na manometrze pompy (; –4. PROGRAMOWANIE TEMPERATURY; Modele LPSGEG03 i LPSGEV03 - La Pavoni LPSGEV03EU - Instrukcja obsługi - Strona 18

La Pavoni LPSGEV03EU Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 27
Ładowanie instrukcji

152

153

PL

mechanizm bezpieczeństwa, który

kontroluje ilość wody

znajdującej się w zbiorniku;

zielona lampka (

14) miga w celu

zasygnalizowania braku wody w

zbiorniku (

2

). W przypadku braku

wody urządzenie interweniuje,

blokując automatycznie wszystkie

funkcje urządzenia.

• Po napełnieniu zbiornika lampka

sygnalizacyjna gaśnie i urządzenie

jest ponownie gotowe do parzenia

kawy.

Gdy lampka zbiornika wody (

14)

miga, nie jest możliwe parzenie

kawy, a grzałka bojlera nie jest

gotowa do działania.

4–3. RĘCZNA REGULACJA CIŚNIENIA

DOZOWANIA

Ciśnienie dozowania w urządzeniu

można regulować ręcznie, oddziałując

na śrubę regulacyjną ciśnienia pompy (F)

(Rys. 3).

Aby sprawdzić ciśnienie przy dozowaniu,

należy:

Włożyć do bloku zaparzającego

uchwyt filtra wypełniony odpowiednio

zmieloną i dobrze dociśniętą kawą w

odpowiedniej ilości.

Użyć dźwigni sterującej blokiem

zaparzającym (

15

) i odczytać ciśnienie

na manometrze pompy (

4

). Prawidłowe

ciśnienie to 8/9 barów.

Gdyby ciśnienie odczytane na

manometrze nie było prawidłowe,

należy użyć śruby do regulacji

ciśnienia pompy (F) (Rys.3), obracając

ją w kierunku zgodnym z ruchem

wskazówek zegara, aby zwiększyć

ciśnienie pompy lub w kierunku

przeciwnym, aby je zmniejszyć.

4–4. PROGRAMOWANIE TEMPERATURY

Modele LPSGEG03 i LPSGEV03

wyposażone są w dwa Termopid (

29, 30).

Zadaniem Termopid jest regulacja

temperatury dwóch bojlerów, które są

programowalne i sterowane niezależnie

od siebie.

Dzięki temu systemowi możliwe jest

parzenie kawy w różnych temperaturach.

Termopid dla bojlera kawy (

29

) jest

ustawiony fabrycznie na 92°C.

Aby móc wykonać regulację, należy

postępować w następujący sposób (Rys.

6):

nacisnąć przycisk

; gdy tylko na

wyświetlaczu pojawi się napis „PRG”,

nacisnąć przycisk

;

gdy na wyświetlaczu widnieje

temperatura w bojlerze, nacisnąć

przyciski

i

aby podwyższyć

lub obniżyć żądaną temperaturę, od

minimum 80°C do maksimum 133°C.

po 3 sekundach od naciśnięcia

ostatniego przycisku dana jest

zapisywana w pamięci i na wyświetlaczu

widnieje temperatura.

Termopid dla bojlera dodatkowego (

30)

jest ustawiony fabrycznie na 122°C.

Aby móc wykonać regulację, należy

postępować w następujący sposób:

nacisnąć przycisk

; gdy tylko na

wyświetlaczu pojawi się napis „PRG”,

nacisnąć przycisk

;

gdy na wyświetlaczu widnieje

temperatura w bojlerze, nacisnąć

przyciski

i

aby podwyższyć

lub obniżyć żądaną temperaturę, od

minimum 80°C do maksimum 133°C.

po 3 sekundach od naciśnięcia

ostatniego przycisku dana jest

zapisywana w pamięci i na wyświetlaczu

widnieje temperatura.

Urządzenie do kontrolowania

temperatury Termopid ustawiono

fabrycznie tak, aby zapewniało ono

optymalną temperaturę espresso.

Jeśli temperatura bojlera

na kawę jest ustawiona na

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)