ProfiCook PC-ES 1209 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
PC-ES1209_IM_new
17.08.20
70
odsączyć zebrany kondensat. Urządzenie jest gotowe
do użycia zaraz jak para wydostanie się.
6.
Umieścić dzbanek z mlekiem pod dyszą pary.
7.
Podnieść dzbanek, aby dysza pary znalazła się pod
powierzchnią mleka.
WSKAZÓWKA:
Nie umieszczać dyszy pary w centralnej części
dzbanka, ale bliżej wewnętrznej ścianki. Pozycja jest
ważna, aby mleko zaczęło wirować. Zalecamy użycie
dziobka dla poprowadzenia dyszy pary.
8.
Powoli otwierać regulator pary w kierunku
MAX
, aż
ustawiona zostanie żądana ilość pary. Powoli poruszać
dzbankiem w górę i w dół. Zamknąć regulator pary
w kierunku
OFF
po spienieniu mleka do wybranej obję
-
tości (ok. 50 %).
WSKAZÓWKA:
•
Dalsze nagrzewanie mleka sprawia, że dysza pary
przesuwa się w dół dzbanka. Sprawdzić, czy mleko
nie zaczęło się gotować. W tym przypadku piana
opadnie.
•
Woda nie jest już wystarczająco gorąca, jeśli
wskaźnik
wyłącza się podczas spieniania. Za
-
mknąć regulator pary w kierunku
OFF
. Poczekać,
aż wskaźnik
ponownie się zaświeci. Można
kontynuować spienianie mleka.
9.
Aby usunąć ostatnie duże pęcherze powietrza, należy
postukać dzbankiem po spienianiu ostrożnie w blat
stołu (jak byśmy go stawiali troszkę mocniej). Delikatnie
obracać dzbankiem z mlekiem dookoła. Pomaga to
wymieszać pianę. Nie należy marnować czasu. Wylać
spienione mleko powoli do kawy espresso.
10.
Obrócić dzbankiem na mleko naokoło w trakcie wylewa
-
nia spienionego mleka powoli na kawę espresso.
WSKAZÓWKA:
•
Kilkoma zręcznymi ruchami można narysować
wzory na pianie.
•
Posypać kakao lub cynamonem, aby dodać smaku.
11.
WAŻNE:
Dyszę pary należy czyścić od razu po zakoń
-
czeniu spieniania! Kiedy zamykamy regulator piany to
w ciągu kilku sekund tworzy się próżnia wyciągająca
mleko z dyszy pary. Umieścić zbiornik żaroodporny
pod dyszą. Otworzyć regulator pary natychmiast, aby
uderzenie pary wypłukało pozostałości mleka z dyszy.
Wytrzeć dyszę pary wilgotną szmatką.
12.
Funkcję generowania pary wyłącza się wyłączając
wyłącznik przyciskowy
.
Czyszczenie
OSTRZEŻENIE
:
•
Przed każdym czyszczeniem wyciągnąć wtyczkę z sieci i od
-
czekać, aż urządzenie ostygnie.
•
Nie zanurzaj urządzenia w wodzie. Może to doprowadzić do
porażenia elektrycznego lub pożaru.
•
Dysza pary jest gorąca zaraz po użyciu!
UWAGA:
•
Nie używaj szczotki drucianej ani innych podobnych
przedmiotów.
•
Nie używaj ostrych lub ściernych środków czyszczą
-
cych.
Oczyścić obudowę delikatnie nawilżoną szmatką bez
detergentów.
Głowica i uszczelka gumowa
Wilgotną szmatką należy wytrzeć głowicę oraz gumową
uszczelkę. Uporczywe osady należy wytrzeć miękka nylo
-
nową szczotką. Wytrzeć miękką szmatką.
Akcesoria
Pojemnik na filtr, wkładki filtra, kratkę tacki ociekowej, tackę
na skropliny, miarkę, zbiornik na wodę i dyszę pary można
czyścić w ciepłej kąpieli płuczącej. W razie konieczności
użyć miękkiej nylonowej szczotki. Opłukać czystą wodą.
Wytrzeć wszystkie części miękką szmatką.
UWAGA:
Te części nie mogą być myte w zmywarce. Gorąco oraz
żrące detergenty mogą powodować zniekształcenia
i odbarwienia.
Spis treści
- 4 Ogólne uwagi
- 5 Specjalne wskazówki bezpieczeństwa dla urządzenia; OSTRZEŻENIE
- 7 Rozpakowanie urządzenia; Wskazówki dotyczące użytkowania
- 8 Obsługa
- 10 Czyszczenie; Przed każdym czyszczeniem wyciągnąć wtyczkę z sieci i od
- 11 Usuwanie kamienia; Przechowywanie
- 13 Dane techniczne
- 14 Usuwanie
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)