ProfiCook PC-ES 1209 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
PC-ES1209_IM_new
17.08.20
72
Problem
Możliwa przyczyna
Rozwiązanie
Brak zrobionej
kawy.
Wyłączyć urządzenie!
Zbiornik wody jest pusty.
Napełnić zbiornik świeżą wodą.
Zbiornik wody nie jest odpowiednio zamo-
cowany; zawór nie jest otwarty.
Docisnąć delikatnie zbiornik wody do dołu, aby zawór
otworzył się.
Otwory w pojemniku na filtr oraz na wylocie
głowicy są zablokowane.
Oczyścić pojemnik na filtr, filtr oraz wylot głowicy.
Powietrze zatrzymało się w obwodzie
grzewczym.
Wygenerować parę zgodnie z instrukcjami w rozdziale
„Przygotowywanie kawy cappuccino”. Otworzyć regula
-
tor pary w kierunku oznaczenia
MAX
.
Kawa jest zbyt drobno zmielona lub za
mocno sprasowana.
Rozluźnić kawę. Rozprowadzić równomiernie i tylko
delikatnie ugnieść tamperem.
W urządzeniu znajdują się osady kamienia. Usunąć kamień zgodnie z instrukcjami.
Pompa jest
głośna.
Wyłączyć urządzenie!
Zbiornik wodny jest pusty.
Napełnić zbiornik świeżą wodą.
Zbiornik wody nie jest odpowiednio zamo-
cowany; zawór nie jest otwarty.
Docisnąć delikatnie zbiornik wody do dołu, aby zawór
otworzył się.
Powietrze zatrzymało się w obwodzie
wody.
Odpowietrzyć urządzenie zgodnie z opisem w rozdziale
„Pierwsze użytkowanie / odpowietrzanie”.
Kawa espresso
wypływa na kra
-
wędzi pojemnika
na filtr.
Zatrzymać proces parzenia!
Pojemnik na filtr nie jest prawidłowo
zamontowany lub niewystarczająco
zamknięty.
Zamontować pojemnik na filtr odpowiednio, jak opisano
w instrukcjach „Montaż / demontaż pojemnika na filtr”.
We wkładce filtra znajduje się zbyt dużo
kawy.
Usunąc nadmiar kawy.
Osady kawy na gumowej uszczelce
głowicy.
Wyłączyć urządzenie i poczekać na jego ostygnięcie.
Oczyścić gumową uszczelkę zgodnie z instrukcjami.
Po przygotowaniu pianki mlecznej, urzą
-
dzenie będzie nadal pod ciśnieniem.
Całkowicie uwolnij ciśnienie z szybkowaru. Zwróć uwagę
na punkt 4 w rozdziale „Robienie kawy espresso”.
Kawa espresso
jest zbyt zimna.
Filiżanki nie zostały wstępnie nagrzane.
Opłukać filiżanki gorąca wodą.
Wskaźnik
nie zapala się podczas
procesu parzenia.
Poczekać, aż wskaźnik
ponownie się zaświeci.
Krem na kawie
delikatnie się od
-
barwił (zbyt szybki
przepływ kawy)
Kawa jest zbyt grubo zmielona lub nierów-
nomiernie rozprowadzona.
Użyć dostarczonego tampera.
We wkładce filtra znajduje się zbyt mało
kawy.
Zależnie od użytego filtra (1 filiżanka lub 2 filiżanki)
należy wsypać do niego zawartość jednej lub dwóch
miarek do kawy (jedna miarka = 1 filiżanka).
Krem na kawie
odbarwił się na
ciemno (zbyt
wolny przepływ
kawy).
Kawa jest zbyt drobno zmielona lub za
mocno sprasowana.
Rozluźnić kawę. Rozprowadzić równomiernie i tylko
delikatnie ugnieść tamperem.
We wkładce filtra znajduje się zbyt dużo
kawy.
Należy użyć mniejszej ilości kawy. Zależnie od użytego
filtra (1 filiżanka lub 2 filiżanki) należy wsypać do niego
zawartość jednej lub dwóch miarek do kawy (jedna
miarka = 1 filiżanka).
Brak kremu na
kawie espresso.
Została użyta nieodpowiednia kawa do
espresso.
W razie konieczności zmienić markę kawy.
Mleko nie spienia
się.
Mleko nie jest odpowiednie.
Użyć mleka z co najmniej 3,5 % zawartości tłuszczu.
Mleko nie jest wystarczająco zimne.
Użyć mleka z lodówki.
Dysza pary jest brudna.
Oczyścić dyszę pary zgodnie z instrukcjami.
Spis treści
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)