Ponadto modele LPSGEG03; 4) odpowiednio w prawo; odpowiednim manometrze (; –3. DOZOWANIE GORĄCEJ WODY - La Pavoni LPSGEV03EU - Instrukcja obsługi - Strona 20

La Pavoni LPSGEV03EU Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 27
Ładowanie instrukcji

154

155

PL

ilością pianki.

Ciepłe filiżanki pozwalają

utrzymać właściwą temperaturę

kawy już po jej zaparzeniu. Dlatego

filiżanki, przed ich użyciem, zaleca

się umieszczać na szerokiej

tacce do podgrzewania filiżanek

(

3

), która wykorzystuje ciepło

generowane przez bojler.

Ciśnienie pompy można

odczytać na odpowiednim

manometrze (

5) podczas

dozowania.

Prawidłowe ciśnienie przy

dozowaniu to 8/9 barów.

5–2. KONTROLOWANIE CIŚNIENIA

PODCZAS DOZOWANIA

Manometr (

33

), znajdujący się na bloku

zaparzającym, pozwala na odczytywanie

ciśnienia podczas parzenia espresso.

Dzięki takiemu wskazaniu użytkownik

może sprawdzać poprawność

zmielenia, dociśnięcia i ilości kawy w

filtrze.

Jeśli ciśnienie dozowania jest niższe

od ciśnienia kalibracji pompy (9 barów

– ustawienie fabryczne), oznacza to,

że kawa jest grubo zmielona lub nie

została prawidłowo dociśnięta albo jej

ilość była niewystarczająca.

Ponadto modele LPSGEG03

wyposażone są w system BPPC

(Brewing Pressure Profiling Control) i

specjalną dźwignię regulacyjną (

34).

Dzięki dźwigni regulacyjnej „BPPC” (

34)

można zmieniać w czasie rzeczywistym

poziom ciśnienia wywieranego na kawę

podczas dozowania.

Aby zmienić profil ciśnienia podczas

dozowania, należy przesunąć dźwignię

regulacyjną (

34) odpowiednio w prawo

lub w lewo w celu zwiększenia lub

zmniejszenia wywieranego ciśnienia

(Rys.4).

Czynność ta pozwala na ręczne

modulowanie parzenia, dzięki czemu

można uzyskać doskonałe espresso w

przypadku każdego rodzaju kawy lub

mieszanki.

Jeśli dźwignia regulacyjna (

34

) jest

ustawiona w prawo (jak na Rys.5),

ciśnienie dozowania kawy będzie

takie samo, jak to wywierane przez

pompę (8-9 barów), widoczne na

odpowiednim manometrze (

5).

Nie zaleca się całkowitego

zamykania dźwigni regulacyjnej,

ponieważ ciśnienie manometru

wskazywałoby 0 barów i

dozowanie zatrzymałoby się.

5–3. DOZOWANIE GORĄCEJ WODY

Przed przystąpieniem do dozowania

gorącej wody należy sprawdzić,

czy bojler dodatkowy jest włączony

(przełącznik (

31

) jest w pozycji „I”) i pod

ciśnieniem (manometr (

4

) sygnalizuje

1,1 – 1,3 bara)

Umieścić pojemnik pod dozownikiem

(

9).

Przekręcić pokrętło zaworu wody (

6)

w kierunku przeciwnym do ruchu

wskazówek zegara, aby nalać gorącą

wodę.

Po osiągnięciu żądanej ilości wody

obrócić pokrętło (

6

) w kierunku

zgodnym z ruchem wskazówek zegara,

aby zakończyć dozowanie.

Zaleca się dozowanie maksymalnie

około 200 ml wody.

Jako zabezpieczenie elementu

grzejnego przewidziano w

urządzeniu

regulator czasowy przerywający

dozowanie po 25 sekundach. Jeśli

czas dozowania przekroczy 25

sekund, oba termostaty Termopid

(

29 – 30

) zostaną wyłączone aż do

całkowitego napełnienia bojlera

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)