CZYSZCZENIE I KONSERWACJA; –1. CZYSZCZENIE DYSZ PARY I - La Pavoni LPSGEV03EU - Instrukcja obsługi - Strona 21

La Pavoni LPSGEV03EU Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 27
Ładowanie instrukcji

156

157

PL

dodatkowego.

5–4. DOZOWANIE PARY

Przed przystąpieniem do dozowania

pary należy sprawdzić, czy bojler

dodatkowy jest włączony (przełącznik

(

31

) jest w pozycji „I”) i znajduje się pod

ciśnieniem (manometr (

4

) wskazuje 1,1

–1,3 bara)

Przed podgrzaniem jakiegokolwiek

napoju należy ostrożnie wypuścić

trochę pary przez dyszę pary (

10)

obracając pokrętłem (

7

) w kierunku

przeciwnym do ruchu wskazówek

zegara, aby usunąć ewentualne

skropliny, które nagromadziły się w

bojlerze.

Wlać do pojemnika płyn, który zamierza

się przygotować, zanurzyć dyszę pary

(

10

) w płynie i powoli obracać pokrętło

(

7

) w kierunku przeciwnym do ruchu

wskazówek zegara. Ilość dostarczanej

pary jest proporcjonalna do otwarcia

kurka. Im większy otwór, tym większa

ilość dostarczanej pary.

Po nalaniu odpowiedniej ilości, obrócić

pokrętło w prawo, aby zakończyć

dozowanie. Wyjąć pojemnik i wyczyścić

dyszę pary wilgotną szmatką.

Aby spienić mleko do cappuccino, należy:

Wlać do pojemnika zimne, częściowo

odtłuszczone mleko.

Umieścić pojemnik z mlekiem pod

dyszą pary (

10

), zanurzając ją w mleku

na kilka milimetrów.

Obrócić pokrętło pary (

7

) w kierunku

przeciwnym do ruchu wskazówek

zegara i powoli poruszać pojemnikiem

od dołu do góry w celu uzyskania

bardziej kremowej pianki.

Po podwojeniu objętości mleka,

zanurzyć głębiej i podgrzać mleko.

Zatrzymać dozowanie, obracając

pokrętło pary (

7

) w kierunku zgodnym z

ruchem wskazówek zegara.

Ryzyko oparzenia! Na początku

dozowania może dojść do krótkich

rozbryzgów gorącej wody. Rurka

dozująca może osiągać wysokie

temperatury: należy unikać

bezpośredniego dotykania jej

dłońmi.

Po podgrzaniu napoju zaleca się

przedmuchanie rurki pary poprzez

otwarcie zaworu na kilka sekund.

6. CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

6–1. CZYSZCZENIE DYSZ PARY I

GORĄCEJ WODY

Aby uniknąć zmiany smaku napojów,

które zamierza się podgrzać i

zablokowania otworów końcówki dysz

pary, dokładnie wyczyścić wilgotną

szmatką po każdym użyciu i wypuścić

niewielki strumień pary.

6–2. CZYSZCZENIE KORPUSU BLOKU

ZAPARZAJĄCEGO I SITEK

Usunąć uchwyt filtra z bloku

zaparzającego i wyczyścić uszczelkę

bloku dołączoną do urządzenia

szczoteczką (

16).

Umieścić obecny w wyposażeniu filtr

ślepy (

27

) wewnątrz uchwytu filtra (

24-

25-26)

Wsypać łyżeczkę proszku czyszczącego

do ekspresu do kawy i przymocować

uchwyt filtra do korpusu bloku

zaparzającego.

Użyć dźwigni sterującej blokiem

zaparzającym (

15

) i przerwać

dozowanie po około 15-20 sekundach.

Uruchamiać i kilkakrotnie przerywać

dozowanie, dopóki nie wypłynie

czysta woda, aby usunąć osad z kawy i

kamienia.

Usunąć filtr ślepy (

27

) i aktywować kilka

razy dozowanie, aby przepłukać blok,

celem usunięcia wszelkich pozostałości

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)