Obsługa - ProfiCook PC-ES 1209 - Instrukcja obsługi - Strona 8

ProfiCook PC-ES 1209 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 25
Ładowanie instrukcji

PC-ES1209_IM_new

17.08.20

68

WSKAZÓWKA:

Wskaźnik świetlny

zapala się i gaśnie podczas

operacji. Jest to naturalne i oznacza, że temperatura

sterowana jest za pomocą termostatu i utrzymywana.

Wskazania aktualnej temperatury parzenia kawy

można odczytać na tarczy wskaźnika temperatury.

Urządzenie wyłącza się naciskając wyłącznik przyci

-

skowy. W chwili wyłączenia kontrolka gaśnie. Następ

-

nie odłączyć wtyczkę przewodu sieciowego z gniazdka.

Europejskie przepisy dotyczące oszczędzania energii

WSKAZÓWKA:

Europejska Dyrektywa 2009 / 125 / EC (Dyrektywa Ecode

-

sign) zawiera informacje dotyczące oszczędzania energii.
Po około 20 minutach urządzenie przełącza się w tryb

czuwania. Informacją o przełączeniu jest pulsowanie

kontrolki. Chcąc ponownie uruchomić urządzenie,

w pierwszej kolejności należy je wyłączyć naciskając wy

-

łącznik przyciskowy . Ekspres można ponownie włączyć

dopiero po zgaśnięciu kontrolki.
W ten sposób korzystamy na zwiększonym bezpieczeń

-

stwie oraz niższym zużyciu energii.

Obsługa

OSTRZEŻENIE: Ważne!

Przed użyciem należy

zawsze

sprawdzić ustawienia przy

-

cisków! Przed podłączeniem urządzenia do poprawnie

zamontowanego gniazda zasilającego należy sprawdzić,

czy wyłączniki przyciskowe są wyciśnięte, oraz czy po

-

krętło regulacyjne pary znajduje się w położeniu

OFF

!

Montaż / demontaż pojemnika na filtr

Trzymać uchwyt z lewej strony urządzenia, aby za

-

montować pojemnik na filtr (patrz rys. B na stronie 3).

Wstawić trzy klapki prowadnicy w zagłębieniach głowicy

grupowej. Za pomocą uchwytu należy wyciągnąć po

-

jemnik na filtr na prawo do środkowej części urządzenia.

Sprawdzić, czy pojemnik na filtr jest dobrze zabezpie

-

czony w głowicy.

Wyciągnąć pojemnik na filtr na lewo, aby wyjąć go

z głowicy.

OSTRZEŻENIE: Ryzyko oparzeń!

Po parzeniu kawy metalowe elementy pojemnika na

filtr oraz wkładki filtra są gorące.

Wstawianie tacki ociekowej / kratki tacki ociekowej

Do komory (6) należy włożyć pojemnik na wodę oka

-

pową z założonym pływakiem (8).

Umieść tackę ociekową na komorze jako jej pokrywkę.

Pierwsze użycie / odpowietrzanie

UWAGA:

Odpowietrzyć urządzenie przed pierwszym użyciem po

długim okresie nieużytkowania.

Nie

używać kawy pod

-

czas tego procesu!

1.

Napełnić zbiornik czystą, świeżą wodą do oznaczenia

MAX. Zamknąć ponownie pokrywkę.

2.

Ustaw pojemnik na filtr.

3.

Włączyć urządzenie. Wskaźnik statusu zapala się.

Urządzenie zaczyna się nagrzewać. Płyta grzewcza

nagrzewa się.

4. Ustaw odpowiedni zbiornik (żaroodporny / ok. 500 ml)

pod głowicą parzącą.

5. Należy sprawdzić, czy wyłącznik przyciskowy pary

jest wyciśnięty.

6.

Po zapaleniu się kontrolki

należy uruchomić

pompę wciskając wyłącznik przyciskowy

. Uruchamia

się przepływ wody. Pozwól na spłynięcie 2 - 3 filiżanek

płynu. Przed opróżnieniem zbiornika należy wyłączyć

pompę naciskając wyłącznik przyciskowy

.

OSTRZEŻENIE: Ryzyko oparzeń!

Woda w zbiorniku jest gorąca.

7.

Dyszę parową należy odchylić na zewnątrz. Należy

również pamiętać o założeniu rurki parowej.

8.

Opróżnij zbiornik i umieść go pod dyszą pary.

9.

Należy wcisnąć wyłącznik przyciskowy pary

. Po-

czekać do zakończenia podgrzewania koniecznego to

wytworzenia pary, o czym poinformują wskazania na

tarczy wskaźnika temperatury.

10.

OSTRZEŻENIE: Ryzyko oparzeń!

Z dyszy pary wydobywa się gorąca para.

Celem wytworzenia pary pokrętło regulacyjne genero

-

wania pary należy ustawić w położeniu

MAX

. Wyłączyć

pompę po równomiernym wyparowaniu wody przez

dysze pary. Ustaw przełącznik obrotowy w pozycji

OFF

(wyłączenie).

OSTRZEŻENIE: Ryzyko oparzeń!

W razie konieczności odchylenia dyszy parowej po

zakończeniu parzenia kawy należy chwycić ją za

czarny, gumowy uchwyt!

Woda w zbiorniku jest gorąca.

11.

Urządzenie jest teraz odpowietrzone i gotowe do pracy.

Robienie kawy espresso

UWAGA:

Nie zaparzaj espresso, gdy urządzenie jest nadal pod

ciśnieniem (na przykład, gdy mleko zostało wcześniej

spienione). W przypadku zbyt dużego ciśnienia w urzą

-

dzeniu, espresso będzie przeciekać wokół krawędzi

głowicy zaparzania. Może to prowadzić do szybszego

zużycia gumowej uszczelki.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)