ProfiCook PC-ES 1209 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
PC-ES1209_IM_new
17.08.20
68
WSKAZÓWKA:
Wskaźnik świetlny
zapala się i gaśnie podczas
operacji. Jest to naturalne i oznacza, że temperatura
sterowana jest za pomocą termostatu i utrzymywana.
Wskazania aktualnej temperatury parzenia kawy
można odczytać na tarczy wskaźnika temperatury.
•
Urządzenie wyłącza się naciskając wyłącznik przyci
-
skowy. W chwili wyłączenia kontrolka gaśnie. Następ
-
nie odłączyć wtyczkę przewodu sieciowego z gniazdka.
Europejskie przepisy dotyczące oszczędzania energii
WSKAZÓWKA:
Europejska Dyrektywa 2009 / 125 / EC (Dyrektywa Ecode
-
sign) zawiera informacje dotyczące oszczędzania energii.
Po około 20 minutach urządzenie przełącza się w tryb
czuwania. Informacją o przełączeniu jest pulsowanie
kontrolki. Chcąc ponownie uruchomić urządzenie,
w pierwszej kolejności należy je wyłączyć naciskając wy
-
łącznik przyciskowy . Ekspres można ponownie włączyć
dopiero po zgaśnięciu kontrolki.
W ten sposób korzystamy na zwiększonym bezpieczeń
-
stwie oraz niższym zużyciu energii.
Obsługa
OSTRZEŻENIE: Ważne!
Przed użyciem należy
zawsze
sprawdzić ustawienia przy
-
cisków! Przed podłączeniem urządzenia do poprawnie
zamontowanego gniazda zasilającego należy sprawdzić,
czy wyłączniki przyciskowe są wyciśnięte, oraz czy po
-
krętło regulacyjne pary znajduje się w położeniu
OFF
!
Montaż / demontaż pojemnika na filtr
•
Trzymać uchwyt z lewej strony urządzenia, aby za
-
montować pojemnik na filtr (patrz rys. B na stronie 3).
Wstawić trzy klapki prowadnicy w zagłębieniach głowicy
grupowej. Za pomocą uchwytu należy wyciągnąć po
-
jemnik na filtr na prawo do środkowej części urządzenia.
Sprawdzić, czy pojemnik na filtr jest dobrze zabezpie
-
czony w głowicy.
•
Wyciągnąć pojemnik na filtr na lewo, aby wyjąć go
z głowicy.
OSTRZEŻENIE: Ryzyko oparzeń!
Po parzeniu kawy metalowe elementy pojemnika na
filtr oraz wkładki filtra są gorące.
Wstawianie tacki ociekowej / kratki tacki ociekowej
•
Do komory (6) należy włożyć pojemnik na wodę oka
-
pową z założonym pływakiem (8).
•
Umieść tackę ociekową na komorze jako jej pokrywkę.
Pierwsze użycie / odpowietrzanie
UWAGA:
Odpowietrzyć urządzenie przed pierwszym użyciem po
długim okresie nieużytkowania.
Nie
używać kawy pod
-
czas tego procesu!
1.
Napełnić zbiornik czystą, świeżą wodą do oznaczenia
MAX. Zamknąć ponownie pokrywkę.
2.
Ustaw pojemnik na filtr.
3.
Włączyć urządzenie. Wskaźnik statusu zapala się.
Urządzenie zaczyna się nagrzewać. Płyta grzewcza
nagrzewa się.
4. Ustaw odpowiedni zbiornik (żaroodporny / ok. 500 ml)
pod głowicą parzącą.
5. Należy sprawdzić, czy wyłącznik przyciskowy pary
jest wyciśnięty.
6.
Po zapaleniu się kontrolki
należy uruchomić
pompę wciskając wyłącznik przyciskowy
. Uruchamia
się przepływ wody. Pozwól na spłynięcie 2 - 3 filiżanek
płynu. Przed opróżnieniem zbiornika należy wyłączyć
pompę naciskając wyłącznik przyciskowy
.
OSTRZEŻENIE: Ryzyko oparzeń!
Woda w zbiorniku jest gorąca.
7.
Dyszę parową należy odchylić na zewnątrz. Należy
również pamiętać o założeniu rurki parowej.
8.
Opróżnij zbiornik i umieść go pod dyszą pary.
9.
Należy wcisnąć wyłącznik przyciskowy pary
. Po-
czekać do zakończenia podgrzewania koniecznego to
wytworzenia pary, o czym poinformują wskazania na
tarczy wskaźnika temperatury.
10.
OSTRZEŻENIE: Ryzyko oparzeń!
Z dyszy pary wydobywa się gorąca para.
Celem wytworzenia pary pokrętło regulacyjne genero
-
wania pary należy ustawić w położeniu
MAX
. Wyłączyć
pompę po równomiernym wyparowaniu wody przez
dysze pary. Ustaw przełącznik obrotowy w pozycji
OFF
(wyłączenie).
OSTRZEŻENIE: Ryzyko oparzeń!
•
W razie konieczności odchylenia dyszy parowej po
zakończeniu parzenia kawy należy chwycić ją za
czarny, gumowy uchwyt!
•
Woda w zbiorniku jest gorąca.
11.
Urządzenie jest teraz odpowietrzone i gotowe do pracy.
Robienie kawy espresso
UWAGA:
Nie zaparzaj espresso, gdy urządzenie jest nadal pod
ciśnieniem (na przykład, gdy mleko zostało wcześniej
spienione). W przypadku zbyt dużego ciśnienia w urzą
-
dzeniu, espresso będzie przeciekać wokół krawędzi
głowicy zaparzania. Może to prowadzić do szybszego
zużycia gumowej uszczelki.
Spis treści
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)