ProfiCook PC-ES 1209 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
PC-ES1209_IM_new
17.08.20
69
1.
Włączyć urządzenie. Wskaźnik statusu zapala się.
Urządzenie zaczyna się nagrzewać. Płyta grzewcza
nagrzewa się.
WSKAZÓWKA:
•
Za pomocą płyty grzewczej należy wstępnie na
-
grzać filiżankę (-i).
•
Aby szybciej podgrzać filiżanki, należy je opłukać
w gorącej wodzie.
2.
Napełnić zbiornik na wodę żądana ilością czystej,
świeżej wody. Poziom wody musi zawierać się między
oznaczeniami poziomu MIN oraz MAX (minimum oraz
maksimum). Zamknąć ponownie pokrywkę.
3.
Gdy mleko było wcześniej spieniane, całkowicie uwolnij
ciśnienie z urządzenia:
3.1. Należy sprawdzić, czy wyłącznik przyciskowy
generowania pary
jest wyłączony, a pokrętło
regulacyjne ustawione w położeniu
OFF
.
3.2. Ustaw odpowiednie naczynie pod dyszą pary.
3.3. Pokrętło regulacyjne generowania pary należy
ustawić w położeniu
MAX
do chwili, gdy zakończy
się generowanie pary.
3.4. Pokrętło regulacyjne generowania pary należy
ustawić w położeniu
OFF
.
4. Wybrać wkładkę filtra (20 / 21). Umieścić wkładkę w po
-
jemniku na filtr. Sprawdzić, czy zabezpieczenie filtra nie
znajduje się w pozycji pionowej.
5. Napełnić wkładkę na filtr kawą. Należy skorzystać
z miarki do odmierzania, dołączonej do urządzenia
(jedna miarka zmielonej kawy = 1 filiżanka napoju).
Rozmieścić kawę espresso równomiernie i docisnąć za
pomocą tampera. Oczyścić brzeg pojemnika na filtr.
6.
Zamocować pojemnik na filtr na głowicy. Sprawdzić, czy
pojemnik na filtr jest dobrze zabezpieczony w głowicy.
7.
Temperatura parzenia została osiągnięta, kiedy zapala
się wskaźnik
. Filiżankę / filiżanki należy umieścić
pod głowicą zaparzającą dokładnie na dwóch otworach
widocznych w kratce drenażowej.
8.
Z kolei należy wcisnąć wyłącznik przyciskowy
. Go-
rąca woda przepuszczana jest przez filtr.
WSKAZÓWKA:
Ten proces nie kończy się automatycznie!
9.
Przerwać proces parzenia poprzez wyłączeniem pompy,
kiedy żądana porcja kawy espresso jest już w filiżance:
Ponowne naciśnięcie wyłącznika przyciskowego
powoduje jego zwolnienie.
10.
Zdjąć filiżanki.
WSKAZÓWKA:
Wyjmować pojemnik na filtr zawsze po przygotowaniu
espresso. W ten sposób przedłużona jest żywotność
gumowej uszczelki głowicy.
11.
Zdjąć pojemnik na filtr z głowicy.
12.
Opróżnić i ponownie napełnić filtr, aby przygotować ko
-
lejną filiżankę kawy espresso:
OSTRZEŻENIE
:
Metalowe elementy pojemnika na filtr oraz wkładki
filtra są gorące.
a) Zatrzasnąć zabezpiecze
-
nie filtra ku górze. Do
-
cisnąć zabezpieczenie
filtra kciukiem w kierunku
wkładki filtra, obracając
jednocześnie pojemnik na filtr (patrz rys.).
b) Usunąć kawę z wkładki filtra. Użyć łyżki w razie ko
-
nieczności. Wypłukać pozostałości kawy z wkładki
gorąca wodą.
13.
W celu przygotowania kolejnej / ych filiżanki / ek espresso
postępować, jak opisano powyżej.
Przygotowanie kawy cappuccino
Generalnie kawa cappuccino składa się z jednej trzeciej
kawy, jednej trzeciej gorącego mleka oraz jednej trzeciej
spienionego mleka.
Piana mleka nie powinna być tak stała, aby można ją było
formować łyżką. Powinna być kremowa, jak nie do końca
ubity krem, o lepkiej konsystencji.
Aby przygotować kawę potrzebne są dodatkowo:
•
większa, zaokrąglona filiżanka (ok. 180 ml), w której
przygotowujemy espresso,
•
niewielki dzbanek do spieniania z dziobkiem (np. 0,3 ℓ),
•
niewielki, żaroodporny zbiornik,
•
zimne
mleko z co najmniej 3,5 % zawartości tłuszczu.
UWAGA
: Przestrzegaj właściwej kolejności!
1. Parzenie espresso.
2. Spienianie mleka.
Do przygotowania cappuccino, należy postępować zgodnie
ze wskazówkami „Robienie kawy espresso”.
Spienić mleko w następujący sposób:
OSTRZEŻENIE: Niebezpieczeństwo poparzenia!
Uciekająca para może spowodować uszkodzenia ciała.
Podczas procesu nagrzewania gorąca para /woda wydo
-
stają się przez głowicę i / lub dyszę pary!
•
Sprawdzić, czy regulator pary ustawiony jest w pozycji
OFF
, przed aktywacją funkcji pary.
•
Nie nakierowywać dyszy pary w kierunku ludzi.
•
Zawsze ustawiać zbiornik pod dyszą pary.
1.
Dyszę parową należy odchylić na zewnątrz. Należy
również pamiętać o założeniu rurki parowej.
2.
Umieścić zbiornik żaroodporny pod dyszą pary.
3.
Napełnić dzbanek do połowy zimnym mlekiem.
4. Z kolei należy wcisnąć wyłącznik przyciskowy
. Pocze-
kać, aż wskaźnik
ponownie się zaświeci.
5. Zaraz potem otworzyć regulator pary w kierunku
za każdym razem przed użyciem funkcji spieniania, aby
Spis treści
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)