metoda
Czas
pozostawienia
-min-
pieczeń (wieprzowina,
cielęcina, jagnięcina)
1000
1500
800 W
400 W
800 W
400 W
19-21*
11-14
33 - 36*
13 - 17
doprawić do smaku, umieścić w
płytkim naczyniu do tarty,
odwrócić po*
10
10
pieczeń wołowa
(średnia)
1000
800 W
400 W
9-11*
5-7
doprawić do smaku, umieścić w
naczyniu do tarty, odwrócić po*
10
filet rybny
200
800 W
3-4
doprawić do smaku, umieścić w
naczyniu do tarty, przykryć
3
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
POLSKI 31 SpIS TrEścI Z MyśLą O TOBIE WAżNE INfOrMAcJE DOT ycZącE BEZpIEcZEńST WA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32prZEGLąD UrZąDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ...
www.electrolux.com 32 Unikanie zagrożenia pożarowego podczas pracy nie należy pozostawiać kuchenkimikrofalowej bez nadzoru. Ustawienie zbyt wysokiej mocy lub zbyt długichczasów gotowania może spowodowaćprzegrzanie żywności i doprowadzić do pożaru.Gniazdo elektryczne musi być łatwo dostępne, abyw syt...
POLSKI 33 zamykają się prawidłowo oraz nie są wygięte lub skrzywione. b) Zawiasy i zatrzaski drzwiczek: należy sprawdzić, czy nie są uszkodzone ani poluzowane. c) Uszczelki drzwi i powierzchnie uszczelniające: należy sprawdzić, czy nie są uszkodzone. d) Wnętrze kuchenki i powierzchnia drzwiczek: nal...
Inne modele kuchenki mikrofalowe Electrolux
-
Electrolux EMS 2105 S
-
Electrolux EMS 26204 OK
-
Electrolux EMS 2840 S
-
Electrolux EMS21400S
-
Electrolux EMS26204
-
Electrolux EMS26204OX
-
Electrolux EMS30400OX
-
Electrolux LMS4253TMX